Meer privacy? Zo versleutel je de video van je slimme deurbel!

© PXimport

Meer privacy? Zo versleutel je de video van je slimme deurbel!

Geplaatst: 30 december 2022 - 08:59

Wesley Akkerman

Aangezien de slimme deurbellen van Ring en Eufy zijn voorzien van camera’s en zodoende beelden kunnen maken, is het wel een fijne gedachte dat niet zomaar iemand kan meekijken. Daarom doe je er goed aan de beelden te versleutelen. Maar wat houdt dat in, en hoe krijg je dat voor elkaar?

Je ziet ze steeds vaker naast of op de voordeur hangen: slimme deurbellen. De populairste deurbellen van dit moment zijn afkomstig van merken als Ring en Eufy, respectievelijk afkomstig uit de Verenigde Staten en China. Met die apparaten ben je als het ware ‘altijd thuis’ en kun je dus iemand te woord staan als diegene voor de deur staat en jij niet fysiek aanwezig bent. Dat klinkt leuk en aardig, maar er zijn dus wel een paar dingen waar je dan rekening mee moet houden.

Versleuteling van de beelden

Neem bijvoorbeeld de geldende wetten en regels omtrent het filmen van iemands voordeur (als je in een flatgebouw pal tegenover iemand woont) of de openbare weg. Daar gaan we in dit artikel niet op in, maar daar lees je hier wel alles over. Voor dit artikel gaan we dieper in op de versleuteling van de gegevens en de verbinding. Na het lezen van dit artikel weet je wat versleuteling inhoudt, waarom je die moet activeren en hoe je encryptie instelt op Ring- en Eufy-apparaten.

De termen versleuteling en encryptie worden vaak door elkaar gebruikt en komen ook op hetzelfde neer. Met deze methode kun je gegevens beschermen door ze in feite onleesbaar te maken. Pas wanneer een persoon of apparaat over de juiste sleutel tot die informatie beschikt, kan de informatie weer leesbaar worden gemaakt. Wellicht herken je deze termen door apps als WhatsApp of Signal; die beschermen je privacy door de berichten van persoon tot persoon te versleutelen.

0

Powered by

logo

Wanneer je het abstracte concept van versleuteling koppelt aan beveiligingscamera's of slimme deurbellen, begrijp je wellicht direct waarom dit een belangrijk onderdeel is. Encryptie kan voorkomen dat ongenode gasten kunnen meekijken met de beelden die je Ring- of Eufy-deurbel maakt. Ze kunnen de beelden niet onderscheppen en daardoor niet opslaan of aanpassen. Versleuteling is belangrijk in het kader van je digitale veiligheid, en die van de mensen om je heen.

© PXimport

Beelden versleutelen op Ring- en Eufy-deurbellen

Nu we weten wat versleuteling precies inhoudt en wat het belang ervan is, kijken we naar hoe we de beelden van Ring-deurbellen kunnen beveiligen. Daarna kijken we naar hoe dat met Eufy-producten werkt. Voordat we kunnen beginnen: begin-tot-eind-versleuteling is niet beschikbaar in België en werkt ook niet op Ring-apparaten met alleen een accu. Bovendien heb je altijd de meest recente versie van de Ring-app nodig.

Voldoet je apparaat aan de vereisten, volg dan het onderstaande stappenplan op.

  1. Open de Ring-app en druk links op het menu.

  2. Ga naar Bedieningspaneel en scrol naar beneden totdat je Videobeheer ziet staan. Tik hierop.

  3. Ga nu naar Uitgebreide instellingen en druk op End-to-endcodering.

  4. Geef op de volgende pagina aan dat je end-to-endcodering wilt inschakelen.

  5. Je begint dit proces door eerst de Versleutelingsconfiguratie te starten. Daarna meld je een mobiel apparaat aan en kun je je Ring-apparaten toevoegen. Nogmaals: je kunt alleen de beelden van Ring-apparaten zonder accu versleutelen. Volg de resterende stappen op om het proces te voltooien.

De benodigde stappen om begin-tot-eind-versleuteling op je Ring-apparaat in te schakelen.

Eufy Homebase: een vereiste?

Dan is het nu tijd voor de Eufy-deurbel. Daarvoor hoeven we eigenlijk niets te doen. De fabrikant activeert de versleuteling automatisch, met of zonder Homebase. Het gros van de Eufy-apparaten heeft echter een Homebase nodig om te kunnen functioneren. Dat is de plek waar alle data lokaal worden opgeslagen. Er bestaat dan een beveiligde verbinding tussen de deurbel en de Homebase en je smartphone. Door die versleuteling kan niemand in principe meekijken.

Deurbel van Eufy proberen?

Er zijn modellen met en zonder Homebase inbegrepen!

De Eufy Video Doorbell Battery Slim werkt eveneens zonder Homebase en versleutelt de verbinding automatisch tussen het apparaat en jouw smartphone, aldus de fabrikant. Maar uit onderzoek blijkt dat er toch wat dingen misgaan bij Eufy. Uit onderzoek blijkt dat videostreams via een gratis videospeler als VLC toch zonder beveiliging inzichtelijk zijn. Je moet hiervoor wel wat stappen ondernemen, maar dat neemt niet weg dat er dus gevaar in het gebruik schuilt.

View post on Twitter

Aangezien het om tamelijk recente ontwikkelingen gaat, kan de situatie nog alle kanten op. Eufy zelf heeft overigens op de situatie gereageerd door te claimen dat het onmogelijk is. Maar in hetzelfde artikel waarin die reactie staat, staat ook dat daar geen snars van klopt. De onbeveiligde verbinding lijkt trouwens alleen te werken als een camera geactiveerd wordt – het is dus niet zo dat je continu pottenkijkers hebt. Maar dan nog is het een zeer kwalijke zaak te noemen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000