ID.nl logo
Philips Hue wordt flink duurder: dit ga je meer betalen
© Koen Barten | Philips
Zekerheid & gemak

Philips Hue wordt flink duurder: dit ga je meer betalen

Het hing al een tijdje in de lucht, maar een aantal producten van Philips Hue wordt een stuk duurder. En dat terwijl er al behoorlijk wat prijsstijgingen zijn geweest. Het maakt overigens niet uit of je op zoek bent naar slimme lampen voor binnen of buiten, want in beide gevallen moet je er rekening mee houden dieper in de buidel te tasten.

Verschillende producten van Philips Hue worden een stuk duurder. In dit artikel lees je:

  • Om welke producten dat gaat
  • Wat de (grootste) prijsstijgingen zijn
  • Vanaf wanneer de stijging ingaat

Slimme verlichting wordt, net als de slimme thermostaat, vaak gezien als een soort poort naar een slim huis. Het is de eerste stap die je zet om bepaalde zaken in huis slimmer te maken met scènes, accessoires en planningen. Je lampen, of je die nu buiten of binnen ophangt, gaan aan op bepaalde momenten en kunnen ook gewoon weer op specifieke tijden uitgaan. Je hebt er dan geen omkijken meer naar: het slimme systeem regelt alles helemaal zelf. En anders kun je altijd nog via een gratis te downloaden app voor Android of iOS de zaken regelen, met toegankelijke opties.

Philips Hue kopen?

Wees er dan snel bij, voordat de prijsverhoging ingaat!

Meer betalen voor Philips Hue?

Philips Hue is een van de bekendste en populairste systemen op het gebied van slimme verlichting. Ondanks de populariteit is het ook een van de duurdere varianten. Over het algemeen haal je goede kwaliteit in huis en merken we ook hier op de redactie weinig tot geen problemen met het systeem (in tegenstelling tot wat de concurrentie nog weleens doet). Dat is onder meer wat voor het succes zorgt: niet alleen vanwege de toegankelijkheid van alle slimme producten, maar ook vanwege het feit dat alles werkt zoals beloofd en doet wat het moet doen.

Maar bij moederbedrijf Signify moeten de lampen ook blijven branden, en daarom voert het bedrijf een flinke prijsstijging door. Dat gebeurt per 1 februari. Als je vanaf die dag Philips Hue-spullen koopt, moet je rekening houden met een prijsstijging van gemiddeld 12 procent. Hoewel er sowieso veel producten in prijs stijgen, zijn het vooral de plafondlampen en de buitenverlichting die kaartjes met een nóg hoger bedrag krijgen. Voor de Philips Hue Enrave-plafondlamp ga je bijvoorbeeld 40 euro(!) meer betalen dan voor de prijsstijging.

De Hue Enrave gaat van 259 naar 299 euro. Eenzelfde prijsstijging zien we bij andere plafondlampen van het merk, namelijk de Hue Ensis. Ook deze wordt per 1 februari maar liefst 40 euro duurder. Opvallend is dat Signify de prijs van deze lamp vorig jaar al eens omhoog gooide: van 400 naar 440 euro. Dat gebeurde in mei 2022. En nu, negen maanden later, is het weer feest. In die tijd is die lamp dus 80 euro oftewel 20 procent duurder geworden. Dat is wel iets meer dan de gemiddelde inflatie van 10 procent. Maar geloof het of niet, het kan nog erger...

Het meest extreme voorbeeld is de Outdoor Lightstrip van Philips Hue. Dat model verscheen in 2018 op de markt voor een bedrag van 160 euro. In 2020 verhoogde het bedrijf die prijs al naar 190 euro en twee later was het opnieuw raak. In januari vorig jaar liet het prijskaartje plotseling een bedrag van 220 euro zien, en vanaf 1 februari gaat de prijs dus wéér omhoog naar maar liefst 240 euro. Hopelijk heb je er jaren geleden al eentje kunnen scoren.

De grootste prijsstijgers van Philips Hue

De grootste prijsstijger van dit moment is echter de Philips Hue Outdoor Motion Sensor. Die wordt maar liefst 17 procent duurder en gaat van 50 naar 60 euro. Hieronder presenteren we een lijst met prijsstijgers en het percentage van de prijsstijging.

Philips Hue OutdoorPhilips Hue-plafondlampenOverige Philips Hue-lampen
Hue Amarant: 11 procentHue Amaze: 7 procentHue Liane: 10 procent
Hue Appear: 6 procentHue Being: 9 tot 10 procentHue Sana: 10 procent
Hue Aurelle: 8 tot 12 procentHue Cher: 7 tot 8 procentHue Wellner: 8 procent
Hue Calla: 7 tot 12 procentHue Enrave: 8 tot 13 procentHue Wellness: 8 procent
Hue Daylo: 7 procentHue Ensis: 8 procent
Hue Discover: 10 procentHue Fair: 7 tot 8 procent
Hue Econic: 10 tot 11 procentHue Flourish: 7 tot 10 procent
Hue Impress: 6 tot 11 procentHue Infuse: 9 tot 10 procent
Hue Inara: 9 procentHue Still: 10 procent
Hue Lily (XL): 6 tot 9 procent
Hue Lucca: 7 tot 10 procent
Hue Nyro: 7 tot 11 procent
Hue Outdoor Lightstrip: 7 tot 8 procent
Hue Outdoor Power Supply (100 watt): 11 procent
Hue Outdoor Sensor: 17 procent
Hue Tuar: 8 tot 10 procent
Hue Turaco: 7-10 procent
Hue Welcome: 6 procent

Ben je nog niet zo bekend met Philips Hue, maar sta je te poppelen om aan de slag te gaan? Dan kun je je alvast inlezen over de vele mogelijkheden met betrekking tot scènes.

Grondstoffen zijn duur

Opvallend is dat niet heel de Philips Hue-lijn van Signify dezelfde prijsstijgingen doormaakt. In plaats daarvan voert het bedrijf de nieuwe prijzen vooral door voor grotere producten waar relatief veel onderdelen in zitten. En dat is prima verklaarbaar. Daardoor is dit nieuws niet minder zuur, maar we kunnen het op z’n minst begrijpen. Met de oorlog in Oekraïne en de coronagolven (in verschillende vormen en groottes) in China zijn bepaalde grondstoffen erg duur geworden en laten producten of onderdelen langer op zich wachten dan normaal. Die prijsstijgingen rekent Signify nu door aan de klant.

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube