Ondanks lekken en geruchten vóór de aankondiging heeft iOS 9 toch nog wat verrassingen in petto. Apple heeft ze niet scherp belicht als ‘one more thing’ maar iPhones en iPads krijgen straks flinke veranderingen.

Apple is niet meer het hermetisch gesloten bolwerk dat altijd met flinke verrassingen komt bij aankondigingen. Toch weet de firma nog wel te verrassen. Ditmaal ook met wat kleinere dingen. Klein, maar fijn!

1. Batterijverbetering

De trend naar dun, dunner, dunst heerst in de mobile wereld. De toevoeging van slechts enkele millimeters smartphonedikte kan een flink verschil in batterijduur betekenen. Toch vereist dat nog altijd de aanschaf van een nieuw toestel. Een andere manier om langer op een volle batterij te werken, is optimalisatie van het energieverbruik. Apple voert dat nu door in iOS 9.

iOS 9 krijgt een flinke efficiencyslag voor het mobiele besturingssysteem zelf, de apps van Apple en ook bepaalde kerntechnologieën (waar dan andere apps van kunnen profiteren). Verder zet iOS 9 de iPhone-sensors voor licht en nabijheid in om bijvoorbeeld te detecteren dat het toestel ondersteboven op tafel ligt waarbij het dan het scherm uitgeschakeld houdt. Ook als er een notificatie binnenkomt. Daarnaast kan iOS 9 voor de laatste percentages batterijlading terugschakelen naar een Low Power-modus. In totaal levert dit alles volgens Apple een uur extra iPhone-gebruik op. Zonder dat je een nieuwe hoeft te kopen.

2. Apps op dieet

Over nieuwe iPhones gesproken: veel telco’s en winkels stunten met instapmodellen die nogal karig zijn bedeeld qua opslagruimte. Eigenlijk is het schandalig dat er anno 2015 nog toestellen met maar 8 GB worden aangeboden. Verder kan 16 GB voor mensen met veel apps ook wat krap zijn. In iOS 9 neemt Apple maatregelen: apps worden met App Thinning op dieet gezet.

Een app installeeert zichzelf dan alleen met datgene wat het nodig heeft voor het specifieke toestel waar het op draait. Weg met megabytes aan ongebruikt high-res beeld voor de grotere schermen van de iPad en de iPhone 6 Plus. Een app op een iPhone 5 komt alleen met het benodigde voor dát model. Idem dito voor de 6. En de 6 Plus kan dan zonder de grafische app-elementen met lágere resolutie.

Verder kunnen app-makers er ook voor kiezen om bepaalde functies pas te laten downloaden als een gebruiker die echt gebruikt. Als de opslagruimte op raakt, worden die optionele elementen automatisch door iOS 9 opgeruimd. Oh, en het mobiele besturingssysteem zelf gaat ook op dieet. In plaats van een download van bijna 4,6 GB (voor versie 8) wordt iOS straks gestreamed met maar 1,3 GB (voor versie 9 dus). Alleen de vernieuwde delen worden gedownload en niet het hele besturingssysteem.

© PXimport

3. DirectX à la Apple

Steve Jobs zei het lang geleden al: goede artiesten kopiëren, fantastische artiesten stelen. Een goed idee van je concurrent kun je dus best jaren later zelf implementeren. Microsoft heeft ooit pc-gaming en video een flinke boost gegeven door developers te helpen met zijn Windows-technologie DirectX. Apple voert voor iOS en OS X iets soortgelijks in met zijn technologie Metal, die de ES-variant van OpenGL vervangt.

De ingebouwde apps in iOS 9 maken al gebruik van Metal waardoor ze efficiënter omgaan met het vermogen van de processor en de grafische chip. Dit brengt volgens Apple snellere scrolling, soepelere animaties en een algeheel hoger prestatieniveau. Niet alleen voor games en video, maar ook voor gewoon gebruik van e-mail, berichten, webpagina’s, PDF-doucumenten en meer. De voordelen hiervan zullen duidelijk zijn bij multitasking en split-screengebruik op de nieuwste iOS-devices, maar ook merkbaar zijn op juist oudere iPhones en iPads die relatief langzaam zijn.

4. Betere PIN-code verplicht

Beveiliging is en blijft belangrijk, vooral voor mobiele apparaten die makkelijk verloren kunnen raken. Met ingang van iOS 9 verplicht Apple een iets langere PIN-code in voor het ontgrendelen van iPhones en iPads met Touch ID. Gebruikers die al met hun vingerafdruk inloggen, zullen niet veel merken van deze verandering. Vinders (of dieven) van verloren iOS-toestellen hebben er des te meer mee te maken.

De overgang van viercijferige PIN-codes naar zescijferig betekenen namelijk een enorme versterking van de beveiliging. In plaats van 10.000 mogelijke cijfercombinaties hebben nieuwere iOS-apparaten dan 1 miljoen mogelijke combinaties. Het kraken van de PIN-code wordt dus flink moeilijker. Na invoer van 10 foute codes zal het apparaat zichzelf wissen. Deze verplicht betere beveiliging in iOS 9 is van toepassing voor de iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 en iPad Mini 3.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000