5 redenen waarom een slimme deurbel niet altijd een goed idee is
Een slimme deurbel bij de voordeur hangen is voor veel mensen een goed idee. Je kunt altijd zien wat er bij de deur gebeurt en kunt zelfs pakketbezorgers vriendelijk vragen of ze het pakketje willen achterhalen. Maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van dit populaire apparaatje.
Slimme deurbellen hebben een aantal nadelen waar je van tevoren misschien niet over nagedacht hebt: 1: Hack-risico | 2: Irritatie door overload aan meldingen | 3: Privacy | 4: Diefstal-gevaar | 5: De beveiliging van he huis gaat er niet per se op vooruit.
Lees ook: Heb je een abonnement voor je Ring-deurbel nodig?
Zo op het eerste gezicht lijkt de videodeurbel een fantastische aanwinst te zijn voor je huis – of je nou een volledig smarthome hebt, of niet. Heel veel mensen kunnen niet meer zonder, bijvoorbeeld omdat ze veel online bestellen maar niet altijd thuis zijn. Dan kunnen ze aan de bezorger vragen of die het pakket wil neerzetten, en het liefst natuurlijk in het zicht van de camera. Alleen daarom al zijn veel mensen enthousiast over dit slimme product. Maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van de slimme deurbel, en daar lees je in dit artikel alles over.
1: Slimme deurbel kan gehackt worden
Een slimme deurbel is een elektronisch apparaat dat je met het internet verbindt. In theorie kan die dus gehackt worden. En in het verleden is dat ook gebeurd, zo blijkt uit meerdere verhalen. Eén van de meest bekende verhalen komt uit 2019, toen een Ring-camera op een kinderkamer gehackt werd. De hacker begon destijds te praten tegen een acht jaar oud meisje. Inmiddels heeft Ring, en menig ander fabrikant van slimme camera’s en deurbellen, de beveiliging opgeschroefd om dergelijke situaties te voorkomen. En er zijn natuurlijk ook dingen die je zelf kunt ondernemen.
Zo doe je er goed aan regelmatig je wachtwoord aan te passen, de software (zoals de app van de slimme deurbel) te updaten en tweestapsverificatie in te schakelen.
2: Gek worden van de meldingen
Een aspect waar veel gebruikers van slimme deurbellen collectief over kunnen klagen is het aantal (valse) meldingen die ze kunnen ontvangen op hun smartphone. Een slimme deurbel maakt vaak gebruik van bewegingssensoren, waardoor allerlei bewegingen voor een registratie zorgen. En die registratie triggert een notificatie op je smartphone, waardoor je eigenlijk gedwongen wordt om te kijken wat er aan de hand is bij je voordeur. Soms komt dat slecht uit (je bent in een meeting of op een begrafenis), waardoor er een vervelend gevoel aan je kan gaan knagen.
De reden voor de hoeveelheid (valse) meldingen varieert. Fietsers, auto’s, dieren, mensen – het kan van alles zijn. Soms zelfs rondvliegende bladeren. Gelukkig worden slimme deurbellen mettertijd wel steeds… nou… slimmer. Niet alleen kun je bewegingszones instellen (zodat je alleen een melding krijgt wanneer er beweging binnen die zone plaatsvindt), ook kun je vaak de bewegingsmelder uitschakelen. Dat laatste kan helaas niet op alle slimme deurbellen die we getest hebben, dus lees je altijd goed in over de mogelijkheden van zo’n slimme deurbel.
Lees ook: Welke typen beveiligingssensoren zijn er om mijn huis te beveiligen?
©PXimport
3: Hoe zit het met de privacy?
En als we het dan toch over hackers en valse meldingen hebben – hoe zit het precies met de privacy? De slimme deurbel kan soms heel de dag aanspringen vanwege de bewegingsmelder, of wanneer het druk aan de voordeur is. Sommige modellen filmen zelfs heel de dag, wanneer je ze aan het stroom koppelt. Daar kunnen buurtbewoners problemen mee hebben en je vrienden of familie misschien ook wel. Bovendien mag je niet zomaar (de voordeur of het huis van) de buren filmen of opnames maken van de openbare weg. Ga hier dus secuur mee om, om problemen te voorkomen.
