Onderhoud, snelheid en een fietshelm: zo fiets je veilig op je e-bike
Het was de afgelopen week veel in het nieuws: er gebeuren steeds meer ernstige ongelukken waarbij e-bikes betrokken zijn, vooral met 55-plusser. Inmiddels zijn er ook cijfers beschikbaar die laten zien om hoeveel mensen het gaat (je gaat ervan schrikken!). Wat kun je doen om veilig elektrische te fietsen? Moet er een helmplicht komen? En hoe kies je dan een goede fietshelm?
Eerst de cijfers …
Het is begrijpelijk dat traumachirurgen zich ongerust voelen over oudere e-bikers, zegt Martijntje Bakker, directeur-bestuurder van VeiligheidNL. Recente data uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie, laten zien dat het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) vanwege ernstige verwondingen door fietsongelukken onder 55-plussers in de afgelopen tien jaar (2013-2022) met 54 procent is toegenomen. Van de 55-plussers die ernstig letsel opliepen, kreeg bijna een derde (29 procent) te maken met hersenletsel als gevolg van het fietsongeval. In 2022 waren fietsers van 55 jaar en ouder verantwoordelijk voor 38.500 SEH-bezoeken. Dit komt overeen met 43 procent van het totaal aantal fietsers dat in 2022 op de SEH-afdeling is behandeld. Uit een vervolgstudie van LIS uit 2020-2021 blijkt dat de meerderheid van alle 55-plussers die op de SEH werden behandeld, op het moment van het ongeval op een elektrische fiets (58 procent) reed. Het LIS denkt niet dat dit percentage in 2023 gedaald zal zijn.
Ben je op zoek naar een nieuwe e-bike?
Kieskeurig heeft 42 modellen 9 weken lang getestZo verklein je de kans op ongelukken met je e-bike
Je hebt helaas geen invloed op wat andere weggebruikers doen, maar je kunt gelukkig zelf al wel het nodige doen om de kans op ongelukken te beperken:
• Pas je fietsgedrag aan de verkeerssituatie en de weg waarop je fiets aan.
• Een e-bike mag wettelijk maximaal 25 kilometer/uur gaan. Houd je aan die snelheidslimiet.
• Wees alert in het verkeer.
• Zorg dat je goed zichtbaar bent. Zorg dat je verlichting werkt en trek eventueel een fluorescerend hesje aan.
• 55+? Zorg dat je de fiets goed onder controle kunt houden. VeiligheidNL adviseert hiervoor bijvoorbeeld oefeningen om je spierkracht en je balans te versterken
• En, heel belangrijk: draag een fietshelm. Dat verlaagt de kans op hersenletsel met 30 procent. Op dit moment is een fietshelm nog niet verplicht, maar wat let je om wél een helm op te zetten?
©Stav&Alex | studio4pic
E-bike & verkeersveiligheid
Op ID.nl hebben we al vaker geschreven elektrische fietsen en verkeersveiligheid. Lees bijvoorbeeld Veilig rijden op een e-bike: zo fiets je zonder ongelukken en 3 tips om veilig te fietsen in het donker, maar ook E-bike onderhoud: essentiële tips. Onderhoud? Jazeker: ook goed onderhoud draagt bij aan je veiligheid. Want stel dat je remmen niet goed afgesteld (meer) zijn, of dat het profiel op je banden bijna helemaal weggesleten is: daarmee loop je meer kans op ongelukken!
Helmplicht e-bikes: ja of nee?
De berichtgeving over ernstige e-bike-ongelukken heeft de discussie over een eventuele helmplicht weer doen oplaaien. Fietsexperts zijn erover eens dat helmen echt een significant verschil kunnen maken, zoals je kunt zien in onderstaande video (waarin ook nog andere vragen over fietshelmen aan bod komen).
Wat je moet weten over fietshelmen
Een fietshelm dragen vermindert de kans op hersenletsel als je een ongeluk krijgt. Toch zijn er nog steeds veel fietsers (jong en oud, of dat nu op een e-bike is of op een gewone fiets) die er geen dragen. Dat komt omdat er een aantal misvattingen over bestaan. Mensen denken dat een fietshelm overbodig is op een gewone fiets, dat fietshelmen vaak vervangen moeten worden omdat ze worden aangetast door uv-licht (lees: de zon), dat kinderen onder de zes geen fietshelm kunnen dragen en dat in een fietsland als Nederland (waar iederéén kan fietsen, toch?) een helm eigenlijk helemaal niet nodig is. Maar al die aannames kloppen niet, zoals je kunt lezen in het artikel Ontkracht: misvattingen over fietshelmen. Wat je ook zeker even moet lezen is Waarom je je fietshelm moet vervangen na een ongeluk.
©Halfpoint - stock.adobe.com
Zo vind je de beste fietshelm voor jou
Bij het kopen van een fietshelm zijn er een aantal zaken belangrijk: het keurmerk, de maat, het soort fietser dat je bent, de levensduur van de helm en natuurlijk je budget. Dat leggen we uitgebreid uit in het artikel Hoe kies je de juiste fietshelm? We laten je hier wel al even zien hoe het precies zit met die maat.
Stappenplan: zo vind je de juiste maat fietshelm
Stap 1: Meet de omtrek van je hoofd op, ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Aan de hand van deze omtrek kun je in de maattabel hieronder opzoeken welke helmmaat officieel bij jou zou moeten passen.
Stap 2: Pas een helm in deze maat. Controleer of de helm goed op zijn plek blijft zitten, ook als het bandje nog los zit.
Stap 3: Hoe zit de helm? Hij moet stevig om je hoofd heen zitten, maar mag nergens knellen.
Stap 4: Controleer ook de sluiting bij je kin door te kijken of er daar twee vingers tussen je kin en het riempje passen. De kinband hoeft dus niet heel strak aan te zitten.
Kortom, meet eerst de hoofdomtrek, zoek de bijbehorende maat op en pas dan verschillende helmen tot je een exemplaar hebt gevonden dat lekker zit zonder te knellen. Zo weet je zeker dat je een goed passende fietshelm zit.
Conclusie
Veilig in het verkeer met een elektrische fiets? Je kunt er gelukkig zelf wel het nodige aan doen. Een fietshelm is daarbij iets waar je eens serieus over moet gaan nadenken, mocht je die nu nog niet dragen!