Review Ezviz EP3X Pro – Dé slimme budgetdeurbel van dit moment
De Ezviz EP3X Pro is een slimme videodeurbel met een adviesprijs van 109,99 euro (maar we hebben hem al goedkoper gespot, voor een tientje minder). In sommige opzichten komt de deurbel zelfs in de buurt van de bijna twee keer zo dure Eufy Video Doorbell E340.
Ondanks het feit dat we niet heel erg te spreken zijn over de pakketherkenning en algemene beeldkwaliteit, willen we toch benadrukken dat de Ezviz EP3X Pro een goede slimme videodeurbel is. Voor ongeveer 100 euro haal je een capabel en uitgebreid apparaat in huis waar je geen (duur) abonnement voor nodig hebt. Ook zijn er genoeg opties met betrekking tot het beschermen van je privacy, of de privacy van je omgeving, en daar zijn we blij mee. Het komt een beetje over alsof Ezviz heeft gekeken naar welke onderdelen werken en bevallen, zodat de fabrikant die allemaal in één deurbel kon proppen. Mocht dat de missie zijn geweest, dan is die wat ons betreft geslaagd. Voor 100 euro kom je niet snel beter tegen in dit segment. De app mag wel wat opgeschoond worden en ook zou het fijn zijn als we gemakkelijker video’s kunnen verwijderen. Maar voor de rest is dit dé budgetdeurbel van dit moment.
- Prijs
- Flexibiliteit installatie
- Inclusief zonnepaneel
- Geen abonnement vereist
- Pakket- en persoonsherkenning
- Privacy-opties
- Beeldkwaliteit laat te wensen over
- Pakketherkenning werkt niet altijd
- Geen meegeleverde gong
- Onoverzichtelijke app
- Video's verwijderen onnodig moeilijk
Met dat in de buurt komen van de Eufy Video Doorbell E340 doelen we op het ontwerp waarin ruimte is voor twee camera’s. Voorop zit er een met een resolutie van 1440p, terwijl we onderop een pakketcamera aantreffen met een resolutie van 1080p. Daar zitten twee led-lampjes naast, zodat ze de omgeving goed kunnen verlichten. Heb je dus een donkere straat, dan kun je in elk geval altijd goed zien wanneer er een pakket op de deurmat ligt. Voor een prijs van rond de 100 euro is dit zeker niet verkeerd.
Op drie manieren te installeren
Je kunt de Ezviz EP3X Pro op drie manieren installeren. Zo is het mogelijk gebruik te maken van de bestaande deurbelaansluiting, waardoor je nooit gedoe hebt met een accu opladen. Maar als je daar wél voor kiest, dan kun je die batterij middels een usb-c-kabel van stroom voorzien. In het pakket zit tevens een zonnepaneel, waardoor je een derde optie tot je beschikking hebt. Zodoende hoef je je ook als accugebruiker geen zorgen te maken om de hoeveelheid energie.
Tenminste, mits je dat paneel natuurlijk in het licht van de zon kunt plaatsen. Sommige mensen wonen in een appartementengebouw of flat, en anders hebben ze misschien een afdak bij de voordeur. In dat geval is de kabel tussen het paneel en de deurbel niet lang genoeg voor zonne-energie. Desondanks is het goed dat Ezviz de optie aanbiedt, al kunnen we het ook begrijpen dat andere mensen liever een gong in dit pakket hadden gezien. Want die zit er niet standaard bij.
Lees ook: Dingdong: slimme deurbel ophangen en aansluiten doe je gewoon zelf
©Wesley Akkerman
Wel kun je zo’n gong nog los aanschaffen voor 40 euro en anders krijg je de notificaties sowieso altijd binnen op je smartphone (via de app). Aan boord zit verder 32 GB aan interne opslagruimte, waardoor je niet afhankelijk bent van een betaald abonnement. Met die 32 GB kun je een half jaar lang dagelijks tien minuten aan video opnemen. Via de app kun je oude beelden verwijderen; we kunnen het ons niet voorstellen dat je derhalve snel zonder ruimte zit.
De Ezviz EP3X Pro voelt stevig aan en heeft dankzij het IP65-certificaat ook voldoende bescherming voor het weer in Nederland. De knop van de bel laat zich lekker indrukken en heeft een fijne klik, waardoor je niet twijfelt of je hem goed indrukt. Je hoort bovendien een bevestigend geluid en ziet een blauw deurbelicoon oplichten wanneer je aanbelt. Verder is er een microfoon en speaker aanwezig, waardoor je altijd met de aanbeller in contact kunt komen.
Gedoe met detectie en opslag
Met de Ezviz EP3X Pro weet je wat er voor de deur gebeurt, zelfs als er niet wordt aangebeld. Deze deurbel heeft namelijk persoons- en pakketherkenning. De persoonsherkenning werkt net even anders dan je waarschijnlijk denkt. Want hij kan geen mensen herkennen (en zodoende weten dat je schoonmoeder aanbelt), maar weet wel wanneer er menselijke vormen zijn. De pakketherkenning werkt niet altijd; soms krijg je namelijk géén melding.
©Wesley Akkerman
Maar zodra er iemand langs de lens van de camera loopt, dan krijg je meestal direct een melding op je smartphone. Overigens: mocht je dat willen, dan kun je van alles uitschakelen. Zowel de melding (de notificatie die je krijgt) als de detectie. Tijdens de testperiode ging er een buurvrouw verhuizen, waardoor de Ezviz EP3X Pro in een paar uur 500 MB aan beelden schoot. Gelukkig stond de melding voor persoonsherkenning uit, anders zouden we gek geworden zijn.
Hoewel het mogelijk is lokaal opgeslagen video’s te verwijderen, kun je dit alleen per stuk doen en binnen het gebeurtenissenoverzicht; niet bij de algemene verzameling. Je kunt ze dus niet in bulk of achteraf weggooien – behalve wanneer je bereid bent in één klap de totale opslag te legen. Dat is een vreemde gang van zaken, omdat je zodoende weinig controle hebt over het materiaal op de deurbel. In de cloud opgeslagen video’s zijn wel later nog en in één keer te verwijderen.
Hoe blijft de prijs zo laag?
Ondanks het feit dat je maar ongeveer 100 euro betaalt voor dit pakket, krijg je alle genoemde functies gratis tot je beschikking. Het is dus niet zo dat de (wat te wensen overlatende) pakketdetectie achter een betaalmuur zit. Daarmee treedt Ezviz in de voetsporen van onder meer Aqara en TP-Link. Mocht je toch een abonnement willen hebben, dan doe je dat vanwege de cloudopslag. Je slaat dan beelden voor een periode van zeven tot maximaal dertig dagen.
©Wesley Akkerman
Omdat de prijs redelijk laag is, kun je ergens toch concessies verwachten. Wat ons betreft vinden we die in de beeldkwaliteit. Met een kijkhoek van 162 graden leg je veel vast, mits je de bel aan de voordeur bevestigt (en niet aan de deurpost, zoals wij deden). Je ziet iemands hoofd en bovenlichaam in beeld staan wanneer diegene aanbelt, maar niet alles komt even scherp in beeld. De kwaliteit laat wat te wensen over: de lens legt veel artefacten vast.
Wat zijn artefacten? Artefacten zijn ongewenste verstoringen of misvormingen die zichtbaar zijn in een digitale afbeelding of video, maar die er in werkelijkheid niet waren. Ze kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, zoals:
∎ Blokkerige patronen in gebieden die egaal van kleur zouden moeten zijn; ∎ Randen van objecten die gezaagd of wazig zijn in plaats van scherp; ∎ Vreemde kleurschakeringen of schemering waar dat niet hoort; ∎ Storende beeldruis of artefacten door overmatige compressie.
Deze beeldfouten ontstaan door beperkingen van de camerasensor, lens, compressie-algoritmen of overdrachtsproblemen. Hoe beter de camera- en lenskwaliteit, hoe minder dergelijke artefacten je in principe zou moeten zien.
Ook ogen de kleuren flets en kan de camera niet goed omgaan met directe lichtbronnen, waardoor de beelden al snel overbelicht zijn. De Ezviz EP3X Pro herstelt het beeld wel redelijk snel door de focus te verleggen, maar dat duurt meestal een paar seconden. Ook hebben de opnamen de eerste twee seconden geen geluid. Plus: de camera activeert zichzelf meestal pas na een eerste beweging; het kan dus zijn dat je iets mist en dat kan vervelend zijn.
Onoverzichtelijke app, maar…
Verder vinden we de app wat onoverzichtelijk. Je kunt niet meteen met één klik de recentste video-opnamen bekijken, maar moet eerst de live video-feed openen om daarna de opnamen te kunnen raadplegen. Verder zijn sommige instellingen en opties niet altijd heel intuïtief benoemd. Er staan hier en daar wat vreemde vertalingen of dubbele omschrijvingen van functionaliteiten. Hoewel ze technisch gezien andere functies bedienen, regelen sommige instellingen toch deels overlappende zaken, wat voor wat verwarring kan zorgen.
Al met al zijn de app-interface en navigatiestructuur af en toe wat rommelig en onduidelijk opgezet. Maar met wat uitproberen en gewenning valt er uiteindelijk wel mee te werken
Waar de Ezviz EP3X Pro dan weer redelijk in uitblinkt, zijn de privacy-opties. Zo kun je video’s voorzien van een wachtwoord, waardoor alleen jij ze kunt openen. Ook heb je de mogelijkheid om een privacygebied in te stellen, waardoor de camera geen opnamen maakt als daarin iets gebeurt. En je kunt je stem maskeren tijdens een live-gesprek. Vooral die laatste optie zijn we nog niet eerder tegengekomen op deurbellen die we hebben getest – dat maakt hem dus best uniek.
Ezviz EP3X Pro kopen?
Ondanks het feit dat we niet heel erg te spreken zijn over de pakketherkenning en algemene beeldkwaliteit, willen we toch benadrukken dat de Ezviz EP3X Pro een goede slimme videodeurbel is. Voor ongeveer 100 euro haal je een capabel en uitgebreid apparaat in huis waar je geen (duur) abonnement voor nodig hebt. Ook zijn er genoeg opties met betrekking tot het beschermen van je privacy, of de privacy van je omgeving, en daar zijn we blij mee.
Het komt een beetje over alsof Ezviz heeft gekeken naar welke onderdelen werken en bevallen, zodat de fabrikant die allemaal in één deurbel kon proppen. Mocht dat de missie zijn geweest, dan is die wat ons betreft geslaagd. Voor 100 euro kom je niet snel beter tegen in dit segment. De app mag wel wat opgeschoond worden en ook zou het fijn zijn als we gemakkelijker video’s kunnen verwijderen. Maar voor de rest is dit dé budgetdeurbel van dit moment.