Daarnaast zijn er verhalen bekend van Amazon (het moederbedrijf van Ring) dat opnames van Ring-deurbellen heeft gedeeld met de Amerikaanse politie. En dat terwijl de eigenaars van die videodeurbellen geen toestemming gegeven hadden. Ook had de politie hier geen geldig bevel voor.
Hoe zit dat precies in Nederland? In principe geeft het bedrijf geen informatie of beelden door aan de politie. De politie heeft alleen toegang tot de beelden wanneer een gebruiker een Ring Protect Plan heeft, de beelden downloadt en die vervolgens zelf deelt met de dames en heren in het blauw.
4: Slimme deurbel kan gestolen worden
Aangezien slimme deurbellen buiten hangen, moet je er rekening mee houden dat ze gestolen kunnen worden. Wanneer dat gebeurt, dan krijg je te maken met een aantal processen waar je misschien niet op zit te wachten. Je moet aangifte doen bij de politie, contact opnemen met de fabrikant van de slimme deurbel en daarna wachten op een nieuw model. Veel fabrikanten bieden voor lange tijd garantie aan tegen diefstal, dus in principe heb je daar verder geen kosten aan. Maar je moet wel even door een flinke mangel en daarna hopen dat het niet nog een keer gebeurt.
Ook hier kun je een aantal voorbereidingen treffen die zouden kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt van diefstal. Kijk goed naar de manier waarop je hem bevestigt. Meestal installeer je de achterplaat met twee of drie schroeven en plugs. Maar je kunt vaak ook de slimme deurbel zelf aan die plaat vastmaken met een enkele schroef. Zo zit het model stevig vast en kan niet iedereen er zomaar bij. Verder bieden accessoiresmakers vaak anti-diefstalopties aan. Per merk en model deurbel verschilt het aantal opties, dus kijk van tevoren wat er mogelijk is.
En dan hebben we het nu alleen nog maar gehad over de fysieke deurbel. Hoe zit het precies met de digitale opnamen wanneer iemand er vandoor gaat met jouw videodeurbel? Ook dat is afhankelijk van het model dat je gebruikt. Staan de opnamen in de cloud? Dan heb je niets te vrezen. Ook niet wanneer je ergens in huis een gong of thuisbasis hebt staan voor het lokaal opslaan van de beelden, bijvoorbeeld op een harde schijf of micro-sd-kaart. Zit de sd-kaart in de deurbel? Dan heb je pech – maar in alle gevallen is het goed om te weten dat de boef niet bij de versleutelde beelden kan.
©PXimport
5: De beveiliging gaat er niet per se op vooruit
Tot slot kijken we nog even naar het algemene beveiligingsplaatje van je huis. Een slimme deurbel lijkt dan een mooie aanwinst te zijn en een extra beveiligingslaag te bieden, maar is dat ook wel zo? Je kunt een videodeurbel niet zien als een vervanger voor een slimme beveiligingscamera. De opties met betrekking tot veiligheid zijn vaak beperkt. Plus: aangezien veel modellen op een accu of set batterijen werken, kan er ook niet constant gefilmd. Een slimme deurbel is dan ook alleen bedoeld om mensen in beeld te brengen wanneer ze aanbellen of rond de voordeur hangen.
Bovendien krijg je als eigenaar niet alles mee wat er rondom je huis gebeurt. De beeldverhouding van de meeste modellen is vrij beperkt. Soms ligt de nadruk van zo’n apparaat op het vastleggen van pakketjes, waardoor er in verticaal gezien meer ruimte is dan horizontaal. En met een beveiligingscamera wil je juist de breedte ingaan. Toegegeven, er zijn ook slimme deurbellen die beschikken over opties met betrekking tot veiligheid, maar die zijn prijzig en moet je bedraad aansluiten. De meest gangbare, populaire modellen zijn er echter niet voor geschikt.