ID.nl logo
Nieuw in Android 14 en iOS 17: zo haal je alles eruit
© Rokas - stock.adobe.com
Huis

Nieuw in Android 14 en iOS 17: zo haal je alles eruit

Voor zowel Android als iOS verschijnen regelmatig nieuwe versies. Deze zitten boordevol interessante nieuwigheden. We zijn inmiddels aanbeland bij Android 14 en iOS 17. Hoe zorg je dat je het maximale uit deze versies haalt? Tijd voor een selectie van de beste tips voor beide platformen.

In dit artikel geven we tips om zo veel mogelijk uit de nieuwe versies van Android en iOS te halen, zoals:

  • Vergrendelscherm personaliseren (Android)
  • Verschillende volumes (Android)
  • Lettergrootte wijzigen (Android)
  • Batterijverbruik beperken (Android)
  • Profielen in Safari (iOS/iPadOS)
  • Toegangsscherm personaliseren met eigen foto's (iOS/iPadOS)
  • Wachtwoorden delen (iOS/iPadOS)
  • Schermafstand instellen (iOS/iPadOS)
  • Kaarten offline gebruiken (iOS/iPadOS)

Ook interessant: Pling! Zo centraliseer je met Beeper al je berichtjes

Tips voor Android 14

Heb je Android 14 al? Controleer eerst of je deze al hebt geïnstalleerd. Open de Instellingen en kies voor Over de telefoon / Android-versie. Als de update beschikbaar is, kun je deze installeren. Kies voor Systeem / Systeemupdate. Tik op Controleren op updates. Leveranciers bepalen zelf of en wanneer zij Android 14 voor hun toestellen aanleveren. Kijk op de website van de fabrikant voor de planning en de instructies hoe je de upgrade op je toestel uitvoert.

Eigen vergrendelscherm

Aan de slag! Geef je telefoon een persoonlijke tint en neem het vergrendelscherm onder handen. Zo kun je de klokweergave aanpassen, de achtergrondkleur veranderen en specifieke widgets kiezen. Eerst pakken we de klok en achtergrond aan. Open de Instellingen en kies Achtergrond en stijl. Boven in het scherm kies je de gewenste klok. Tik op Kleur en formaat van klok om de gekozen klok een andere kleur te geven en de afmetingen aan te passen.

Tevreden? Kies hierna de systeemkleuren voor de achtergrond: je vindt de opties in de rij onder de klok. Tik op de knop met de drie puntjes voor meer opties. In de rij eronder selecteer je de gewenste achtergrond. Ook interessant is de optie Snelkoppelingen. Hier bepaal je welke snelle opties je continu in het vergrendelscherm wilt tonen, bijvoorbeeld Portemonnee (om snel contactloos te betalen) of Zaklamp. De optie Meldingen tonen op het vergrendelscherm bepaalt of notificaties op het scherm verschijnen.

Meer vergrendelopties

Werp ook een blik op Meer schermvergrendelingsopties, onder in het scherm. Hier vind je aanvullende interessante opties, zoals de mogelijkheid om een tekst op het scherm te tonen, bijvoorbeeld je naam. Wil je dat het scherm altijd is ingeschakeld en niet meer op zwart gaat? Activeer dan de optie Altijd tijd en info tonen. Houd er wel rekening mee dat dit ten koste gaat van het uithoudingsvermogen van je batterij.

Wat speelt er? Als je een Google Pixel-telefoon hebt, vind je in de Instellingen voor het vergrendelscherm ook de optie Now Playing. Eenmaal geactiveerd, toont het vergrendelscherm het actuele muzieknummer dat in de omgeving wordt afgespeeld. Handig als je bijvoorbeeld in een café bent en wilt weten welke muziek er wordt gedraaid.

Privacy

Op het gebied van privacy en beveiliging kent Android 14 enkele verbeteringen. Goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om het toestel automatisch te ontgrendelen na het opgeven van je pincode. Helaas was dit nog niet mogelijk bij alle Android-toestellen, zoals Google Pixel. In het Instellingenvenster kies je Beveiliging en privacy. Tik op Apparaatontgrendeling. Tik op de knop met het tandwiel en kies Ontgrendelen automatisch bevestigen. De optie is alleen beschikbaar in combinatie met een pincode van minimaal zes cijfers.

Volume onder controle

Wil je onderscheid maken tussen het volume van de beltoon en het volume van de notificaties? In Android 14 kun je deze los van elkaar instellen. In het Instellingenvenster kies je voor Geluid en trillen. Pas de schuif aan bij Meldingsvolume. Geef hierna de gewenste geluidssterkte op bij Ringtonevolume. Handig!

Duidelijker scherm

Weg met die leesbril: je kunt in de nieuwe versie van Android de lettergrootte flink aanpassen, zodat de informatie nog beter zichtbaar wordt. Je kunt een lettergrootte tot 200 procent kiezen. In het Instellingenvenster kies je voor Scherm / Weergavegrootte en tekst.

Bij Lettergrootte gebruik je de schuifregelaar om de informatie groter te tonen. Bovenin zie je de voorbeeldweergave, zodat je de ideale grootte snel kunt bepalen. Wissel je vaak tussen de grootte van een font? Maak de optie snel toegankelijk via een tegel boven in je scherm. Swipe vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden, zodat de tegels verschijnen en tik op de knop Bewerken. Kies de tegel Lettergrootte. Voortaan schakel je snel via het scherm met tegels.

Easter egg! De makers van Android hebben een ‘easter egg’ (een verborgen grapje) ingebouwd. Open de Instellingen en kies Over de telefoon / Android-versie. Tik nu een paar keer achter elkaar op de vermelding Android-versie. Er wordt een spelletje gestart.

Batterijverbruik

Altijd interessant: hoeveel batterijlading is er nog over? De energie-instellingen zijn in Android 14 verder uitgebreid. Open de Instellingen en tik op Batterij. Vervolgens kun je het batterijverbruik zien op app- of op systeemniveau: kies voor Bekijken per app of Bekijken per systeem.

Ook prettig is de optie om te zien hoeveel schermtijd er is verstreken sinds de laatste volledige oplaadbeurt van de telefoon. In het scherm Batterijgebruik lees je de waarde af bij Schermtijd sinds laatste keer dat de batterij volledig werd opgeladen. Wil je je batterij langer gebruiken? Dan kun je de batterijbesparing nu beter naar je hand zetten. Open het Menu met de tegels (veeg van d bovenkant van het scherm naar beneden) en houd de tegel Batterijbesparing lang ingedrukt. Je kunt kiezen tussen Standaard batterijbesparing en Extreme batterijbesparing. Tik op het tandwiel naast Batterijbesparing om essentiële apps aan te wijzen die zelfs in die stand alsnog mogen worden uitgevoerd.

Met pensioen Maak je in Android gebruik van oudere apps? Dan is er de kans dat dit in Android 14 niet meer kan. Met deze versie is Google namelijk een stuk strenger geworden op het gebied van ondersteuning van verouderde apps. Die kun je niet meer installeren op een Android 14-toestel. Heb je ze al geïnstalleerd en voer je een upgrade uit naar versie 14, dan gaan ze nog mee. Opnieuw installeren lukt alleen niet meer. Het gaat hier om apps voor Android 5.1 of eerder.

Nog meer privacy

In Android 14 hoef je apps niet meer altijd toegang te geven tot alle foto’s en video’s. Je kunt gerichter te werk gaan. Als je vanuit een app toegang nodig hebt tot media, verschijnt het bekende toestemmingsscherm. In dit scherm kun je kiezen voor de nieuwe optie Foto’s selecteren of Video’s selecteren. Vervolgens wijs je de bestanden aan waartoe je de betreffende app toegang wilt geven. De app krijgt dus niet meer toegang tot alle foto’s en video’s die op het toestel staan. Overigens is de optie om wel volledige toegang te geven, nog steeds aanwezig in het eerdergenoemde toegangsscherm.

