Beveiligingssysteem kopen? Let op deze misvattingen
Er zijn een hoop misstanden over beveiligingssystemen, wat sommige mensen ervan weerhoudt er een aan te schaffen. Zo heerst de gedachte dat je de hoofdprijs betaalt of een duur abonnement nodig hebt als je een goed systeem wilt. Dat is niet (altijd) waar. Wij nemen de grootste mythes en misverstanden rond beveiligingssystemen voor je weg.
Na het lezen van dit artikel weet je:
-
Dat een beveiligingssysteem niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn
-
Dat het systeem aan bepaalde voorwaarden moet voldoen voor je verzekeraar
-
Dat er redenen zijn om niet te besparen op beveiliging
-
Ook lezen: Zo kies je het beste alarmsysteem
Mythe 1: Een beveiligingssysteem is duur
Wat is het nut van een beveiligingssysteem als de kosten ervan hoger liggen dan wat er mogelijk uit huis gestolen wordt? Een logische gedachte, maar je betaalt niet altijd de hoofdprijs voor een goed systeem. Als je een beetje handig bent, kun je zelfs een eigen alarmsysteem opzetten, bijvoorbeeld met behulp van Domoticz of een Raspberry Pi. Dan moet je natuurlijk nog steeds zelf camera’s en bewegingssensoren aanschaffen, maar dat kan een stuk goedkoper zijn dan een alles-in-één-pakket.
Beveiligingssysteem nodig?
Kijk hier eens even rond, er zit vast een oplossing voor jouw situatie bij!
Is dat niet voor jou weggelegd, dan kan een professioneel beveiligingssysteem in eerste instantie best prijzig zijn. In een ander artikel legt Paul van Weelden, specialist inbraakbeveiliging bij P-Works, uit dat je voor een gemiddeld huis tussen de 2000 en 3000 euro kwijt bent. “Dan heb je een goede beveiliging, met een goed systeem dat door een installateur geïnstalleerd is.”
Maar wie een beetje op internet rond speurt, zal zien dat fabrikanten geregeld met prijsacties komen, waarmee je zomaar enkele honderden euro’s op de apparatuur en installatie kunt besparen. In sommige gevallen betaal je helemaal niets voor de aanschaf en installatie, en betaal je alleen maandelijks voor het gebruik van het alarmsysteem.
Mythe 2: Je hebt altijd een abonnement nodig
Voor een beveiligingssysteem heb je zeker niet altijd een abonnement nodig, maar het komt bij professionele systemen wel vaak voor. Doorgaans sluit je een abonnement af voor één of twee jaar, zeker als je je apparatuur en installatie gratis hebt gekregen. Je betaalt dan meestal een bedrag van 10 tot 20 euro per maand. Over het onderhoud van je systeem hoef je je dan geen zorgen meer te maken. Volgens Van Weelden moet je daar sowieso niet op besparen. “Onderhoud is belangrijk, want een goed alarmsysteem gaat tien tot vijftien jaar mee. De kwaliteit van de kunststof buitenkant neemt langzaam af, maar intern hoeft er dan niets aan de hand te zijn.” Ook moeten de batterijen of accu’s van de sensoren regelmatig worden vervangen of in elk geval worden gecontroleerd.
Maar een abonnement hoéft dus niet. Camera’s en sensoren die je zelf hebt geïnstalleerd, komen vaak met een app waarmee je zelf je huis in de gaten houdt. Je kunt zelfs via je telefoon een melding krijgen als bijvoorbeeld de buitencamera beweging of geluid detecteert.
Mythe 3: Een beveiligingssysteem is ingewikkeld
Het aanleggen van een uitgebreid alarmsysteem kan een ingewikkelde klus zijn als alle onderdelen van het systeem met kabels zijn verbonden. Het boren van gaten en aanleggen van speciale kabelgoten is niet voor iedereen weggelegd. Maar laat je daar niet door afschrikken. Een installateur kan dat werk voor je uit handen nemen. Hij installeert het systeem niet alleen, maar vertelt je alles wat je moet weten over de werking ervan. Schiet je later nog een belangrijke vraag te binnen of loop je tegen problemen aan, dan staat er vaak 24/7 een klantenservice voor je klaar.
