ID.nl logo
OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat

De zomervakantie staat voor de deur. Ga jij binnenkort lekker een paar (welverdiende) weken weg? Zorg dat je goed bent voorbereid. Je wilt echt niet weten wat er gebeurt als je een van deze 13 fouten maakt voordat je op vakantie gaat!

Alle 13 fout: in dit artikel lees je de 13 fouten die het meest gemaakt worden wanneer mensen met vakantie gaan. Wil jij onbezorgd weg? Vermijd ze dan alle 13!

❌ Fout 1: Je vakantieplannen delen op sociale media

Het is net zo verleidelijk als het delen van een foto van je perfect gelukte unicorn summer frappuccino: je wilt je opwinding over je aanstaande vakantie delen. Maar bedenk wel dat iedereen dan weet dat je de komende tijd niet thuis bent. Je zult de eerste niet zijn die dankzij deze informatie inbrekers heeft aangetrokken! Wacht tot je weer thuis bent voordat je foto's en updates deelt. Zo voorkom je dat mensen weten dat je huis leeg is. Het is ook een goed idee om je privacy-instellingen op sociale media te controleren om te zien wie je posts kunnen zien.

❌ Fout 2: Deuren en ramen niet goed beveiligen

Vlak voordat je weg moet, is het altijd stress en chaos. Geen wonder dat vakantiegangers vaak vergeten om deuren en ramen goed te controleren. Zorg ervoor dat alles goed op slot zit voordat je vertrekt en doe alles dicht: óók dat kleine raampje in de kelder, óók het wc-raampje! Vergeet ook niet om eventuele sleutels die je buiten hebt verstopt (zegt daar iemand onder de deurmat of onder een omgekeerde bloempot?) binnen te halen. Heb je nog even voordat je weggaat? Overweeg dan om een alarmsysteem te installeren dat je op afstand kunt bedienen.

Lees ook: Zo kies je het beste alarmsysteem

❌ Fout 3: Geen oppas regelen voor je huis

Als je voor langer dan een paar dagen of een week weggaat, vraag dan een familielid, vriend of betrouwbare buur om op je huis te passen. Een paar keer per week de planten water geven, de brievenbus geregeld leeg halen, af en toe de gordijnen open en dicht doen … allemaal van die zaken waardoor je huis minder WIJ ZIJN OP VAKANTIE! schreeuwt. Geef deze persoon een lijst met taken die moeten worden uitgevoerd, zoals het water geven van de planten of het binnenhalen van de post. Je kunt eventueel ook op zoek naar een huizenoppasser, bijvoorbeeld via een site als Huizenoppassite. Veel mensen vinden het leuk om een tijdje ergens anders te wonen en zien het vaak als een soort vakantie.

©Yuri Arcurs | Peopleimages.com

❌ Fout 4: De thermostaat vergeten in te stellen

Het is zonde om je huis te verwarmen of te koelen als je er niet bent. Pas de thermostaat aan voordat je vertrekt om energie en geld te besparen. Vaak kun je een speciaal programma instellen. Heb je een slimme thermostaat, dan is het natuurlijk helemaal makkelijk: dan doe je dat gewoon met een app.

Lees ook: Koopgids: zo vind je de beste slimme thermostaat!

❌ Fout 5: Geen goede zorg voor je huisdieren regelen

Als je huisdieren hebt, is het belangrijk dat echt geregeld hebt dat er voor ze wordt gezorgd – of het nou om een goudvis of om een hond gaat. Een buurman die zegt dat hij wel af en toe komt kijken is natuurlijk fijn, maar bij huisdieren (en dan vooral bij honden of katten) kan het niet vrijblijvend zijn. Die moeten minimaal één maal per dag eten en vers water krijgen. Kattenbakken moeten verschoond, honden moeten worden uitgelaten. Vind je niemand die deze taak op zich wil nemen? Overweeg dan om ze naar een dierenpension te brengen. Daar krijgen ze aandacht en worden ze goed verzorgd. Dit kan voorkomen dat ze angstig worden en schade aanrichten in je huis. Zorg ervoor dat je een betrouwbaar pension kiest. Er bestaat een Keurmerk Opvang, geïnitieerd door de Dierenbescherming. Op deze site kun je dierenpensions met een keurmerk vinden.

©© Maxim Misaylov aka Kukurund

❌ Fout 6: Slimme beveiligingsmaatregelen negeren

Investeer in smart home- beveiligingsmaatregelen zoals slimme lampen en een videodeurbel. Door regelmatig van afstand de lichten aan en uit te zetten, lijkt je huis bewoond. Met de deurbel kun je zien wie er voor de deur staat. Een slimme beveiligingscamera installeren is ook een goed idee. Wanneer je zo’n camera combineert met bewegingssensoren, maak je de boel nóg veiliger.

Lees ook: Slimme deurbel kopen: hier moet je op letten & Welke typen beveiligingssensoren zijn er om mijn huis te beveiligen?

❌ Fout 7: Je tuin niet opruimen

Een tuin waarin het gras op kniehoogte staat en waarin onkruid welig tiert ziet er niet aantrekkelijk uit – behalve dan voor inbrekers. Dus laat je tuin netjes achter. Heb je ergens in de tuin een ladder staan? Zet die dan in de schuur of garage, zodat je het boeven niet nog makkelijker maakt om binnen te kunnen komen. Zet ook je kliko niet meteen naast het huis, die vormt ook een mooi opstapje. Zet hem liever uit het zicht en leg er eventueel een paar terrastegels in, zodat hij ook niet makkelijk te verrijden is.

❌ Fout 8: Etenswaren achterlaten die kunnen bederven

Brood, melk, fruit … Je kunt het natuurlijk allemaal gewoon in de voorraadkast of koelkast laten liggen, maar vooral als je wat langer weg bent, kan het bederven. Het je geen zin om thuis te komen in een huis dat stinkt naar zure melk of waar een kolonie fruitvliegjes feest viert? Maak dan voordat je weggaat een rondje door je keuken en gooi (of geef) alles weg dat kan bederven. Maak ook je koelkast en vriezer schoon om te voorkomen dat er onaangename geuren ontstaan.

Lees ook: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer? & Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden én te voorkomen

❌ Fout 9: Je boiler en je kokendwaterkraan aan laten staan

Heb je een close-in boiler, bijvoorbeeld in de keuken, of een kokendwaterkraan? Zet ze uit voordat je weggaat. Dat scheelt energie. Laat ze bij terugkomst en na het aanzetten flink doorlopen om legionella-besmetting te voorkomen. Dat geldt trouwens voor alle warmwater-tappunten wanneer je langere tijd weg bent geweest, dus ook voor gootsteen- en wasbakkranen en je douche.

❌ Fout 10: Elektrische apparaten ingeplugd laten

Elektrische apparaten die tijdens je afwezigheid niet per se aan hoeven staan, kun je het beste helemaal uit zetten (en niet op stand-by laten staan). Nog beter is het om ook de stekkers uit het stopcontact te halen. Zo voorkom je dat ze bij onweer of een stroomstoring schade kunnen oplopen. Ook fijn: je bespaart er nog energie mee ook!

©BillionPhotos.com - stock.adobe.com

❌ Fout 11: Je auto buiten laten staan

Ga je niet met de auto op vakantie? Je kunt hem natuurlijk gewoon wekenlang op een parkeerplaats of aan de straat laten staan, maar het kan veiliger. Als je een garage hebt, gebruik deze dan om je auto te stallen terwijl je weg bent. Als je geen garage hebt, vraag dan of je hem voor het huis van vrienden of familie mag neerzetten, zodat zij er een oogje op kunnen houden.

❌ Fout 12: Je toilet en vuilnisbak niet schoonmaken

Altijd doen voor je weggaat: even een rondje door het huis maken en overal de vuilnisbakken legen – niet alleen die in de keuken, maar ook die in de badkamer en in de kamer van je (puber)kinderen. Maak de vuilnisemmers ook even schoon met een sopje (tip: er zijn zelfs speciale vuilnisbakreinigingsmiddelen), dat voorkomt nare geurtjes. Dat geldt ook voor je toilet. Goed schoonmaken en net voordat je de deur achter je dichttrekt nog even een scheutje chloor erin gooien.

❌ Fout 13: Geen aandacht geven aan je planten

Geef je planten voor vertrek goed water en verwijder dode blaadjes. Dat geldt zowel voor planten die binnen staan als voor planten die buiten staan. Regel dat iemand ze regelmatig water geeft. Kun je niemand vinden? Er bestaan ook druppelsystemen waarmee je ze, ook als je langere tijd weg bent, regelmatig kunt laten voorzien van water.

©Firn - stock.adobe.com

Vergeet ook niet … Te controleren of je paspoort en andere documenten geldig zijn en of je reisverzekering up-to-date is. Zorg ervoor dat je paspoort en andere reisdocumenten geldig zijn voor de gehele duur van je reis. Check ook ruim vantevoren of je een visum nodig hebt. Zorg ervoor dat je reisverzekering alle activiteiten dekt die je wilt gaan doen en dat de dekking nog steeds geldig is. Het kan ook nuttig zijn om te controleren of je verzekering medische kosten in het buitenland dekt.

Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv