ID.nl logo
OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat
Zekerheid & gemak

OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat

De zomervakantie staat voor de deur. Ga jij binnenkort lekker een paar (welverdiende) weken weg? Zorg dat je goed bent voorbereid. Je wilt echt niet weten wat er gebeurt als je een van deze 13 fouten maakt voordat je op vakantie gaat!

Alle 13 fout: in dit artikel lees je de 13 fouten die het meest gemaakt worden wanneer mensen met vakantie gaan. Wil jij onbezorgd weg? Vermijd ze dan alle 13!

❌ Fout 1: Je vakantieplannen delen op sociale media

Het is net zo verleidelijk als het delen van een foto van je perfect gelukte unicorn summer frappuccino: je wilt je opwinding over je aanstaande vakantie delen. Maar bedenk wel dat iedereen dan weet dat je de komende tijd niet thuis bent. Je zult de eerste niet zijn die dankzij deze informatie inbrekers heeft aangetrokken! Wacht tot je weer thuis bent voordat je foto's en updates deelt. Zo voorkom je dat mensen weten dat je huis leeg is. Het is ook een goed idee om je privacy-instellingen op sociale media te controleren om te zien wie je posts kunnen zien.

❌ Fout 2: Deuren en ramen niet goed beveiligen

Vlak voordat je weg moet, is het altijd stress en chaos. Geen wonder dat vakantiegangers vaak vergeten om deuren en ramen goed te controleren. Zorg ervoor dat alles goed op slot zit voordat je vertrekt en doe alles dicht: óók dat kleine raampje in de kelder, óók het wc-raampje! Vergeet ook niet om eventuele sleutels die je buiten hebt verstopt (zegt daar iemand onder de deurmat of onder een omgekeerde bloempot?) binnen te halen. Heb je nog even voordat je weggaat? Overweeg dan om een alarmsysteem te installeren dat je op afstand kunt bedienen.

Lees ook: Zo kies je het beste alarmsysteem

❌ Fout 3: Geen oppas regelen voor je huis

Als je voor langer dan een paar dagen of een week weggaat, vraag dan een familielid, vriend of betrouwbare buur om op je huis te passen. Een paar keer per week de planten water geven, de brievenbus geregeld leeg halen, af en toe de gordijnen open en dicht doen … allemaal van die zaken waardoor je huis minder WIJ ZIJN OP VAKANTIE! schreeuwt. Geef deze persoon een lijst met taken die moeten worden uitgevoerd, zoals het water geven van de planten of het binnenhalen van de post. Je kunt eventueel ook op zoek naar een huizenoppasser, bijvoorbeeld via een site als Huizenoppassite. Veel mensen vinden het leuk om een tijdje ergens anders te wonen en zien het vaak als een soort vakantie.

©Yuri Arcurs | Peopleimages.com

❌ Fout 4: De thermostaat vergeten in te stellen

Het is zonde om je huis te verwarmen of te koelen als je er niet bent. Pas de thermostaat aan voordat je vertrekt om energie en geld te besparen. Vaak kun je een speciaal programma instellen. Heb je een slimme thermostaat, dan is het natuurlijk helemaal makkelijk: dan doe je dat gewoon met een app.

Lees ook: Koopgids: zo vind je de beste slimme thermostaat!

❌ Fout 5: Geen goede zorg voor je huisdieren regelen

Als je huisdieren hebt, is het belangrijk dat echt geregeld hebt dat er voor ze wordt gezorgd – of het nou om een goudvis of om een hond gaat. Een buurman die zegt dat hij wel af en toe komt kijken is natuurlijk fijn, maar bij huisdieren (en dan vooral bij honden of katten) kan het niet vrijblijvend zijn. Die moeten minimaal één maal per dag eten en vers water krijgen. Kattenbakken moeten verschoond, honden moeten worden uitgelaten. Vind je niemand die deze taak op zich wil nemen? Overweeg dan om ze naar een dierenpension te brengen. Daar krijgen ze aandacht en worden ze goed verzorgd. Dit kan voorkomen dat ze angstig worden en schade aanrichten in je huis. Zorg ervoor dat je een betrouwbaar pension kiest. Er bestaat een Keurmerk Opvang, geïnitieerd door de Dierenbescherming. Op deze site kun je dierenpensions met een keurmerk vinden.

©© Maxim Misaylov aka Kukurund

❌ Fout 6: Slimme beveiligingsmaatregelen negeren

Investeer in smart home- beveiligingsmaatregelen zoals slimme lampen en een videodeurbel. Door regelmatig van afstand de lichten aan en uit te zetten, lijkt je huis bewoond. Met de deurbel kun je zien wie er voor de deur staat. Een slimme beveiligingscamera installeren is ook een goed idee. Wanneer je zo’n camera combineert met bewegingssensoren, maak je de boel nóg veiliger.

Lees ook: Slimme deurbel kopen: hier moet je op letten & Welke typen beveiligingssensoren zijn er om mijn huis te beveiligen?

❌ Fout 7: Je tuin niet opruimen

Een tuin waarin het gras op kniehoogte staat en waarin onkruid welig tiert ziet er niet aantrekkelijk uit – behalve dan voor inbrekers. Dus laat je tuin netjes achter. Heb je ergens in de tuin een ladder staan? Zet die dan in de schuur of garage, zodat je het boeven niet nog makkelijker maakt om binnen te kunnen komen. Zet ook je kliko niet meteen naast het huis, die vormt ook een mooi opstapje. Zet hem liever uit het zicht en leg er eventueel een paar terrastegels in, zodat hij ook niet makkelijk te verrijden is.

❌ Fout 8: Etenswaren achterlaten die kunnen bederven

Brood, melk, fruit … Je kunt het natuurlijk allemaal gewoon in de voorraadkast of koelkast laten liggen, maar vooral als je wat langer weg bent, kan het bederven. Het je geen zin om thuis te komen in een huis dat stinkt naar zure melk of waar een kolonie fruitvliegjes feest viert? Maak dan voordat je weggaat een rondje door je keuken en gooi (of geef) alles weg dat kan bederven. Maak ook je koelkast en vriezer schoon om te voorkomen dat er onaangename geuren ontstaan.

Lees ook: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer? & Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden én te voorkomen

❌ Fout 9: Je boiler en je kokendwaterkraan aan laten staan

Heb je een close-in boiler, bijvoorbeeld in de keuken, of een kokendwaterkraan? Zet ze uit voordat je weggaat. Dat scheelt energie. Laat ze bij terugkomst en na het aanzetten flink doorlopen om legionella-besmetting te voorkomen. Dat geldt trouwens voor alle warmwater-tappunten wanneer je langere tijd weg bent geweest, dus ook voor gootsteen- en wasbakkranen en je douche.

❌ Fout 10: Elektrische apparaten ingeplugd laten

Elektrische apparaten die tijdens je afwezigheid niet per se aan hoeven staan, kun je het beste helemaal uit zetten (en niet op stand-by laten staan). Nog beter is het om ook de stekkers uit het stopcontact te halen. Zo voorkom je dat ze bij onweer of een stroomstoring schade kunnen oplopen. Ook fijn: je bespaart er nog energie mee ook!

©BillionPhotos.com - stock.adobe.com

❌ Fout 11: Je auto buiten laten staan

Ga je niet met de auto op vakantie? Je kunt hem natuurlijk gewoon wekenlang op een parkeerplaats of aan de straat laten staan, maar het kan veiliger. Als je een garage hebt, gebruik deze dan om je auto te stallen terwijl je weg bent. Als je geen garage hebt, vraag dan of je hem voor het huis van vrienden of familie mag neerzetten, zodat zij er een oogje op kunnen houden.

❌ Fout 12: Je toilet en vuilnisbak niet schoonmaken

Altijd doen voor je weggaat: even een rondje door het huis maken en overal de vuilnisbakken legen – niet alleen die in de keuken, maar ook die in de badkamer en in de kamer van je (puber)kinderen. Maak de vuilnisemmers ook even schoon met een sopje (tip: er zijn zelfs speciale vuilnisbakreinigingsmiddelen), dat voorkomt nare geurtjes. Dat geldt ook voor je toilet. Goed schoonmaken en net voordat je de deur achter je dichttrekt nog even een scheutje chloor erin gooien.

❌ Fout 13: Geen aandacht geven aan je planten

Geef je planten voor vertrek goed water en verwijder dode blaadjes. Dat geldt zowel voor planten die binnen staan als voor planten die buiten staan. Regel dat iemand ze regelmatig water geeft. Kun je niemand vinden? Er bestaan ook druppelsystemen waarmee je ze, ook als je langere tijd weg bent, regelmatig kunt laten voorzien van water.

©Firn - stock.adobe.com

Vergeet ook niet … Te controleren of je paspoort en andere documenten geldig zijn en of je reisverzekering up-to-date is. Zorg ervoor dat je paspoort en andere reisdocumenten geldig zijn voor de gehele duur van je reis. Check ook ruim vantevoren of je een visum nodig hebt. Zorg ervoor dat je reisverzekering alle activiteiten dekt die je wilt gaan doen en dat de dekking nog steeds geldig is. Het kan ook nuttig zijn om te controleren of je verzekering medische kosten in het buitenland dekt.

Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een grote koelkast met energielabel A? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken koelkasten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 1100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense RB440N4ACA

Wie de vele positieve reviews op Kieskeurig.nl leest, weet genoeg. De Hisense RB440N4ACA is een aanrader! Het gaat weliswaar om een vrijstaande koel-vriescombinatie, maar je kunt het apparaat tóch netjes in een bestaande keuken kwijt. De behuizing is namelijk even diep als een standaard aanrecht. Fijn is bovendien dat je de draairichting van beide deuren kunt wijzigen. Volgens de gegevens op het A-energielabel 'trekt' dit model jaarlijks zo'n 109 kilowattuur stroom. Kortom, het kost je slechts een paar tientjes per jaar.

Opvallend veel reviewers waarderen de stille werking. Het opgegeven volumeniveau van 35 decibel is dan ook behoorlijk laag. Het koelgedeelte heeft een ruime inhoud van 238 liter. Dankzij de aanwezigheid van twee lades, vier dragers en vier deurvakken kun je heel wat producten koud bewaren. Er is ook nog een flessenrek inbegrepen. Bovenin het koelgedeelte zit een felle ledlamp met een bedieningspaneel. Hierop kies je de gewenste temperatuur. Verdeeld over drie lades is de vriezer goed voor een inhoud van 98 liter. Dankzij no frost-ondersteuning hoef je de RB440N4ACA nooit te ontdooien. Deze koelkast is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

LG GBP62MCNAC

Ondanks een riante inhoud van 384 liter voldoet de LG GBP62MCNAC aan de eisen van energielabel A. Ga ongeveer uit van een jaarlijks stroomverbruik van slechts 110 kilowattuur. Zodra je de bovenste deur opentrekt, heb je toegang tot een groot koelvak van 277 liter. De vier legplanken bestaan uit gehard glas. Die zullen niet zo gauw breken, zodat je zorgeloos een flinke hoeveelheid drinkpakken en blikjes koud bewaart. Verder telt het koelgedeelte twee lades en vier deurvakken.

De vriezer is met een inhoud van 107 liter eveneens ruim. Wegens ondersteuning voor no frost zullen de drie lades niet aanvriezen. Is er onverhoopt een technisch probleem? Met behulp van de zogenoemde Smart Diagnosis-functie lees je de apparaatstatus op een smartphone uit. Bekijk hoe je eventuele problemen oplost en onderhoud pleegt. Je plaatst de GBP62MCNAC gerust in een open (woon)keuken, want het geluidsniveau is met 35 decibel erg laag. Deze stijlvolle koelkast is in een matzwarte en zilverkleurige behuizing te koop.

