ID.nl logo
Dit zijn dé trends in e-bikes voor 2023
© PXimport
Mobiliteit

Dit zijn dé trends in e-bikes voor 2023

Was het in 2014 nog een unicum wanneer je een e-bike had, tegenwoordig is de elektrische fiets overal. Tegelijkertijd met de populariteit is ook de prijs gestegen. Hoe dat zich in 2023 gaat ontwikkelen, met de schaarste aan onderdelen en stijgende grondstofprijzen, dat is nog koffiedik kijken. Waar we al wél wat over kunnen vertellen, zijn de trends en nieuwtjes die we in 2023 op e-bikegebied kunnen verwachten.

Budget e-bike: bereikbaar voor velen

Met de stijgende kosten voor levensonderhoud blijft er minder geld over voor de relatief dure aanschaf van een e-bike. Daarom verwachten wij dat er in 2023 meer belangstelling zal zijn voor e-bikes in een gunstige prijsklasse. Daarbij moeten we denken aan een e-bike met een aanschafprijs tot 2000 euro.

Veel mensen vragen zich af of je ook voor een bedrag tussen de 1500 en 2000 euro wel een kwalitatief goede e-bike kunt kopen. Het antwoord daarop is: ja! Natuurlijk moet je ten opzichte van de premiumklasse concessies doen (denk bijvoorbeeld aan de afwerking en afmontage van onderdelen), maar in de regel kun je ook voor minder dan 2000 euro een goede elektrische fiets kopen.

Vaak zijn deze budget e-bikes uitgerust met een voorwielmotor. Veel mensen vinden dit type motor een onding, maar dit is onzin. Wie dagelijks korte ritten maakt in een vlak landschap is prima af met een e-bike met een voorwielmotor.

Eén ding is zeker: de budget e-bike zal in 2023 zijn plek in het e-bikelandschap veroveren en hierdoor blijft de aanschaf van een e-bike voor een grote groep mensen bereikbaar.

Wil je een e-bike kopen? Kijk dan op Kieskeurig.nl voor de resultaten van de uitgebreide E-bike Duurtest.

Allround e-bike: duurder en zwaarder

De allround e-bike is dé allemansvriend; het is de e-bike die je het meest ziet rijden op de Nederlandse wegen. Hij is uitgerust met een middenmotor en voorzien van een intube-accu (een accu die in het frame geïntegreerd is), schijfremmen en een luxe afmontage van onderdelen.

Binnen de groep allround e-bikes is er wel een duidelijke trend voor 2023 waarneembaar: deze fietsen worden duurder en vooral zwaarder. De hogere prijs voor e-bikes is voor een groot deel te verklaren: zo worden er niet alleen betere en luxere onderdelen gemonteerd, ook de motoraansturing wordt steeds geavanceerder, displays krijgen meer functies en worden in kleur uitgevoerd. Automatisch schakelsystemen zorgen voor meer gemak en comfort, maar ook voor een meerprijs. Ook de eerder genoemde stijging van grondstofprijzen draagt bij tot een prijsstijging.

In 2023 zullen nog meer e-bikes met intube-accu uitgerust worden. Logisch in het kader van ‘het oog wil ook wat’. Door de toepassing van een interne accu krijgt de e-bike een fraaier design. De keerzijde van al dit moois is wel dat de e-bike steeds zwaarder wordt. Wanneer je e-bikes op de auto gaat vervoeren is dit qua kogeldruk wel een punt van aandacht.

Een trend binnen de e-bike wereld is ook de mogelijkheid om je eigen e-bike samen te stellen. Daarnaast worden de banden steeds breder, gaan we in accucapaciteit van 600 naar 700 Wh en kunnen nu ook e-bikes uitgerust worden met ABS (Anti Blokkeer Systeem).

©Sebastian Rothe

Compact e-bike: praktisch en veilig

Duitsland heeft hem al ontdekt, nu Nederland nog: de compact e-bike. Deze (niet opvouwbare!) e-bike met kleine 20 inch-wielen is nu al een enorme hit, maar zal in 2023 ook Nederland veroveren. Hij kreeg hier zelfs al het koosnaampje: de kapstokfiets.

Niet alleen de bezitters van campers en caravans gaan deze compacte alleskunner ontdekken, ook kleinbehuisden zien er het voordeel van. Woon je één hoog, dan sjouw je deze compacte vriend gewoon de trap op en zet je hem in de gang onder de kapstok.

Voor fietsers die meer zekerheid zoeken, is de compact e-bike ook een uitkomst. Je zit niet alleen dichter bij de grond, ook het op- en afstappen verloopt soepeler.

En wil je een deel van het woon-werkverkeer met de fiets afleggen, dan heb je ook een goede aan de compacte e-bike. Je neemt het makkelijk mee in de trein en hij past makkelijk in je kofferbak.

Hippe e-bike: gezien worden

De leeftijd van de e-bikeberijder daalt drastisch. De schooljeugd, jong-volwassenen en veel veertigers hebben de e-bike ontdekt. De e-bikemarkt haakt hier in 2023 gretig op in. Diverse nieuwe fietsmerken schudden de markt op met zogenaamde hippe e-bikes. Genoemde e-bikes hebben een trendy uitstraling en grijpen terug naar het verleden met retrotrekjes. De hippe e-bike is vaak single speed uitgevoerd en dikwijls ontbreken onderdelen als spatborden en een bagagedrager. De accu is subtiel verstopt in het frame. Wie in 2023 gezien wil worden, laat zich verleiden tot de aanschaf van zo’n kekke stadsrakker.

E-bakfiets: betere besturing en compacter

De elektrische bakfiets heeft na een aarzelende introductie een paar jaar geleden de weg naar succes ingeslagen. In 2023 zal de bakfiets nog meer in de spotlights staan en voor velen zal de bakfiets de plaats van de auto overnemen. Bestaande modellen worden verbeterd en nieuwe merken zullen de Nederlandse markt betreden. Er is vooral veel aandacht voor de souplesse van de elektrische bakfiets. Zo komen er compactere modellen op de markt en qua besturing zal de aandacht vooral uitgaan naar de kantelfunctie van de voorwielen. Zo is de e-bakfiets wendbaar, beter te besturen en is hij ook veiliger in het verkeer.

Dikkebanden e-bike: koop met verstand

Hij is opvallend en vooral stoer: de dikkebanden e-bike. In de grote steden schieten ze voorbij met hoge snelheid. Door de extreem dikke banden maken ze veel lawaai en hoor je ze gelukkig aankomen. In 2023 zal de belangstelling voor dit type e-bike verder toenemen. De populariteit is te danken aan de stoere uitstraling, maar ook deels aan de lage prijs waarvoor de e-bike wordt verkocht. Online worden deze e-bikes met bosjes aangeboden in een prijsklasse rond de 1000 euro. Bij zo’n prijs kun je er gif op innemen dat er is bezuinigd op de afmontage en kwaliteit van de onderdelen. Ook rondom de veiligheid en kwaliteit van de accucellen kun je vraagtekens zetten. Ga je komend jaar op zoek naar een dikkebanden-fiets, laat je dan vooral goed voorlichten en koop alleen kwaliteit.

Bekijk en vergelijk alle e-bikes op Kieskeurig.nl

Weten hoe ver je echt met een e-bike accu komt? In deze video leggen we het uit.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen
Huis

Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen

Googles online tekst- en spreadsheet-bewerkers zijn een fijne, gratis alternatief voor Microsofts Office-suite. De mogelijkheden zijn vrijwel net zo uitgebreid. Het delen en samenwerken in bestanden is misschien nog wel makkelijker dan bij Word en Excel, maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voor je ongebreideld bestanden gaat delen.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je Google Docs en Sheets deelt met anderen
  • Waar je op moet letten
  • Hoe je je documenten beveiligt

Ook interessant: Repetitief werk? Met templates maak je het jezelf zo veel makkelijker

Google Docs en Sheets

Google Docs, ook wel Documenten, is Googles tegenhanger van Microsoft Word, terwijl Sheets een concurrent voor Excel is. Anders dan bij Office-programma's werken Googles diensten in de cloud. De offline-functies zijn echter ook prima, en je kunt de tools prima gebruiken zonder internetverbinding. Het fijne aan dit cloud-first-idee is dat je in principe altijd en overal bij je bestanden kunt, en je niet vooraf hoeft te plannen wanneer en waar je je bestanden wilt openen. 

