Wandelen en fietsen buiten de gebaande paden met Komoot
Reis je naar een minder bekende bestemming? Zie dan maar eens een mooie route uit te stippelen. Plaatselijke wegwijzers zijn soms onduidelijk en het is maar de vraag of je daarmee alle lokale hoogtepunten te zien krijgt. Met Komoot volg je over de hele wereld adembenemende wandel- en fietsroutes buiten de gebaande paden.
Wil je een onbekende omgeving uitgebreid verkennen? Dan ben je bij Komoot aan het goede adres! We vertellen je in dit artikel hoe je de leukste routes kunt vinden.
- Installeer de app
- Kies een kaartpakket
- Zoek een route
- Stel begin- en eindpunt in
Ga je voor lange wandelingen? Lees dan zeker ook: Lekker lopen? Zo houd je je (berg)wandelschoenen in topconditie
Sinds de oprichting in 2010 bouwde Komoot een indrukwekkende schare fans op. Volgens het Duitse bedrijf telt het platform momenteel meer dan 35 miljoen actieve gebruikers. De populariteit laat zich eenvoudig verklaren. Met deze app komen mensen op plekken die ze anders wellicht nooit te zien zouden krijgen. Komoot richt zich namelijk op avonturiers die een onbekende omgeving uitgebreid willen verkennen. Zo kom je die verborgen grot of dat afgelegen meertje eenvoudig op het spoor. Hoog tijd om eens met deze veelzijdige routeplanner aan de slag te gaan!
Installeren en aanmelden
Je kunt Komoot op verschillende manieren gebruiken, namelijk via een geschikte fietscomputer, smartwatch of smartphone. Daarnaast is er ook een webversie beschikbaar. Deze workshop focust zich op de mobiele app. Vrijwel iedereen heeft immers een smartphone op zak. Bovendien biedt de Komoot-app de meeste mogelijkheden.
Lees ook: De vier beste smartwatch-apps voor wandelaars en hikers
Installeer de routeplanner vanuit de App of Play Store op jouw toestel. Een account is verplicht, dus neem de registratie even door. Dat is met het invullen van een e-mailadres en wachtwoord zo gebeurd. Beslis of je de wekelijkse nieuwsbrief met routetips voor jouw omgeving wilt ontvangen. Je typt vervolgens een naam en selecteert eventueel een profielfoto. Zodra je Klaar aantikt, ontvang je een e-mail. Via Account activeren ben je definitief lid van Komoot. Overigens kun je als alternatief ook met een Facebook- of Apple-profiel inloggen.
Voorkeuren opgeven
Komoot neemt aan het begin een aantal instellingen met je door. Tik op Ga van start / Ga verder en geef de app toegang tot de locatiegegevens van je smartphone. Op die manier kun je straks via een gps-signaal navigeren. Tijdens het lopen of fietsen van een route stuurt Komoot desgewenst pushberichten bij kruispunten en splitsingen. Het voordeel hiervan is dat je niet continu op je toestel hoeft te kijken, en je zo nog meer van de omgeving kunt genieten! Zet de pushmeldingen daarom bij voorkeur aan.
Zodra je Ga verder aantikt, verschijnt er een lijst met diverse sportieve activiteiten. Tik bijvoorbeeld achter Wandelen, Toerfietsen, Wielrennen, Mountainbiken en/of Hardlopen op het plusteken. Via Ga verder opent er een venster waarin je jouw Komoot-account optioneel aan een Garmin-profiel kunt koppelen. Deze optie is alleen van toepassing wanneer je een geschikte fietscomputer of sporthorloge van dit merk gebruikt. Kies Overslaan / Gereed als je geen Garmin-apparaat bezit.
Gratis kaartpakket kiezen
Een zeer actieve community is de drijvende kracht achter deze app. In het beginvenster verschijnen dan ook allerlei routes in jouw omgeving die andere gebruikers onlangs hebben gevolgd. Zo doe je alvast wat inspiratie op. Daarnaast geeft Komoot zelf ook aanbevelingen. Tik bijvoorbeeld op De 20 mooiste wandelroutes op Texel, De 20 mooiste MTB-routes in Zuid-Holland of een soortgelijke titel. Op die manier kun je interessante trajecten verkennen.
Krijg je van al die mooie beelden zin om op pad te gaan? Voordat je gaat navigeren, heb je eerst een zogeheten kaartpakket nodig. Belangrijk om te weten is dat je slechts één kaartpakket van een bepaalde regio gratis kunt gebruiken. Wandel of fiets je vaak in en rondom je woonplaats, dan is het dus verstandig om een kaartpakket van jouw streek te kiezen.