Altijd op de hoogte Wil je meteen weten wanneer je een nieuw bericht ontvangt, dan kun je met Android 14 de ingebouwde flits gebruiken. In het Instellingenvenster kies je Meldingen. Ga naar Meldingen met flits. Zet de schuif op Aan bij Cameraflits. Nu flitst het cameralampje bij de ontvangst van een nieuw bericht. Ook kun je de optie Schermflits activeren en een kleur kiezen. Zodra je een nieuw bericht ontvangt, licht het scherm kort op.

Slepen en neerzetten

Heb je een stuk tekst dat je ook in een andere app wilt gebruiken? Je kunt de tekst nu slepen en neerzetten. Dit vergt wel enige oefening. Eerst selecteer je de tekst met je vinger, zoals je dat gewend bent. Pak de tekst nu op met je vinger en houd de tekst zwevend. Met de andere hand swipe je vanaf de zijkant van het scherm, zodat de andere apps verschijnen en je naar de andere, gewenste app kunt swipen. Plaats de tekst nu op de gewenste locatie en laat deze los. Het slepen en neerzetten van teksten werkt overigens alleen als je in Android swipen gebruikt om te schakelen tussen de apps. Het werkt niet met de traditionele navigatieknoppen onder in het scherm.

Tips voor iOS 17

Ook Apple-gebruikers zijn weer voorzien van een nieuwe iOS- en iPadOS-versie, versie 17 inmiddels. Dit platform heeft weer de nodige nieuwigheden in huis. Om te zien welke versie je hebt, open je de Instellingen en tik je op Algemeen / Info. Bij iOS-versie en iPadOS-versie lees je de editie. Via de Software-update haal je versie 17 binnen. Of deze voor jouw Apple-apparaat beschikbaar is, lees je via deze pagina. Waar we het verderop over iOS 17 hebben, kun je ook iPadOS 17 lezen.

Safari-verbeteringen

Gebruik je de ingebouwde Safari van Apple? Kijk dan even naar profielen: die zorgen voor meer overzicht. Zo kun je voor verschillende interessegebieden aparte profielen maken of een profiel voor werk en een profiel voor hobby opzetten. Open het onderdeel Instellingen van Apple (dus niet van Safari) en tik op Safari. Zoek de sectie Profielen en kies Nieuw profiel. Maak een nieuw profiel aan. Open hierna Safari en bekijk het overzicht met tabbladen. Boven- of onderin (afhankelijk van het apparaat) vind je het Gebruikerspictogram. Tik hierop om van profiel te wisselen.

Spijtoptant

Mogelijk herken je de situatie: je wijzigt je toegangscode (die al jaren dezelfde is), maar je kunt de nieuwe code nog niet zo goed onthouden. Gevolg: je sluit jezelf buiten van je telefoon of tablet. Om dit te ondervangen heeft Apple nu ingebouwd dat je oude code nog 72 uur geldig is. Als je tien keer tevergeefs een verkeerde code probeert, krijg je de mogelijkheid alsnog de oude code op te geven. Gebruiksvriendelijk, maar uiteraard niet altijd gewenst. Gelukkig kun je deze nieuwigheid uitschakelen. Open de Instellingen en tik op Face ID en toegangscode. Tik op Herstel tijdelijke toegangscode en kies Verwijder vorige toegangscode nu. Zekerheid voor alles!

Persoonlijker maken

Opvallend is de grote aandacht (bij zowel Android als Apple) voor het persoonlijker maken van je apparaat. In iOS kun je het toegangsscherm de foto’s uit je fotoalbum laten tonen. Open de Instellingen en kies Achtergrond. Tik vervolgens op Voeg nieuwe achtergrond toe. Kies voor Foto’s shuffelen (het rondje bovenin) en kies Album / Favorieten. Wijs nu het album aan waarvan je de foto’s wilt tonen. Handig is de mogelijkheid om ook de gewenste frequentie van het shuffelen aan te geven. Bijvoorbeeld telkens wanneer je het apparaat vergrendelt, elke dag of zelfs elk uur.

Wachtwoorden delen

De nieuwe versie van iOS besteedt ook aandacht aan situaties waarin je specifieke wachtwoorden met anderen wilt delen. Dan kan bijvoorbeeld voor gezamenlijke diensten binnen je gezin of vriendengroep. Iedereen met toegang tot de zogeheten wachtwoordgroep, kan de wachtwoorden delen.

In de Instellingen tik je op Wachtwoorden. Tik achtereenvolgens op Aan de slag / Ga door. Boven in het scherm geef je een naam op voor de groep, bijvoorbeeld Gezin. Hierna kun je de verschillende leden toevoegen. Zelf ben je uiteraard al onderdeel van de groep. Tik op Voeg toe. Vervolgens kun je een naam, e-mailadres of telefoonnummer opgeven van de gebruiker die je aan de groep wilt toevoegen. Tik op Maak aan. Hierna voeg je de wachtwoorden toe die je binnen de groep wilt delen.

Oogvriendelijk

Hoe dichter je het scherm bij je ogen houdt, hoe slechter dit voor je ogen is. Kortom: alle hulp om dit te voorkomen is welkom. Voor deze functie maken we gebruik van de gezondheidsopties, die bovendien bij versie 17 eindelijk ook op de iPad beschikbaar zijn.

In de Instellingen kies je voor Schermtijd. Tik op Schermafstand. De optie meet de afstand tussen het scherm en je ogen via de ingebouwde camera (die overigens geen beelden vastlegt). Bedraagt de afstand minder dan dertig centimeter, dat is ongeveer een armlengte, dan word je hierop gewezen.

Voor alle gezinsleden Mogelijk maak je gebruik van de app Foto’s van iOS voor het bekijken en sorteren van je foto’s. Deze app is relatief intelligent: zo worden personen automatisch herkend. Nieuw is de ondersteuning voor je huisdieren. Vanaf versie 17 herkent de app ook honden en katten. Open het Menu en tik op Personen en huisdieren om de herkende items te zien. Zelf kun je je huisdier ook voorstellen aan de app. Maak een foto van het dier en bekijk de foto in de app. Tik op het vraagteken onderin en kies Geef dit huisdier een naam. Ook weer zo handig!

Offline

Maak je gebruik van de app Kaarten van Apple, lees dan even verder. Prettig is namelijk dat je nu de functionaliteit ook grotendeels kunt gebruiken zonder internetverbinding. Dit vraagt wel enige voorbereiding, wanneer je nog online bent.

Houd je van kraskaarten?

Geef aan in welke landen je al bent geweest

In de app Kaarten tik je op de Gebruikersafbeelding. Tik vervolgens op Offline kaarten. Kies Download nieuwe kaart. Vervolgens kun je zoeken op een specifiek gebied (bijvoorbeeld een stad) of aangeven dat je de huidige locatie offline beschikbaar wilt maken. Tik in dat laatste geval op Huidige locatie in het vak onder het zoekvak. De app toont de grootte van de geselecteerde kaart. Tik op Download. De app haalt eventuele updates in de toekomst automatisch binnen zodra je online bent.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips PureProtect Pro slimme luchtreiniger
© Philips
Energie

Consumenten testen: de Philips PureProtect Pro slimme luchtreiniger

De Philips PureProtect Pro slimme luchtreiniger biedt een effectieve manier om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, ondersteund door slimme technologie en een strak ontwerp. Het Review.nl Testpanel boog zich voor de gelegenheid over het apparaat. Hieronder lees je een uitgebreid relaas over de ervaringen van onze testers.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Een van de meest geprezen eigenschappen van de Philips PureProtect Pro 4200-series (AC4220/12), zoals dit apparaat voluit heet, is het design. De testers zijn enthousiast over het moderne en strakke uiterlijk van het apparaat, dat niet alleen functioneel is, maar ook als decoratief element in huis kan dienen. Soni07, die het apparaat een 9 gaf, vat het mooi samen: "Het slanke ontwerp met de lichtring is supermodern en past geweldig goed in mijn woonkamer zonder eruit te zien als een typisch apparaat.

