ID.nl logo
Hoe werkt het Shimano Steps-display op je elektrische fiets?
© RARE PRODUCTIONS
Mobiliteit

Hoe werkt het Shimano Steps-display op je elektrische fiets?

Een elektrische fiets beschikt altijd over een specifiek e-bike-systeem. In dit geval kijken we naar het Shimano Steps-model. Die heeft een breed display en een groot lettertype, zodat je altijd goed ziet wat het beeldscherm wil overbrengen. In dit artikel kijken we naar de functies die zo’n Steps-scherm heeft en hoe je de instellingen aanpast.

In dit artikel kijken we naar:

  • Wat Shimano Steps-display precies is

  • Hoe je hem goed instelt

  • En hoe je hem kunt opladen

  • Ook interessant voor jou: dit zijn dé trends in e-bikes voor 2023.

Het Shimano Steps-scherm is een losse module die je op het stuur van de elektrische fiets vastklikt. Wanneer je het display opgeladen hebt, dan schuif je hem simpelweg op de aanwezige houder in het midden van het stuur. Wacht even tot je een klik hoort tijdens het schuiven en je weet dat je zover bent. Na het vastklikken gaat het schermpje voorop automatisch aan. Maar mocht dat onverhoopt toch niet gebeuren, dan kun je links onder het scherm op de aan-uitknop drukken.

Op een gegeven moment dien je de Shimano Steps ook weer een keertje op te laden. Dan gaan we eigenlijk andersom te werk. Schakel het scherm uit door op dezelfde knop te drukken. Nu kun je onder het scherm op de ontgrendelknop drukken en het scherm zachtjes en voorzichtig naar boven schuiven. Op laden zelf gaat gelukkig ook heel simpel: til het rubberen klepje op zodat de laadaansluiting zichtbaar wordt en steek daar de laadstekker in. Een kind kan de was doen!

Geen touchscreen op de Shimano Steps

Net zoals bij Bosch Intuvia-display is het Shimano Steps-display ook geen touchscreen. Dat is ook niet nodig, want je hoeft bar weinig te regelen via dat scherm. Dat geeft eigenlijk alleen maar de informatie weer. Op het scherm zien we verschillende informatieve meldingen. Denk dan aan de huidige tijd (links bovenin) en het oplaadniveau van de accu (rechts bovenin). Daaronder staat het huidige aantal kilometers per uur - in, zoals al eerder genoemd, lekkere grote, goed leesbare cijfers.

Daaronder staan nog een aantal andere dingen die handig zijn om te weten. Van boven naar beneden zien we eerst staan wat de huidige ondersteuningsstand is (en of die wel ingeschakeld is). Daaronder staat of de fiets automatisch (auto) schakelt of dat je handmatig (manual) schakelt. De mogelijkheden hierin verschillen overigens per fiets, en dat is dus iets waar je van tevoren goed naar moet vragen). Tot slot is er een regel die je zelf kunt instellen. Dat kan bijvoorbeeld de huidige fietstijd zijn: handig voor wanneer je gewoon even een half uurtje op pad wil en weer terug.

Tip: bescherming Je kunt voor je Shimano Steps losse beschermhoesjes kopen, bijvoorbeeld bij Amazon.

©RARE PRODUCTIONS

Dit is de besturingsmodule van de variant met elektrisch schakelen.

Het Shimano-display bedienen

Links, vlak boven het handvat op het stuur, zitten twee toetsen. Daarmee verander je de ondersteuningsstand. Je hebt verschillende opties: uit, eco, normaal en hoog. Hoe zit het dan precies met de loopstand? Dat werkt gelukkig vrij simpel. Je hoeft daarvoor alleen het pijltje naar beneden een paar seconden in te drukken. Laat de knop even los wanneer er ‘loop’ in beeld staat en druk daarna de knop nog eens in. Dan gaat de fiets met vijf kilometer per uur vooruit. Wanneer je een stukje met je fiets loopt, is het handig de stand te activeren. Dan loopt de fiets als het ware met je mee en kun je hem zonder al te veel moeite vooruit duwen. Overigens kan het zijn dat jouw bedieningsmodule er wat anders uitziet. Dat heeft ermee te maken of je een systeem hebt met elektrisch schakelen of handmatig. Dan kunnen daar bijvoorbeeld grijze knoppen zitten met een pijltje omhoog en een pijltje omlaag.

Links en rechts? Heb je een variant met elektrisch schakelen, dan heb je ook rechts op je stuur een bedieningsunit. Daarmee wissel je tussen handmatig en automatisch schakelen. Met de andere twee knoppen bepaal je de versnelling.

Op de bedieningsmodule treffen we nog een vierkante, zwarte knop aan (ook hier kan het, afhankelijk van welke variant je hebt, er iets anders uitzien dan op de foto). Daarmee veranderen we de functie op de onderste regel van het Shimano Steps-display. Iedere keer wanneer je de knop even indrukt, verandert de functie. Zo kom je de gemiddelde en maximale snelheid tegen, maar ook de dagafstand (DST) en het totale aantal kilometer (ODO). Range geeft aan hoever je nog kunt rijden binnen de gekozen ondersteuningsmodus. Daarnaast staat een x aantal kilometer.

Wanneer je nog een keertje op de knop drukt, dan krijg je een handig overzicht van dat bereik te zien. Zo zie je per stand (in dit geval eco, normal en high) hoeveel kilometer je nog te gaan hebt. Het systeem houdt hierin ook rekening met de acculading.

Eco of high? De stand high heeft een minder groot bereik dan eco en dat is normaal. Want de ecostand is er om energie te besparen, terwijl de highstand juist maximale ondersteuning geeft tijdens het fietsen. En dat kost nou eenmaal meer energie.

Tot slot gaan we nog even terug naar het display zelf. Want we hebben één knop overgeslagen en dat is de lichtknop. Wanneer je op deze button drukt, dan gaan de lampen op de fiets aan. Echter, dit gebeurt alleen wanneer het licht van de fiets aan de accu van het systeem gekoppeld is. Informeer hiernaar bij de verkoper en vraag of hij dat wellicht kan (laten) regelen. Zo weet je namelijk zeker dat alle knoppen werken en het systeem optimaal presteert.

©RARE PRODUCTIONS

Shimano Steps instellen

De Shimano Steps heeft een uitgebreid instellingenmenu dat je bereikt door de pijltjesknoppen tegelijkertijd in te drukken en die even ingedrukt te houden. Er staan nu verschillende opties in beeld, zoals Wissen, Klok, Helderheid en Eenheid. Dit is dan ook de plek om alles omtrent het apparaat aan te passen. Met de pijltjestoetsen selecteer je het onderdeel dat je wilt aanpassen en met de zwarte, vierkante knop bevestig je je keuze. Dit geldt ook voor alle submenu’s.

Wil je bijvoorbeeld de tijd op het systeem aanpassen? Ga dan naar de instellingen en druk één keer op de knop naar beneden. Selecteer de zwarte knop en druk vervolgens op de pijltjestoetsen om het juiste cijfer (voor de uren) te selecteren). Bevestig je keuze met de zwarte knop en doe hetzelfde voor het cijfer rechts (de minuten). Bevestig nogmaals je keuze om terug te keren naar het hoofdmenu om een andere instelling aan te passen of helemaal terug te keren naar het systeem.

Het kan zijn dat je soms functies tegenkomt waar je niets mee kunt doen. Soms omdat de fiets die opties niet ondersteunt, of omdat de verkoper of dealer dat voor je moet instellen. Daarom raden we aan het systeem uitgebreid te testen in de winkel (waar mogelijk) of aan zo’n persoon te vragen of je een demo kan krijgen. Dan loop je tijdens het gebruik niet tegen verrassingen aan en hoef je je dus ook gelukkig nergens zorgen om te maken. Dan kun je lekker fijn fietsen.

Bekijk & vergelijk alle e-bikes met een Shimano systeem

op Kieskeurig.nl (en check meteen de winkelvoorraad)
Watch on YouTube

Bekijk ook onze andere video's over e-bikes!

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.