Tik onderaan in de menubalk op Profiel en vervolgens op Ontgrendel gratis je 1e kaart. Er verschijnt een venster met allerlei kaartopties. Op basis van je locatie is jouw (gratis) regio al geselecteerd. Tik daarop om die te ontgrendelen. Keer vervolgens terug naar het instellingenvenster en kies onderaan nogmaals de zojuist toegevoegde regio.
Zeker in afgelegen natuurgebieden is er misschien niet overal mobiel internet beschikbaar. Activeer om die reden de schuifknop achter Opslaan voor offline gebruik. Komoot downloadt nu de kaartgegevens. Zo kun je nooit verdwalen!
Pakketten kopen
Vakantiegangers trekken er ter plekke natuurlijk ook graag op uit. Geen probleem, want deze app werkt overal ter wereld. Wil je ergens in de Alpen, het Zwarte Woud of Andalusië mooie tochten maken? Een extra kaartpakket van een enkele regio kost 3,99 euro. Je kunt als alternatief ook een bundel met meerdere nabijgelegen regio’s kopen. Komoot vraagt hier 8,99 euro voor. Na een eenmalige aanschaf ontvang je voor de gekozen gebieden levenslang updates.
Eerlijk is eerlijk, al die verschillende kaartpakketten van Komoot zijn best een gedoe. Zeker wanneer je regelmatig op diverse locaties van het buitenleven wilt genieten, loont het de moeite om meteen het wereldpakket te kopen. Je rekent daarvoor eenmalig 29,99 euro af en vanaf dat moment kun je in elk land oogverblindende routes volgen. Komoot geeft op het wereldpakket regelmatig korting. Het is overigens mogelijk om het account met alle gekochte kaarten op verschillende apparaten te gebruiken. Handig voor het geval je bijvoorbeeld samen met een partner tochten maakt.
Komoot Premium Naast verschillende kaartpakketten bestaat er met Komoot Premium ook een betaald abonnement. Dat kost 59,99 euro per jaar. De Duitse onderneming richt zich hiermee met name op liefhebbers van meerdaagse tochten. Dit abonnement biedt namelijk toegang tot een planner waarmee je overnachtingsplekken kunt vinden. Daarnaast kun je jouw livelocatie en de verwachte aankomsttijd delen met bekenden; zeker in afgelegen natuurgebieden biedt dat meer veiligheid. Ook kun je een uitgebreide weersverwachting van jouw route bekijken. Het wereldpakket is in dit abonnement inbegrepen.
Op welke plekken ben jij al geweest?
Kras de landen open!Kant-en-klare route vinden
Komoot is voor fanatieke wandelaars, fietsers en mountainbikers een grote inspiratiebron. Vermoedelijk zie je in het beginvenster al een interessante route van een andere gebruiker voorbijkomen. Je kunt dan meteen de navigatie starten, waarbij je onderweg naar spraakinstructies luistert.
Uiteraard kun je ook gerichter naar een mooie route speuren. Kies bovenaan het beginvenster de juiste activiteit, bijvoorbeeld Wandelen, Hardlopen of Toerfietsen. Je selecteert daarnaast een stad, dorp of natuurgebied, waarna je op het pijltje tikt. Geef aan of je vanaf de huidige locatie of liever iets verder weg in de omgeving wilt starten. Als je bevestigt met Zoeken, verschijnt er een plattegrond met meerdere routes. Tik op een traject om de bijbehorende routegegevens te tonen.
Wandeltocht voor de boeg?
De juiste kleding en accessoires vind je bij bolZoekfilters gebruiken
Met behulp van zoekfilters ontdek je routes die goed bij jouw conditie passen. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk een te zwaar traject uitstippelt. Voer eerst een zoekopdracht uit (zie vorige paragraaf). Je gebruikt de plus- en minknop linksboven het kaartje om het zoekgebied te wijzigen. Stel bijvoorbeeld in dat je binnen een straal van pakweg vijf of dertig kilometer van de opgegeven locatie wilt zoeken.
Tik nu rechtsboven op Filteren. Er komt een nieuw venster tevoorschijn waarin je allerlei voorkeuren kunt opgeven. Gebruik bovenaan de schuifregelaar om de minimale en maximale afstand te bepalen. Op die manier geef je bijvoorbeeld aan of je een tocht van tussen de vijf en tien kilometer wilt lopen. Als alternatief kun je ook de optie Op tijdsduur filteren kiezen. Verder heb je als moeilijkheidsgraad drie opties: Makkelijk, Gemiddeld en Zwaar.
Neem ook de overige opties zorgvuldig door. Zo kun je in bergachtige gebieden het maximale aantal hoogtemeters instellen en kun je kiezen voor een bepaalde ondergrond (alleen verharde weg) en startpositie (een parkeerplaats of ov-station). Tik uiteindelijk rechtsonder op de groene knop om de bijbehorende trajecten te tonen.
Routegegevens bekijken
Heb je een mooie route op het oog? Via Details open je uitgebreide informatie over het traject. Bekijk de afstand, de verwachte tijdsduur en de hoogtemeters. Vaak staat er ook een (beknopte) beschrijving bij. Zet, zoals eerder aangegeven, bij voorkeur de schuifknop achter Opslaan voor offline gebruik aan. Komoot voegt de route vervolgens automatisch toe aan de geplande tours (Ga hiervoor naar Profiel / Gepland).
Om foto’s van bepaalde routepunten te bekijken, veeg je een stukje omhoog. Verder kun je gedetailleerde statistieken over de route bekijken. Je ziet precies hoeveel kilometer je op asfalt, gravel of een onverhard pad wandelt (of fietst). Mogelijk lees je ook reacties van andere gebruikers. Als je bovenaan op het kaartje tikt, verschijnt dat op een groot scherm.
Groepswandeling organiseren Samen lopen is doorgaans leuker dan alleen. Daar heeft Komoot iets op bedacht, want vanuit de app kun je eenvoudig anderen uitnodigen voor een stevige wandeling. Tik in de routepagina op Organiseer een groepswandeling en geef de app toegang tot je contacten. Je kunt een link delen of een QR-code genereren. Laatstgenoemde optie is nuttig voor wie de route ter plekke met medewandelaars wil delen. Zij hoeven deze code alleen maar met de smartphonecamera te ‘scannen’. Fietsers kunnen op soortgelijke wijze een groepsrit organiseren.
Begin- en eindpunt instellen
Naast het vinden van kant-en-klare trajecten creëert Komoot op jouw verzoek net zo makkelijk een route met een zelfgekozen begin- en eindpunt. Je hebt dan meer invloed op het parcours. Klik onderaan op Planner en veeg indien nodig bovenin de groene navigatiebalk omlaag. Je tikt eerst op Sport, waarna je het juiste pictogram aanwijst. Gebruik bij Conditieniveau de plus- of minknop om jouw fysieke gesteldheid te selecteren. Verder kies je onder Type tussen Alleen heen of Heen en terug. Laatstgenoemde optie is bijvoorbeeld van toepassing wanneer je bij jouw auto op een parkeerplaats wilt terugkeren.
Vanzelfsprekend stel je ook een startpunt en eventueel een bestemming in. Typ in het invoerveld een plaats of adres. Je kunt via Gebruik huidige locatie ook je gps-positie selecteren. Wil je ergens een tussenstop maken? Tik dan op Waypoint toevoegen en vul een adres in. Handig voor het geval je onderweg ergens wilt koffiedrinken of lunchen. Voeg op deze wijze naar eigen wens meerdere tussenstops toe.
Nederlandstalige navigatie
Hoog tijd om naar buiten te gaan! Tik bij een route op Navigatie, Navigatie starten of Navigeer om te beginnen. Het is slim om het geluid van je toestel luid te zetten, zodat je de Nederlandstalige vrouwenstem duidelijk hoort praten. Je kunt natuurlijk ook een (draadloze) hoofdtelefoon of oortjes gebruiken, maar let dan wel extra goed op het verkeer.
De app geeft jouw huidige positie met een rode stip weer. Aan jou de taak om de blauwe lijn te volgen. Gebruik de plus- en minknoppen om op de plattegrond in of uit te zoomen. Boven het kaartje zie je de huidige en gemiddelde snelheid. Veeg naar links voor meer details, zoals de afgelegde en resterende afstand. Als herinnering kun je tijdens het afleggen van de route verschillende foto’s toevoegen.
Klaar met de tocht? Tik dan enige tijd op Stop. Via Afsluiten en opslaan vraagt Komoot onder meer hoe je de route hebt ervaren. Er verschijnt uiteindelijk een soort samenvatting van de route waarin je desgewenst andere Komoot-gebruikers kunt taggen. Tik op Klaar om naar het beginvenster te gaan. Via Profiel / Voltooid kun je afgelegde routes op elk moment bekijken.
Tot slot
De besproken functies in dit artikel vormen slechts het topje van de ijsberg. De app biedt echt zéér veel mogelijkheden. Weet jij bijvoorbeeld een mooie route die nog niet in Komoot is te vinden? Tik dan in de menubalk onderaan op Opnemen en trek eropuit. Je draagt zo een steentje bij aan dit mooie platform. Verder kun je in de app ook andere gebruikers volgen en opmerkingen onder hun routes plaatsen. Tot slot importeer je optioneel routebestanden afkomstig van andere apparaten in Komoot.
Veel wandel- en fietsplezier!