© PXimport

11 tips voor centraal cloudbeheer

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 6 augustus 2015 - 04:06

Aangepast: 14 december 2022 - 15:21

Dirk Schoofs

Ben je een beetje actief op het internet, dan gebruik je ongetwijfeld verschillende online opslagdiensten. Op die manier beschik je over meer gratis opslagruimte, met als nadeel dat het onduidelijk kan worden waar je wat hebt staan. Jolicloud centraliseert het beheer van je online documenten.

Tip 01: Alles in de datawolk

Het aantal verschillende cloudopslagdiensten is haast niet meer te tellen en iedere week groeit zelfs het legertje online beheertoepassingen om deze verschillende opslagdiensten te combineren. Het Franse Jolicloud heeft een elegante manier bedacht om verschillende diensten voor opslag in de datawolk en sociale media met elkaar te verbinden. Het resultaat is doordacht en mooi: "Bien sûr, très jolie". Je hoeft niets te installeren, alles werkt via de internetbrowser. Er is niet zo lang geleden ook een app geweest voor het iOS, maar die is op het moment van schrijven niet meer beschikbaar. Ook mobiele apparaten zijn dus op het web aangewezen. Het aanmelden bij Jolicloud verloopt kinderlijk eenvoudig. Zorg dat je de wachtwoorden bij de hand hebt en tien minuten later ben je klaar.

Tip 02: Opslagdiensten

Je start door je Dropbox-, Twitter- of Facebook-account aan deze dienst te koppelen. Via een gewoon mailadres kun je ook registreren. Enkele seconden later ploft een bevestigingsmail in je elektronische brievenbus om de registratieprocedure af te ronden. Jolicloud Drive geeft via één login toegang tot alle bestanden die je op verschillende online opslagplaatsen bewaart. Je hoeft die diensten slechts één keer te verbinden met Jolicloud Drive. Met de knop Manage accounts verbind je de accounts met deze centrale beheerder. Op dit ogenblik is deze webtoepassing afgestemd op tien cloudopslagdiensten: Dropbox, Box, Droplr, CloudApp, Copy, Google Drive, MediaFire, One Drive, Put.io en SugarSync. OS X-gebruikers zullen zich afvragen waarom iCloud niet in het rijtje staat, maar in Apple heeft zijn eigen diensten altijd al sterk afgesloten. Geen iCloud dus.

© PXimport

Tip 02 Uiteraard moet je toestaan dat Jolicloud toegang krijgt tot je online bestanden.

Adieu Jolibook, hoera Jolicloud

Jolicloud is een bijproduct van het light besturingssysteem voor netbooks Joli OS. Dit is een ultralicht besturingssysteem dat op de markt kwam voor gebruikers met minder krachtige hardware. De kern van dit systeem bestond uit Jolicloud, een interface die je via de browser benaderde en die de content van cloudopslagdiensten en van sociale media samenbracht. De ontwikkeling van het Joli OS is stopgezet door de opkomst van de Chromebooks met Googles Chrome OS. Daarop hebben de Franse ontwikkelaars het systeem vertaald naar de dienst die we hier bespreken.

© PXimport

De Jolibook moest de duimen leggen voor de Chromebook.

Tip 03: Gratis of betaald

Je kunt Jolicloud Drive gratis gebruiken, er is geen opslagbeperking. De limieten zitten immers bij de aangesloten clouddiensten en niet bij Jolicloud. Toch is er ook een pro-versie die 50 euro per jaar of 5 euro per maand kost. Hiermee is het mogelijk om verschillende accounts van dezelfde dienst te beheren. Veronderstel dat je een Dropbox-account op het werk gebruikt en een andere Dropbox-account voor privégebruik, dan heb je via Jolicloud Drive toegang tot de inhoud van beide accounts. De gratis versie ondersteunt slechts één account per internetdienst. Een tweede voordeel van de pro-editie is dat je bestanden rechtstreeks kunt verplaatsen tussen verschillende clouddiensten door middel van 'drag and drop'.

Tip 04: Drive per drive

In de linkerbalk verschijnen onder Drive de online opslagdiensten die je hebt gekoppeld aan Jolicloud Drive, maar je kunt hier ook veelgebruikte mappen vastpinnen en zelfs documenten vastzetten. Wil je later nog meer accounts toevoegen dan gebruik je de plusknop onder Content, naast Manage accounts. Klik op de gewenste drive om de bestanden en mappen te zien die aanwezig zijn in je account. Pas wanneer je een map of bestand selecteert, verschijnen in de bovenbalk zes knoppen om deze gegevens te behandelen. Met Rename geef je een bestand of map een andere naam en met Move verplaats het bestand naar een andere map.

Je kunt ook bestanden simpelweg naar een andere locatie binnen dezelfde drive slepen. Om bestanden van clouddienst A naar dienst B te verhuizen, moet je in de gratis versie een ommetje via de harde schijf van je computer, in de pro-editie kan dat zoals gezegd wel. De knoppen Download, Delete en Copy spreken voor zich. En klik je op Share dan vraagt Jolicloud Drive eerst of je zeker weet dat je dit wilt delen. Nadat je op OK hebt geklikt, opent de webapp een venster om de internetlink te kopiëren of om het bestand rechtstreeks te delen via Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Pinterest, Tumblr of Evernote. De mogelijkheden hangen af van het bestandstype dat je wilt delen.

© PXimport

Tip 04 In één oogopslag lees je de capaciteit van je cloudopslag en zie je de bestanden die online opgeslagen zijn.

Tip 05: Detailvak

In de rechterbalk komt de detailinformatie. Wanneer je in de linkerkolom de drive hebt geselecteerd, zie je in deze detailbalk hoeveel vrije schijfruimte je op dit account nog over hebt. Dat wordt getoond in de vorm van een taartdiagram. Klik je rechts naast de naam van een afbeeldingsbestand dat op de drive staat, dan verschijnt hier een miniatuurweergave van de afbeelding, plus de bestandsgrootte en de aanmaakdatum. Onderaan zie je de knop om de afbeelding te openen in Jolicloud Drive.

Tip 06: Bestanden toevoegen

Via de knop rechtsboven geef je aan of de bestanden en mappen in lijstvorm verschijnen of als kleine miniaturen. Wil je slechts op één drive werken, dan heb je de linkerkolom voor de navigatie in principe niet nodig. Om die linkerbalk te laten verdwijnen gebruik je de knop met de drie lijntjes. Bestanden uploaden naar je clouddiensten kan op twee manieren. Via de Add-knop selecteer je bestanden op de harde schijf die je naar de geselecteerde drive wilt uploaden. Sleep je liever vanuit een openstaand venster van je verkenner of Finder? Dat kan ook. Heb je bestanden toegevoegd, dan merk je dit aan een groen cirkeltje in de rechterbovenhoek. Hier zie je hoe de upload verloopt en hoeveel bestanden er worden toegevoegd. Deze cirkel is tevens de knop waar alle notificaties samenkomen, hier kun je alle activiteit bekijken en eventuele berichten lezen.

© PXimport

Tip 06 Ook wanneer je bestanden vanaf de harde schijf rechtstreeks op Jolicloud Drive sleept, moet je de upload bevestigen.

Tip 07: Medialezer

In vergelijking met de concurrentie blinkt Jolicloud Drive uit door de uitstekende bestanden- en medialezer. Wanneer je klikt op Word-, Excel-, pdf-documenten, wordt de inhoud netjes weergegeven. Het is afhankelijk van de gekoppelde dienst of je bestanden ook kunt bewerken. Wanneer je zo'n document opent in Google Drive, is het mogelijk om het te bewerken met Google's webapps binnen de Jolicloud-interface.

De bewerkingsmogelijkheden voor afbeeldingen zijn erg sterk. Jolicloud Drive gebruikt daarvoor de geïntegreerde Aviary-technologie. Je kunt de kleuren en belichting optimaliseren, de scherpte opkrikken, de afbeelding anders uitsnijden, een scherptediepte-effect toepassen en een hele waslijst aan filters toepassen.

© PXimport

Tip 07 De afbeeldingsbewerker van Aviary is geïntegreerd in Jolycloud Drive.

Reclame

De werkomgeving van Jolicloud Drive blijft gespaard van advertentiebanners, maar niet van reclame. Af en toe verschijnt er soms een extra tabblad met Franstalige reclame.

Tip 08: Film en audio

Je kunt zelfs rechtstreeks vanuit de toepassing je muziek beluisteren en films bekijken. De muziek speelt af in een afzonderlijk vakje zodat je ondertussen verder kunt navigeren en werken in de webinterface. Filmpjes verschijnen in een centrale player en zelfs e-books laten zich openen in een eigen reader waarop je kunt in- en uitzoomen. Het is mogelijk om bij pdf-bestanden het handhulpmiddel in te schakelen, waarbij de muisaanwijzer als een hand fungeert om door het document te bewegen.

© PXimport

Tip 08 Met behulp van de linker- en rechterpijltjes navigeer je door de filmpjes.

Tip 09: Zoeken

Omdat je gegevens over verschillende online locaties zijn verdeeld, komt de snelle zoekfunctie uitstekend van pas. Deze functie is onlangs sterk verbeterd. Tot voor kort kon je uitsluitend op de geselecteerde drive zoeken. Wanneer je nu een zoekterm ingeeft, heb je de keuze: je kunt de zoekmachine op één locatie laten zoeken, maar ook op alle online opslagmedia. De zoekmachine werkt razendsnel.

© PXimport

Tip 09 Geef aan of je op een bepaalde drive wilt zoeken of op alle drives.

Tip 10: Sociale netwerken

Nadat je de online opslagdiensten hebt verkend, kun je Jolicloud Drive koppelen aan een heleboel sociale netwerken, namelijk Facebook, Twitter, Google+, Tumblr, YouTube, Instagram, Vimeo, Instapaper, Flickr, Daily Motion, Feedly, Pocket, Picasa, Deezer, Rdio en SoundCloud. Je vindt deze koppelingen door in de linkerkolom op het pijltje naast Drive te klikken. Deze sociale netwerken zijn al gegroepeerd in knoppen Music, Photo, Video, News en Social. Het spreekt voor zich dat je iedere dienst afzonderlijk toestemming moet geven moet geven om te verbinden met Jolicloud Drive. De interactie met de sociale netwerken bestaat voornamelijk uit het lezen van de inhoud met beeld, geluid en video.

© PXimport

Tip 10 Omdat we ook Google Picasa gekoppeld hebben aan Jolicloud Drive kunnen we vanuit de centrale interface alle Picasa-bestanden bekijken.

Veiligheid

Wanneer je opslagdiensten en sociale media koppelt aan Jolicloud Drive, geef je uiteraard je login en wachtwoord prijs. Daar moet je je van bewust zijn. De servers van deze toepassing staan in Frankrijk. Dat betekent dat de bescherming van je persoonlijke gegevens onder de Franse en Europese wetgeving vallen. Binnen de EU heeft de overheid moeilijker toegang tot de persoonlijke gegevens van zijn burgers dan in de Verenigde Staten.

Bovendien volgt Jolicloud Drive de privacy-instelling die je hebt gemaakt bij de aangesloten clouddiensten. Wanneer je een document in Google Drive openbaar hebt gemaakt, dan is het bestand ook in Jolicloud Drive toegankelijk voor iedereen. Bovendien belooft Jolicloud, zonder al te veel in detail te treden, om onze gegevens tegen diefstal en verlies te beschermen door middel van back-up- en beveiligingsmaatregelen. Per slot van rekening bevatten de servers van Jolicloud de sleutels tot de online diensten en niet de gegevens zelf. Bovendien is de verbinding met de servers van Jolicloud steeds beveiligd met SSL.

Tip 11: Interactie

Wil je bijvoorbeeld tijdens het werken genieten van achtergrondmuziek op Deezer, dan klik je de knop Music open en activeer deze muziekdienst. Heb je afbeeldingen uit een Google Picasa-album nodig, dan selecteer je eerst in de linkernavigatiebalk het onderdeel Photo en vanuit daar open je het Picasa-account. Sterk is dat je bestanden vanaf de ene dienst kunt delen via de andere. Zo kun je bijvoorbeeld Vimeo-filmpjes delen op Twitter of snel een Picasa-foto delen op Google+. Bovendien kun je zien welke van je contactpersonen ook met Jolicloud werken en welke services zij ondertussen hebben gebundeld.

© PXimport

Tip 11 Verbind ook je favoriete muziekdiensten aan Jolicloud.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000