ID.nl logo
Hoe werkt het Bosch Kiox-display op je elektrische fiets?
Mobiliteit

Hoe werkt het Bosch Kiox-display op je elektrische fiets?

Het Bosch Kiox-display is een moderne fietscomputer die je aan een app op je smartphone kunt koppelen en bedoeld voor mensen die iets meer uit hun elektrische fietservaring willen halen. Maar hoe werkt dit systeem precies en hoe pas je de instellingen aan? We vertellen je er alles over in het uitgebreide artikel.

In dit artikel kijken we naar:

  • De functies van het Bosch Kiox-display
  • Hoe je zelf instellingen kunt aanpassen op dit display
  • Hoe de loopfunctie werkt

Ook interessant voor jou: dit zijn https://id.nl/mobiliteit/fiets/e-bikes/dit-zijn-de-trends-in-e-bikes-voor-2023.

Wanneer je de Bosch Kiox voor het eerst uit de doos haalt, is het de bedoeling dat je hem eerst een uur oplaadt. Dat doe je met een micro-usb-kabel. Mocht je de aansluiting niet kunnen vinden: die zit onderop achter een afdekkapje. Na het opladen schuif je het display op de houder op de fiets, totdat je een klik hoort. Links op het stuur vind je de bediening van het scherm. Aan de voorkant van de unit zit de aan- en uitknop. Na het indrukken van die knop gaat het scherm aan.

De Bosch Kiox is als ombouwset compatibel met alle Bosch-productlijnen vanaf 2014. Omdat doorgaans de bekabeling van de boordcomputer moet worden aangepast, kun je het beste langsgaan bij een Bosch-dealer in de buurt.

Maar liefst vijf knoppen op de Bosch Kiox

Vervolgens kom je terecht op de pagina waar je gebleven was, op het moment dat je de Bosch Kiox uitschakelde. Met de knoppen links op het bedieningspaneel kun je de weergave op het scherm aanpassen. Er zijn maar liefst vijf knoppen aanwezig: links, rechts, plus, min en de bevestigingsknop. Soms moet je eerst even op OK (een knop op het display) drukken om toegang te krijgen tot de rest van de functies. Je drukt op OK via de bevestigingsknop links.

Wanneer je dan op de links- of rechtsknop drukt, dan blader je door de weergaven. Zo kun je je afstand, reistijd en snelheid zien, het vermogen en het cadans bekijken (dit geeft aan hoe snel je met je pendalen rondgaat), wat het bereik is van de e-bike zien of je smartphone gekoppeld is en de huidige snelheid. Ondertussen zie je bovenin, in de statusregel, hoe het gesteld is met de accu en in welke modus je rijdt. Je mag altijd zelf weten welke informatie je in beeld hebt staan.

Accu-oplaadaanduiding

De accu-oplaadaanduiding van de e-bike-accu kun je op het statusscherm, de statusregel en via de led-lampjes op de accu aflezen. Wit betekent dat de accu minder dan twintig procent lading heeft; geel betekent dat de accu vijf procent lading heeft; rood betekent dat de accu leeg is, waardoor ondersteund rijden dus helaas niet meer werkt. Dan moet je hem eerst opladen. Als de e-bike-accu op de fiets opgeladen wordt, dan verschijnt daarover een melding op het scherm.

Bekijk & vergelijk alle e-bikes met een Bosch systeem op Kieskeurig.nl

(en check meteen de winkelvoorraad)

Sneller of langzamer?

Met de plus- en minkop bepaal je in welke stand je rijdt. Per fiets verschilt het aanbod, maar meestal heb je de keuze uit off, eco, Tour+, eMTB en Turbo. Wanneer je een stand uitkiest, dan verandert de kleur van de tekst in de statusregel. Ook zie je dat de kleur op het bedieningspaneel verandert. Tot slot is er nog de zogenaamde duwhulp (ook wel eens loopstand genoemd). Die heb je nodig wanneer je met je fiets gaat lopen. Je activeert hem door de minknop ingedrukt te houden.