Samsung RB38C607AS9/EF

De Samsung RB38C607AS9/EF heeft op Kieskeurig.nl momenteel de laagste prijs ooit. Daarbovenop ontvangen snelle beslissers ook nog eens tijdelijk een cashback van honderd euro. Deze actie geldt tot en met 2 december 2024. Al met al haal je voor een relatief zacht prijsje een energiezuinige koelkast in huis. Het opgegeven jaarlijkse stroomverbruik komt uit op 108 kilowattuur. Een leuk extraatje is dat je het actuele energieverbruik in de SmartThings-app op een smartphone kunt monitoren. Hiervoor koppel je de koelkast aan je wifi. De RB38C607AS9/EF produceert niet zoveel geluid, want het volumeniveau bedraagt maar 35 decibel.

Deze vijf testers zijn erg te spreken over dit product. Zij prijzen stuk voor stuk de ruime inhoud van in totaal 387 liter. Het koel- en vriesgedeelte zijn goed voor respectievelijk 273 en 114 liter. Voor huishoudens tot vier à vijf personen is dat ruimschoots voldoende. Zoals je van een moderne koelkast mag verwachten, is er no frost-ondersteuning aanwezig. Dat scheelt weer ontdooien! Komt de draairichting van beide deuren niet uit? Geen probleem, want je kunt ze omkeren. In plaats van de hier besproken zilverkleurige uitvoering kun je ook deze zwarte versie overwegen.

Lees ook: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Inventum KV2010B

Een goedkopere koelkast met energielabel A zul je in dit formaat waarschijnlijk niet gauw vinden. Inventum hanteert op zijn website een adviesprijs van 999 euro, maar enkele webshops halen daar een kwart vanaf. De KV2010B is een volwaardige vrijstaande koelkast met een respectabele inhoud van 378 liter. Hiervan is 256 liter gereserveerd voor het koelgedeelte. Ten opzichte van diverse vergelijkbare apparaten is er een behoorlijk deel aan de vriezer toegekend, namelijk 122 liter.

Gunstig is het zéér lage geluidsniveau van 29 decibel. Hierdoor zet je deze koel-vriescombinatie probleemloos naast een keukentafel neer. Ondanks de relatief lage aanschafprijs ondersteunt dit model no frost. Deze techniek voorkomt ijsvorming, zodat de drie lades niet kunnen aanvriezen. Nuttig om te weten is dat je de deuren kunt omkeren. Volgens de specificaties van het toegekende A-energielabel verbruikt de KV2010B ongeveer 113 kilowattuur per jaar. De fabrikant geeft vijf jaar garantie op dit product.

Bosch KGN392LAF

Bosch staat garant voor een hoge kwaliteit. Dat heeft een zekere prijs, waardoor je nauwelijks energiezuinige koelkasten van het gerenommeerde Duitse merk voor minder dan duizend euro kunt vinden. De KGN392LAF is een uitzondering. Dit witgoedproduct is dan ook op Kieskeurig.nl momenteel goedkoper dan ooit. Indrukwekkend is het nogal lage verwachte stroomverbruik van 104 kilowattuur per jaar. Daarnaast is deze koelkast stiller dan de meeste andere modellen in deze prijsklasse. Ga uit van een geluidsniveau van 29 decibel.

Het koelgedeelte van 260 liter bestaat uit vier dragers, twee lades, een flessenrek en vier deurvakken. De vriezer heeft een inhoud van 103 liter. Wegens no frost-ondersteuning kun je de drie lades altijd soepel schuiven. Op het fraaie aanraakpaneel kies je voor elke sectie de gewenste temperatuur. Dankzij zijn slimme ontwerp plaats je de behuizing eventueel pal tegen de wand. In tegenstelling tot de meeste andere koelkasten hoeft er geen ruimte tussen de achterkant en de muur te zitten. Zit één van de deuren niet helemaal dicht? De KGN392LAF waarschuwt je met een luide pieptoon. Lees deze reviews op Kieskeurig.nl voor ervaringen van andere gebruikers.

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.