Het formaat van de luchtreiniger roept echter gemengde reacties op. Hoewel de meeste testers het ontwerp waarderen, zoals Abel K., die het apparaat 'stijlvol en passend in vrijwel ieder interieur' noemt, zijn er ook opmerkingen dat het apparaat groot is en daardoor wat lastig te plaatsen. Varius040 wijst daarnaast op een klein nadeel in het ontwerp: "De luchtsensor zit aan de achterkant, waardoor het apparaat niet goed in een hoek of dicht bij een muur kan worden geplaatst."

De lichtring, die de luchtkwaliteit aangeeft door van kleur te veranderen, wordt als zeer nuttig ervaren. Varius040 en meerdere andere testers vinden dit een handige visuele functie: "De kleurverandering die de luchtkwaliteit aangeeft, is echt een fijne functie."

©Philips

Gebruiksgemak staat centraal

Het gebruiksgemak van deze Philips-luchtreiniger wordt in vrijwel alle reviews benadrukt. De installatie verloopt soepel, met behulp van duidelijke instructies en een handige QR-code in de doos. Nienke22 geeft aan: "Zonder instructie had ik niet geweten waar te beginnen, maar dankzij de QR-code was het koppelen aan de app een fluitje van een cent.

Een andere tester complimenteert de combinatie van eenvoudige bediening op het apparaat zelf en de uitgebreide mogelijkheden via de Air+-app. Met deze app kunnen gebruikers de luchtkwaliteit in realtime monitoren en instellingen aanpassen. Dat maakt de luchtreiniger geschikt voor zowel technologische beginners als ervaren gebruikers. Zoals Rob85 opmerkt: "De slimme functies van het apparaat komen volledig tot hun recht via de Philips Air+-app."

Wel wordt er af en toe een verbeterpunt genoemd. Zo merkt een tester op dat 'de ledlampjes in de nachtmodus best fel zijn', wat vooral in donkere slaapkamers een storend effect kan hebben.

“De app is overzichtelijk en geeft me echt inzicht in de luchtkwaliteit.”

- Nienke22

Prestaties die de verwachtingen overtreffen

De PureProtect Pro presteert uitstekend als het gaat om luchtzuivering. Veel testers geven aan dat de luchtkwaliteit in huis merkbaar verbetert, wat resulteert in minder allergieklachten en een schonere omgeving. Rob85 merkt bijvoorbeeld: "Na een aantal dagen merkte ik direct het effect van de schone lucht op mijn droge ogen. Ook is er merkbaar minder stof in huis sinds de installatie."

De automatische modus wordt vaak als bijzonder handig ervaren, omdat het apparaat zelfstandig reageert op veranderingen in de luchtkwaliteit. Soni07 beschrijft: "Elke keer als ik kook of deodorant spuit, registreert het apparaat onmiddellijk de verandering en gaat hij aan de slag." Dit toont de gevoeligheid en efficiëntie van de ingebouwde sensoren.

Ook voor specifieke situaties, zoals het verminderen van geurtjes in huis, blijkt de luchtreiniger effectief. Abel K. vertelt: "Sinds we deze luchtreiniger hebben, merken we dat we minder last hebben van kattenbakgeurtjes." Voor mensen met allergieën is het apparaat een grote aanwinst, zoals blijkt uit de ervaring van Rork: "Ik merkte minder last van mijn allergie en daardoor sliep ik beter."

©Philips

Stille kracht in huis

Een belangrijke eigenschap van deze slimme luchtreiniger is het lage geluidsniveau, vooral in de nachtmodus. Dit maakt het apparaat ideaal voor gebruik in slaapkamers. Soni07 noemt het apparaat 'bijna geluidloos' en voegt eraan toe: "Ik laat hem de hele nacht aanstaan en je merkt niet dat hij aanstaat."

Op hogere standen kan het apparaat echter wat luidruchtiger worden, wat vooral wordt opgemerkt in situaties waarbij intensieve luchtzuivering nodig is, zoals tijdens het koken of bij slechte luchtkwaliteit. Toch ervaren de meeste testers het geluidsniveau als acceptabel en passend bij de krachtige prestaties.

