Aqara Camera Hub G3 - rolt met z’n oog wanneer jij dat wil

© PXimport

Aqara Camera Hub G3 - rolt met z’n oog wanneer jij dat wil

Geplaatst: 11 december 2021 - 09:50

Aangepast: 25 november 2022 - 11:20

Wesley Akkerman

Wat mensen nog wel eens tegenstaat, is dat beveiligingscamera’s altijd meekijken. Maar de Aqara Camera Hub G3 doet dat niet. Wanneer je wil, rolt hij met z’n alziend oog naar binnen en filmt hij helemaal niets mee. Maar dat is niet het enige unieke verkooppunt van het apparaat, zoals je leest in deze Aqara Camera Hub G3 review.

De Aqara Camera Hub G3 heeft een kijkhoek van 110 graden, een resolutie van 2.304 bij 1.296 pixels en de mogelijkheid zowel op en neer als naar links en rechts te draaien. De camera draait bijna 360 graden rond en kan in een hoek van dertig graden omhoog of vijftien graden omlaag geplaatst worden. 

Je hebt hier bovendien geen extra kastje of hub voor nodig, aangezien je het apparaat direct aan wifi (over 2,4 of 5,0 GHz) koppelt. De beelden bekijk je vervolgens binnen de app of via een smart display, die voorzien is van Google Assistent of Amazon Alexa. Er is support voor beiden.

De Aqara Camera Hub G3 is dus redelijk uitgebreid en biedt veel opties aan met betrekking tot het in de gaten houden van het huis of een specifieke kamer. Wil je dat de camera helemaal niets meer zien, dan draai je simpelweg de zwarte, rolbare kop naar binnen. Voorop verschijnen dan twee oogleden met wimpers, die indiceren dat de camera uitstaat. 

Ook verschijnt dan de micro-sd-kaart in beeld, waar een kaartje van 128 GB in past. Dit is een slimme manier van opties aanbieden zonder dat dit ten koste gaat van het design, terwijl het ook nog eens bruikbaar en toegankelijk is.

© PXimport

Hub en camera in één

Het systeem volgt zowel mensen als dieren en kan ook personen herkennen (houd er dan wel rekening mee dat er beelden naar de Chinese servers van Aqara gestuurd worden). Binnen de camera – die tevens dienstdoet als videoverwerker – zit ook nog een Zigbee 3.0-hub. Daardoor is het mogelijk tot 128 andere Aqara-apparaten aan te sluiten aan het netwerk bij je in huis. Zo hoef je dus géén aparte hub te kopen wanneer je gebruikmaakt van meerdere Aqara-apparaten. Het is helaas niet mogelijk andere Zigbee-apparaten te koppelen; daar heb je een andere hub voor nodig.

Een groot voordeel van de Aqara Camera Hub G3 is dat in principe alle beelden en commando’s lokaal verwerkt worden. Wanneer je geen gebruikmaakt van gezichtsherkenning, dan verlaten je gegevens jouw netwerk niet. Dit betekent ook dat je geen maandabonnement hoeft af te sluiten om beelden te bekijken. 

Je bekijkt opgenomen materiaal binnen de app, mits daar natuurlijk ruimte voor is. Een micro-sd-kaart wordt niet standaard meegegeven door de fabrikant, dus die dien je zelf aan te schaffen. Een beetje vervelend, maar gelukkig zijn 128GB-kaartjes niet meer zo duur.

© PXimport

Handige app met veel opties

Wanneer je de app opent, dan zie je meteen een livefeed van het huidige beeld en de verschillende bedieningselementen. Je krijgt toegang tot een soort wiel met pijltjes, waarmee je de kijkhoeken bepaalt. Ook maak je razendsnel screenshots en andere opnames en open je de geavanceerde instellingen. Je maakt bovendien contact met andere mensen door op de telefoonhoorn te tappen. Dan horen mensen bij jou in huis jou spreken door de speaker achterop, terwijl jij hen hoort dankzij de ingebouwde microfoon. Het werkt heel simpel en dus ook lekker doeltreffend.

Bovendien stel je ook via de software in wanneer de camera met z’n oog naar binnen draait. De geavanceerde opties bieden toegang tot de eerdergenoemde herkenningsmogelijkheden en meer. Wanneer je bijvoorbeeld persoonsherkenning activeert, dan volgt de camera die persoon zodra die herkent wordt. 

Dankzij de draaibasis is dat ook een eitje. Dat betekent dat je de Aqara Camera Hub G3 op veel plekken in huis kwijt kunt en dus niet afhankelijk bent van een bepaalde hoek op positie. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat de camera kan draaien en niets in de weg van de lens staat.

© PXimport

Aqara Camera Hub G3 – conclusie

Naast ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa, is er tevens ondersteuning voor Apple HomeKit. Dat maakt dit systeem tot één van de breedst inzetbare camera’s van dit moment. Het grote nadeel is dat je hem niet kunt opnemen in een Zigbee-netwerk en die alleen reageert op en samenwerkt met andere apparaten van Aqara. 

Je kunt wel beelden bekijken op smart display van Google, Amazon, Lenovo en meer, maar daar houdt de smarthome-ondersteuning bij op. Gelukkig is de app toegankelijk en zeer uitgebreid en is ook het design een groot pluspunt van dit model.

Bovendien is de beeldkwaliteit van hoog niveau, ook wanneer je beelden bekijkt wanneer het een beetje donker is. De audiokwaliteit is verstaanbaar voor iedereen; maar wellicht dat je internetverbinding parten speelt en gaten openlaat in de communicatie. Het duurt soms net even te lang voordat de camera reageert op commando’s vanuit de app, maar dat is onderaan de streep overkomelijk. Verder biedt dit model van 119,99 euro alleen maar voordelen aan.

7,5

ONS OORDEEL

Aqara Camera Hub G3

Pluspunten

Compleet product

Geen abonnementskosten

Flexibel en strak design

Minpunten

Weinig smarthomecompatibiliteit

Zigbee-hub zonder apparaatondersteuning

Conclusie

**Prijs**€ 119,99 **Resolutie**2.304 bij 1.296 pixels **Framerate**30 fps **Beeldverhouding**16:9 **Videocodec**H.264 **Diagonale kijkhoek**110 graden **Overig** Draaibasis, cameralens kan naar binnen draaien, geen abonnement nodig, nachtvisie **Draadloos**802.11b/g/n (2,4 en 5,0 GHz), **Website** [https://www.aqara.com/eu/]( https://www.aqara.com/eu/product/camera-hub-g3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000