ID.nl logo
Meer privacy? Zo versleutel je de video van je slimme deurbel!
© PXimport
Zekerheid & gemak

Meer privacy? Zo versleutel je de video van je slimme deurbel!

Aangezien de slimme deurbellen van Ring en Eufy zijn voorzien van camera’s en zodoende beelden kunnen maken, is het wel een fijne gedachte dat niet zomaar iemand kan meekijken. Daarom doe je er goed aan de beelden te versleutelen. Maar wat houdt dat in, en hoe krijg je dat voor elkaar?

Een slimme deurbel of camera is zo gekocht, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden, zoals de versleuteling van de gemaakte beelden. Daarom kijken we in dit artikel naar de volgende punten:

Je ziet ze steeds vaker naast of op de voordeur hangen: slimme deurbellen. De populairste deurbellen van dit moment zijn afkomstig van merken als Ring en Eufy, respectievelijk afkomstig uit de Verenigde Staten en China. Met die apparaten ben je als het ware ‘altijd thuis’ en kun je dus iemand te woord staan als diegene voor de deur staat en jij niet fysiek aanwezig bent. Dat klinkt leuk en aardig, maar er zijn dus wel een paar dingen waar je dan rekening mee moet houden.

Versleuteling van de beelden

Neem bijvoorbeeld de geldende wetten en regels omtrent het filmen van iemands voordeur (als je in een flatgebouw pal tegenover iemand woont) of de openbare weg. Daar gaan we in dit artikel niet op in, maar daar lees je hier wel alles over. Voor dit artikel gaan we dieper in op de versleuteling van de gegevens en de verbinding. Na het lezen van dit artikel weet je wat versleuteling inhoudt, waarom je die moet activeren en hoe je encryptie instelt op Ring- en Eufy-apparaten.

Bits of Freedom is een stichting die beleid en wetgeving wil beïnvloeden ter ondersteuning van een open en rechtvaardige informatiesamenleving. Die omschrijft versleuteling als volgt: “Encryptie is een manier om digitale gegevens te beschermen. Het maakt veilig gebruik van het internet mogelijk.”

De termen versleuteling en encryptie worden vaak door elkaar gebruikt en komen ook op hetzelfde neer. Met deze methode kun je gegevens beschermen door ze in feite onleesbaar te maken. Pas wanneer een persoon of apparaat over de juiste sleutel tot die informatie beschikt, kan de informatie weer leesbaar worden gemaakt. Wellicht herken je deze termen door apps als WhatsApp of Signal; die beschermen je privacy door de berichten van persoon tot persoon te versleutelen.

Wanneer je het abstracte concept van versleuteling koppelt aan beveiligingscamera's of slimme deurbellen, begrijp je wellicht direct waarom dit een belangrijk onderdeel is. Encryptie kan voorkomen dat ongenode gasten kunnen meekijken met de beelden die je Ring- of Eufy-deurbel maakt. Ze kunnen de beelden niet onderscheppen en daardoor niet opslaan of aanpassen. Versleuteling is belangrijk in het kader van je digitale veiligheid, en die van de mensen om je heen.

©PXimport

Beelden versleutelen op Ring- en Eufy-deurbellen

Nu we weten wat versleuteling precies inhoudt en wat het belang ervan is, kijken we naar hoe we de beelden van Ring-deurbellen kunnen beveiligen. Daarna kijken we naar hoe dat met Eufy-producten werkt. Voordat we kunnen beginnen: begin-tot-eind-versleuteling is niet beschikbaar in België en werkt ook niet op Ring-apparaten met alleen een accu. Bovendien heb je altijd de meest recente versie van de Ring-app nodig.

Deze Ring-videodeurbellen bieden begin-tot-eind-versleuteling aan:

  • Ring Video Doorbell Pro
  • Ring Video Doorbell Pro 2
  • Ring Video Doorbell Elite

Voldoet je apparaat aan de vereisten, volg dan het onderstaande stappenplan op.

