Hoe kies je de juiste fietshelm?
Een helm opzetten is als het vastklikken van je autogordel: een eenvoudige handeling die je leven kan redden. Maar waar begin je als je een fietshelm kopen wil? In dit artikel kijken we naar het hoe, wat en waarom van helmen, lees je wat voor soort helmen er bestaan en hoe je de juiste maat fietshelm kiest.
Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: Waarom een fietshelm dragen? | Wat maakt een fietshelm veilig? | Hoe kies je de juiste maat helm? | Wat is MIPS? | Wanneer moet je je fietshelm vervangen? | Welke helm past bij welke fiets? (🚵 mountainbike, e-bike, speed-pedelec, racefiets
Op zoek naar meer fietstips?
Zelf je fiets onderhouden: fietspedalen smeren of vervangenWaarom een fietshelm dragen?
Hoewel het dragen van een fietshelm niet wettelijk verplicht is, zorgt het er wel voor dat het je veiligheid in het verkeer behoorlijk vergroot. Een fietshelm kan de kans op ernstig hoofdletsel met 60% tot 65% verkleinen. Er is berekend dat, als iedere fietser een fietshelm zou dragen, dat zeker 85 verkeersdoden en 2500 ernstige verkeersgewonden per jaar zou schelen!
Wat maakt een fietshelm veilig?
Een veilige fietshelm is opgebouwd uit verschillende lagen en materialen. De buitenkant, of 'schaal', is meestal gemaakt van hard plastic. Onder de schaal bevindt zich de absorptielaag, meestal gemaakt van polystyreen. Deze laag vangt de impact van een val op. Tussen deze laag en je hoofd zit nog een voering, die zorgt voor wat meer draagcomfort en bovendien zweet kan absorberen - wel zo lekker bij lange ritten. De helm zorgt ervoor dat de kracht van buitenaf, de inwerkende kracht, geabsorbeerd en vertraagd wordt. Bovendien wordt de klap van de val verdeeld over een groter oppervlak. En val je of word je aangereden, dan voorkomt de helm dat je hoofd direct in contact komt met de grond of met de auto.
©Estudio Eleva tu punto de vista
Hoe kies je de juiste maat helm?
Zowel voor de veiligheid als voor het comfort is het natuurlijk belangrijk dat je helm goed past. Meet daarvoor de omtrek van je hoofd op ongeveer 2 centimeter boven je wenkbrauwen. Deze omtrek bepaalt de maat van je helm. In de tabel hieronder zie je welke omtrek met welke maat correspondeert. Zet de helm op je hoofd en verstel deze dusdanig dat de helm comfortabel aanvoelt; hij mag niet te los en niet te strak zitten. Nu buig je voorover zodat je met je ogen naar de grond kijkt. Als de helm nu niet afvalt, dan zijn zowel de maat als de afstelling van de helm goed.
Wat is MIPS?
Sommige helmen zijn uitgerust met MIPS-technologie. MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. Het is een binnenschaal die geïntegreerd is in de helm. MIPS minimaliseert de mogelijkheid van beweging tussen het hoofd en de binnenste delen van de helm. Dit vermindert de impact van de val op de hersenen, waardoor het risico op (permanente) schade afneemt. Extra bescherming dus. Tijdens het dragen voel je overigens niets van de aanwezigheid van MIPS in je helm.
Lees ook: Dit zijn de nieuwste snufjes van fietshelmen
©Nika Lerman
Wanneer moet je je fietshelm vervangen?
Het is belangrijk om je helm te vervangen na een val, zelfs als er geen zichtbare schade is. De absorptielaag van de helm kan beschadigd zijn, waardoor de werking bij een nieuwe val niet meer gegarandeerd is. Over het algemeen wordt aangeraden de helm om de drie tot vijf jaar te vervangen omdat bepaalde onderdelen dan beginnen te slijten. Zonlicht, regen en transpiratie zijn vaak een aanslag op de levensduur. UV-straling kan ook het materiaal in de dempinglaag van de helm verzwakken. Door de blootstelling aan UV-licht verliest de helm langzaam zijn sterkte en kan daardoor steeds minder botsenergie opvangen. In elke helm vind je een sticker met de productiedatum, zodat je weet hoe oud de helm is.
©Michal - stock.adobe.com
Verschillen tussen helmen voor verschillende activiteiten
De ene fietshelm is de andere niet. Een helm voor mountainbikes is bijvoorbeeld niet geschikt voor crossfietsen of voor gewone fietsen en omgekeerd.
MTB helm
Een MTB-helm heeft een klepje aan de voorzijde, de zogenaamde "visor", die bedoeld is om loshangende takken uit je gezicht te houden en de zon te weren. Bij de meeste MTB helmen is deze klep eenvoudig te (de)monteren. Ook hebben de meeste MTB-helmen een wat langere achterzijde en zijkant. Zo wordt je achterhoofd maximaal beschermd tegen laaghangende takken.
De beste helmen
Voor mountainbikers©Oleshko Artem
E-bike helm
Een helm voor e-bikes moet extra bescherming bieden, vooral aan de zijkanten bij de slapen. Dit komt omdat e-bikes met minder moeite een hogere snelheid kunnen bereiken dan traditionele stadsfietsen. Bij een ongeluk kan de impact dus groter zijn. Hoewel het dragen van een helm niet verplicht is voor e-bike rijders in Nederland, wordt het wel sterk aangeraden. Ga je een e-bike helm kopen? Let dan op het Europese keurmerk EN 1078 voor volwassenen en EN 1080 voor kinderen. Deze helmen zijn getest en er is van bewezen dat ze schokken kunnen absorberen.
©Freepik
Speed-pedelec helm
Voor speed-pedelecs, die snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken, is een speciale helm vereist. Deze helmen moeten voldoen aan de NTA 8776:2016 norm. Ze hebben een groter beschermingsgebied voor het hoofd en zijn bestand tegen grotere klappen dan de gemiddelde helm. Ze zijn ook uitgerust met een EPS schok-absorptielaag die extra bescherming biedt bij het achterhoofd en de slapen. Speed-pedelec helmen zijn lichter en ventileren beter dan bijvoorbeeld een motorhelm. Ze hebben vaak een vizier met zonwering, uitneembare en wasbare binnenkussentjes en een verstelbare binnenring.
©luciano - stock.adobe.com
Racefietshelm
Voor racefietsen is het belangrijk om een helm te kiezen die lichtgewicht is en uitstekende ventilatie biedt, aangezien wielrennen vaak intensief is en je er behoorlijk van kunt gaan zweten. Racefietshelmen hebben vaak een aerodynamisch ontwerp om luchtweerstand te verminderen en de snelheid te verhogen. Net als bij andere helmen moet je ervoor zorgen dat de helm goed past en comfortabel zit, en dat hij voldoet aan de veiligheidsnormen.
©Alexander Rochau
Tweedehands? Niet doen! Denk je erover een tweedehands helm te kopen? Niet doen! Je kunt van buitenaf namelijk heel moeilijk controleren of de helm al eens een val heeft opgevangen. Je hebt al kunnen lezen dat door een val de beschermcapaciteit van de helm fors kan afnemen. Daarom is het altijd veiliger om een nieuwe helm te kopen.
Tot slot
Met een fietshelm ben je echt veiliger in het verkeer. Neem dus de tijd om een goede, passende helm te vinden. Zelf passen is belangrijk. Door de tijd te nemen om de juiste maat en stijl te vinden, en door te begrijpen hoe een helm je beschermt, kun je voortaan met vertrouwen en veiligheid de weg op.