Back-up maken van bestanden

Voor je bestanden gaat delen, is het handig om eerst een back-up te maken van het te delen bestand, helemaal als je van plan bent om bepaalde mensen - of iedereen met de deellink - bewerkingsrechten te geven. 

Een back-up maken van een Docs- of Sheets-bestand is simpel genoeg. Open het document, ga in de menubalk bovenaan naar Bestand en klik op Kopie maken. Geef je kopie een naam, of laat de huidige naam staan. Het vinkje bij Delen met dezelfde mensen kan handig zijn, maar die wil je nu juist uit laten, als je het bestand al met iemand hebt gedeeld. Klik op Een kopie maken, en het bestand staat nu als los document in je map. 

Werk je veel met teksten en spreadsheets?

Investeer in een fijne muis: je pols is je dankbaar!

Bestand delen

Nu kun je originele bestand daadwerkelijk gaan delen. Klik op de grote Delen-knop rechtsboven. Standaard staat een bestand op Alleen voor jou, met de dropdown op Beperkte toegang. Via de adresbalk bovenaan kun je specifieke mensen uitnodigen - ze hoeven niet per se een Google-account te hebben, je kunt elk e-mailadres invullen. 

Via de dropdown onderaan kun je het bestand ook openstellen voor iedereen die de link heeft. Vanzelfsprekend moet je hier voorzichtig mee omspringen, want je hebt zelf weinig invloed op waar de link allemaal terechtkomt. 

Heb je iemand toegevoegd of heb je de link opengesteld, dan zie je een extra dropdown verschijnen, die standaard op Kijker staat. Zet je die op Reageerder, dan kunnen mensen reacties achterlaten in het document; met Bewerker krijgen ze volledige edit-rechten. Vandaar de back-up die we eerder hadden gemaakt: iemand kan per ongeluk (of expres!) het hele document wissen, zonder dat je er zelf nog veel aan kunt doen. 

Docs.new

Werk je veel met documenten, spreadsheets en presentaties, dan heeft Google een handige shortcut ingebouwd die je op de lange termijn veel tijd kan schelen. Je kunt namelijk direct een nieuw bestand openen zonder eerst naar de homepage van Google Docs te gaan. Dat doe je door docs.new in je adresbalk te typen en op Enter te drukken. Nu opent direct een nieuw Google-document. Hetzelfde geldt voor Sheets (sheets.new), Presentaties (slide.new) en Formulieren (form.new). 

Wachtwoord instellen?

Vreemd genoeg biedt Google geen optie om bestanden te beveiligen met een wachtwoord, al kan een wachtwoord natuurlijk net zo makkelijk gedeeld worden als een link. Wat je wel kunt doen, is een bestand maken in Word en Excel, daar een wachtwoord op zetten, en dat bestand vervolgens importeren in Google Docs of Sheets. 

Het is een wat omslachtige manier, en veel meer beveiliging dan een downloadlink biedt het niet, maar het is een optie. 

Tot slot

Bestanden delen via Google Docs of Sheets is nog makkelijker dan via Microsoft Word of Excel, je moet alleen wel even weten wat je doet. Zorg ervoor dat je niet meer mensen toegang geeft dan nodig, deel de openbare link alleen als je de mensen met wie je samenwerkt vertrouwt, geef niet zomaar iedereen bewerkingsrechten, en vergeet vooral geen back-up te maken, zodat je altijd een originele versie van het bestand in je persoonlijke Drive hebt staan.


▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen

Een toestel als de Motorola Moto G35 kan laten zien hoe goed een smartphone-ervaring kan zijn, zelfs als je er minder dan 200 euro voor betaalt. Dit model heeft een adviesprijs van 179 euro en biedt daarvoor een aantal mooie eigenschappen aan.