  1. Open de Ring-app en druk links op het menu.

  2. Ga naar Bedieningspaneel en scrol naar beneden totdat je Videobeheer ziet staan. Tik hierop.

  3. Ga nu naar Uitgebreide instellingen en druk op End-to-endcodering.

  4. Geef op de volgende pagina aan dat je end-to-endcodering wilt inschakelen.

  5. Je begint dit proces door eerst de Versleutelingsconfiguratie te starten. Daarna meld je een mobiel apparaat aan en kun je je Ring-apparaten toevoegen. Nogmaals: je kunt alleen de beelden van Ring-apparaten zonder accu versleutelen. Volg de resterende stappen op om het proces te voltooien.

De benodigde stappen om begin-tot-eind-versleuteling op je Ring-apparaat in te schakelen.

Eufy Homebase: een vereiste?

Dan is het nu tijd voor de Eufy-deurbel. Daarvoor hoeven we eigenlijk niets te doen. De fabrikant activeert de versleuteling automatisch, met of zonder Homebase. Het gros van de Eufy-apparaten heeft echter een Homebase nodig om te kunnen functioneren. Dat is de plek waar alle data lokaal worden opgeslagen. Er bestaat dan een beveiligde verbinding tussen de deurbel en de Homebase en je smartphone. Door die versleuteling kan niemand in principe meekijken.

Deurbel van Eufy proberen?

Er zijn modellen met en zonder Homebase inbegrepen!

De Eufy Video Doorbell Battery Slim werkt eveneens zonder Homebase en versleutelt de verbinding automatisch tussen het apparaat en jouw smartphone, aldus de fabrikant. Maar uit onderzoek blijkt dat er toch wat dingen misgaan bij Eufy. Uit onderzoek blijkt dat videostreams via een gratis videospeler als VLC toch zonder beveiliging inzichtelijk zijn. Je moet hiervoor wel wat stappen ondernemen, maar dat neemt niet weg dat er dus gevaar in het gebruik schuilt.

View post on X

Aangezien het om tamelijk recente ontwikkelingen gaat, kan de situatie nog alle kanten op. Eufy zelf heeft overigens op de situatie gereageerd door te claimen dat het onmogelijk is. Maar in hetzelfde artikel waarin die reactie staat, staat ook dat daar geen snars van klopt. De onbeveiligde verbinding lijkt trouwens alleen te werken als een camera geactiveerd wordt – het is dus niet zo dat je continu pottenkijkers hebt. Maar dan nog is het een zeer kwalijke zaak te noemen.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi
© Satechi | https://satechi.net
Huis

Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

Draadloos opladen is handig, maar vaak ook traag en onbetrouwbaar. Je legt je smartphone of tablet neer, maar als hij net niet goed ligt, laadt hij nauwelijks op. Qi2 moet daar verandering in brengen. Maar wat is er precies anders aan Qi2 ten opzichte van het vertrouwde Qi?

Dit is waarom Qi2 beter is dan Qi: 1. Qi2-laders en -accessoires beschikken nu over magneten. 2. Daardoor gaat er minder energie verloren tijdens het oplaadproces... 3. ...en kun je accessoires gemakkelijker bevestigen. 4. Het laadvermogen is verhoogd naar minimaal vijftien watt. 5. Het systeem beschikt over allerlei veiligheidsmaatregelen.

Lees ook: 5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)


Nog niet zo heel veel mensen maken gebruik van draadloos opladen. Het idee erachter is heel mooi, maar in de praktijk levert het meestal nog een ondermaatse ervaring op. Dat komt doordat het opladen op een lage snelheid gebeurt, een apparaat op een specifieke plek moet liggen en je alsnog met een draad in de weer ben (van de lader naar de muur). De nieuwe standaard Qi2 lost niet alle problemen op, maar het maakt wel goede stappen vooruit.

Nu met magneten

De eerste versie van de Qi-standaard werkt op basis van elektromagnetische inductie om stroom over te dragen tussen een oplaadpad en een compatibel apparaat. Daarvoor moet je smartphone of tablet precies goed op de oplader liggen. Ligt hij een beetje scheef, dan laadt hij amper op. Veel mensen vinden dat onhandig. Na een tijdje weet je wel ongeveer hoe je je device moet neerleggen, maar in het begin ben je vooral meer aan het schuiven en proberen dan aan het opladen.

