ID.nl logo
OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

OPGEPAST! Deze 13 fouten wil je écht niet maken als je op vakantie gaat

De zomervakantie staat voor de deur. Ga jij binnenkort lekker een paar (welverdiende) weken weg? Zorg dat je goed bent voorbereid. Je wilt echt niet weten wat er gebeurt als je een van deze 13 fouten maakt voordat je op vakantie gaat!

Alle 13 fout: in dit artikel lees je de 13 fouten die het meest gemaakt worden wanneer mensen met vakantie gaan. Wil jij onbezorgd weg? Vermijd ze dan alle 13!

❌ Fout 1: Je vakantieplannen delen op sociale media

Het is net zo verleidelijk als het delen van een foto van je perfect gelukte unicorn summer frappuccino: je wilt je opwinding over je aanstaande vakantie delen. Maar bedenk wel dat iedereen dan weet dat je de komende tijd niet thuis bent. Je zult de eerste niet zijn die dankzij deze informatie inbrekers heeft aangetrokken! Wacht tot je weer thuis bent voordat je foto's en updates deelt. Zo voorkom je dat mensen weten dat je huis leeg is. Het is ook een goed idee om je privacy-instellingen op sociale media te controleren om te zien wie je posts kunnen zien.

❌ Fout 2: Deuren en ramen niet goed beveiligen

Vlak voordat je weg moet, is het altijd stress en chaos. Geen wonder dat vakantiegangers vaak vergeten om deuren en ramen goed te controleren. Zorg ervoor dat alles goed op slot zit voordat je vertrekt en doe alles dicht: óók dat kleine raampje in de kelder, óók het wc-raampje! Vergeet ook niet om eventuele sleutels die je buiten hebt verstopt (zegt daar iemand onder de deurmat of onder een omgekeerde bloempot?) binnen te halen. Heb je nog even voordat je weggaat? Overweeg dan om een alarmsysteem te installeren dat je op afstand kunt bedienen.

Lees ook: Zo kies je het beste alarmsysteem

❌ Fout 3: Geen oppas regelen voor je huis

Als je voor langer dan een paar dagen of een week weggaat, vraag dan een familielid, vriend of betrouwbare buur om op je huis te passen. Een paar keer per week de planten water geven, de brievenbus geregeld leeg halen, af en toe de gordijnen open en dicht doen … allemaal van die zaken waardoor je huis minder WIJ ZIJN OP VAKANTIE! schreeuwt. Geef deze persoon een lijst met taken die moeten worden uitgevoerd, zoals het water geven van de planten of het binnenhalen van de post. Je kunt eventueel ook op zoek naar een huizenoppasser, bijvoorbeeld via een site als Huizenoppassite. Veel mensen vinden het leuk om een tijdje ergens anders te wonen en zien het vaak als een soort vakantie.

©Yuri Arcurs | Peopleimages.com

❌ Fout 4: De thermostaat vergeten in te stellen

Het is zonde om je huis te verwarmen of te koelen als je er niet bent. Pas de thermostaat aan voordat je vertrekt om energie en geld te besparen. Vaak kun je een speciaal programma instellen. Heb je een slimme thermostaat, dan is het natuurlijk helemaal makkelijk: dan doe je dat gewoon met een app.

Lees ook: Koopgids: zo vind je de beste slimme thermostaat!

❌ Fout 5: Geen goede zorg voor je huisdieren regelen

Als je huisdieren hebt, is het belangrijk dat echt geregeld hebt dat er voor ze wordt gezorgd – of het nou om een goudvis of om een hond gaat. Een buurman die zegt dat hij wel af en toe komt kijken is natuurlijk fijn, maar bij huisdieren (en dan vooral bij honden of katten) kan het niet vrijblijvend zijn. Die moeten minimaal één maal per dag eten en vers water krijgen. Kattenbakken moeten verschoond, honden moeten worden uitgelaten. Vind je niemand die deze taak op zich wil nemen? Overweeg dan om ze naar een dierenpension te brengen. Daar krijgen ze aandacht en worden ze goed verzorgd. Dit kan voorkomen dat ze angstig worden en schade aanrichten in je huis. Zorg ervoor dat je een betrouwbaar pension kiest. Er bestaat een Keurmerk Opvang, geïnitieerd door de Dierenbescherming. Op deze site kun je dierenpensions met een keurmerk vinden.

©© Maxim Misaylov aka Kukurund

❌ Fout 6: Slimme beveiligingsmaatregelen negeren

Investeer in smart home- beveiligingsmaatregelen zoals slimme lampen en een videodeurbel. Door regelmatig van afstand de lichten aan en uit te zetten, lijkt je huis bewoond. Met de deurbel kun je zien wie er voor de deur staat. Een slimme beveiligingscamera installeren is ook een goed idee. Wanneer je zo’n camera combineert met bewegingssensoren, maak je de boel nóg veiliger.

