ID.nl logo
Android 15: het overzicht met alles wat je moet weten (update 17 april)
© Google
Huis

Android 15: het overzicht met alles wat je moet weten (update 17 april)

Google heeft in februari de eerste versie van Android 15 gelanceerd. Daardoor weten we nu al voor een deel wat we van versie 15 van het populaire besturingssysteem kunnen verwachten. In dit artikel brengen we een overzicht van die functies. Komen er nieuwe functies bij, dan zullen we dit artikel updaten.

Hoewel Google al druk werkt aan Android 15, betekent dat niet dat het besturingssysteem snel voor iedereen beschikbaar is. Meestal wordt de stabiele versie ergens in augustus of september gelanceerd. Ondertussen wachten veel gebruikers nog op Android 14. Wat daar nieuw in is, lees je in dit artikel.

Medio februari is de Developer Preview van Android 15 uitgebracht. Google brengt die versie uit zodat ontwikkelaars zich vast kunnen voorbereiden op aanstaande veranderingen. Zodoende kunnen ze hun apps optimaliseren voor de stabiele release, later dit jaar. Iedereen met een geschikt Pixel-apparaat kan zich al aanmelden voor het programma (ontwikkelaar of niet), maar dat raden we vooralsnog af. De eerste versie van Android 15 heeft namelijk nog veel softwarefouten en een groot gebrek aan compatibiliteit voor allerhande apps.

Omdat Android 15 zich op het moment van schrijven (april 2024) voornamelijk op ontwikkelaars richt, zijn er wellicht nog niet zo heel veel functies die interessant zijn voor ‘gewone’ gebruikers. Maar dat betekent niet dat er niets is, natuurlijk. Zo is er een betere camera-integratie voor bepaalde socialmedia-apps en kun je rekenen op verbeterde tools met betrekking tot het controleren van je gezondheid. Zodra Android 15 zijn stabiele release nadert, komen er meer functies bij die interessant zijn voor alle gebruikers. Dit is wat we tot nu toe in elk geval weten.

©Google

Android 15: Verbeteringen voor camera, scherm delen en gezondheid

Hoewel de camerafuncties binnen apps van derde partijen vaak prima zijn en goed werken, is er altijd ruimte voor verbetering. Daarom werkt Google constant aan een verbeterde ervaring, waardoor appmakers toegang krijgen tot meer cameramogelijkheden. Met Android 15 wordt het voor derde partijen mogelijk om fotograferen bij weinig licht te optimaliseren. Zo kan bijvoorbeeld de camera-preview erop vooruitgaan. Ook krijgen die apps de optie om een enkel ledlampje achterop te gebruiken of de zaklampfunctie te activeren als het bijvoorbeeld donker is.

Daarnaast gaat de functie voor het delen van je scherm op de schop. Natuurlijk is het al een tijdje mogelijk dat je je scherm deelt met bijvoorbeeld een televisie, zodat andere mensen kunnen meekijken met wat je doet. Handig voor een presentatie of als je vakantiefoto’s wilt laten zien. Maar wat als je slechts een deel van het scherm wilt delen, of één app in een overzicht van meerdere openstaande applicaties? Dat is iets waar Google al aan werkt sinds de tweede bèta van Android 14, en het werk wordt ondertussen overgeheveld naar de bèta van Android 15. Het is dus nog even afwachten welke vorm deze functie aanneemt. In latere versies van de Android 15-bèta krijgen we daar vast meer van te zien.

Datzelfde geldt een beetje voor de mogelijkheden van de zogenaamde Health Connect-API. Dat is een serie tools voor ontwikkelaars waarmee apps (die deze tools ondersteunen) data van gebruikers kunnen weergeven. Die mogelijkheden worden uitgebreid, waardoor het bijvoorbeeld ook mogelijk wordt om zaken als het gemiddelde aantal stappen en het stapritme weer te geven, of de hoeveelheid ongezonde transvetten die je binnenkrijgt. Daardoor krijg je via je geïnstalleerde health- en fitness-apps een nog beter inzicht in je gezondheid.

Android 15 zet verder ook stappen in Googles eigen Privacy Sandbox. Google wordt verplicht third-party cookies uit te faseren en doet dat graag op een (onnodig ingewikkelde) manier waarmee het bedrijf toch gebruikers kan tracken. Daarover lees je in dit artikel meer.

©Rens Blom

Verbeterde desktopmodus

Dankzij een recente bèta-update (Android 14 QPR3 Beta 2.1) weten we dat Google de desktopmodus van Android onder handen neemt. Er zit standaard al zo’n modus in Android, maar met de release van Android 15 wil het bedrijf de boel flink verbeteren. Zo moet de interface er qua gebruiksvriendelijkheid er flink op vooruitgaan, op het moment dat je een toestel aansluit op een extern beeldscherm. Voorgaande desktopmodi waren karig in opzet, omdat ze bedoeld waren voor ontwikkelaars – niet per se voor de ‘normale’ consumenten.

Zoals het er nu naar uitziet krijgt de desktopmodus van Android 15 een nieuw venstersysteem. Daardoor kun je apps openen in een volledig scherm, maar ook een splitscreen. Bovendien kun je de vrije vorm activeren door het venster te verkleinen, en met een muis vanaf de zijkant of een hoek het formaat te veranderen (net zoals dat op Windows werkt). Niet alleen is dit gemakkelijker voor ontwikkelaars, ook andere gebruikers krijgen daardoor toegang tot een volwaardige desktopomgeving (of iets dat meer lijkt op de Dex-ervaring van Samsung).

Dat gezegd hebbende loopt de desktopomgeving nog mijlenver achter op de concurrentie. Met Samsung Dex is het al jaren mogelijk een soort computervervanger van een Samsung-smartphone of -tablet te maken. Samsung heeft zichzelf die voorsprong gegeven door er vroeg op in te zetten. Dat Google dit nu standaard gaat aanbieden is echter goed nieuws, aangezien consumenten dan meer opties voorgeschoteld krijgen. De desktopmodus heeft echter nog een lange weg te gaan – maar duidelijk is inmiddels dat dit prioriteit heeft bij Google.

Onlangs ontvang de Pixel 8-lijn namelijk een update die ondersteuning voor DisplayPort Alternate Mode toevoegde. Daardoor kunnen gebruikers het scherm van hun smartphone spiegelen op een extern beeldscherm, via een usb-c-kabel of usb-c-naar-hdmi-adapter. Dit werkt weer net even anders dan Samsung Dex (die echter een alternatieve omgeving aanbiedt) en qua functionaliteit zitten er nu ook nog grote verschillen tussen. Maar door deze recente update laat Google zien in elk geval te werken aan soortgelijke mogelijkheden.

Watch on YouTube

Apps verbergen met Android 15

Ook lijkt het erop dat Android 15 gelanceerd wordt met een sectie genaamd Private Space. Met deze optie kun je apps naar een ander profiel op je smartphone verplaatsen, waardoor ze worden afgeschermd voor de buitenwereld. Dat blijkt ook uit Android 14 QPR3 Beta 2.1. Wanneer je deze space opzet, raadt Android aan geen gebruik te maken van de Google Play Store. Ook is het handiger om een extra Google-account aan te maken, zodat gevoelige gegevens niet naar buiten lekken omdat je data met andere apparaten synchroniseert.

Verder is het zo dat ...

• ... de Privacy Space lokaal wordt opgeslagen. Op een nieuw apparaat moet je hem opnieuw instellen.
• ... je een pincode, patroon of wachtwoord kunt instellen voor deze omgeving.
• ... je toegang krijgt tot allerlei handige tools. Zo kun je zelf bepalen of je notificaties van apps binnen de Space op het vergrendelde scherm wilt laten zien en of die zichtbaar is binnen het app-overzicht.
• ... het mogelijk zou zijn een app direct in de Private Space te installeren, maar dat is momenteel nog een gerucht.

Automatisch bluetooth activeren

Binnen de bluetoothinstellingen van Android 15 is tevens een knop gevonden waarmee je de draadloze verbinding automatisch kunt activeren. Wanneer je bluetooth aanzet, komt er een nieuwe schuifregelaar (toggle) in beeld die vraagt of je bluetooth morgen om dezelfde tijd opnieuw wilt activeren. Daar staat tevens een korte uitleg bij, die vertelt dat 'functies als Snel delen, het Vind mijn apparaat-netwerk en Apparaatlocatie gebruikmaken van bluetooth'. Vooral de vermelding van het Vind mijn apparaat-netwerk is hier van belang.

Dit is namelijk een nieuw netwerk waarmee je zelfs offline Android-apparaten kunt terugvinden. Via bluetooth verstuurt elk Android-apparaten onderling signalen naar elkaar, waarmee verloren apparaten gepingd kunnen worden. Als bluetooth elke dag op dezelfde tijd aan staat, kan Google op dat moment van dat netwerk gebruikmaken. Jij als gebruiker kunt overigens dagelijks rond dezelfde tijd gewoon je oordopjes of koptelefoon aanzetten en meteen je muziek afspelen. Je hoeft dan niet (meer) zelf handmatig de bluetoothverbinding te activeren.

De eerste openbare bèta van Android 15

Google heeft op donderdag 11 april de eerste publieke bèta vrijgegeven van Android 15. Die is nu beschikbaar voor iedereen met een geschikte Google Pixel op zak. Je kunt de bèta op twee manieren installeren: via een downloadbestand of via een zogenaamde over-the-air-update. Dan haal je de software draadloos binnen en installeert Android alles meteen voor je, net zoals dat het geval zou zijn op het moment dat je een reguliere Android-update downloadt. Zoals altijd past een waarschuwing vooraf: deze versie is bedoeld voor early adopters en ontwikkelaars.

Als je je wilt aanmelden voor de openbare bèta van Android 15, dan kun je dat doen door de bètapagina van Google te bezoeken. Daar kun je geschikte toestellen aanmelden. Verder vind je daar een uitleg aan over het programma en waar je als gebruiker aan moet denken. Lees de voorwaarden dus goed door. Wanneer je een bètaversie installeert, houd dan rekening met softwarefouten die het normale gebruik in de weg kunnen zitten. Mocht je dat geen probleem vinden, dan tref je onderaan de pagina de apparaten die Android 15 kunnen downloaden.

Bij ons verschijnen bijvoorbeeld de Pixel Tablet en Pixel 8 Pro in beeld.

Voor het overzicht voegen we ook de aparte download- en OTA-links toe, zodat je Android 15 kunt installeren zonder je te hoeven aanmelden voor het programma.

• Google Pixel 8 Pro: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 8: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel Tablet: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel Fold: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 7a: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 7 Pro: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 7: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 6a: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 6 Pro: Downloadbestand — OTA
• Google Pixel 6: Downloadbestand — OTA

Terug van weggeweest: widgets

Kort na de bekendmaking van de release van de openbare bèta kwam het nieuws naar buiten dat Android-tablets wederom op widgets kunnen rekenen. Natuurlijk kunnen we die dingen al op onze thuisschermen installeren. Maar zo’n tien jaar geleden was het mogelijk ze ook op een vergrendeld scherm te gebruiken. En die optie lijkt nu terug te komen. Tenminste, Google is die mogelijkheid aan het testen. Vooralsnog lijkt het erop dat de widgets op het vergrendelscherm alleen naar Android-tablets komen. Dat blijkt uit code, die ontrafeld is door Android Authority.

Uit het verslag blijkt dat ook niet élke Android-tablet widgets op het vergrendelde scherm krijgt. Want het gaat in het bijzonder om tablets met een hubfunctie, zoals de Google Pixel Tablet. Dat is een soort smart speaker met afneembare tablet, met een scherm dat eigenlijk altijd aanstaat. Binnen de Android 15-code zijn verwijzingen gevonden naar extra opties voor de zogenaamde hubmodus, waaronder dus ‘Show widgets on lock screen’. Je kunt dan informatie inzien, en wellicht ook functies bedienen, zonder dat je daarvoor de tablet hoeft te ontgrendelen.

Wanneer wordt Android 15 uiteindelijk gelanceerd?

Officieel heeft Google in april 2024 nog niet aangekondigd wanneer we Android 15 precies kunnen verwachten. Als we afgaan op de releasedata van eerdere jaren, dan is einde zomer tot oktober een reële release window voor het nieuwe besturingssysteem. Google heeft wel een afbeelding vrijgegeven waarin de planning voor aankomende versies staat. Zo krijgen we in maart nog een volgende ontwikkelaarsversie, terwijl de algemene bèta-varianten in april en mei verschijnen. Vanaf juni werkt Google voornamelijk aan platformstabiliteit.

Welke apparaten krijgen straks Android 15?

Verder is altijd even spannend om te zien welke apparaten wel en niet de volgende versie van Android kunnen gaan draaien. Maar als we onze glazen bol erbij pakken, en checken welke apparaten nog recht hebben op toekomstige Android-updates, dan kunnen we in elk geval melden dat de onderstaande Google-apparaten de upgrade naar Android 15 krijgen. De lijst wordt in de komende maanden ongetwijfeld nog verder uitgebreid. Maar zoals gezegd zullen we het artikel updaten op het moment dat Google relevant informatie deelt.

• Pixel 6 en 6 Pro
• Pixel 6a
• Pixel 7 en 7 Pro
• Pixel 7a
• Pixel Fold
• Pixel Tablet
• Pixel 8 en 8 Pro

Voor een volledige blik op een up-to-date apparatenoverzicht raden we aan de website Android Update Tracker in de gaten te houden. Daar tref je apparaten van Asus, OnePlus, Nothing, Honor, Motorola, Nokia, Oppo, Realme, Samsung, Fairphone en meer aan.

Lees ook: Android-tablet thuis liggen? Hij kan weer uit de kast!

10x Pixel!

Op zoek naar een Google smartphone?

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm
Huis

De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm

Een stofzuiger is zo vanzelfsprekend dat je bijna vergeet wat een handig en onmisbaar apparaat het eigenlijk is. Maar als je een nieuwe zoekt, zie je al snel: er is ontzettend veel keuze. Welke stofzuiger past nu echt bij jouw vloer, gezin en manier van wonen?

Dit artikel in het kort

• Wat voor soorten stofzuigers er zijn • Hoe je een stofzuiger voor harde vloeren kiest • Hoe je een stofzuiger voor tapijt kies • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je huisdieren hebt • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je last hebt van allergieën • Wat je moet weten over het energieverbruik van stofzuigers • Hoe het zit met oplaadtijd en gebruiksduur

Verschillende soorten stofzuigers

Zoals gezegd: de keuze is enorm. Wanneer je een nieuwe stofzuiger zoekt, kun je kiezen tussen traditionele sledestofzuigers met of zonder zak, draadloze steelstofzuigers, robotstofzuigers, kruimeldieven en modellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met allergieën of huisdieren. Elk type heeft z'n eigen voordelen, zoals je in de tabel hieronder ziet. Wat bij jou past, hangt af van hoe en waar je het apparaat wilt gebruiken.

Type stofzuigerVoordelenNadelen
Sledestofzuiger met zakSterke zuigkracht, grote stofcapaciteit, vaak stil, goed voor allergieënZwaar en minder wendbaar, moet vaak van stopcontact wisselen
Sledestofzuiger zonder zakGeen kosten voor zakken, meestal doorzichtige opvangbak, goede zuigkrachtLeegmaken kan stoffig zijn, filter vraagt onderhoud
Draadloze steelstofzuigerWendbaar, snoerloos, compact, handig voor snel gebruikBeperkte accuduur, kleinere stofbak, vaak luidruchtig
RobotstofzuigerVolledig automatisch, ideaal voor dagelijks onderhoud, programmeerbaarKomt niet in hoeken of op trappen, werkt alleen op één verdieping
KruimeldiefHandzaam, snel inzetbaar, ideaal voor kleine klusjes en hoekjesKleine opvangcapaciteit, korte gebruiksduur, minder krachtig

©Starcom

Je vloer is grotendeels bepalend

Stofzuigen doe je vooral om je vloer schoon te houden. Het soort vloer in huis bepaalt daarom voor een groot deel welke stofzuiger handig is. Bij harde vloeren let je op andere dingen dan bij tapijt. Handig om vooraf te bedenken waar de stofzuiger het meeste werk moet verrichten.

Stofzuigers voor harde vloeren

Laminaat, parket, plavuizen of een gietvloer? Dan is een model dat goed scoort op 'stofopname harde vloer' belangrijk. Op het label zie je hoe goed een stofzuiger presteert, van D (minimaal 98 procent opname) tot A+++ (nog beter). Voor kwetsbare vloeren is een parketborstel aan te raden: die voorkomt krassen en glijdt soepel over het oppervlak. Soms wordt een parketzuigmond meteen meegeleverd, soms moet je hem los kopen. In het laatste geval is het wel belangrijk dat je goed controleert of 'ie op jouw stofzuiger past.

Stofzuigers voor tapijt

Tapijt vraagt om een krachtigere aanpak. Vooral bij hoogpolig tapijt is een turboborstel handig: een opzetstuk met een draaiende borstel die diep liggend vuil omhoog haalt. Bij laagpolig tapijt kun je uit de voeten met een combiborstel. Ook de stofopname voor tapijt wordt genoemd op het label: bij het laagste classificering (D) moet de stofopname minimaal 75 procent zijn. Dat is minder dan bij harde vloeren, dus een label A of hoger loont. Let ook op het vermogen van de stofzuiger: hoe krachtiger, hoe beter voor dik tapijt.

©gunnar3000

Robotstofzuigers en tapijt

Een robotstofzuiger op tapijt Veel robotstofzuigers kunnen prima overweg met tapijt, zeker als het laagpolig is. Modellen met een instelbare zuigkracht of een ingebouwde turbomotor doen het beter op deze ondergrond. Vloerkleden zijn meestal geen probleem. Bij hoogpolig tapijt wordt het lastiger: daar hebben zelfs de duurdere modellen moeite mee.

Stofzuigers voor huisdieren

Haren van hond of kat vind je overal terug. Een turboborstel is dan bijna onmisbaar, zeker als je huisdieren op de bank of in het kleed liggen. Ook voor steelstofzuigers zijn er turboborstels te koop. Let op het vermogen: 800 watt of meer is aan te raden. En hoewel een zak niet verplicht is, is het wel zo prettig met al die losse haren. Het legen van een zakloze stofzuiger kan in dit geval een stoffige klus zijn.

Houd ook rekening met het geluid. Sommige stofzuigers halen makkelijk 80 decibel, wat vervelend kan zijn voor gevoelige huisdieren. Op het label zie je het geluidsniveau. Minder dan 60 decibel is prettig stil: dan kun je zelfs stofzuigen terwijl de tv aanstaat.

Robotstofzuigers voor dierenharen

Robotstofzuigers voor dierenharen Er zijn robotstofzuigers met een ronddraaiende middenborstel, speciaal voor het opzuigen van dierenharen. Deze modellen zijn meestal ook geschikt voor tapijt, maar de combinatie van hoogpolig tapijt én veel dierenhaar is voor veel robotstofzuigers nog een uitdaging.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

Stofzuigers voor allergieën

Heb je een stofallergie, astma of hooikoorts? Let dan extra op de stofuitstoot van de stofzuiger. Die staat op het label, van A+++ (minimaal) tot D (maximaal 1 procent). Een model met HEPA-filter is extra handig: die filtert zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht. Zo voorkom je dat je tijdens het stofzuigen juist meer klachten krijgt.

Energieverbruik van stofzuigers

Hoewel stofzuigers momenteel geen verplicht energielabel hebben, is het energieverbruik wel iets om op te letten. De zuigkracht en het vermogen van een stofzuiger zeggen niet automatisch iets over hoe zuinig hij is. Sommige modellen leveren goede prestaties bij een relatief laag wattage. Er zijn fabrikanten die zuinigere motoren of een eco-stand gebruiken. Het wattage zegt iets over het energieverbruik van de motor, maar niet direct over de zuigkracht. Een hoger wattage betekent dus niet automatisch dat een stofzuiger beter schoonmaakt. Sommige modellen met een lagere wattage zijn juist efficiënter ontworpen en leveren alsnog krachtige prestaties. Naar verwachting wordt het energielabel in 2026 opnieuw ingevoerd voor stofzuigers, zodat je beter kunt vergelijken

Klein maar handig: de kruimeldief

Een kruimeldief is perfect voor kleine klusjes: even wat kruimels van tafel, haren van de bank of stof uit een lastig hoekje. Ze werken meestal op een accu, dus let op de accuduur. Ook het soort accu speelt mee in de prestaties. Sommige kruimeldieven maken behoorlijk wat herrie. En kijk of er accessoires bijzitten zoals een verlengstuk of borstel. Nat-droogmodellen kunnen ook vocht opzuigen, bijvoorbeeld gemorste koffie. Dat maakt ze net wat veelzijdiger.

©sebra

Let ook op oplaadtijd en gebruiksduur

Bij oplaadbare modellen – zoals steelstofzuigers en kruimeldieven – is het slim om te checken hoe lang ze meegaan op een volle accu. Je wilt niet halverwege moeten stoppen om op te laden. Minstens zo belangrijk is de oplaadtijd: hoe lang moet het apparaat aan de lader voordat je 'm weer kunt gebruiken? Bij sommige modellen is dat een paar uur, terwijl andere pas na een nacht opladen weer inzetbaar zijn.

Tot slot

Welke stofzuiger het beste bij je past, hangt af van jouw woning, vloer, gezinssamenstelling en wensen. Denk na over waar je hem het vaakst gebruikt, wat je belangrijk vindt – zoals zuigkracht, geluid, accuduur of een HEPA-filter – en waar je eventueel concessies kunt doen. Door goed te vergelijken voordat je een nieuwe stofzuiger kopen gaat, voorkom je frustratie achteraf. En heb je eenmaal de juiste stofzuiger gevonden, dan wordt schoonmaken net een stukje makkelijker.

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!