Daarom heeft de organisatie achter de oplaadstandaard, het Wireless Power Consortium (WPC), voor Qi2 een handige oplossing bedacht. Dit systeem maakt gebruik van de Magnetic Power Profile, dat sterk doet denken aan MagSafe van Apple. Zowel de lader als het apparaat dat je wilt opladen zijn dan voorzien van een magnetische ring, die het gepriegel dus overbodig maakt. Je hoeft niet meer te zoeken naar de perfecte positie, en dat is niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het laden zelf. De magneten zorgen ervoor dat de spoelen in de oplader en de telefoon precies tegenover elkaar liggen.

©Ugreen | https://nl.ugreen.com

Powerbanks met Qi2.

Laadvermogen en compatibiliteit

Zodoende gaat er minder energie verloren en kunnen apparaten sneller opgeladen worden. Ten opzichte van Qi1 is het laadvermogen in elk geval al flink verhoogd. Daar waar de vorige versie nog tot vijftien watt ondersteunt, maar meestal op vijf watt laadt, zet Qi2 standaard een vermogen neer van vijftien watt. Zelfs iPhones kunnen hiervan profiteren. Als je een oudere MagSafe-oplader gebruikt, dan wordt het laadvermogen beperkt tot 7,5 watt. Maar met een nieuwe Qi2-oplader zou je de beschikking moeten krijgen tot een verdubbeling in vermogen.

Misschien heb je het al tussen de regels door gelezen, maar Qi2 is compatibel met bestaande Qi-apparaten. Heb je dus nog oudere apparaten die Qi1 ondersteunen, dan kun je daar je nieuwe lader gewoon mee gebruiken. Verder is het goed om te weten dat het consortium allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd. Zo beschikt het systeem over objectdetectie: het herkent vreemde voorwerpen zoals sleutels, munten of paperclips die per ongeluk tussen de oplader en je telefoon terechtkomen. Zulke objecten kunnen anders warm worden en schade veroorzaken. Ook houdt Qi2 de temperatuur in de gaten om oververhitting te voorkomen. Daardoor kun je je telefoon gerust 's nachts laten opladen.

©Rens Blom

De HMD Skyline.

Welke apparaten ondersteunen Qi2?

Op moment van schrijven biedt nog slechts een handjevol apparaten Qi2-support aan. Je komt de draadloze oplaadstandaard in elk geval tegen vanaf de iPhone 12. Een van de eerste Android-toestellen met deze standaard aan boord is de HMD Skyline. En… dat is het eigenlijk wel. De toestellen uit de Samsung Galaxy S25-reeks zijn slechts Qi2-ready. Dat betekent dat je ze kunt opladen met een snelheid van vijftien watt, maar dat de toestellen niet beschikken over de magneten om allerlei laders en andere accessoires te kunnen bevestigen.

Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een hoesje met een magneet te kopen. Die magneet komt dan precies overeen met de plaatsing van de spoelen in de smartphone en oplaadmat. Datzelfde geldt vooralsnog voor de OnePlus 13, een van de beste Android-smartphones van 2025. Technisch gezien beschikt dat apparaat over een magneetring, maar die is niet krachtig genoeg om accessoires vast te kunnen houden. Ook hier dien je dus eigenlijk een hoesje te kopen, mocht je van plan zijn het toestel met een Qi2-lader op te laden.

Telefoonhoesjes

geschikt voor draadloos opladen

Qi2-accessoires

Als je een toestel met Qi2 hebt, wil je vast ook al weten wat handige Qi2-accessoires zijn. Natuurlijk kun je dan denken aan een geschikte oplader, maar wat dacht je van een powerbank die je gewoon magnetisch vastklampt aan een smartphone? Dan heb je geen gedoe met draden meer. Daarnaast zijn portefeuilles heel populair. Als je je smartphone ergens mee naartoe neemt, dan heb je ook altijd je belangrijke pasjes bij je, en eventueel wat cash geld.