Lees ook: Slimme deurbel kopen: hier moet je op letten & Welke typen beveiligingssensoren zijn er om mijn huis te beveiligen?

❌ Fout 7: Je tuin niet opruimen

Een tuin waarin het gras op kniehoogte staat en waarin onkruid welig tiert ziet er niet aantrekkelijk uit – behalve dan voor inbrekers. Dus laat je tuin netjes achter. Heb je ergens in de tuin een ladder staan? Zet die dan in de schuur of garage, zodat je het boeven niet nog makkelijker maakt om binnen te kunnen komen. Zet ook je kliko niet meteen naast het huis, die vormt ook een mooi opstapje. Zet hem liever uit het zicht en leg er eventueel een paar terrastegels in, zodat hij ook niet makkelijk te verrijden is.

❌ Fout 8: Etenswaren achterlaten die kunnen bederven

Brood, melk, fruit … Je kunt het natuurlijk allemaal gewoon in de voorraadkast of koelkast laten liggen, maar vooral als je wat langer weg bent, kan het bederven. Het je geen zin om thuis te komen in een huis dat stinkt naar zure melk of waar een kolonie fruitvliegjes feest viert? Maak dan voordat je weggaat een rondje door je keuken en gooi (of geef) alles weg dat kan bederven. Maak ook je koelkast en vriezer schoon om te voorkomen dat er onaangename geuren ontstaan.

Lees ook: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer? & Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden én te voorkomen

❌ Fout 9: Je boiler en je kokendwaterkraan aan laten staan

Heb je een close-in boiler, bijvoorbeeld in de keuken, of een kokendwaterkraan? Zet ze uit voordat je weggaat. Dat scheelt energie. Laat ze bij terugkomst en na het aanzetten flink doorlopen om legionella-besmetting te voorkomen. Dat geldt trouwens voor alle warmwater-tappunten wanneer je langere tijd weg bent geweest, dus ook voor gootsteen- en wasbakkranen en je douche.

❌ Fout 10: Elektrische apparaten ingeplugd laten

Elektrische apparaten die tijdens je afwezigheid niet per se aan hoeven staan, kun je het beste helemaal uit zetten (en niet op stand-by laten staan). Nog beter is het om ook de stekkers uit het stopcontact te halen. Zo voorkom je dat ze bij onweer of een stroomstoring schade kunnen oplopen. Ook fijn: je bespaart er nog energie mee ook!

©BillionPhotos.com - stock.adobe.com

❌ Fout 11: Je auto buiten laten staan

Ga je niet met de auto op vakantie? Je kunt hem natuurlijk gewoon wekenlang op een parkeerplaats of aan de straat laten staan, maar het kan veiliger. Als je een garage hebt, gebruik deze dan om je auto te stallen terwijl je weg bent. Als je geen garage hebt, vraag dan of je hem voor het huis van vrienden of familie mag neerzetten, zodat zij er een oogje op kunnen houden.

❌ Fout 12: Je toilet en vuilnisbak niet schoonmaken

Altijd doen voor je weggaat: even een rondje door het huis maken en overal de vuilnisbakken legen – niet alleen die in de keuken, maar ook die in de badkamer en in de kamer van je (puber)kinderen. Maak de vuilnisemmers ook even schoon met een sopje (tip: er zijn zelfs speciale vuilnisbakreinigingsmiddelen), dat voorkomt nare geurtjes. Dat geldt ook voor je toilet. Goed schoonmaken en net voordat je de deur achter je dichttrekt nog even een scheutje chloor erin gooien.

❌ Fout 13: Geen aandacht geven aan je planten

Geef je planten voor vertrek goed water en verwijder dode blaadjes. Dat geldt zowel voor planten die binnen staan als voor planten die buiten staan. Regel dat iemand ze regelmatig water geeft. Kun je niemand vinden? Er bestaan ook druppelsystemen waarmee je ze, ook als je langere tijd weg bent, regelmatig kunt laten voorzien van water.

©Firn - stock.adobe.com

Vergeet ook niet … Te controleren of je paspoort en andere documenten geldig zijn en of je reisverzekering up-to-date is. Zorg ervoor dat je paspoort en andere reisdocumenten geldig zijn voor de gehele duur van je reis. Check ook ruim vantevoren of je een visum nodig hebt. Zorg ervoor dat je reisverzekering alle activiteiten dekt die je wilt gaan doen en dat de dekking nog steeds geldig is. Het kan ook nuttig zijn om te controleren of je verzekering medische kosten in het buitenland dekt.

Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: