Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps
Wie een goede navigatie-app zoekt, komt vaak uit bij Google Maps, maar Waze is een interessant alternatief. Maar wat is Waze precies? In dit artikel bekijken we deze bijzondere navigatie-app eens van dichtbij: is Waze beter dan Google Maps?
Navigeren met Waze vs Google Maps:
-
Waze maakt gebruik van realtime data van gebruikers voor actuele verkeersinformatie
-
Hierdoor heeft Waze actuelere kaarten dan concurrenten als Google Maps en TomTom
-
Via een puntensysteem stimuleert Waze gebruikers om zo veel mogelijk data te delen
-
Dat zorgt voor een constante informatiestroom over de verkeerssituatie
-
De community-gedreven aanpak maakt Waze meer dan een navigatie-app
-
Het is een platform waar automobilisten elkaar helpen het verkeer soepel te laten doorstromen
-
Ook interessant: De beste gratis flitser-apps voor Android en iOS
Alleen voor auto's
Waze onderscheidt zich van andere navigatie-apps door zich volledig op automobilisten te richten. De app biedt geen ondersteuning voor fietsers of voetgangers. Doordat Waze zich focust op één doelgroep, is de app eenvoudig in gebruik. Je hoeft niet telkens aan te geven met welk vervoermiddel je onderweg bent. De app gaat ervan uit dat je met de auto rijdt. Er is wel een speciale modus voor motorrijders, maar die wordt in Nederland niet ondersteund.
Sociaal gebeuren
Waze onderscheidt zich van andere navigatie-apps door het sociale aspect. Gebruikers leveren actief informatie aan de app (Android / iOS), wat zorgt voor realtime verkeersupdates. Wanneer automobilisten een file, ongeluk of flitspaal tegenkomen, kunnen ze dat direct melden in Waze. Andere gebruikers zien dan meteen dat er iets aan de hand is op hun route. Ze kunnen hierop anticiperen door bijvoorbeeld een alternatieve route te kiezen. Ook fouten in de kaarten kunnen gebruikers direct aanpassen. Hierdoor beschikt Waze over actuelere kaarten dan concurrenten als TomTom en Google Maps.
Via een puntensysteem moedigt Waze gebruikers aan om zo veel mogelijk data binnen de community te delen. Dat zorgt voor een constante stroom aan informatie over de verkeerssituatie. Het is daarmee een platform waar automobilisten elkaar helpen om het verkeer soepel te laten doorstromen.
Alle Waze-gebruikers staan met elkaar in verbinding, dus alle informatie is realtime.
Snelheidslimiet
Waze helpt automobilisten ook met kleine, handige functies tijdens het rijden. Linksonder zie je continu je huidige snelheid. Waze vergelijkt dit met de toegestane maximumsnelheid op die locatie. Rijd je te hard, dan kleurt de snelheid rood. Zo zie je in één oogopslag of je je aan de limiet houdt. Helaas kun je als gebruiker geen tijdelijke snelheidsbeperkingen doorgeven, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden. Dit om de veiligheid te waarborgen.
Je kunt wel via de Melden-knop aangeven dat de ingestelde maximumsnelheid niet klopt. Maar dit is niet bedoeld voor situaties die slechts tijdelijk van kracht zijn. Met deze handige snelheidsindicatie zorgt Waze dat je zonder omkijken weet of je te hard rijdt. Zo kun je direct je snelheid aanpassen mocht dat nodig zijn.
Melding maken
Als je ergens gevaar opmerkt, kun je andere Wazers daarvan op de hoogte stellen.
Als Waze-gebruiker heb je ook een actieve rol. Het is belangrijk dat je niet alleen informatie consumeert, maar ook zelf situaties meldt. Zeker bij onverwachte gebeurtenissen voor je neus, zoals een ongeval. Druk dan – zodra dat veilig kan – op het oranje icoon rechtsonder. Hier kun je aangeven dat er een file is ontstaan, een ongeluk is gebeurd of er een ander gevaar is.