Ga je zelf aan de slag, dan hoeft het aansluiten van een beveiligingssysteem ook niet ingewikkeld te zijn als je kiest voor een draadloze optie. Plug de camera of sensor in en laat het apparaat verbinden met je wifi-netwerk. Via het meegeleverde stappenplan kom je er zelf meestal wel uit.
©APchanel
Tips en advies
- Kies voor draadloze camera’s of sensors als je zelf niet zo handig bent, of schakel een erkende installateur in om het beveiligingssysteem klaar te maken.
- Een abonnement is niet nodig, maar is wel aan te raden. Zo blijft je beveiligingssysteem altijd up-to-date. Wel zo veilig!
- Een beveiligingssysteem hoeft niet duur te zijn, maar moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen als je verzekerd wilt zijn bij inbraak.
Lees meer: Zo kies je het beste alarmsysteem om je huis te beveiligen
Mythe 4: Beveiligingssysteem is niet geschikt voor huurwoning
Door de kosten en installatie heerst de gedachte dat een beveiligingssysteem niet geschikt is voor huurwoningen. Maar als je in een huurhuis woont, is dat extra beetje aandacht voor de beveiliging juist geen overbodige luxe. Uit onderzoek blijkt dat inbrekers het gemiddeld gezien vaker hebben gemunt op huurwoningen dan op koopwoningen.
In de afgelopen jaren is het aanbod aan beveiligingssystemen flink gegroeid, waardoor je tegenwoordig allerlei systemen hebt die prima geschikt zijn voor huurwoningen. Dat zijn dan bijvoorbeeld camera’s of monitors die niet bekabeld zijn en waarvoor je geen gaten in de muur hoeft te boren. Ga je verhuizen, dan kun je de apparatuur gewoon meenemen naar je nieuwe woning.
Mythe 5: Je verzekering dekt altijd de schade
Ga er niet zomaar vanuit dat je verzekeraar alle schade vergoedt bij een inbraak. Een verzekeraar kijkt vaak naar de manier waarop je je huis hebt beveiligd. Zo moet het beveiligingssysteem aan bepaalde eisen voldoen en moet de installatie volledig door een erkend installateur zijn gedaan. Bovendien wordt gekeken naar de waarde van de spullen die je hebt verzekerd.
©Gina Sanders
Mythe 6: De politie komt altijd langs
Van Weelden waarschuwt verder dat goedkopere setjes vaak eerder een signaleringssysteem zijn dan een alarmsysteem. Ze signaleren beweging of geluid, maar slaan geen alarm. Alleen de uitgebreide alarmsystemen werken samen met een bemande beveiligingsdienst, zoals producten van Verisure, SmartAlarm, Feenstra en WoonVeilig. Gaat het alarm af, dan stuurt het systeem direct een seintje naar de betreffende meldkamer. Die kan dan vervolgens contact met je opnemen om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van een inbraak. In andere gevallen kan de betreffende beveiligingsdienst direct contact opnemen met politie, brandweer of ambulance, of is er een surveillant ter plekke om poolshoogte te nemen.
Dergelijke alarmfuncties heb je niet tot je beschikking bij goedkopere sets. Vaak betaal je bij een alarmsysteem met meldkamerfunctie maandelijks een bepaald bedrag.
Conclusie
Er zijn dus heel wat misvattingen over beveiligingssystemen. Laat dat echter geen reden zijn om de aankoop van een alarmsysteem uit te stellen. Tegenwoordig kun je zelf met losse camera’s en sensors al een heel eind komen, maar je apparatuur moet wel aan bepaalde eisen voldoen om verzekerd te zijn bij een inbraak. Ben je op zoek naar een alarmsysteem, dan hebben we in dit artikel wat tips gegeven om het beste alarmsysteem uit te zoeken.