De verschillende standen

  • OFF: de motorondersteuning staat uit en de e-bike kan dan alleen als een normale fiets gebruikt worden. De duwhulp werkt nu ook niet.
  • ECO: effectieve ondersteuning met maximale efficiëntie, voor maximaal bereik
  • TOUR: gelijkmatige ondersteuning, voor tochten met een groot bereik
  • SPORT/eMTB: SPORT: krachtige ondersteuning, voor sportief fietsen op bergachtige trajecten en voor stadsverkeer
  • eMTB: optimale ondersteuning op elk terrein, sportief vertrekken, verbeterde dynamiek, maximale prestaties
  • TURBO: maximale ondersteuning bij flink doortrappen, voor sportief fietsen

Dan komen we aan bij de instellingen. De knop voor instellingen tref je aan in hetzelfde menu als de smartphonekoppeling. Je opent het menu met de bevestigingsknop links door de knop op het scherm met de pijltjestoetsen te selecteren. Vervolgens kun je in het menu naar een volgende pagina te gaan door een functie of onderdeel te selecteren en op rechts te drukken. Dan kom je in een submenu terecht. Met de knop naar links kom je uiteraard weer op de vorige pagina terecht.

De tijd en meer aanpassen

Binnen de instellingen kun je naar Systeem gaan. Daar tref je allerlei opties aan die je kunt aanpassen of personaliseren. Denk dan aan de tijd, maar ook aan de taal of de meeteenheden. Wil je de tijd aanpassen op je Bosch Kiox? Ga dan naar Instellingen > Systeem > Tijd en pas met de plus- en minknoppen de tijd aan (handig voor wanneer je wil schakelen tussen zomer- en wintertijd). En net zoals bij alle andere instellingen is het zo dat je de keuzes bevestigt met de bevestigingsknop.

Tot slot kun je ook een app koppelen aan de fiets. De app is gratis beschikbaar voor Android en iOS en stelt je onder meer in staat de maximale snelheid aan te passen. Ook stel je via de app in dat de fiets alleen met ondersteuning werkt op het moment dat je telefoon in de buurt is. Dit kun je zien als een soort elektronische beveiliging; Bosch Kiox werkt dan alleen wanneer je smartphone gekoppeld is. Verder krijg je handige overzichten van je tochten te zien en kun je je routes inplannen.

☂ Tip Er zijn speciale beschermingshoesjes verkrijgbaar, waarmee je je display beschermt tegen weersinvloeden.

Op zoek naar een andere fietscomputer? Bosch heeft ook de Intuvia, terwijl het merk Shimano de Steps aanbiedt.

Watch on YouTube

Meer e-bike video's zien? Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

▼ Volgende artikel
Review Sony Linkbuds Fit - Oordopjes zitten ontzettend lekker
Huis

Review Sony Linkbuds Fit - Oordopjes zitten ontzettend lekker

De Sony Linkbuds Fit: een nieuw setje Sony-oordoppen die – naast audiokwaliteit – vooral inzetten op draagcomfort. De oordoppen hebben een prijskaartje van 179 euro en zijn daarmee niet goedkoop. Zijn ze die prijs waard? Dat bekijken we in deze review.

Goed
Conclusie

Daar waar Sony op inzet, doet het dat goed. Het draagcomfort is van zo'n hoog niveau dat we op geen enkel moment last kregen van onze gehoorgangen. Mensen met kleinere oren kunnen een andere ervaring hebben, moeten we daaraan toevoegen, omdat de vleugels waarschijnlijk niet lekker passen. Ook de audiokwaliteit, bediening en multipoint zijn goed. De ruisonderdrukking kan beter, het gebrek aan draadloos laden is jammer en ook de accessoires vinden we onnodig (duur). Ondanks dat vormt dit een prettige set voor algemeen, dagelijks en langdurig gebruik.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Stembediening
  • Audiokwaliteit
  • Multipoint
  • Ruisonderdrukking
  • Accuduur
  • Geen draadloos laden
  • Beperkte bediening
  • Dure accessoires

Ondanks het feit dat het alweer twee jaar geleden is dat Sony de Linkbuds S op de markt bracht, moeten we de Sony Linkbuds Fit niet als hun opvolger zien. Vooralsnog biedt de Japanse elektronicafabrikant de verschillende modellen (inclusief de gelijktijdig aangekondigde Linkbuds Open) tegelijkertijd aan. Qua specificaties lijken ze enigszins op elkaar, maar in de praktijk gaat het wel degelijk om verschillende producten. De Sony Linkbuds Fit zet voornamelijk in op draagcomfort en dat is een goede zet, blijkt uit onze eigen praktijkervaring.

©Wesley Akkerman

Nieuwe en unieke opties

Dat de oordoppen goed en comfortabel zitten, voor lang luisterplezier, dankt het setje aan de siliconen pasvormsteuntjes en eartips. Die steuntjes, die je ook als vleugeltjes zou kunnen omschrijven, volgen moeiteloos de vormen van je oren, terwijl de eartips zoals altijd gemakkelijk je gehoorgangen in schuiven. Soms zetten die nog wel eens druk op de opening, maar daar hebben we bij de Sony Linkbuds Fit geen last van gehad. We merken wel dat deze doppen voor volwassenen gemaakt zijn, omdat de vleugels minder goed passen in kinderoren.

Uniek aan deze lijn is de mogelijkheid verschillende accessoires te kopen. Daar zetten we wel onze vraagtekens bij. De verschillende producten zijn vrij prijzig (een ander gekleurd siliconen jasje voor het oplaadhoesje kost bijvoorbeeld 20 euro), waardoor we liever hadden gezien dat Sony de oordoppen en case zelf gewoon in nog meer kleuren zou aanbieden (zoals bij de Linkbuds S). Maar goed – de markt is commercieel gezien genadeloos, en dit vormt een extra inkomstenbron voor iedereen die graag zijn persoonlijk stijl wil uitdragen.

©Wesley Akkerman

Manieren van bedienen

Waar we ook minder over te spreken zijn, is de manier van bedienen. Via de opnieuw vormgegeven, maar nog steeds wat rommelige app kun je instellen wat je per tikbeweging wil doen. Helaas kun je niet gewoon kiezen uit een lange lijst met opties. In plaats daarvan is een oordop toegewezen aan een specifieke, zelf in te stellen groep (zoals mediabediening) en kun je binnen die groep dus dingen gedaan krijgen. Ja, de personalisatie is er, maar die is per definitie minder uitgebreid. Het bedienen op de doppen werkt gelukkig snel en behoorlijk intuïtief.

Goed om te weten: welke groep je ook kiest, je kunt altijd het volume bedienen.

Daarnaast hebben we de stembediening uitgeprobeerd. De Sony Linkbuds Fit reageren snel en accuraat op het commando “hey, headphones”. Maar je raadt het al: deze functie werkt alleen in de Engelse taal. Je moet bovendien een lijst met specifieke commando's uit je hoofd leren om er alles uit te halen. Gelukkig ben je in staat de Google Assistent, Google Gemini of Amazon Alexa als spraakassistent te gebruiken. Voor die eerste twee opties geldt dat je dan gewoon in het Nederlands en op een natuurlijke manier de oordoppen kunt bedienen; prima alternatief, dus.

©Wesley Akkerman

Oordopjes anno 2024

Verder is de Sony Linkbuds Fit grotendeels een set oordoppen zoals je die mag verwachten in 2024. Zo is er (eindelijk) goede multipoint-ondersteuning, en maakt de app het goed inzichtelijk welke apparaten verbonden zijn. Daarnaast is er een transparante modus die het geluid fijn doorlaat, maar je eigen stemt klinkt helaas wat onnatuurlijk. De ruisonderdrukking is bovendien niet van het hoogste niveau. Je krijgt nog veel meer van de omgeving, waardoor dit setje minder geschikt is voor de mensen die lang reizen of zichzelf graag afsluiten van alles om zich heen.

Niet bekend met multipoint? Hier lees je er meer over: De 9 meest gestelde vragen over bluetooth

De oordopjes gaat vijf tot zes uur mee op een volle lading, wanneer je ruisonderdrukking activeert. Laad je ze ondertussen op, dan kun je dat aantal oprekken tot pakweg twintig uur. Hoewel dat niet verkeerd is, moeten we zeggen dat je een langere accuduur voor deze prijs kunt krijgen. De batterij is dus niet het sterkste punt, maar trekt je waarschijnlijk wel door de week heen. Een groot minpunt vinden we het gebrek aan draadloos laden. Daardoor ben je altijd afhankelijk van een kabel; gelukkig gebruik je daarvoor een usb-c-kabel.

©Sony

Audiokwaliteit van hoog niveau

De Sony Linkbuds Fit bieden een heldere soundstage aan. Sony staat bekend om zijn voortreffelijke audiokwaliteit, en dat is niet vreemd: het bedrijf begon ooit als fabrikant van audioproducten. Aanvankelijk misten we wel een beetje de vertegenwoordiging van de onderste laag, maar binnen de app tref je een uitgebreide equalizer aan waarmee je dat probleem deels tackelt. Je kunt kiezen uit allerlei presets of je eigen instellingen regelen. De stereoweergave is over het algemeen energiek en uitnodigend, en vervormt de muziek op geen enkele manier.

