Slimme kerstverlichting: haal de kerstsfeer in huis
Het is weer tijd om de kerstlampjes van zolder te halen of misschien wel nieuwe kerstverlichting te kopen. Om de kerstsfeer alvast in huis te halen, zetten we een aantal goede opties voor slimme kerstverlichting die bijdragen aan een onvergetelijke kerst op een rij.
In dit artikel geven we antwoord op deze vragen:
- Waar let je op bij de aanschaf van slimme kerstverlichting?
- Wat zijn goede opties voor slimme kerstverlichting?
- Hoe maak je je huidige kerstverlichting slim?
Ook interessant: Een slim huis creëren? Zo begin je!
Slimme kerstverlichting: hier moet je op letten
Slimme kerstverlichting kun je zo duur en uitgebreid maken als je zelf wilt. Lichtsnoeren met veel kleuropties en instelbare effecten zijn doorgaans prijziger dan slimme kerstlampjes die enkel wit (en/of geel) licht tonen. Het prijskaartje verschilt nogal per fabrikant. Bij een bekend merk zoals Philips Hue betaal je beduidend meer dan bij onbekende (Chinese) merken, waar je een lichtsnoer voor een prikkie op de kop tikt. Hierbij speelt veiligheid ook een rol: producten uit het verre oosten zijn doorgaans niet goedgekeurd voor veilig gebruik in de EU.
Voor je tot aankoop overgaat, is het slim om te bedenken hoeveel (soorten) slimme kerstverlichting je uiteindelijk in huis wilt halen. Zoek je enkel een lichtsnoer voor in de kerstboom of wil je (op een later moment) ook je tuin, gevel of de rest van je woonkamer versieren met slimme kerstlampjes? Als je van plan bent om (uiteindelijk) meerdere lichtsnoeren op te hangen, is het slim om te kiezen voor een merk dat meerdere opties aanbiedt, zodat alles van hetzelfde merk is en je artikelen kunt combineren.
Ook is het van belang dat de slimme kerstverlichting compatibel is met je huidige smarthomeplatform. Veel slimme kerstlampjes zijn te koppelen aan Google Home en Apple HomeKit, maar dit is lang niet altijd het geval. Kijk altijd goed op de verpakking of op de omschrijving in de webshop om te zien of je favoriete smarthome-app ondersteund wordt.
Nu al bezorgd om kerstverlichting die in de knoop raakt? Dat hoeft niet!
©jana_janina
Dit zijn goede opties voor slimme kerstverlichting
Philips Hue
Als je aan slimme verlichting denkt, dan komt Philips Hue waarschijnlijk als een van de eerste merken in je op. Deze smarthomefabrikant heeft vorig jaar zijn eigen slimme lichtsnoer op de markt gebracht: de Festavia. In eerste instantie was het snoer in één lengte verkrijgbaar. Dit jaar zijn er nog twee lengtes bijgekomen. De Festavia-lichtslingers zijn verkrijgbaar met 100, 250 of 500 leds, met een totale lengte van 8 meter, 20 meter of 40 meter.
Festavia-verlichting is een goede keuze als je meerdere lampen van Philips Hue in huis hebt of voor het eerst met slimme verlichting aan de slag gaat. De Hue-app (beschikbaar op iOS en Android) is makkelijk in gebruik en biedt veel personalisatiemogelijkheden.
Zo is het mogelijk om de kleur en lichtintensiteit aan te passen, scènes aan te maken, timers en schema’s in te stellen. Ook zijn er enkele lichteffecten toe te passen, al zijn deze bij concurrent Twinkly een stuk uitgebreider. Anderzijds zullen veel gebruikers meer dan genoeg hebben aan de effecten uit de Hue-app. Verder hebben Philips Hue-lampen Spotify-integratie, waardoor je de lampjes op de (kerst)muziek kan laten reageren.
De slimme Festavia-kerstverlichting van Philips Hue is verkrijgbaar vanaf 120 euro.
