Hoe werkt het Bosch Kiox-display op je elektrische fiets?

Hoe werkt het Bosch Kiox-display op je elektrische fiets?

Elektrische fiets

Geplaatst: 1 december 2022 - 11:30

Aangepast: 1 december 2022 - 14:02

Wesley Akkerman

Het Bosch Kiox-display is een moderne fietscomputer die je aan een app op je smartphone kunt koppelen en bedoeld voor mensen die iets meer uit hun elektrische fietservaring willen halen. Maar hoe werkt dit systeem precies en hoe pas je de instellingen aan? We vertellen je er alles over in het uitgebreide artikel.

Wanneer je de Bosch Kiox voor het eerst uit de doos haalt, is het de bedoeling dat je hem eerst een uur oplaadt. Dat doe je met een micro-usb-kabel. Mocht je de aansluiting niet kunnen vinden: die zit onderop achter een afdekkapje. Na het opladen schuif je het display op de houder op de fiets, totdat je een klik hoort. Links op het stuur vind je de bediening van het scherm. Aan de voorkant van de unit zit de aan- en uitknop. Na het indrukken van die knop gaat het scherm aan.

Maar liefst vijf knoppen op de Bosch Kiox

Vervolgens kom je terecht op de pagina waar je gebleven was, op het moment dat je de Bosch Kiox uitschakelde. Met de knoppen links op het bedieningspaneel kun je de weergave op het scherm aanpassen. Er zijn maar liefst vijf knoppen aanwezig: links, rechts, plus, min en de bevestigingsknop. Soms moet je eerst even op OK (een knop op het display) drukken om toegang te krijgen tot de rest van de functies. Je drukt op OK via de bevestigingsknop links.

Wanneer je dan op de links- of rechtsknop drukt, dan blader je door de weergaven. Zo kun je je afstand, reistijd en snelheid zien, het vermogen en het cadans bekijken (dit geeft aan hoe snel je met je pendalen rondgaat), wat het bereik is van de e-bike zien of je smartphone gekoppeld is en de huidige snelheid. Ondertussen zie je bovenin, in de statusregel, hoe het gesteld is met de accu en in welke modus je rijdt. Je mag altijd zelf weten welke informatie je in beeld hebt staan.

Bekijk & vergelijk alle e-bikes met een Bosch systeem op Kieskeurig.nl

(en check meteen de winkelvoorraad)

Sneller of langzamer?

Met de plus- en minkop bepaal je in welke stand je rijdt. Per fiets verschilt het aanbod, maar meestal heb je de keuze uit off, eco, Tour+, eMTB en Turbo. Wanneer je een stand uitkiest, dan verandert de kleur van de tekst in de statusregel. Ook zie je dat de kleur op het bedieningspaneel verandert. Tot slot is er nog de zogenaamde duwhulp (ook wel eens loopstand genoemd). Die heb je nodig wanneer je met je fiets gaat lopen. Je activeert hem door de minknop ingedrukt te houden.

Dan komen we aan bij de instellingen. De knop voor instellingen tref je aan in hetzelfde menu als de smartphonekoppeling. Je opent het menu met de bevestigingsknop links door de knop op het scherm met de pijltjestoetsen te selecteren. Vervolgens kun je in het menu naar een volgende pagina te gaan door een functie of onderdeel te selecteren en op rechts te drukken. Dan kom je in een submenu terecht. Met de knop naar links kom je uiteraard weer op de vorige pagina terecht.

De tijd en meer aanpassen

Binnen de instellingen kun je naar Systeem gaan. Daar tref je allerlei opties aan die je kunt aanpassen of personaliseren. Denk dan aan de tijd, maar ook aan de taal of de meeteenheden. Wil je de tijd aanpassen op je Bosch Kiox? Ga dan naar Instellingen > Systeem > Tijd en pas met de plus- en minknoppen de tijd aan (handig voor wanneer je wil schakelen tussen zomer- en wintertijd). En net zoals bij alle andere instellingen is het zo dat je de keuzes bevestigt met de bevestigingsknop.

Tot slot kun je ook een app koppelen aan de fiets. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS en stelt je onder meer in staat de maximale snelheid aan te passen. Ook stel je via de app in dat de fiets alleen met ondersteuning werkt op het moment dat je telefoon in de buurt is. Dit kun je zien als een soort elektronische beveiliging; Bosch Kiox werkt dan alleen wanneer je smartphone gekoppeld is. Verder krijg je handige overzichten van je tochten te zien en kun je je routes inplannen.

Op zoek naar een andere fietscomputer? Bosch heeft ook de Intuvia, terwijl het merk Shimano de Steps aanbiedt.

Watch on YouTube

Meer e-bike video's zien? Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000