Dat dankt het systeem onder meer aan zijn Integrated Processor V2, gecombineerd met 8,4 millimeter drivers. De Sony Linkbuds Fit beschikken daarnaast over dezelfde dynamische drivers als in de duurdere 1000X-lijn (waar deze rakker onder valt).

Tel daarbij op dat het setje Sony’s eigen ldac-audiocodec support (samen met aac, sbc en lc3) en je hebt een optimaal platform bestaande uit eigenlijk technologie die garantstaat voor een neutrale geluidsweergave. Toegegeven, de bas kan wat hulp gebruiken, maar dat is onze enige klacht.

Sony Linksbuds Fit kopen?

Daar waar Sony op inzet, doet het dat goed. Het draagcomfort is van zulk hoog niveau dat we op geen enkel moment last kregen van onze gehoorgangen. Mensen met kleinere oren kunnen een andere ervaring hebben, moeten we daaraan toevoegen, omdat de vleugels waarschijnlijk niet lekker passen. Ook de audiokwaliteit, bediening en multipoint zijn goed. De ruisonderdrukking kan beter, het gebrek aan draadloos laden is jammer en ook de accessoires vinden we onnodig (duur). Ondanks dat vormt dit een prettige set voor algemeen, dagelijks en langdurig gebruik.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige laptops voor max 800 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige laptops voor max 800 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare (pijl)snelle laptop? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken laptops bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 800 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Acer Aspire Vero AV14-51-57LL (EVO)

Zoek je een snelle laptop met een stoere uitstraling? Dit donkerblauwe model van Acer voldoet aan alle eisen, zodat je er zowel privé als zakelijk mee uit de voeten kunt. Zodra je de vingerafdruksensor van het touchpad aanraakt, verschijnt binnen mum van tijd Windows 11 Home op het scherpe 14inch-scherm. Je installeer al jouw favoriete apps en bewaart naar hartenlust eigen data: er is namelijk een behoorlijke ssd met 512 GB opslagruimte ingebouwd. Via twee reguliere usb-poorten en een usb-c-aansluiting koppel je eventueel ook externe datadragers. Dit model uit de milieubewuste Aspire Vero-serie neem je moeiteloos overal mee naartoe, want met een gewicht van anderhalve kilo is hij niet al te zwaar.

De Intel Core i5-1235U-processor is een betrouwbare keuze voor dagelijkse activiteiten, zoals grafische bewerkingen, surfen op het internet en het spelen van eenvoudige spelletjes. Deze chipset bevat tien rekenkernen waarvan twee zogeheten Performance-cores presteren op een maximale kloksnelheid van 4,4 GHz. De acht overgebleven Efficient-kernen zijn goed voor een klokfrequentie van 3,3 GHz. Voeg daar 16 GB werkgeheugen aan toe en je hebt beslist een rappe laptop in handen. Overige pluspunten zijn de antireflecterende schermcoating, toetsenbordverlichting en opgegeven accuduur van zeventien uur.

ASUS Vivobook 14 X1404ZA-NK539W

Deze onlangs uitgebrachte ASUS-laptop heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. De specificaties komen grotendeels overeen met het hierboven besproken Acer-notebook. Zo draait het systeem op dezelfde Intel Core i5-processor met tien rekenkernen. Bovendien heeft de Vivobook 14 X1404ZA-NK539W eveneens een scherp 14inch-scherm en 512 GB interne opslagcapaciteit. Een verschil is dat er met 8 GB RAM minder werkgeheugen is ingebouwd. Gelukkig kun je dat zo nodig altijd nog uitbreiden naar 16 GB.

Door het compacte ontwerp heeft het qwerty-toetsenbord geen ruimte voor een numeriek deel. Daar heeft ASUS iets op bedacht, want op jouw verzoek verschijnen er op het touchpad cijfer- en rekentoetsen. Een ander pluspunt is de aanwezigheid van vier usb-poorten. In combinatie met de HDMI-uitgang fungeert deze betaalbare laptop probleemloos als desktopvervanger. Windows 11 Home is voorgeïnstalleerd. Hoewel de zilverkleurige behuizing slechts 1,4 kilo weegt, kan die wel een stootje hebben.

