Elektrische fiets kopen: tips voor de beste e-bike
Een elektrische fiets kopen is, met alle soorten en maten die er verkrijgbaar zijn, best een opgave. De prijs van een e-bike ligt doorgaans een stuk hoger dan bij ‘normale’ fietsen, en voor dat geld wil je uiteraard wel zeker zijn dat de fiets die je koopt de juiste is. Gelukkig is het maken van een keuze goed te doen als je de juiste informatie hebt en daar gaan we je bij helpen: met tips en informatie waarmee je zelf makkelijk elektrische fietsen vergelijken kunt.
Waarom een e-bike?
Nederland is een écht fietsland, maar dat wil niet zeggen dat we altijd zelf willen of kunnen trappen. Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een ideale vervoersmiddel voor iedereen die niet op eigen kracht kan of wil fietsen. De fiets is een uitkomst voor velen: voor mensen die naar hun werk fietsen, voor mensen met een slechte conditie (of mensen die aan hun conditie willen werken) maar ook voor mensen die een zware lading (waaronder kinderen) moeten voortduwen of voor, bijvoorbeeld, ouderen.
Ook mensen die niet in deze categorieën vallen kopen vaak een elektrische fiets – bijvoorbeeld omdat zij niet meer met de auto naar hun werk willen, maar de afstand voor een gewone fiets net wat te ver vinden.
©PXimport
Bekijk en vergelijk elektrische fietsenLees veel meer artikelen over e-bikes
Hoe werkt een elektrische fiets?
Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor. Deze biedt ondersteuning als je zelf trapt. De elektrische motor haalt zijn energie uit een accu, die je na het fietsen van 1 of meerdere ritjes dan ook weer moet opladen als hij leeg is. De trapondersteuning die de elektromotor levert is normaal gesproken begrensd op 25 kilometer per uur, zodat je niet te snel gaat. Hoeveel ondersteuning je precies krijgt kun je vaak zelf instellen, en bij slimmere elektrische fietsen wordt dit vaak ook automatisch aangepast. Dan krijg je bijvoorbeeld wat extra ondersteuning als je een heuveltje op fietst.
Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community
Welke merken e-bikes zijn er?
Zoals bij elk product is het ook belangrijk dat je het merk kiest dat goed bij je past. Vrijwel alle grote merken die je kent van de ‘gewone’ fietsen, zul je ook terugvinden in de markt voor elektrische fietsen. Denk hierbij aan Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Giant, Trek en Koga. Er zijn ook kleinere merken die desalniettemin goede elektrische fietsen maken, zoals: Multicycle, Merida, QWIC, Victoria, CUBE of DutchID. Of relatief nieuwe merken zoals Stella en Amslod, die de fiets bij je voor de deur afleveren. We gaan je uiteraard niet vertellen dat het ene merk beter is dan het andere, dat verschilt echt per fiets en rijder. Maar vaak is er een merk dat qua stijl goed bij je past, het is de moeite waard om dat te verkennen.
Bekijk en vergelijk elektrische fietsenBekijk de fietsmerken op Kieskeurig.nl
Slimme tips om de beste elektrische fiets te kiezen
Wanneer je alle eigenschappen op een rijtje zet, heb je wellicht nog niet direct een idee wat voor soort e-bike het beste bij je past. Dat hangt dan ook vooral af van je fietsgedrag. Ben je iemand die regelmatig fietst, maar wel vooral kleine afstanden, dan zal een elektrische stadsfiets goed bij je passen. Zoek je een elektrische fiets om je kinderen mee naar school te brengen, dan raden we je aan om een elektrische moederfiets te kopen, aangezien zo’n zware ‘lading’ een aanslag pleegt op je conditie.
Ben je van plan wat langere fietstochten te maken? Denk dan vooral aan een recreatieve e-bike, waarbij je goed moet letten op de actieradius, die bepaalt namelijk hoe ver je met elektrische ondersteuning kunt rijden. Bij zulke tochten zijn comfort en rijgemak ook van belang. Kijk daarom ook naar de plaatsing van de motor en de accu, die voor een deel je rijervaring bepalen. Extra opties zoals vering in de voorvork en zadelpen zijn hierbij ook prettig.
Kortom, het draait allemaal om nadenken over wat het beste bij je past. In het overzicht hieronder zetten we de soorten e-bikes voor je op een rij, zodat je zelf kunt vergelijken.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
©PXimport
Belangrijke eigenschappen van een elektrische fiets
Los van de vraag wélke elektrische fiets het beste voor je is, is het ook belangrijk om na te denken welke eigenschappen de fiets moet hebben. Wij zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.
Wat is actieradius?
De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometer je er mee kunt fietsen op een volle accu. Die afstand zal in de praktijk wat lager uitvallen. Dat komt doordat er bij de berekening geen rekening gehouden wordt met zaken als bandenspanning, het gewicht van de fietser, de weersomstandigheden en andere externe factoren. Staar je hier dus niet blind op, maar hecht meer waarde aan de zwaarte van de accu in Wh.
Plaatsing van de motor:
Waar de elektrische motor van de fiets zich bevindt, bepaalt voor een groot gedeelte de rijeigenschappen van de fiets. Je komt daarbij de volgende varianten tegen:
**Elektrische fiets met voorwielmotor:**Dit type motor bevindt zich in de naaf van je voorwiel. Een voordelige techniek die vooral handig is in het dagelijks gebruik bij korte ritjes. Door de plaatsing van de motor word je als het ware voortgetrokken, waardoor je ook vlot wegrijdt. Een voorwielmotor reageert in de meeste gevallen op de rotatie van het voorwiel in plaats van de kracht die jij zet op de pedalen. Een voorwielmotor wordt steeds minder populair doordat de middenmotoren beter bereikbaar wordt voor elke portemonnee. Daarnaast maakt een voorwielmotor vaak iets meer geluid.
**Elektrische fiets met middenmotor:**Verreweg de populairste variant bij e-bikes is de middenmotor. Hierbij bevindt de motor zich in het midden van de fiets, bij de trapas. Het gewicht is daardoor goed verdeeld, wat voor een prettige rijervaring zorgt. Dit komt ook doordat een middenmotor gebruik maakt van een trapsensor. Hierdoor geeft de motor je de ondersteuning die je wenst aan de hand van de druk op de pedalen. Dit type motor wordt gecombineerd met verschillende versnellingstypes en komen je nu tegen op allerlei type fietsen. De prijs ligt echter wel wat hoger dan een voorwielmotor.
**Elektrische fiets met achterwielmotor:**Sommige zweren hierbij en andere noemen het gedateerd. De achterwielmotor is voor liefhebbers die graag letterlijk een duw in rug krijgen. De achterwielmotor bevindt zich in de naaf van je achterwiel. Veel fietsers kiezen dit model om langere toertochten mee te fietsen. Doordat achterwielmotoren vaak in combinatie komen met derailleur versnellingen, kan dit de ideale motor voor je zijn in de heuvels of bergen. Fietsen met een achterwielmotor worden tegenwoordig wel steeds minder gemaakt, maar probeer het eens uit.
E-bikes met een voorwielmotorE-bikes met een middenmotorE-bikes met een achterwielmotor
Accu
Bij het kopen van een elektrische fiets is er ook wat de betreft de fietsaccu een aantal zaken om rekening mee te houden. Allereerst het type accu, die aangeeft wat je qua prestaties mag verwachten. De Li-Ion accu zien we op dit moment het meest, wat vooral komt door de hoge capaciteit en goede kwaliteit van de cellen.
Kijk daarnaast ook naar de plaatsing van de accu op de fiets. In veel gevallen bevindt die zich in de bagagedrager, maar steeds vaker zien we accu terug in het frame of op het frame. Hierdoor valt de accu veel minder op en is hij in veel gevallen gemakkelijk uit te nemen. Een accu die verwerkt is in het frame zorgt daarentegen weer voor een betere wegligging.
Sensor voor trapondersteuning
De mate van trapondersteuning wordt bepaalt door de sensor die is ingebouwd. Een trapkrachtsensor reageert op de kracht die jij op de trappers zet. Moet je op een helling wat harder trappen, dan schakelt de elektrische motor ook een tandje bij. Dit zorgt voor de meest natuurlijke fietservaring. Waarbij je natuurlijk zelf ook nog de keuze hebt uit diverse ondersteuningsstanden.
Bij een rotatiesensor doet de fiets vooral het werk. De motor reageert hierbij op de rotatie van het wiel. Hierbij kun je in mindere mate zelf kiezen hoeveel ondersteuning de motor geeft. Het is eigenlijk altijd vol gas, ook als je trappers even stil houdt in een bocht of voor een rotonde.
Versnellingen
Voor de ritjes in de stad of dorp heb je in de regel niet zoveel versnellingen nodig, maar als je veel lange toertochten maakt, wil je de versnelling wel zelf kunnen kiezen. De meest gebruikte variant is de naafversnelling, die in de naaf van het achterwiel is verwerkt en maximaal 8 versnellingen biedt. Voordeel is dat je er weinig onderhoud aan hebt, maar wel een klein bereik.
Bij een derailleur versnelling, zo een met die verschillende tandwielen, loopt dit op tot 27 versnellingen. Hiermee is werkelijk waar geen heuvel of berg te gek! Maar je hebt dan wel te maken met een open versnellingssysteem. Regen, zand en stof kunnen er dus makkelijker bij, waardoor het systeem meer liefde nodig heeft.
Tegenwoordig zie je ook op meer fietsen de automatische versnelling. Bijvoorbeeld die van Enviolo waarbij het versnellingssysteem zelf de juiste versnelling kiest op basis van jouw snelheid en trapkracht. Ook bij het type versnellingen geldt, probeer het uit en laat je erover informeren door meerdere specialisten.
Framemaat
Eigen het belangrijkste! Kies de juiste framemaat. Een te kleine of te grote framemaat kan op de duur zorgen voor lichamelijke klachten en minder plezier in het fietsen. Om zeker te weten dat je prettig op de e-bike zit en goed bij de pedalen en het stuur kunt, kijk je naar de framemaat. Deze bereken je heel eenvoudig: vermenigvuldig je binnenbeenlengte in cm (afstand van de vloer tot het kruis) met 0,68 en je hebt je ideale framemaat. Als de framemaat tussen twee maten in komt, kies je bij sportieve fietsen voor de kleinste maat en bij toerfietsen voor de grootste maat. Laat je hierin door een specialist voorlichten of opmeten.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
©PXimport
Remtechniek
Omdat je op een e-bike makkelijk en vaak sneller fietst, is een goed remsysteem van groot belang. Hierdoor sta je op tijd stil en reageert de fiets op de urgentie van jouw remgedrag. Vergeet ook niet de banden. Uiteindelijk maakt de band contact met de ondergrond. Je kunt kiezen uit de volgende remsystemen:
V-brake: dit type rem kent eigenlijk iedereen wel. Dit werkt met twee remblokjes die op de velg drukken. Een licht en sterk systeem, maar de remblokjes zullen wel om de zoveel tijd vervangen moeten worden. Bij regen of viezigheid heb je kans op minder remvermogen.
Rollerbrakes: dit type handrem is vergelijkbaar met de trommelrem en komt veel voor bij elektrische fietsen. In plaats van remblokjes werkt deze met rollers die tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt. Het is daardoor minder gevoelig voor slijtage.
Schijfrem: dit type handrem werkt met een schijf op de naaf en een remklauw die op deze schijf drukt. Tegenwoordig zie je steeds meer e-bikes uitgerust met hydraulische remmen die werken op oliedruk. Zij zorgen onder alle condities voor goede remkracht.
Trommelrem: dit zie je eigenlijk niet meer bij e-bikes. Het werkt ook met remblokjes die van binnenuit tegen de trommel drukken. Door het gesloten systeem zijn de remmen minder gevoelig voor vocht en vuil en gaan langer mee.
Terugtraprem: het meest eenvoudige remsysteem. Dat werkt door een trommelrem op de achternaaf, die je activeert door terug te trappen. De remkracht is wel wat beperkter en dit systeem kom je niet tegen bij elektrische fietsen.
Extra comfort
Tot slot wil je natuurlijk wel lekker zitten, vooral als je veel gaat fietsen. Controleer of de voorvork en/of de zadelpen over vering beschikt, zodat je minder last hebt van hobbels op de weg. Dikkere banden dragen ook bij aan het comfort. Pomp ze dan niet té hard op, want dan verdwijnt de 'natuurlijke' demping. Heb je moeite met opstappen, kies dan voor een elektrische fiets met (extra) lage instap. Tot slot kun je ook nog kijken of de stuurpen verstelbaar is, zodat je makkelijk de ideale fietshouding instelt.
Welke e-bikes komen het beste uit de test?
Goed, je wilt een e-bike kopen, maar welke elektrische fiets komt nu het beste uit de tests van dit jaar? En omdat er tegenwoordig zoveel fietstests zijn, hebben wij de resultaten van e-bike tests op een rijtje gezet in een artikel. De fietstests uit 2020 met resultaten lees je hier. Let wel op dat de meeste fietstesten een momentopname waren. De E-bike Duurtest van Kieskeurig.nl in 2021 geeft je een completer resultaat van de bevindingen bij elektrische fietsen die maar liefst 20 weken zijn getest! De bevindingen worden in het voorjaar van 2021 gepubliceerd.
Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community
Wat voor soorten e bikes zijn er?
Elektrische stadsfiets
Dit soort fietsen zijn zowel gemaakt voor de korte ritjes naar de supermarkt of andere bestemmingen vlak bij huis als wel voor een ontspannen fietstocht. Daar staat hij ook zeker zijn mannetje. Je hebt minder keuze uit het aantal versnellingen maar geeft je wel een comfortabele zithouding en veel mogelijkheden. Uiteraard zijn elektrische stadsfietsen zowel beschikbaar als damesfiets en als herenfiets.
Recreatieve elektrische fiets
Houd je ervan om mooie lange fietstochten te maken? Dan wil je het liefst een recreatieve e-bike, ook wel een elektrische tourfiets of hybride fiets genoemd. Belangrijke kenmerken zijn een grote actieradius, meer versnellingen en een sportieve zithouding.
Elektrische moederfiets
Dit type elektrische damesfiets is speciaal ontworpen om veilig en makkelijk met je kinderen te fietsen. Soms zijn er al standaard zitjes op de elektrische moederfiets geplaatst. Is dat niet het geval, dan is de fiets in ieder geval stevig genoeg ontworpen om deze alsnog met een gerust hart te plaatsen.
©PXimport
Deze fiets lijkt in veel opzichten op de elektrische moederfiets, met als verschil dat deze e-bike geen zitjes heeft, maar een complete bak aan de voorkant, met ruimte tot soms wel vier kinderen. Je kunt je voorstellen dat daar bijna niet tegenop te trappen is, en de elektromotor biedt dan uitkomst.
Met deze e-bike haal je snelheden tot wel 45 km/u, ideaal als je bijvoorbeeld snel op je werk wilt zijn, kortom, de racefiets onder de elektrische fietsen. Houd er wel rekening mee dat dit type e-bike voorzien moet zijn van een blauw kenteken, dat je een helm moet dragen en een bromfietsrijbewijs nodig hebt.
Bekijk en vergelijk elektrische fietsenLees veel meer artikelen over e-bikes