ID.nl logo
Nieuw in Android 14 en iOS 17: zo haal je alles eruit
© Rokas - stock.adobe.com
Huis

Nieuw in Android 14 en iOS 17: zo haal je alles eruit

Voor zowel Android als iOS verschijnen regelmatig nieuwe versies. Deze zitten boordevol interessante nieuwigheden. We zijn inmiddels aanbeland bij Android 14 en iOS 17. Hoe zorg je dat je het maximale uit deze versies haalt? Tijd voor een selectie van de beste tips voor beide platformen.

In dit artikel geven we tips om zo veel mogelijk uit de nieuwe versies van Android en iOS te halen, zoals:

  • Vergrendelscherm personaliseren (Android)
  • Verschillende volumes (Android)
  • Lettergrootte wijzigen (Android)
  • Batterijverbruik beperken (Android)
  • Profielen in Safari (iOS/iPadOS)
  • Toegangsscherm personaliseren met eigen foto's (iOS/iPadOS)
  • Wachtwoorden delen (iOS/iPadOS)
  • Schermafstand instellen (iOS/iPadOS)
  • Kaarten offline gebruiken (iOS/iPadOS)

Ook interessant: Pling! Zo centraliseer je met Beeper al je berichtjes

Tips voor Android 14

Heb je Android 14 al? Controleer eerst of je deze al hebt geïnstalleerd. Open de Instellingen en kies voor Over de telefoon / Android-versie. Als de update beschikbaar is, kun je deze installeren. Kies voor Systeem / Systeemupdate. Tik op Controleren op updates. Leveranciers bepalen zelf of en wanneer zij Android 14 voor hun toestellen aanleveren. Kijk op de website van de fabrikant voor de planning en de instructies hoe je de upgrade op je toestel uitvoert.

Eigen vergrendelscherm

Aan de slag! Geef je telefoon een persoonlijke tint en neem het vergrendelscherm onder handen. Zo kun je de klokweergave aanpassen, de achtergrondkleur veranderen en specifieke widgets kiezen. Eerst pakken we de klok en achtergrond aan. Open de Instellingen en kies Achtergrond en stijl. Boven in het scherm kies je de gewenste klok. Tik op Kleur en formaat van klok om de gekozen klok een andere kleur te geven en de afmetingen aan te passen.

Tevreden? Kies hierna de systeemkleuren voor de achtergrond: je vindt de opties in de rij onder de klok. Tik op de knop met de drie puntjes voor meer opties. In de rij eronder selecteer je de gewenste achtergrond. Ook interessant is de optie Snelkoppelingen. Hier bepaal je welke snelle opties je continu in het vergrendelscherm wilt tonen, bijvoorbeeld Portemonnee (om snel contactloos te betalen) of Zaklamp. De optie Meldingen tonen op het vergrendelscherm bepaalt of notificaties op het scherm verschijnen.

Geef het vergrendelscherm een persoonlijke tint.

Meer vergrendelopties

Werp ook een blik op Meer schermvergrendelingsopties, onder in het scherm. Hier vind je aanvullende interessante opties, zoals de mogelijkheid om een tekst op het scherm te tonen, bijvoorbeeld je naam. Wil je dat het scherm altijd is ingeschakeld en niet meer op zwart gaat? Activeer dan de optie Altijd tijd en info tonen. Houd er wel rekening mee dat dit ten koste gaat van het uithoudingsvermogen van je batterij.

Wat speelt er? Als je een Google Pixel-telefoon hebt, vind je in de Instellingen voor het vergrendelscherm ook de optie Now Playing. Eenmaal geactiveerd, toont het vergrendelscherm het actuele muzieknummer dat in de omgeving wordt afgespeeld. Handig als je bijvoorbeeld in een café bent en wilt weten welke muziek er wordt gedraaid.

Welk nummer wordt er gespeeld?

Privacy

Op het gebied van privacy en beveiliging kent Android 14 enkele verbeteringen. Goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om het toestel automatisch te ontgrendelen na het opgeven van je pincode. Helaas was dit nog niet mogelijk bij alle Android-toestellen, zoals Google Pixel. In het Instellingenvenster kies je Beveiliging en privacy. Tik op Apparaatontgrendeling. Tik op de knop met het tandwiel en kies Ontgrendelen automatisch bevestigen. De optie is alleen beschikbaar in combinatie met een pincode van minimaal zes cijfers.

Volume onder controle

Wil je onderscheid maken tussen het volume van de beltoon en het volume van de notificaties? In Android 14 kun je deze los van elkaar instellen. In het Instellingenvenster kies je voor Geluid en trillen. Pas de schuif aan bij Meldingsvolume. Geef hierna de gewenste geluidssterkte op bij Ringtonevolume. Handig!

Android 14 maakt onderscheid tussen meldings- en ringtonevolume.

Duidelijker scherm

Weg met die leesbril: je kunt in de nieuwe versie van Android de lettergrootte flink aanpassen, zodat de informatie nog beter zichtbaar wordt. Je kunt een lettergrootte tot 200 procent kiezen. In het Instellingenvenster kies je voor Scherm / Weergavegrootte en tekst.

Bij Lettergrootte gebruik je de schuifregelaar om de informatie groter te tonen. Bovenin zie je de voorbeeldweergave, zodat je de ideale grootte snel kunt bepalen. Wissel je vaak tussen de grootte van een font? Maak de optie snel toegankelijk via een tegel boven in je scherm. Swipe vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden, zodat de tegels verschijnen en tik op de knop Bewerken. Kies de tegel Lettergrootte. Voortaan schakel je snel via het scherm met tegels.

Maak de tekst in de gebruikersomgeving beter leesbaar.

Easter egg! De makers van Android hebben een ‘easter egg’ (een verborgen grapje) ingebouwd. Open de Instellingen en kies Over de telefoon / Android-versie. Tik nu een paar keer achter elkaar op de vermelding Android-versie. Er wordt een spelletje gestart.

Batterijverbruik

Altijd interessant: hoeveel batterijlading is er nog over? De energie-instellingen zijn in Android 14 verder uitgebreid. Open de Instellingen en tik op Batterij. Vervolgens kun je het batterijverbruik zien op app- of op systeemniveau: kies voor Bekijken per app of Bekijken per systeem.

Ook prettig is de optie om te zien hoeveel schermtijd er is verstreken sinds de laatste volledige oplaadbeurt van de telefoon. In het scherm Batterijgebruik lees je de waarde af bij Schermtijd sinds laatste keer dat de batterij volledig werd opgeladen. Wil je je batterij langer gebruiken? Dan kun je de batterijbesparing nu beter naar je hand zetten. Open het Menu met de tegels (veeg van d bovenkant van het scherm naar beneden) en houd de tegel Batterijbesparing lang ingedrukt. Je kunt kiezen tussen Standaard batterijbesparing en Extreme batterijbesparing. Tik op het tandwiel naast Batterijbesparing om essentiële apps aan te wijzen die zelfs in die stand alsnog mogen worden uitgevoerd.

Met pensioen Maak je in Android gebruik van oudere apps? Dan is er de kans dat dit in Android 14 niet meer kan. Met deze versie is Google namelijk een stuk strenger geworden op het gebied van ondersteuning van verouderde apps. Die kun je niet meer installeren op een Android 14-toestel. Heb je ze al geïnstalleerd en voer je een upgrade uit naar versie 14, dan gaan ze nog mee. Opnieuw installeren lukt alleen niet meer. Het gaat hier om apps voor Android 5.1 of eerder.

Nog meer privacy

In Android 14 hoef je apps niet meer altijd toegang te geven tot alle foto’s en video’s. Je kunt gerichter te werk gaan. Als je vanuit een app toegang nodig hebt tot media, verschijnt het bekende toestemmingsscherm. In dit scherm kun je kiezen voor de nieuwe optie Foto’s selecteren of Video’s selecteren. Vervolgens wijs je de bestanden aan waartoe je de betreffende app toegang wilt geven. De app krijgt dus niet meer toegang tot alle foto’s en video’s die op het toestel staan. Overigens is de optie om wel volledige toegang te geven, nog steeds aanwezig in het eerdergenoemde toegangsscherm.

Je hoeft apps niet meer toegang tot alle foto’s of video’s te geven.

Altijd op de hoogte Wil je meteen weten wanneer je een nieuw bericht ontvangt, dan kun je met Android 14 de ingebouwde flits gebruiken. In het Instellingenvenster kies je Meldingen. Ga naar Meldingen met flits. Zet de schuif op Aan bij Cameraflits. Nu flitst het cameralampje bij de ontvangst van een nieuw bericht. Ook kun je de optie Schermflits activeren en een kleur kiezen. Zodra je een nieuw bericht ontvangt, licht het scherm kort op.

Slepen en neerzetten

Heb je een stuk tekst dat je ook in een andere app wilt gebruiken? Je kunt de tekst nu slepen en neerzetten. Dit vergt wel enige oefening. Eerst selecteer je de tekst met je vinger, zoals je dat gewend bent. Pak de tekst nu op met je vinger en houd de tekst zwevend. Met de andere hand swipe je vanaf de zijkant van het scherm, zodat de andere apps verschijnen en je naar de andere, gewenste app kunt swipen. Plaats de tekst nu op de gewenste locatie en laat deze los. Het slepen en neerzetten van teksten werkt overigens alleen als je in Android swipen gebruikt om te schakelen tussen de apps. Het werkt niet met de traditionele navigatieknoppen onder in het scherm.

Tips voor iOS 17

Ook Apple-gebruikers zijn weer voorzien van een nieuwe iOS- en iPadOS-versie, versie 17 inmiddels. Dit platform heeft weer de nodige nieuwigheden in huis. Om te zien welke versie je hebt, open je de Instellingen en tik je op Algemeen / Info. Bij iOS-versie en iPadOS-versie lees je de editie. Via de Software-update haal je versie 17 binnen. Of deze voor jouw Apple-apparaat beschikbaar is, lees je via deze pagina. Waar we het verderop over iOS 17 hebben, kun je ook iPadOS 17 lezen.

Safari-verbeteringen

Gebruik je de ingebouwde Safari van Apple? Kijk dan even naar profielen: die zorgen voor meer overzicht. Zo kun je voor verschillende interessegebieden aparte profielen maken of een profiel voor werk en een profiel voor hobby opzetten. Open het onderdeel Instellingen van Apple (dus niet van Safari) en tik op Safari. Zoek de sectie Profielen en kies Nieuw profiel. Maak een nieuw profiel aan. Open hierna Safari en bekijk het overzicht met tabbladen. Boven- of onderin (afhankelijk van het apparaat) vind je het Gebruikerspictogram. Tik hierop om van profiel te wisselen.

Zorg voor meer overzicht met profielen.

Spijtoptant

Mogelijk herken je de situatie: je wijzigt je toegangscode (die al jaren dezelfde is), maar je kunt de nieuwe code nog niet zo goed onthouden. Gevolg: je sluit jezelf buiten van je telefoon of tablet. Om dit te ondervangen heeft Apple nu ingebouwd dat je oude code nog 72 uur geldig is. Als je tien keer tevergeefs een verkeerde code probeert, krijg je de mogelijkheid alsnog de oude code op te geven. Gebruiksvriendelijk, maar uiteraard niet altijd gewenst. Gelukkig kun je deze nieuwigheid uitschakelen. Open de Instellingen en tik op Face ID en toegangscode. Tik op Herstel tijdelijke toegangscode en kies Verwijder vorige toegangscode nu. Zekerheid voor alles!

Persoonlijker maken

Opvallend is de grote aandacht (bij zowel Android als Apple) voor het persoonlijker maken van je apparaat. In iOS kun je het toegangsscherm de foto’s uit je fotoalbum laten tonen. Open de Instellingen en kies Achtergrond. Tik vervolgens op Voeg nieuwe achtergrond toe. Kies voor Foto’s shuffelen (het rondje bovenin) en kies Album / Favorieten. Wijs nu het album aan waarvan je de foto’s wilt tonen. Handig is de mogelijkheid om ook de gewenste frequentie van het shuffelen aan te geven. Bijvoorbeeld telkens wanneer je het apparaat vergrendelt, elke dag of zelfs elk uur.

Welke foto’s toon jij op het toegangsscherm?

Wachtwoorden delen

De nieuwe versie van iOS besteedt ook aandacht aan situaties waarin je specifieke wachtwoorden met anderen wilt delen. Dan kan bijvoorbeeld voor gezamenlijke diensten binnen je gezin of vriendengroep. Iedereen met toegang tot de zogeheten wachtwoordgroep, kan de wachtwoorden delen.

In de Instellingen tik je op Wachtwoorden. Tik achtereenvolgens op Aan de slag / Ga door. Boven in het scherm geef je een naam op voor de groep, bijvoorbeeld Gezin. Hierna kun je de verschillende leden toevoegen. Zelf ben je uiteraard al onderdeel van de groep. Tik op Voeg toe. Vervolgens kun je een naam, e-mailadres of telefoonnummer opgeven van de gebruiker die je aan de groep wilt toevoegen. Tik op Maak aan. Hierna voeg je de wachtwoorden toe die je binnen de groep wilt delen.

Oogvriendelijk

Hoe dichter je het scherm bij je ogen houdt, hoe slechter dit voor je ogen is. Kortom: alle hulp om dit te voorkomen is welkom. Voor deze functie maken we gebruik van de gezondheidsopties, die bovendien bij versie 17 eindelijk ook op de iPad beschikbaar zijn.

In de Instellingen kies je voor Schermtijd. Tik op Schermafstand. De optie meet de afstand tussen het scherm en je ogen via de ingebouwde camera (die overigens geen beelden vastlegt). Bedraagt de afstand minder dan dertig centimeter, dat is ongeveer een armlengte, dan word je hierop gewezen.

Voorkom dat je het scherm te dichtbij houdt en spaar je ogen.

Voor alle gezinsleden Mogelijk maak je gebruik van de app Foto’s van iOS voor het bekijken en sorteren van je foto’s. Deze app is relatief intelligent: zo worden personen automatisch herkend. Nieuw is de ondersteuning voor je huisdieren. Vanaf versie 17 herkent de app ook honden en katten. Open het Menu en tik op Personen en huisdieren om de herkende items te zien. Zelf kun je je huisdier ook voorstellen aan de app. Maak een foto van het dier en bekijk de foto in de app. Tik op het vraagteken onderin en kies Geef dit huisdier een naam. Ook weer zo handig!

Offline

Maak je gebruik van de app Kaarten van Apple, lees dan even verder. Prettig is namelijk dat je nu de functionaliteit ook grotendeels kunt gebruiken zonder internetverbinding. Dit vraagt wel enige voorbereiding, wanneer je nog online bent.

Houd je van kraskaarten?

Geef aan in welke landen je al bent geweest

In de app Kaarten tik je op de Gebruikersafbeelding. Tik vervolgens op Offline kaarten. Kies Download nieuwe kaart. Vervolgens kun je zoeken op een specifiek gebied (bijvoorbeeld een stad) of aangeven dat je de huidige locatie offline beschikbaar wilt maken. Tik in dat laatste geval op Huidige locatie in het vak onder het zoekvak. De app toont de grootte van de geselecteerde kaart. Tik op Download. De app haalt eventuele updates in de toekomst automatisch binnen zodra je online bent.

Maak kaarten offline beschikbaar.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