ASUS Vivobook 15 X1504ZA-NJ1429W

De ASUS Vivobook 15 X1504ZA-NJ1429W biedt goede specificaties tegen een gunstige prijs. Met de Intel Core i7-1255U-processor verwerkt deze laptop moeiteloos al jouw opdrachten. Dit snelle rekencentrum heeft in totaal tien rekenkernen. Voor alle doorsnee taken voldoen de acht Efficient-cores van 3,5 GHz prima. Gebruik je een veeleisend (grafisch) softwarepakket, dan helpen twee vliegensvlugge Performance-cores van 4,7 GHz een handje mee. Samen met 16 GB werkgeheugen kun je vlot in Windows 11 Home en alle apps werken. Dit systeem bevat 512 GB ssd-opslag.

Als je een laptop met een ruim scherm wilt kopen, is dit product een goede keuze. Het ips-paneel van 15,6 inch telt 1980 × 1080 pixels. Je kunt dus in Full-HD-kwaliteit netflixen! Overigens sluit je via de HDMI-uitgang desgewenst een groter scherm aan. Daarnaast hebben de zijkanten vier usb-poorten en een analoge 3,5mm-geluidsaansluiting. Werk je vaak met cijfers, dan komen de numerieke toetsen aan de rechterkant goed van pas. De stoere donkerblauwe behuizing oogt weliswaar robuust, maar toch weegt hij slechts 1,7 kilo. Ideaal voor wie de laptop regelmatig naar school of werk meeneemt.

Lees ook: Vind de perfecte laptop: alles wat je moet weten voor de juiste keuze

Acer Aspire 3 A317-54-5986

Deze omvangrijke 17,3inch-laptop is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit! Open in Windows 11 Home gerust twee vensters naast elkaar, want er is ruimte genoeg. Vanwege een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels kijk je bovendien naar video's in Full-HD-kwaliteit. Naast het grote scherm zijn de overige specificaties eveneens indrukwekkend. In de behuizing zit een ssd met 1 TB opslagcapaciteit. Hierdoor kun je jouw zelfgemaakte foto's en filmpjes lokaal opslaan. De meeste laptops in deze prijsklasse ondersteunen alleen wifi, maar in dit model prik je net zo makkelijk een fysieke netwerkkabel. Op die manier profiteer je van stabieler internet.

Opvallend is verder het riante werkgeheugen van 32 GB. Nuttig voor personen die flink wat apps of browsertabbladen tegelijk gebruiken. Er is namelijk niet gauw sprake van vertraging. De veelgebruikte Intel Core i5-1235U-processor is een goede middenklasser. Alledaagse taken als fotobewerking, surfen en videostreaming worden door de tien aanwezige rekenkernen zonder morren uitgevoerd. De twee snelste kernen halen in turbomodus een behoorlijke kloksnelheid van 4,4 GHz. Voor zo'n grote laptop valt het gewicht van 2,23 kilo trouwens erg mee.

Samsung Galaxy Book4 NP750XGJ-KS1NL

Ondanks zijn betaalbare prijskaartje heeft deze telg uit de Samsung Galaxy Book4-serie een recente Intel Core i7-processor van de 13e generatie. Die is erg rap! De twee Performance-kernen halen zo nodig een klokfrequentie van 5 GHz, terwijl de acht resterende Efficient-cores zijn afgeregeld op 3,7 GHz. Kortom, je gebruikt deze mobiele krachtpatser van 1,55 kilo probleemloos voor uiteenlopende zware taken. Denk bijvoorbeeld aan fotobewerkers, videoprogramma's en andere veeleisende ontwerpsoftware. De geheugenmodule bevat 16 GB RAM, zodat je meerdere apps tegelijk kunt openen. Dankzij het verlichte toetsenbord werk je in de late uurtjes nog comfortabel door. Een pluspunt is dat je dankzij de numerieke toetsen snel cijfers kunt invoeren.

De smalle aluminium behuizing herbergt een anti-reflecterend 15,6inch-scherm van 1920 × 1080 pixels. Voor laptopbegrippen heeft dit model veel aansluitingen, namelijk 2× usb-a, 2× usb-c, HDMI en ethernet. Naast kabelinternet verbind je dit apparaat uiteraard net zo makkelijk met een draadloos netwerk. Er is hiervoor een vlotte wifi6-adapter ingebouwd. Windows 11 Home bevindt zich op een ssd van 512 GB. Vind je dat te weinig? Geen probleem, want je kunt een eigen ssd van maximaal 2 TB plaatsen. Daarnaast prik je aan de zijkant eventueel een eigen microSD-kaart in de behuizing.