Kritische punten: filters en prijs

Hoewel de Philips PureProtect Pro 4200-series over het algemeen zeer positief wordt beoordeeld, noemen de testers toch een paar aandachtspunten. Zo worden bijvoorbeeld de prijs van zowel het apparaat als de vervangingsfilters door meerdere testers genoemd. Nienke22 stelt: "Ik ben benieuwd hoelang het filter meegaat. De filters zijn namelijk redelijk prijzig."

Daarnaast wordt het formaat van het apparaat soms als een nadeel genoemd, vooral in kleinere ruimtes. Dat kan het moeilijk maken om een geschikte plaats in huis te vinden.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Strak en modern ontwerp dat in elk interieur past.

  • Krachtige en snelle luchtzuivering, ideaal voor allergieën.

  • Gebruiksvriendelijke installatie en slimme app-functionaliteiten.

  • Stil genoeg voor gebruik in de slaapkamer.

❌ Minpunten

  • Relatief groot formaat dat niet overal makkelijk past.

  • Kosten van filters en apparaat aan de hogere kant.

  • Ledverlichting in nachtmodus kan als storend worden ervaren.

Conclusie: een slimme keuze voor gezondere lucht

Met een gemiddelde score van een 8,7 is de Philips PureProtect Pro 4200-series een indrukwekkend apparaat dat stijlvol design combineert met krachtige prestaties en geavanceerde technologie. De luchtreiniger scoort hoog op gebruiksgemak, efficiëntie en stil functioneren, waardoor het de ideale keuze is voor huishoudens die de luchtkwaliteit willen verbeteren.

Meer weten over deze luchtreiniger? Check Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten
© grzymkiewicz
Huis

Magnetron kopen? Dit is waar je op moet letten

Een magnetron kiezen lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. Er zijn allerlei opties waarvoor je kunt kiezen. Ga je voor een simpele uitvoering of een model met uitgebreide functies? Hoe belangrijk zijn vermogen, inhoud en bediening? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze.

Om de voor jou beste magnetron te vinden, let je op de volgende punten:

  • Type magnetron
  • Functies
  • Inhoud
  • Vermogen
  • Draaiplateau
  • Bediening
  • Inbouw of vrijstaand

Lees ook: Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Een belangrijke eerste keuze is het type magnetron. Er zijn twee hoofdvarianten: de solo magnetron en de combimagnetron.

Een solo magnetron is de meest eenvoudige uitvoering en geschikt voor mensen die vooral willen opwarmen of ontdooien. Een combimagnetron biedt meer mogelijkheden. Naast de standaard magnetronfunctie heeft dit type ook functies zoals een oven, grill en soms zelfs stoom. Wil je dus meer doen dan alleen opwarmen of ontdooien, dan is dit voor jou het geschikte type – vooral als je wat kleiner behuisd bent en geen ruimte in je keuken hebt voor een aparte oven.

Functies

De functies bepalen wat je allemaal met je magnetron kunt doen. Naast de standaard magnetronfunctie, waarmee je eten kunt opwarmen en ontdooien, bieden veel modellen extra opties.

Met de ovenfunctie kun je gerechten garen en bakken (denk aan pizza of cake). Deze functie zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Houd je van ovenschotels, dan is deze functie eigenlijk ook onontbeerlijk. De grillfunctie voegt daar nog een extra dimensie aan toe: je kunt vlees of groenten een knapperig laagje geven of zorgen voor een goudbruin gegratineerd kaaslaagje.

Met de stoomfunctie kun je gezonde maaltijden bereiden. Deze functie is perfect voor groenten, vis of rijst, omdat het voedingsstoffen en smaak behoudt.

Sommige magnetrons bieden daarnaast speciale programma's, zoals een crisp-functie (voor krokante snacks) of automatische kookprogramma's waarmee je zonder veel nadenken gerechten kunt bereiden.

