Een fietstas vastmaken op je e-bike doe je zo

© Tanja Esser

Een fietstas vastmaken op je e-bike doe je zo

Geplaatst: 30 november 2022 - 18:35

Aangepast: 1 december 2022 - 07:57

Maikel Dijkhuizen

Op de bagagedrager van een e-bike neem je heel wat spullen mee, mits je er een degelijke fietstas op vastmaakt. Dat klinkt als een klusje van niks, maar in de praktijk kan het nog best lastig zijn. Zo zit bijvoorbeeld de accu onder de bagagedrager geregeld in de weg. Met één van deze drie oplossingen bevestig je moeiteloos een fietstas op jouw e-bike.

Optie 1: Gebruik het MIK-bagagedragersysteem

Geen zin in gedoe? Dankzij het universele MIK-systeem (ont)koppel je kinderlijk eenvoudig een geschikte fietstas. MIK is een Engelstalige afkorting voor Mounting Is Key. Het is in feite een bagagedragersysteem, waarbij je accessoires heel eenvoudig kunt los- en vastmaken. Kom je bijvoorbeeld ’s ochtends aan op het werk, dan klik je een geschikte hand-, laptop- of bagagedragertas los. Na het werk klik je dezelfde tas weer vast voor de terugweg. Naast allerlei tassen bestaan er ook kinderzitjes en manden met ondersteuning voor MIK.

Het voordeel van dit bagagedragersysteem is dat je snel tussen accessoires kunt wisselen. Bovendien neem je de tas gemakkelijk lopend mee. Verder komen afneembare fietstassen ook van pas wanneer je twee e-bikes op een fietsendrager meeneemt met de auto. Vaste fietsentassen zitten vanwege beperkte ruimte tussen de tweewielers dan erg in de weg. Het merk Basil fabriceert als uitvinder van het MIK-systeem veel geschikte accessoires. Daarnaast ontwikkelen ook merken als New Looks en FastRider tassen met MIK-ondersteuning. Let hierbij wel op. De benodigde adapterplaat is niet op elk product standaard voorgemonteerd. In dat geval heb je ook nog een los verkrijgbare MIK-adapterplaat nodig.

Sommige luxe e-bikes hebben al een bagagedrager met MIK-profielen, zoals verschillende modellen van Gazelle, Sparta, Batavus en QWIC . Klik hierop rechtstreeks een accessoire met een MIK-adapterplaat vast en verwijder vervolgens de MIK-stick. Deze stick fungeert als een soort sleutel, zodat je het accessoire eenvoudig kunt vergrendelen en ontgrendelen. Heeft jouw elektrische fiets geen bagagedrager met de juiste profielen? Geen probleem, want je kunt dan een afzonderlijk verkrijgbare carrierplaat op de bagagedrager bevestigen. Deze plaat is geschikt voor bagagedragers met een breedte van 10 tot 17 centimeter. De montage is aan de hand van enkele inbusbouten een fluitje van een cent.

Overigens bestaan er sinds 2020 ook MIK HD-bagagedragers. Die kunnen met een maximale belastbaarheid van dertig kilo meer gewicht verdragen. MIK HD is speciaal voor kinderzitjes ontworpen. Reguliere MIK-accessoires zijn compatibel met een MIK HD-bagagedrager. Naast MIK zijn er met Racktime en AVS nog twee zogeheten click & go-bevestigingssystemen voor de bagagedrager in omloop.

Bekijk MIK-fietsstoeltjes

op Bol.com

Basil Miles fietstas met MIK-ondersteuning

De Basil Miles-fietstas klik je eenvoudig vast op een bagagedrager met MIK-ondersteuning.

Optie 2: Gebruik een dubbele fietstas

Vind je producten voor het MIK-systeem te duur en wil je gewoon een reguliere fietstas op je e-bike vastmaken? Bij aanwezigheid van een frameaccu is dat geen enkel probleem. Je kunt dan namelijk in principe elke fietstas bevestigen. Bij een accu onder de bagagedrager gaat die vlieger helaas niet op. In veel gevallen is de ruimte tussen de batterij en bagagedrager namelijk te klein. Met name de montage van een enkele fietstas blijkt in de praktijk veelal lastig. De ophanghaken raken de accu, waardoor het niet mogelijk is om de fietstas vast te maken.

Een dubbele fietstas kun je meestal wel vastmaken. In plaats van haken is er hierbij meestal een bevestigingssysteem met riempjes of klittenband aanwezig. Hiervoor is vrijwel altijd ruimte. Een bijkomend voordeel is dat je ook nog eens meer spullen kunt meenemen. In een enkel geval blokkeert de fietstas het oplaadpunt van de accu. Meestal kun je de fietstas wel iets verschuiven, zodat je de e-bike alsnog kunt opladen.

Reguliere dubbele fietstas van Willex

Een dubbele fietstas kun je vrijwel altijd op een e-bike bevestigen, zoals dit exemplaar van Willex.

Optie 3: Verhoog de bagagedrager

Als je huidige fietstas niet op de bagagedrager van je elektrische fiets past, is het natuurlijk zonde om een nieuw exemplaar te kopen. In dat geval is het verhogen van de bagagedrager een betaalbare oplossing. Zo ontstaat er meer ruimte tussen de fietstas en accu. Fietsdealers verkopen onder de noemer opzetdrager en hulpdrager geschikte accessoires. Dat is doorgaans goedkoper dan de aanschaf van een kwalitatieve nieuwe fietstas. Het merk Steco ontwikkelt bijvoorbeeld diverse geschikte producten.

Universele opzetdrager van Steco voor het vastmaken van een fietstas of kinderzitje

Met deze universele opzetdrager van Steco ontstaat er meer ruimte om een fietstas op de bagagedrager te bevestigen.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

Nog meer e-bike video's van ID.nl zien? Klik dan hier!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000