Twinkly
Een grote speler in de markt van slimme kerstverlichting is Twinkly. Het van oorsprong Italiaanse bedrijf heeft veel verschillende opties in het assortiment, waardoor de producten van Twinkly een goede keuze zijn als je flink uit wilt pakken tijdens de feestdagen. De verschillende lichtsnoeren en andere slimme lichtopties zijn makkelijk met elkaar te combineren en te bedienen vanuit de Twinkly-app. Bovendien zijn er veel verschillende lichteffecten om toe te passen, die je ook tot in de puntjes kan personaliseren.
Twinkly heeft zoveel verschillende slimme kerstlampen dat je mogelijk door de (kerst)bomen het bos niet meer ziet. Voor in de kerstboom zijn de String-lampjes een goede keuze. Het lichtsnoer is verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren (RGB, RGB+Wit en goud/zilver). Ook is er de nieuwe Candies Candles, met kaarsvormige lampjes. Om de slimme kerstverlichting te laten reageren op de (kerst)muziek is er een Music-usb-stick verkrijgbaar.
Om de rest van je huis (en tuin) in de kerstsfeer te brengen, biedt Twinkly onder meer de Curtain- en Icicle-lampjes aan, die ideaal zijn voor bijvoorbeeld de gevel van je woning. Om je tuin te versieren kan je ook denken aan een voorverlichte kerstkrans of boom, een lichtboom of Festoon-lampjes. Sommige lichtsnoeren van Twinkly zijn ook prima buiten de feestdagen om te gebruiken in of rondom je huis. De verlichting is bovendien geschikt voor zowel binnen als buiten.
De slimme kerstlampjes van Twinkly zijn verkrijgbaar vanaf 50 euro, al kosten de meeste opties rond de 100 euro of meer.
Benieuwd hoeveel energie slimme buitenverlichting gebruikt? Wij zochten het uit.
Nanoleaf
Ook het Canadese bedrijf Nanoleaf breidt steeds meer uit met nieuwe slimme lampen. Waar de fabrikant begon met lichtpanelen in de vorm van hexagons, driehoeken en vierkanten, is het assortiment door de jaren heen flink uitgebreid. Sinds kort heeft Nanoleaf ook een slim lichtsnoer genaamd Holiday String Lights.
Het lichtsnoer is zowel binnen als buiten te gebruiken, en er zijn verschillende lichtscènes om uit te kiezen, gemaakt door Nanoleaf zelf of door de community. Ook kan de slimme kerstverlichting synchroniseren met de beats en het tempo van de muziek. Anders dan bij de meeste andere merken is een aparte rhythm module niet nodig.
Het slimme lichtsnoer heeft 250 leds met een lengte van 20 meter. De kerstverlichting is te gebruiken met wifi, bluetooth of de smarthomestandaard Matter (via wifi) en te bedienen via de Nanoleaf-app voor Android en iOS. Naast ondersteuning voor Apple HomeKit en Google Home, werken de lampjes ook met Amazon Alexa en Samsung SmartThings.
De Holiday String Lights van Nanoleaf kost 120 euro. We schreven eerder een review over Nanoleaf, die vind je hier.
Zo maak je kerstverlichting slim
Zijn de opties voor slimme kerstverlichting in deze lijst je iets te prijzig, dan is het ook een prima idee om je huidige ‘domme’ kerstlampjes slim te maken. Dit doe je door middel van een slimme stekker. Je voegt daarmee geen lichteffecten toe aan je huidige lichtsnoer, maar kunt de kerstverlichting wel aan- en uitzetten via je smarthome-app. Ook maak je eenvoudig een automatisering aan waardoor de lampjes automatisch in- en uitschakelen op het moment dat jij dat wilt.
Ben je nog niet overgestapt op ledverlichting voor in de kerstboom? Dan is het een goed moment om een nieuw lichtsnoer aan te schaffen. Oudere kerstlichtjes gebruiken namelijk meer energie, maar zijn ook nog eens brandgevaarlijk. Met slimme kerstlampjes kun je om nog meer redenen eenvoudig besparen op de energiekosten van je feestverlichting.
Ook de rest van het jaar een slim huis? Zo kies je de beste slimme verlichting.
©magdal3na - stock.adobe.com