Bij het kiezen van een magnetron is het slim om na te gaan welke functies je echt vaak gebruikt. Voor simpel gebruik is een model met alleen de basisfuncties vaak voldoende, maar als je creatief wilt koken, is een combimagnetron met extra mogelijkheden de investering waard.

Knisperknasper

Magnetrons met crisp-functie

Inhoud

De inhoud van de magnetron bepaalt hoeveel eten je erin kwijt kunt. Een inhoud van minder dan 25 liter is compact en geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Dit formaat is ideaal als je vooral kleinere gerechten of porties opwarmt.

Voor gezinnen of als je vaak in het groot kookt is een magnetron met een inhoud van 25 tot 40 liter geschikter. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ovenschotel of meerdere porties tegelijk bereiden.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Vermogen

Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in watt en bepaalt hoe snel je eten wordt verwarmd. Een magnetron met een vermogen tot 900 watt is geschikt voor basisgebruik, zoals opwarmen en ontdooien. Voor gerechten die sneller gaar moeten zijn, of als je alleen de magnetronfunctie gebruikt, is een model van 900 tot 1000 watt beter geschikt. Gebruik je daarnaast functies zoals de grill of oven, let dan op de temperatuurinstellingen van die specifieke standen.

Voor intensief gebruik of als je wilt dat gerechten snel en gelijkmatig klaar zijn, kun je het beste kiezen voor een magnetron met een vermogen van 1000 watt of meer. Modellen met 1100 watt of hoger zijn vooral handig voor grote huishoudens of voor het bereiden van grote ovenschotels, volledige maaltijden of gerechten met een hoger volume.

Draaiplateau

Het draaiplateau in een magnetron zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Voor kleinere gerechten is een draaiplateau met een diameter tot 25 cm voldoende. Dit is gebruikelijk bij compacte modellen.

Als je grotere borden of schalen wilt gebruiken, kies dan een draaiplateau van 25 tot 30 cm. Voor grote schalen of ovenschotels is een plateau van 30 cm of meer handig. Houd er rekening mee dat een groter draaiplateau ook meer ruimte in de magnetron vraagt. Wil je een groot draaiplateau, dan kom je dus eigenlijk automatisch uit bij een grote magnetron.

Bediening

De bediening van een magnetron kan variëren van eenvoudig tot uitgebreid. Modellen met een draaiknop of mechanische bediening zijn vaak goedkoper en makkelijk te gebruiken. Ze bieden alleen maar een paar eenvoudige instelmogelijkheden, zoals tijd en vermogen, en zijn daardoor ideaal voor basisgebruik.

Magnetrons met elektronische knoppen of een touchscreen bieden meer precisie en vaak extra functies. Hiermee kun je specifieke kookprogramma's kiezen of instellingen fijner afstemmen.

INBOUW OF VRIJSTAAND?

Natuurlijk hangt je keuze ook af van je keuken. Heb je veel inbouwapparatuur en nog een vrije plek in een nis of kast, dan is een inbouwmagnetron een logische keuze. Let er wel op dat inbouwmodellen vaak duurder zijn en precies moeten passen in de beschikbare ruimte. Goed meten is daarom essentieel.

Heb je geen plek voor inbouw of wil je meer flexibiliteit? Dan is een vrijstaande magnetron een betere optie. Deze kun je neerzetten waar je maar wilt, bijvoorbeeld op het aanrecht of een plank. Vrijstaande modellen zijn meestal goedkoper en makkelijker te vervangen.

©v74

Wat past bij jou?

Als je vooral restjes opwarmt of simpele gerechten maakt, voldoet een solo magnetron met een inhoud tot 25 liter en een vermogen tot 900 watt. Voor huishoudens die meer willen, zoals bakken en grillen, is een combimagnetron met een grotere inhoud en meerdere functies beter geschikt. Het draaiplateau en de bediening spelen ook een rol: compacte modellen zijn handig in kleinere keukens, terwijl grotere modellen met touchbediening veelzijdiger zijn. Maar dat er altijd een magnetron is die bij jou past, dat durven we te garanderen!