Apple HomePod - Uitstekend geluid uit een domme speaker

© PXimport

Apple HomePod - Uitstekend geluid uit een domme speaker

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 22 maart 2018 - 10:20

Aangepast: 24 november 2022 - 13:04

Rens Blom

In navolging van concurrenten als Amazon en Google heeft ook Apple een smart home speaker uitgebracht. De HomePod biedt volgens Apple het beste van twee werelden: het verbluffende geluid van een goede speaker en de intelligentie van de digitale assistent Siri. Deze review bekijken (en beluisteren) we in hoeverre dat klopt.

De buitenkant van de HomePod doet niet vermoeden dat het een slimme speaker is, integendeel. De ronde vorm, het ontbreken van knoppen en een scherm en de afwerking van wat Apple gaasweefsel noemt, doen de HomePod meer overkomen als een hippe woonaccessoire zonder functie. Het is duidelijk dat Apple zijn speaker als een lifestyle product profileert en niet als een gadget. Het strakke glazen plaatje bovenop de HomePod bevestigt dat. Het plaatje licht subtiel op bij het oproepen van Siri en is aanraakgevoelig om bijvoorbeeld het volume van muzieknummers te regelen.

Maar de speaker is niet vrij van ontwerpfouten, zo bleek al snel na de release in februari. De HomePod kan witte kringen achterlaten op houten meubels, en Apple weet niet waarom. De fabrikant raadt gedupeerden aan het meubilair schoon te maken, al is dat een tijdelijke oplossing. Wat ook opvalt: in vergelijking met de Google Home en Amazon Echo is de HomePod veel groter en zwaarder (2,5 kilo).

Geluidskwaliteit loopt voorop

Alhoewel Apple de HomePod in de markt zet als een smarthome-speaker, gaat de meeste aandacht uit naar de geluidskant. De HomePod heeft een subwoofer aan de bovenkant en aan de onderkant zit een ring van zeven tweeters. Die kunnen bepaalde geluiden in een bepaalde richting sturen, waardoor de HomePod geen monospeaker is. In het midden van de speaker zitten zes microfoons om stemcommando’s op te vangen. Dit alles klinkt niet alleen veelbelovend; de geluidskwaliteit is ook indrukwekkend. De HomePod klinkt levendig, helder, gebalanceerd en heeft opvallend veel bass. Naar muziek luisteren is – ongeacht het genre – een feest voor het oor.

Siri moet slimmer worden

Des te jammer is het dat de slimme kant van de HomePod zo tegenvalt. De ingebouwde Siri-assistent, die we kennen van bijvoorbeeld de iPhone, is als speakerversie beperkt in kennis en mogelijkheden. Siri weet minder vragen te beantwoorden dan de digitale assistenten van de concurrentie en kan ook minder taken uitvoeren. Er zijn bijvoorbeeld nog weinig koppelingen met andere producten als domotica. Bovendien kan Siri nog geen Nederlands (wel Engels) en heeft Apple – in een poging zijn Apple Music-dienst te promoten – stemondersteuning voor Spotify geblokkeerd. Kinderachtig, net als het feit dat de HomePod niet werkt met Android-apparaten en hij niet gebruikt kan worden als een normale bluetooth-speaker – ook al is er bluetooth aanwezig.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Conclusie

De Apple HomePod is zonder twijfel de best klinkende smarthome-speaker van dit moment, maar ook de domste. Siri weet en kan nog relatief weinig en wordt deels door Apple dom gehouden. En omdat de HomePod nog niet in het Nederlands werkt, hij überhaupt niet in Nederland te koop is én hij met omgerekend 370 euro prijzig is, is hij voor de meeste Nederlanders momenteel niet interessant.

7,0

ONS OORDEEL

Apple HomePod

Pluspunten

Werkt goed met iOS-apparaten

Uitstekende geluidskwaliteit

Fraai uiterlijk

Minpunten

Duur

Spreekt geen Nederlands, nog niet hier te koop

Siri is een beetje dom

Werkt niet met Android

Conclusie

**Prijs** € 370,- (omgerekend) **Draadloos** Wifi 802.11ac, Airplay en bluetooth 5.0 (nog uitgeschakeld) **Formaat** 17,2 x 14,2 x 14,2 cm **Gewicht** 2500 gram **Werkt met** iOS 11.2.5 of hoger **Kleuren** Space gray (zwart) en White (wit) **Speaker** Woofer, zeven speakers en zes microfoons **Website** [apple.com](https://www.apple.com/homepod/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000