© CIDimport

Rookmelder kopen? Hier moet je op letten

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 10:11

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Aan een goede rookmelder hoeft echt geen extreem prijskaartje te hangen. Een optische rookmelder koop je voor prettige bedragen bij de bouwmarkt. Wil je meer, dan is er de slimme rookmelder, die je vanaf je smartphone uit kunt lezen. En daartussen tref je ook nog van alles aan. Hier leggen we je uit waar je op moet letten en welke specificaties belangrijk zijn. Zo vind je snel de beste rookmelder voor jouw situatie!

Wanneer is het tijd om je rookmelder te vervangen?

Een rookmelder gaat over het algemeen tien jaar mee. Is die tijd voorbij, dan geeft het apparaat een melding en moet je je rookmelder vervangen. De levensduur van een rookmelder is dus zonder meer lang. Wel geldt natuurlijk dat bij de exemplaren die op een standaard alkalinebatterij werken de batterij met regelmaat vervangen moet worden. Bij rookmelders die een batterij van 9 Volt (blokbatterij) gebruiken, moet deze jaarlijks vervangen te worden. Exemplaren die op AA of AAA batterijen werken dienen elke twee à drie jaar een set verse batterijen te krijgen. Tussentijds is het zaak om met regelmaat op de testknop te drukken om te zien of de melder nog functioneert. Sommige melders geven een alarm als de batterij bijna leeg is. Verder is het belangrijk om met enige regelmaat je rookmelder met een stofzuiger stofvrij te maken. Doe je dat niet, dan slaat de rookmelder op een gegeven moment continu vals alarm.

Koppelbare rookmelders

Een stapje verder dan de standaard ‘solo’ rookmelder gaat de koppelbare rookmelder. Deze zijn – afhankelijk van het type – bedraad of draadloos koppelbaar. Ontstaat er ergens in huis rook, dan slaat het hele cluster tegelijk alarm. Dus als er op zolder iets mis gaat, weet je dat beneden in de huiskamer ook meteen. Net weer een stukje veiliger dus.

Slimme rookmelders

Media has no description

© PXimport

Slimme rookmelders – ook wel wifi rookmelders genoemd – delen informatie via je draadloze (thuis)netwerk. Hét grote voordeel is dat dit type – zoals bijvoorbeeld de Nest rookmelder - een waarschuwing naar bijvoorbeeld je smartphone kan sturen. Zit je dan bij buren of vrienden verderop in de straat, dan kun je toch nog op tijd actie ondernemen. Of je koppelt de rookmelder bijvoorbeeld aan de telefoon van je buren als jij bijvoorbeeld op vakantie gaat. Gaat er iets mis, dan kunnen zij snel ingrijpen (tip: zorg dan wel dat ze ook een sleutel van je huis hebben!). Wie goed zoekt, kan ook een rookmelder met camera vinden, maar die worden eigenlijk vooral gebruikt als beveiligingscamera – gecamoufleerd in een rookmelderjasje, zeg maar. 

Optische rookmelders

De optische rookmelder is tegenwoordig het enige toegestane type voor thuisgebruik in woningen. Voorheen was ook de ionisatierookmelder toegestaan, waarbij een stukje radioactief materiaal radioactieve deeltjes uitzendt die op een elektrode worden opgevangen. Zodra er rook ontstond, werden de deeltjes tegengehouden door de rook. Ergo: de melder detecteerde een vermindering van de deeltjesstroom en sloeg alarm. Dit type wordt inmiddels als verouderd beschouwd, onder meer vanwege het radioactieve afval dat in het milieu belandt bij verbranden of in de vuilnisbak gooien. Een optische rookmelder heeft geen radioactief bronnetje aan boord en is tegenwoordig de standaard.

Rook- en koolmonoxidemelders

Los van rookmelders zijn er ook nog koolmonoxidemelders of – zoals ze officieel heten – brandgasmelders. Hierbij gaat het om een melder die een of meer detectoren bevat die specifiek bij verbranding vrijkomende gassen kunnen meten. Het betreft dan veelal koolstofmonoxide of koolstofdioxide. Praktisch voordeel van dit type melder is dat ze ook ingezet kunnen worden op meer stoffige plaatsen. Ook slaat een brandgasmelder aan als bijvoorbeeld een geiser of cv-ketel een slechte verbranding heeft. Bij gasapparatuur in huis (zeker oudere spullen) kan een koolmonoxidemelder levensreddend zijn. Koolmonoxide is een reuk- en kleurloos gas dat steeds weer nodeloos slachtoffers eist. Een combi van rook en koolmonoxidenmelders is het mooist. Brandgasmelders zijn wel wat duurder dan rookmelders, maar de bedragen zijn ook weer niet zo hoog dat ze een bres in je budget slaan.

Een rookmelder op batterij of netstroom?

De rookmelder op netstroom beschikt over een back-up batterij. Valt de elektriciteit uit (bijvoorbeeld door een storing of door brand), dan blijft de rookmelder op lichtnet dus gewoon werken. Voordeel van een rookmelder op 230v is dat je veel minder afhankelijk bent van een op een cruciaal moment leeg rakende batterij. Ook is er de rookmelder die 10 jaar meegaat zonder dat je de batterij hoeft te vervangen. Het gaat dan om speciale lithiumbatterijen waardoor je geen omkijken meer naar de melder hebt (maar ze nog wel steeds regelmatig moet testen!).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten