ID.nl logo
Android-tablet thuis liggen? Hij kan weer uit de kast!
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Android-tablet thuis liggen? Hij kan weer uit de kast!

Op een Android-tablet zien de applicaties die op je telefoon goed werken, er vaak niet uit. De apps maken niet maximaal gebruik van de extra schermruimte. Ze behandelen de tablet als een smartphone. Gelukkig komt hier de laatste tijd verandering in. Dat heeft onder meer te maken met het steeds populairder worden van opvouwbare smartphones en met Google.

In dit artikel nemen we je mee in de veranderingen die gaande zijn op tabletgebied:

  • Apparaten met grote schermen worden steeds populairder
  • Android 12L kwam uit, speciaal voor grote schermen
  • Google besloot de Play Store te optimaliseren

Lees ook: Waar voor je geld: 5 tablets met 4G/5G

Het probleem van apps die niet zijn geoptimaliseerd voor Android-tablets, is niet nieuw. Als we naar de laatste tien jaar kijken, dan valt op dat we in 2013 (en eigenlijk ook eerder al) dezelfde ergernissen en obstakels tegenkwamen. Destijds hadden we ook nog het probleem dat de hardware niet zo heel krachtig was. Maar dan nog: ontwikkelaars houden altijd rekening met de capaciteiten van de platformen waar hun apps op verschijnen. En het mag ook geen excuus zijn. Slimme apparaten zijn er voor je favoriete apps. Software speelt daarin een belangrijke rol.

©Sylvain Robin

Onderaan zie je de oude Google Play Store-interface.

Verschil met iPad

Kijken we naar Apple, dan valt op dat apps op de iPad er altijd al beter uitzagen. Niet alleen Apple zorgde daarvoor, ook andere ontwikkelaars deden dat en doen dat nog steeds. Daardoor voelen op tablets de iOS- en inmiddels iPadOS-apps altijd beter aan dan de Android-apps. Ze zien er niet alleen vaak mooier uit, ze hebben ook fijnere animaties. Ontwikkelaars voegen ook nog wel eens functies en opties toe die je niet vindt in het Android-alternatief. Hoe is dat verschil ontstaan?

Zoals dat vaker gaat in het leven heeft dit alles te maken met geld. Ontwikkelaars hebben vaak beperkte tijd en middelen om aan apps te werken. Dan stop je logischerwijs meer moeite in een product waarvan je weet dat het de investering terugverdient. Het Android-ecosysteem is dan wel meer divers, maar het is ook lastiger om voor te ontwikkelen. De platformen iOS en iPadOS zijn meer gestandaardiseerd en Apple beheert deze veel strakker. Daardoor is het voor ontwikkelaars gemakkelijker om de appervaring te optimaliseren. Ze weten tenslotte precies waar ze aan toe zijn.

©Tada Images - stock.adobe.com

De apps van de twee grootste downloadwinkels op de mobiele platformen.

Keuze maken

De ontwikkelaars van iPadOS weten ook veel beter hoe gebruikers omgaan met de apps. Binnen het Android-ecosysteem is dat niet duidelijk. Het aanbod van tablets is namelijk veel groter. Ook zijn er Android-skins. Dit zijn softwarelagen die fabrikanten zelf ontwikkelen en over het besturingssysteem heen leggen. Op die manier kunnen zij een eigen interface aanbieden. Samsung heeft bijvoorbeeld One UI. OnePlus maakt gebruik van OxygenOS en Xiaomi-gebruikers krijgen HyperOS voorgeschoteld.

Als ontwikkelaar sta je dus voor een keuze: maak je een app die redelijk goed werkt op een breed aanbod Android-apparaten? Of investeer je heel veel geld, tijd en middelen in een fijne ervaring bij een klein aantal producten? Tot nu toe was het zo dat ontwikkelaars voor de eerste optie kozen. Dat is best gek, gezien het grote aantal Android-gebruikers. Die keuze biedt alleen geen garantie voor succes, omdat veel apps niet opvallen in de zee aan aanbieders. Als de ontwikkelaars wel besluiten te optimaliseren, dan vindt er vaak uitstel plaats. Daarmee raakt een app nog verder in de vergetelheid.

Beter dan voorheen Android-tablets hebben door de jaren heen vaak aan het kortste eind getrokken. Niet alleen de hardware veel tegen, ook de software-ondersteuning was matig wat betreft Android-upgrades en beveiligingspatches. Zelfs de apps van Google zelf werkten niet goed. Kortom: het was heel lang niet aantrekkelijk om als consument of ontwikkelaar te investeren in deze producten. De laatste tijd verschijnen er wel betere opties.

Spelletjes spelen

Veel mensen kopen een tablet om er dagelijks spelletjes op te spelen. Het grote scherm leent zich uitstekend voor games die weinig behendigheid vergen, zoals puzzelspellen. Hoewel je prima kunt gamen op een Android-tablet, is de ervaring wederom beter op een iPad. De spelletjes werken daar net even beter op en ook worden ze eerder op de iPad gelanceerd. Het ontwikkelen van games voor de iPad is eenvoudiger én daardoor is het aanbod interessanter.

De prestaties van de games op de iPad zijn vaak ook van een hoger niveau. De ontwikkelaars hoeven namelijk geen rekening te houden met de grote verscheidenheid aan Android-tablets met verschillende specificaties. De ene processor is de andere niet. Soms is het voor Android echt puzzelen wat wel en niet werkt. De Google Play Store biedt ook nog eens veel rommel aan, omdat deze markt veel opener is dan die voor iPadOS. Deze rommel kan ook nog eens schadelijk zijn voor je hardware. Je snapt daarom goed waarom het beeld van Android-tablets de laatste jaren zo negatief was en ontwikkelaars er maar weinig mee deden.

©Renan - stock.adobe.com

Het logo van Google Play Games.

Verandering ingezet

Inmiddels leven we in een ander tijdperk. Fabrikanten en ontwikkelaars willen steeds meer investeren in apparaten met grotere schermen. Dat komt doordat er onder meer heel wat apps zijn verschenen voor televisies. Ook hebben smart-displays hun intrede gemaakt. De fabrikanten en ontwikkelaars moeten dus ook wel, omdat de gebruikers op dergelijke platformen te vinden zijn. Fabrikanten maken vaak ook gebruik van dezelfde of soortgelijke processors. Daardoor standaardiseert de ervaring langzaam.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de opvouwbare smartphones. De afgelopen vijf jaar zijn er hiervan meerdere exemplaren verschenen van onder meer Samsung, Oppo, OnePlus, Motorola, Honor, Xiaomi, Techno en zelfs Google. Hoewel het marktaandeel van de opvouwbare smartphones nog niet zo heel groot is, investeren fabrikanten er wel enorm in. Nu zelfs Google meedoet, is het tijd voor verandering. Eerder deed Google dat al met de Android 12L, een versie van het Android-besturingssysteem dat specifiek werd ontwikkeld voor tablets.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 echt goede opvouwbare smartphones

De vernieuwde tabletinterface van de Google Play Store. 

Wat is Android 12L? Android 12L verscheen in maart 2022 als een speciale ‘feature drop’, zoals Google dat noemt. Met 12L werkt het Android-systeem beter op tablets en opvouwbare smartphones. De interface is geoptimaliseerd en ook is de multitasking verbeterd, waardoor je meerdere apps op je scherm kunt openen. Sinds de komst van 12L zorgen ontwikkelaars voor een verbeterde compatibiliteit voor grotere schermen. Daardoor is de ervaring er in z’n geheel op vooruitgegaan.

Meer aanpassingen

Het bleef niet alleen bij de komst van Android 12L. In de zomer van 2022 kondigde Google ook aan dat de Google Play Store, de belangrijkste downloadwinkel van Android, werd geoptimaliseerd voor de grote schermen van Android-tablets. Niet alleen ziet de winkelomgeving er daardoor beter uit, ook komen specifieke apps voor tablets meer aan bod. Een jaar later zien we dat Google nog meer veranderingen doorvoert aan de tabletervaring op Android. Het gaat om een aantal belangrijke aanpassingen. Daar kunnen we uit opmaken dat het bedrijf eindelijk zijn verantwoordelijk neemt voor de voorheen suboptimale tabletervaring.

Zo ziet het nieuwe zoeken er voortaan uit.

Zo worden de apppagina’s van de Play Store verder verbeterd voor een strakkere weergave op tabletschermen. Video’s op gamepagina’s worden voortaan in de volle breedte aan de bovenkant weergegeven. Daardoor krijg je direct een indruk van het spel. Dezelfde pagina’s voor zowel apps als games ondersteunen nu ook een indeling in kolommen. Hiermee wordt de informatie veel beter naar voren gebracht; de belangrijke informatie komt eerder in beeld. Je hoeft dus niet meer veel te scrollen om meer te weten te komen.

De video vind je nu bovenaan de pagina.

Nieuwe richtlijnen

Inmiddels zijn er ook nieuwe richtlijnen die de positie in de zoekresultaten van apps in de Google Play Store verbeteren. Ondersteunt je app specifieke tabletfuncties, dan komen mensen er eerder mee in aanraking. Je app wordt dus beter zichtbaar. Het is ook belangrijk dat tabletapps zowel een verticale als horizontale oriëntatie hebben. Op die manier zien ze er in beide gevallen goed uit en krijg je dus geen zwarte balken te zien. Google zet verder tabletapps in de schijnwerpers, bijvoorbeeld bij Editors’ Choice.

De opnieuw ingerichte interface voor de Google Play Store speelt een grote rol in de veranderingen. De content is hiermee toegankelijker voor een grote groep mensen. Aan de linkerkant vind je voortaan het hoofdmenu. Daardoor is dat beter bereikbaar voor je linkerduim. Dat is vooral handig wanneer je een tablet horizontaal vasthoudt, wat veel mensen doen. Ook de afbeeldingen zijn groter gemaakt. Alles oogt net even wat strakker dan voorheen. En een goed werkende winkelervaring speelt nu eenmaal een grote rol in het succes van de apps.

Er is dankzij de nieuwe indeling extra ruimte voor meer informatie.

Niet geheel onbelangrijk: ook het zoeken is beter geworden. Binnen de Google Play Store kun je nu met een soort splitscreen zoeken naar apps. Links vul je de zoekopdracht in en zie je de resultaten staan. Rechts verschijnt alle informatie in beeld van de app waar je op hebt gedrukt. Zo hoef je niet te schakelen tussen vensters en is alles veel overzichtelijker. Tot slot: Google heeft ook allerlei richtlijnen opgesteld voor het optimaliseren van Android-apps voor grotere schermen. Het bedrijf wil er nu écht iets van maken, zo lijkt het.

De interface is toegankelijker en de afbeeldingen zijn groter.

Ook interessant: Hoe goed is de tablet-pc als hybride werkpaard?

Goede reden

De genoemde veranderingen gebeuren niet zonder reden. Google verkoopt natuurlijk zelf een tablet (de uitstekende Google Pixel Tablet) en een opvouwbare smartphone (de Pixel Fold, die niet in Nederland beschikbaar is). Die apparaten vragen om te werken aan het verbeteren van Android-apps op grotere schermen.

Mogelijk zorgt dit voor een vicieuze cirkel: hoe beter de ervaring wordt, hoe meer mensen tablets en vouwtelefoons gaan gebruiken. Wat weer reden is om de ervaring nog verder te verbeteren. De apps van Google zien er al beter uit op tablets. De bal ligt nu bij de andere ontwikkelaars.

▼ Volgende artikel
'O nee, een vlek!' Met deze apparaten reinig je de vloer tot diep in de poriën
© Andrey Popov
Huis

'O nee, een vlek!' Met deze apparaten reinig je de vloer tot diep in de poriën

In dit artikel leggen we je uit hoe je verschillende soorten vloeren het best kunt schoonmaken — van tapijt tot gietvloeren. We leggen uit hoe vlekkenreinigers en stoomreinigers werken, wat je wel (en vooral níet) moet doen bij houten vloeren en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste apparaat. Zo houd je elke vloer in huis hygiënisch schoon en in topconditie.

In dit artikel lees je:

✔ Wat vlekkenreinigers doen op tapijt en vloerbedekking ✔ Hoe stoomreinigers werken op harde vloeren zoals tegels en gietvloeren ✔ Welke apparaten je beter níet gebruikt op houten vloeren ✔ Tips voor veilig en effectief reinigen van parket

Een schone vloer doet meer dan je denkt: het oogt fris, voelt prettig aan en zorgt voor een gezonde basis in huis. Maar niet elke vloer laat zich op dezelfde manier schoonmaken. Waar een tegelvloer gerust een stoomreiniger aankan, moet je bij hout juist oppassen met vocht en hitte. In dit artikel lees je welke vloerreiniger past bij welk type ondergrond. We duiken in vlekkenreinigers voor tapijt, stoomreinigers voor harde vloeren en bekijken wat wel en niet werkt op gevoelige materialen zoals parket. Ook leggen we uit hoe de apparaten precies werken en waar je op moet letten bij gebruik.

Vlekkenreinigers: speciaal voor zachte vloeren

Zachte vloerbedekking zoals tapijt en karpetten zijn comfortabel, maar kwetsbaar voor vlekken en geurtjes. Alleen een beetje stofzuigen is meestal niet genoeg: vuil zakt diep in de vezels en blijft daar hardnekkig zitten. Vlekkenreinigers of tapijtreinigers zijn hiervoor de oplossing. Ze werken met een combinatie van water, reinigingsmiddel en zuigkracht.

©Andrey Popov

De meeste apparaten hebben een reservoir met schoon water en een aparte tank voor vuil water. Tijdens het reinigen sprayt de machine een mix van water en reinigingsmiddel op het tapijt, en sommige apparaten gebruiken daarbij roterende borstels om het vuil los te werken. Tegelijkertijd zuigt het apparaat het vuile water weer op. Het resultaat: een tapijt dat zichtbaar schoon is én merkbaar frisser aanvoelt (en ruikt!).

Vlek op het tapijt of de nieuwe bank?!

Verwijder 'm snel en vakkundig met een vlekkenreiniger!

Het gebruik vergt wel enige voorbereiding. Voor een goed resultaat moet het tapijt eerst goed worden gestofzuigd. Daarna kun je met de vlekkenreiniger aan de slag. Houd er rekening mee dat het tapijt na afloop wel een paar uur moet drogen – het is dus aan te raden dit klusje op warme dagen te doen. Er bestaan trouwens ook compacte handmodellen voor kleinere oppervlakken of plaatselijke vlekken, bijvoorbeeld na een omgevallen glas wijn of een ongelukje van een huisdier.

Ook voor meubels en autobekleding

Veel vlekkenreinigers hebben accessoires voor stoffen meubels of autostoelen. Dieptereiniging van je bank of eetkamerstoel is dus heel goed te doen. Gebruik bij voorkeur een speciaal opzetstuk en controleer altijd eerst of de bekleding kleurvast is. Laat de stof goed drogen om schimmelvorming te voorkomen.

Stoomreinigers: hygiëne zonder schoonmaakmiddel

Voor harde vloeren zoals tegels, vinyl of gietvloeren is een stoomreiniger een populaire keuze. Deze apparaten gebruiken uitsluitend water, dat wordt verhit tot stoom. Die hete stoom (meestal rond de 100 à 120 °C) wordt via een mondstuk op de vloer gespoten en maakt vuil, vet en bacteriën los zonder chemicaliën te hoeven gebruiken.

©marchsirawit

De meeste stoomreinigers zijn voorzien van een microvezeldoek onder het mondstuk, die het losgekomen vuil meteen opneemt. Dat maakt deze apparaten niet alleen milieuvriendelijk, maar ook geschikt voor mensen met allergieën: huisstofmijt en bacteriën op de vloer worden door de hitte grotendeels gedood.

Het gebruik is erg eenvoudig, al is enige voorzichtigheid wel geboden. Niet elke vloer is bestand tegen hoge temperaturen of vocht. Tegels, natuursteen, beton en gietvloeren zijn meestal geschikt, mits goed afgewerkt. Voor laminaat en vinyl is voorzichtigheid geboden: deze vloeren kunnen kromtrekken als er vocht tussen de naden komt. Controleer daarom altijd de aanbevelingen van de vloerenfabrikant.

Afhankelijk van het apparaat moet het waterreservoir regelmatig worden bijgevuld, zeker bij grotere ruimtes. En om kalkaanslag te voorkomen, is het aan te raden om gedemineraliseerd water of kortweg demiwater te gebruiken, vooral in regio's met hard water.

Houten vloeren: reinigen met beleid

Houten vloeren zoals parket of lamelparket geven een ruimte warmte en karakter, maar zijn wel een stuk gevoeliger dan andere vloerafwerkingen. Te veel vocht of hitte kan leiden tot opzwelling, barsten of verkleuring. Daarom zijn stoomreinigers in vrijwel alle gevallen ongeschikt voor hout, tenzij de vloerfabrikant expliciet vermeldt dat het veilig is (al is dat zeldzaam).

©Philips

Gelukkig zijn er diverse vloerreinigers en dweilapparaten die – in de juiste stand, met het juiste reinigingsmiddel en minimaal vochtgebruik – ook veilig te gebruiken zijn op goed afgewerkte houten vloeren (zoals gelakt of geolied parket).

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Spraymoppen of vloerwissers met een ingebouwd reservoir voor een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Ze brengen een fijne nevel aan en gebruiken zachte doeken, waardoor de vloer nauwelijks nat wordt. Lees bijvoorbeeld onze review van de Philips OneUp.

  • Multifunctionele vloerreinigers zoals de Kärcher FC 7 of Bissell CrossWave. Deze machines reinigen met draaiende borstels en een minimale hoeveelheid water, en worden vaak verkocht als geschikt voor afgewerkte houten vloeren.

  • Robotstofzuigers met dweilfunctie die ingesteld kunnen worden op een laag vochtgehalte.

Welke oplossing je ook kiest: gebruik altijd een reinigingsmiddel dat specifiek geschikt is voor houten vloeren, vermijd agressieve middelen of te veel water, en test het apparaat eerst op een onopvallende plek. Controleer daarnaast altijd de onderhoudsvoorschriften van de vloer zelf. Sommige houtsoorten of afwerkingen verdragen meer dan andere.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Philips: snel wisselen tussen twee soorten koffiebonen met de Baristina met Bean swap
© Philips
Huis

Nieuw van Philips: snel wisselen tussen twee soorten koffiebonen met de Baristina met Bean swap

Philips breidt de Baristina-serie uit met een nieuwe variant. De Baristina met Bean swap heeft een dubbele bonencontainer, waarmee je eenvoudig wisselt tussen twee soorten koffiebonen. Met één simpele beweging kies je bijvoorbeeld voor een stevige espresso in de ochtend en een decaf in de avond.

Dubbele bonencontainer voor meer keuze

De Philips Baristina met Bean swap heeft twee bonenvakken bovenop de machine. Door een simpele draai wissel je van boon, zonder dat je de container hoeft te legen of te vervangen. Je kunt ook je eigen blend maken door beide soorten tegelijk te malen.

Voor nog meer flexibiliteit is het mogelijk om gemalen koffie toe te voegen via de portafilter. Dat is ideaal als je af en toe een single origin of cafeïnevrije variant wilt gebruiken.

©Philips

Slim en duurzaam design

De machine is onderdeel van de BAR300-serie, die eerder positief werd beoordeeld in onafhankelijke tests. De behuizing bestaat deels uit gerecycled kunststof. Dankzij het compacte ontwerp past de machine in bijna elke keuken. Verkrijgbaar in zwart of wit, met roestvrijstalen accenten.

©Philips

De belangrijkste kenmerken op een rij

  • Dubbele bonencontainer met Bean swap-functie

  • Slim doseersysteem dat verspilling voorkomt

  • Ook geschikt voor gemalen koffie

  • Stijlvol en ruimtebesparend ontwerp

De Philips Baristina met Bean swap is verkrijgbaar vanaf midden juli 2025. De verwachte adviesprijs is 349 euro.


☕ Bekijk hieronder meer espressomachines van Philips op Kieskeurig.nl