Goed
Conclusie

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Strak ontwerp
  • Groothoeklens
  • Prijs
  • Accuduur
  • Updatebeleid
  • Camerakwaliteit
  • Werkgeheugen

Net zoals bij seriegenoot Moto G55 kunnen we het ontwerp en de gekozen materialen voor de behuizing waarderen. De Motorola Moto G35 oogt strak en ligt lekker in de hand. Hij glijdt er bovendien niet snel uit, vanwege het polycarbonaat op de achterkant. Het toestel is niet waterdicht, maar is wel waterafstotend – dat is tenminste iets. Verder waarderen we het lage gewicht van 188 gram, de koptelefoonaansluiting onderop en de vingerafdrukscanner in de powerknop. De G35 voelt derhalve compleet aan, in elk geval op het gebied van hardware.

De Moto G35 heeft een aantal overeenkomsten met de 70 euro duurdere Moto G55. Zo heeft het riante lcd-scherm van 6,72 inch veel dezelfde eigenschappen. De (HDR-)kleuren en het contrast ogen mooi, maar de kijkhoek is niet fraai. De maximale helderheid ligt lekker hoog, waardoor je op zonnige dagen goed ziet wat er gebeurt. Daarnaast is er een hoge resolutie (1080 × 2400 pixels) en verversingssnelheid van 120 Hertz. Ook dit model heeft helaas last van die goedkoop ogende luchtlaag en bijbehorend schaduwspel aan de randen.

©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman

Begrijpelijke keuzes

Onder de motorkap zit de relatief onbekende Unisoc T760-processor, die qua prestaties net iets achterloopt op de cpu van de Sony Xperia 10 VI (de Snapdragon 6 Gen 1). Als je bedenkt dat de Sony twee keer zo duur is, dan is dat helemaal niet verkeerd voor de prijs.

In tegenstelling tot de Moto G55 merken we soms dat het scherm te snel wil voor de processor. Dat merk je tijdens het scrollen. Het kan daardoor zijn dat het display, ondanks die hoge verversingssnelheid, schokt. Ook hebben apps soms wat tijd en ruimte nodig om op gang te komen.

Dat valt een beetje tegen, maar hoort bij deze prijsklasse. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte, die 4 en 128 GB bedragen. De eerste is echt het minimale voor een Android-apparaat, terwijl de tweede niet meer van deze tijd is gezien de ruimte die we nodig hebben, maar gelukkig kun je die uitbreiden met een micro-SD-kaart. Het updatebeleid is ook niet te scherp, maar voor minder dan 200 euro begrijpelijk. Je krijgt in twee upgrades en drie jaar aan updates. De vergelijkbare Samsung Galaxy A15 doet dat beter met vier en vijf jaar.







Groothoeklens in dit prijssegment?

Net zoals bij de Moto G55 beschikt de Motorola Moto G35 over een hoofdlens van 50 megapixel. Gezien de prijs zijn we iets vergevingsgezinder en willen we graag benadrukken dat het toestel kleurrijke en redelijk gebalanceerde foto's maakt. Echter, het ontbreekt her en der wel een detail. Daarvoor ogen de beelden helaas te wazig, ondanks de autofocus. Avondfotografie is helaas niets om over naar huis te schrijven, aangezien details nog meer opgaan in de achtergrond dan overdag. Als je hier dus een foto mee maakt, doe dat dan in goed verlichte omgevingen.

Wat de Motorola Moto G35 redelijk uniek maakt, is de toevoeging van een groothoeklens. Die komen we niet vaak tegen op toestellen voor minder dan 200 euro. Hoewel we over het algemeen de resultaten van deze cameralens een voldoende willen geven, moet je wel rekening houden met een aantal vervelende zaken. De beelden ogen soms onscherp, een beetje korrelig en ook de kleuren komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Houd het dus lekker op de hoofdcamera voor wanneer je foto's maakt, voor zowel ver weg als heel dichtbij.







Motorola Moto G35 kopen?

Ook de Motorola Moto G55 biedt een accu met een totaalvermogen van 5000 mAh aan. Door de niet al te krachtige processor kun je er daarom van uitgaan dat je hem meer dan een dag kunt gebruiken zonder hem te hoeven opladen. Soms zelfs twee dagen, als je rustig aan doet. Opladen gaat niet ontzettend snel met maximaal achttien watt, waardoor het al snel meer dan twee uur kan duren voordat de batterij weer vol is. De oplader moet je overigens zelf even regelen, omdat die, volgens Europese regels, niet meer in de doos verpakt wordt.

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.