CES: RTX 2060 en FreeSync voor iedereen

Nvidia gaat eindelijk FreeSync ondersteunen, Asus komt met een Surface Pro voor gamers en HP laat een van de eerste ‘echte’ BFG’s zien. De jaarlijkse CES, de grootste technologiebeurs ter wereld, is afgelopen weekend weer van start gegaan in Las Vegas, met al het grote nieuws van dien.

De eerste dag van CES wordt vaak gedomineerd door Nvidia, die traditiegetrouw zijn persconferentie op de eerste dag van deze technologiebeurs houdt. Zo ook dit jaar, al kwam dat niet door de aankondiging van de RTX 2060, maar vanwege ondersteuning voor FreeSync, het protocol voor variabele verversingssnelheid van aartsrivaal AMD.


Nvidia onthult RTX 2060 en FreeSync-ondersteuning
Net zoals elk jaar stal Nvidia de show op de eerste dag van CES, met de onthulling van de RTX 2060. Deze GPU is vooralsnog de goedkoopste manier om je handen te leggen op een kaart met ondersteuning voor de raytracing API van Nvidia. De onthulling van de RTX 2060 werd echter overstemt door een veel schokkendere aankondiging: Nvidia gaat namelijk FreeSync-monitoren ondersteunen.

© PXimport

Tijdens de persconferentie van Nvidia liet CEO Jensen Huang weten dat zijn bedrijf vierhonderd monitors heeft getest op geschiktheid voor Nvidia nieuwe ‘G-SYNC Compatible’ keurmerk. Twaalf hiervan voldoen volgens Nvidia aan de standaard van dit predicaat en zullen daarom met een driverupdate die binnenkort uitkomt ondersteuning krijgen voor VESA Adaptive Sync. Deze twaalf monitoren zijn bijna allemaal premium-beeldschermen van fabrikanten als Asus, Acer en AOC.

© PXimport

De overige 388 monitoren krijgen niet de stempel G-SYNC Compatible, maar diens FreeSync-mogelijkheden kunnen na de komende driverupdate wel gebruikt worden met Nvidia-kaarten. Het nadeel is hier wel dat je het handmatig aan zal moeten zetten – iets wat bij G-SYNC Compatible-monitoren niet nodig is. Met de komst van het ‘compatible’ keurmerk heeft Nvidia G-SYNC HDR hernoemt naar G-SYNC Ultimate, vermoedelijk om verwarring te voorkomen met G-SYNC Compatible HDR-monitoren.


Asus ROG Mothership is een convertible voor gamers
De ROG Mothership is feitelijk een 17,3” all-in-one met een opklapbaar toetsenbord – vergelijkbaar met de veel kleinere Surface Pro. In tegenstelling tot de Surface Pro is dit bakbeest van Asus volledig gericht op gamers en dat valt aan alles af te zien. Het Mothership bevat namelijk een 1080p/144Hz G-SYNC IPS-paneel dat wordt aangedreven door een RTX 2080 en een i9-8950HK. Wat opslag betreft rept Asus over een RAID 0-array van drie 512GB NVMe SSD’s – of dit de standaardconfiguratie is laat het bedrijf helaas niet weten.

© PXimport

De rest van de specs zijn minst even high-end: 64GB aan 2666MHz DDR4 geheugen, een 2,5Gbps netwerkkaart met ondersteuning voor 802.11ax-wifi en een toetsenbord dat zowel via een enkele USB-C kabel als Bluetooth verbonden kan worden met het moederschip. Al deze paardenkrachten leveren wel een machine op die eerder een desktop dan laptop is: het apparaat weegt 4,7kg en meet 41cm bij 31cm. Bovendien heeft het Mothership twee 280w voedingen nodig, wat doet vermoeden dat de accuduur bijzonder minimaal zal zijn, tenzij de prestaties flink naar beneden worden geschroefd.

Hoewel de officiële prijs nog niet bekend is gemaakt laat het zich raden dat geïnteresseerden zeer diep in de buidel zullen moeten tasten voor het Mothership.


HP brengt BFG in de praktijk
Nvidia onthulde vorig jaar op CES de BFG: een standaard voor gamingmonitoren met het formaat van een tv, maar nog wel de hoge verversingsnelheid van een monitor. Om in aanmerking te komen voor de BFG-classificatie moet een monitor minimaal 65” meten over het diagonaal, een verversingssnelheid hebben van 120Hz of hoger, een piekhelderheid van 1000 nits en ondersteuning voor Full-Array Local Dimming.

© PXimport

HP is een van de eerste merken die dit concept werkelijkheid maakt met Omen X Emperium. Dit 65” 4K-paneel heeft een verversingssnelheid van 144Hz en 4ms vertraging, RGB-verlichting (uiteraard) en een geïntegreerde soundbar die goed is voor 120w aan speakervermogen. Het enige pijnlijke aan dit paneel is de adviesprijs. Die staat op dit moment op 4799 euro, een bedrag waarvoor je met gemak een high-end OLED-paneel kan halen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000