Voordelig op pad met een fiets van de zaak
Als je veel fietst voor je werk, kan het voordelig zijn om een fiets van de zaak te hebben. Zowel voor werknemers als voor zzp’ers zijn er fiscaal gunstige mogelijkheden. Hoe werkt dat en wat levert het op?
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:
- Welke regelingen zijn er voor werknemers?
- Hoe kun je fietskosten vergoed krijgen met een privé fiets?
- Welke regelingen zijn er voor zelfstandigen?
Ook interessant voor jou: Elektrische fiets kopen: tips voor de beste e-bike
Fietsen is populair. Het houdt je gezond en als je voor de fiets kiest in plaats van de auto, doe je ook nog iets goeds voor het milieu en voor de drukte op de snelweg. Daarom stimuleert de overheid het gebruik van de fiets met fiscale voordelen. Het maakt daarbij niet uit of je een gewone fiets, een e-bike of een speed pedelec gebruikt. De voordelen gelden ook voor een bakfiets, racefiets, mountainbike of elektrische scooter, maar niet voor een snorfiets, brommer of scooter op benzine.
Zowel voor werknemers als voor zelfstandigen bestaan er verschillende regelingen. Wil je als werknemer gebruikmaken van een fietsregeling, dan ben je afhankelijk van de mogelijkheden die je werkgever aanbiedt. Als ondernemer kies je helemaal zelf hoe je de fietsregeling inricht, zolang je je maar aan de fiscale regels houdt.
Regelingen voor werknemers
1. Fiets kopen via werkkostenregeling
Werkgevers mogen hun werknemers een vergoeding geven voor een nieuwe fiets, door de aanschaf te betalen van het brutoloon. Dat betekent dat je even wat minder loon ontvangt, maar je fiets wordt hierdoor wel zo’n 40 procent goedkoper, afhankelijk van het belastingtarief dat voor jou geldt. Ook een fietsverzekering en accessoires mag je op deze manier betalen.
Je kunt de aankoopprijs over verschillende maanden uitsmeren, zodat je salaris niet in één maand flink lager is. Eventueel kun je de fiets ook betalen van je vakantiegeld of – als je werkgever het goed vindt – met overuren of vakantiedagen. Een fiets kopen via je brutoloon is vaak erg gunstig. Je wordt eigenaar van de fiets en je mag hem gebruiken voor al je fietskilometers, zakelijk én privé. Ook hoef je niet bij te houden hoeveel kilometers je zakelijk rijdt en hoeveel privé.
Dit voordeel is geregeld in de werkkostenregeling (WKR), waarmee een werkgever ook andere zaken belastingvrij kan vergoeden, zoals bedrijfsfitness en een kerstpakket. De werkgever bepaalt zelf welke vergoedingen hij beschikbaar stelt.
Als je een fiets koopt via deze regeling, kun je nog wel een onbelaste vergoeding krijgen van maximaal 23 cent per zakelijke kilometer (2024), inclusief woon-werkverkeer.
Zul je altijd zien: platte band
Een goede fietspomp is een musthave!
2. Leasefiets gebruiken
Je werkgever kan ook een fiets voor je leasen. De fiets is dan eigendom van de leasemaatschappij. Het voordeel is dat de leasemaatschappij al het onderhoud doet. Als je de fiets privé mag gebruiken, moet je 7 procent van de adviesprijs bij je inkomen tellen en daar belasting over betalen. Als je een eigen bijdrage voor de fiets moet betalen, wordt de bijtelling lager. In het ideale geval neemt je werkgever ook de bijtelling voor zijn rekening en betaal je zelf helemaal niets. De werkgever moet zich hierbij wel houden aan het maximumbedrag dat hij belastingvrij mag vergoeden.
Als je een fiets krijgt van je werkgever, mag je geen onbelaste vergoeding meer krijgen voor zakelijk gereden kilometers met de fiets. Je mag nog wel een onbelaste reiskostenvergoeding krijgen voor reizen met het OV of met de auto.
3. Fiets ter beschikking gesteld krijgen
Een werkgever kan ook een fiets ter beschikking stellen. De fiets blijft dan eigendom van de werkgever. Als werknemer betaal je niets voor de fiets, maar je krijgt ook geen kilometervergoeding.
4. Renteloos geld lenen voor een nieuwe fiets
Je werkgever mag je een bedrag lenen waarvoor je een fiets kan kopen. Deze lening mag renteloos zijn. Je werkgever mag je daarnaast een reiskostenvergoeding geven voor gereden kilometers met de fiets, ook voor woon-werkverkeer (23 cent per kilometer, 2024). Je kunt deze vergoeding gebruiken om de lening af te lossen. Misschien kun je ook een overschot aan vakantie- of overuren gebruiken om de lening af te lossen.
5. Een vergoeding ontvangen voor je privé-fiets
Heb je al een fiets of ben je van plan een nieuwe te kopen om ermee naar je werk te gaan? Dan mag je werkgever je een vergoeding geven van 23 cent per zakelijk gereden fietskilometer, inclusief woon-werkverkeer. Hiermee kun je dus de kosten van je fiets terugverdienen. Bedenk wel dat je dit geld ook nodig kunt hebben voor onderhoud aan de fiets.
Fiets van de zaak als zzp’er
Als je zzp’er bent, dan kun je kiezen of je je fiets privé aanschaft of als bedrijf.
1. Privé-fiets
Koop je de fiets privé, dan mag je voor alle zakelijk gereden kilometer 23 cent van de winst aftrekken (bedrag 2024). Andere kosten, zoals kosten voor onderhoud, verzekering en de fietsenstalling, mag je niet aftrekken.
2. Fiets op naam van de zaak
Is minimaal 10 procent van al je fietskilometers zakelijk? Dan kun je de fiets ook op de zaak zetten. Je mag de aanschafprijs dan verspreid over een aantal jaar aftrekken van de winst. Ook de kosten voor onderhoud, verzekering en de fietsenstalling mag je aftrekken. Daar tegenover staan dat je 7 procent van de adviesprijs bij je inkomen moet tellen. Voor de gereden kilometers mag je geen kosten aftrekken.
Speed pedelec, nog meer voordeel
Voor een nieuwe speed pedelec van de zaak, geldt nog een extra belastingvoordeel. Je kunt 27 procent van de aanschafprijs aftrekken als milieu investeringsaftrek (MIA). Als je de fiets zakelijk aanschaft, moet je wel weer 7 procent van de adviesprijs bij je inkomen tellen. Maar onderhouds- en verzekeringskosten mag je aftrekken.