Ook kun je via deze knop om hulp vragen bij autopech. Je geeft dan precies aan wat het probleem is. Andere automobilisten in de buurt kunnen je misschien helpen. Zo draag je als Waze-gebruiker bij aan de community. Jouw meldingen helpen anderen om tijdig te anticiperen. Op die manier zorgen we samen voor een veilige, vlotte doorstroming.
Kalender koppelen
Waze biedt de handige optie om je agenda te koppelen. Ga hiervoor naar het vergrootglas-icoon linksonder in het navigatiescherm. Kies onderaan voor Kalender koppelen. De app haalt dan automatisch je afspraken op uit je standaard agenda-app. Zo zie je in Waze meteen waar je naartoe moet. Ook krijg je op basis van actuele verkeersinformatie een seintje wanneer het tijd is om te vertrekken. Zo kom je nooit te laat.
Let wel op dat Waze hiermee toegang krijgt tot je volledige agenda. Je hebt geen controle over welke gegevens gedeeld worden. Maar met deze koppeling heb je altijd je route en vertrektijd bij de hand. Ideaal om stress onderweg te voorkomen.
Aankomsttijd sturen
Het handige van een app die weet hoe laat je moet vertrekken, is dat de app precies weet hoe laat je aankomt. Natuurlijk kan TomTom of Google Maps dat in principe ook, maar Waze baseert die tijd op realtime verkeersinformatie die wordt verzameld door andere verkeersgebruikers. Je kunt je contactpersonen via Waze heel eenvoudig laten weten hoe laat je arriveert.
Wanneer je je route hebt ingepland en gestart, verschijnt er een menu met daarin onder andere een groene knop met een auto daarin en daaronder de tekst Verstuur ETA (wat staat voor estimated time of arrival). Wanneer je op deze knop drukt, selecteer je een contactpersoon en verstuur je je aankomsttijd.
Heeft deze contactpersoon geen Waze-account, dan verstuur je een sms'je. Heeft de persoon in kwestie wél een Waze-account, dan krijgt hij of zij een notificatie in Waze. Het belangrijke verschil is dat de mensen met een account ook je voortgang kunnen bekijken en kunnen zien waar je op dat moment bent. Met een sms'je kan dat uiteraard niet.
Met behulp van de realtime verkeersinformatie kan Waze precies aangeven hoe laat je aankomt.
Route-overzicht
De sociale functies van Waze helpen je ook bij het plannen van een route. Stel, een andere gebruiker meldt gevaar op je geplande route. Dan verschijnt er een waarschuwingssymbool op het traject. Je weet meteen dat er iets aan de hand is, zoals een ongeval of wegwerkzaamheden.
Druk links op Routes om een alternatieve route zonder obstakels te kiezen. Via het tandwiel rechtsboven stel je in of je standaard de snelste route wilt of snelwegen vermijdt. Deze voorkeur onthoudt Waze, zodat je dit niet telkens opnieuw hoeft in te stellen. De community zorgt ervoor dat jij altijd op de hoogte bent van de actuele verkeerssituatie. Zo kun je jouw route aanpassen en onnodige vertraging voorkomen.
Het sociale aspect kan je ook geld besparen: gebruikers kunnen aangeven wat benzine bij de verschillende stations kost.
Brandstofprijzen
Waze heeft een handige functie om geld te besparen op brandstof. Zie je bij een tankstation een erg gunstige prijs? Meld deze dan via het oranje Melden-icoon. Kies voor Brandstofprijzen en vul de exacte prijs in. Andere gebruikers zien dan meteen waar ze voordelig kunnen tanken.
Ook jij kunt eenvoudig de brandstofprijzen bij tankstations in de buurt checken. Open hiervoor het menu via het pijltje naar beneden. Druk op het tankstation-pictogram. Je ziet nu alle omliggende benzinestations met de actuele prijzen. Met het instellingen-icoontje rechtsboven sorteer je op bijvoorbeeld afstand, prijs of merk. Zo vind je altijd de goedkoopste brandstof in de buurt. De community zorgt voor actuele prijsinformatie; ideaal om geld te besparen aan de pomp.
Voor niets gaat de zon op
Waze is helemaal gratis, wat de app natuurlijk extra interessant maakt. Valt er dan niets te mekkeren over deze app? Helaas wel. Het ontwikkelen en onderhouden van een app als Waze kost natuurlijk handenvol geld en iemand moet die rekening betalen. Waze doet dat niet door geld voor de app te rekenen, maar door advertenties in te bouwen. Die advertenties worden uiteraard niet getoond tijdens het rijden, maar bijvoorbeeld wanneer je stilstaat voor een stoplicht of wanneer je vlak bij een bepaalde locatie bent. We begrijpen dat Waze moet worden betaald, maar het zorgt wel voor afleiding. We zouden eigenlijk liever zien dat we gewoon een paar euro voor Waze moesten betalen.
Flexibel stemgeluid
Je kunt Waze volledig met je stem bedienen, wat natuurlijk wel zo veilig is. Maar Waze praat ook veel tegen jou en wanneer je vaak en lang in de auto zit, kun je maar beter instructies krijgen van een stem die je bevalt. Veel navigatie-apps hebben een bloedirritante stem – wat we eigenlijk ook vinden van 'Femke', de standaardstem van Waze. Gelukkig kun je kiezen voor een andere stem. Je kiest een stem door in het menu (dat je dus oproept door op het vergrootglas te tikken) op het pictogram met het tandwiel rechtsboven en vervolgens op Steminstructies te drukken.
Het aantal Nederlandse stemmen (twee) is heel beperkt vergeleken met het aantal Engelstalige stemmen. Dat hoeft enkel probleem te zijn, aangezien je sinds een tijdje je eigen stem kunt opnemen. Je zult misschien denken dat zoiets een tijdrovende klus is, maar het valt ontzettend mee. Blijkbaar is het opnemen van 43 zinnen alles dat nodig is om een navigatiesysteem van je eigen stemgeluid te voorzien.
Om je eigen stem op te nemen, kun je binnen de app in het menu linksboven naar de instellingen gaan. Daar vind je de optie Stem instructies. Door hier te kiezen voor Nieuwe stem opnemen kun je van start gaan met je eigen opnames.
Spotify koppelen
Tot slot nog even een functie die niet zozeer nuttig is, maar wél heel prettig. Tijdens lange autoritten kan je favoriete muziek ontspannend werken en hoe eenvoudiger je die muziek kunt oproepen, hoe veiliger. Je kunt de muziek natuurlijk via je autoradio laten spelen, maar dat werkt natuurlijk niet altijd lekker samen met de navigatie (wanneer er iets aan de hand is, moet je dat wel kunnen verstaan).
Om die reden is het superhandig dat je je Spotify-account gewoon kunt koppelen aan je Waze-app. Niet alleen zorgt dat ervoor dat de muziek automatisch even wat zachter gaat bij belangrijke mededelingen, het zorgt er ook nog eens voor dat je eenvoudig Spotify kunt luisteren via je carkit, zélfs in auto’s met een radiosysteem dat Spotify niet ondersteunt.
Koppel Spotify aan Waze zodat je alles op één plek kunt bedienen (ook met je stem).
Alternatieven
Toch niet overtuigd van Waze? Gelukkig zijn er nog veel meer alternatieven voor Google Maps, bijvoorbeeld Sygic. Deze app maakt geen gebruik van de kaarten van Google, maar van TomTom. Vooral bij navigatie in drukke steden vol kleine straatjes zijn de kaarten van TomTom gedetailleerder dan die van Google. Een andere concurrent van Maps is HERE WeGo van Nokia.