Hoe werkt het Shimano Steps-display op je elektrische fiets?

© RARE PRODUCTIONS

Hoe werkt het Shimano Steps-display op je elektrische fiets?

Geplaatst: 28 november 2022 - 08:32

Wesley Akkerman

Een elektrische fiets beschikt altijd over een specifiek e-bike-systeem. In dit geval kijken we naar het Shimano Steps-model. Die heeft een breed display en een groot lettertype, zodat je altijd goed ziet wat het beeldscherm wil overbrengen. In dit artikel kijken we naar de functies die zo’n Steps-scherm heeft en hoe je de instellingen aanpast.

Het Shimano Steps-scherm is een losse module die je op het stuur van de elektrische fiets vastklikt. Wanneer je het display opgeladen hebt, dan schuif je hem simpelweg op de aanwezige houder in het midden van het stuur. Wacht even tot je een klik hoort tijdens het schuiven en je weet dat je zover bent. Na het vastklikken gaat het schermpje voorop automatisch aan. Maar mocht dat onverhoopt toch niet gebeuren, dan kun je links onder het scherm op de aan-uitknop drukken.

Op een gegeven moment dien je de Shimano Steps ook weer een keertje op te laden. Dan gaan we eigenlijk andersom te werk. Schakel het scherm uit door op dezelfde knop te drukken. Nu kun je onder het scherm op de ontgrendelknop drukken en het scherm zachtjes en voorzichtig naar boven schuiven. Op laden zelf gaat gelukkig ook heel simpel: til het rubberen klepje op zodat de laadaansluiting zichtbaar wordt en steek daar de laadstekker in. Een kind kan de was doen!

Hoe werkt het Shimano Steps-display op je elektrische fiets?-23064396

Geen touchscreen op de Shimano Steps

Net zoals bij Bosch Intuvia-display is het Shimano Steps-display ook geen touchscreen. Dat is ook niet nodig, want je hoeft bar weinig te regelen via dat scherm. Dat geeft eigenlijk alleen maar de informatie weer. Op het scherm zien we verschillende informatieve meldingen. Denk dan aan de huidige tijd (links bovenin) en het oplaadniveau van de accu (rechts bovenin). Daaronder staat het huidige aantal kilometers per uur - in, zoals al eerder genoemd, lekkere grote, goed leesbare cijfers.

Daaronder staan nog een aantal andere dingen die handig zijn om te weten. Van boven naar beneden zien we eerst staan wat de huidige ondersteuningsstand is (en of die wel ingeschakeld is). Daaronder staat of de fiets automatisch (auto) schakelt of dat je handmatig (manual) schakelt. De mogelijkheden hierin verschillen overigens per fiets, en dat is dus iets waar je van tevoren goed naar moet vragen). Tot slot is er een regel die je zelf kunt instellen. Dat kan bijvoorbeeld de huidige fietstijd zijn: handig voor wanneer je gewoon even een half uurtje op pad wil en weer terug.

Besturingsmodule Shimano display op een elektrische fiets

© RARE PRODUCTIONS

Dit is de besturingsmodule van de variant met elektrisch schakelen.

Het Shimano-display bedienen

Links, vlak boven het handvat op het stuur, zitten twee toetsen. Daarmee verander je de ondersteuningsstand. Je hebt verschillende opties: uit, eco, normaal en hoog. Hoe zit het dan precies met de loopstand? Dat werkt gelukkig vrij simpel. Je hoeft daarvoor alleen het pijltje naar beneden een paar seconden in te drukken. Laat de knop even los wanneer er ‘loop’ in beeld staat en druk daarna de knop nog eens in. Dan gaat de fiets met vijf kilometer per uur vooruit. Wanneer je een stukje met je fiets loopt, is het handig de stand te activeren. Dan loopt de fiets als het ware met je mee en kun je hem zonder al te veel moeite vooruit duwen. Overigens kan het zijn dat jouw bedieningsmodule er wat anders uitziet. Dat heeft ermee te maken of je een systeem hebt met elektrisch schakelen of handmatig. Dan kunnen daar bijvoorbeeld grijze knoppen zitten met een pijltje omhoog en een pijltje omlaag.

Op de bedieningsmodule treffen we nog een vierkante, zwarte knop aan (ook hier kan het, afhankelijk van welke variant je hebt, er iets anders uitzien dan op de foto). Daarmee veranderen we de functie op de onderste regel van het Shimano Steps-display. Iedere keer wanneer je de knop even indrukt, verandert de functie. Zo kom je de gemiddelde en maximale snelheid tegen, maar ook de dagafstand (DST) en het totale aantal kilometer (ODO). Range geeft aan hoever je nog kunt rijden binnen de gekozen ondersteuningsmodus. Daarnaast staat een x aantal kilometer.

Wanneer je nog een keertje op de knop drukt, dan krijg je een handig overzicht van dat bereik te zien. Zo zie je per stand (in dit geval eco, normal en high) hoeveel kilometer je nog te gaan hebt. Het systeem houdt hierin ook rekening met de acculading.

Tot slot gaan we nog even terug naar het display zelf. Want we hebben één knop overgeslagen en dat is de lichtknop. Wanneer je op deze button drukt, dan gaan de lampen op de fiets aan. Echter, dit gebeurt alleen wanneer het licht van de fiets aan de accu van het systeem gekoppeld is. Informeer hiernaar bij de verkoper en vraag of hij dat wellicht kan (laten) regelen. Zo weet je namelijk zeker dat alle knoppen werken en het systeem optimaal presteert.

Shimano display op een elektrische fiets

© RARE PRODUCTIONS

Shimano Steps instellen

De Shimano Steps heeft een uitgebreid instellingenmenu dat je bereikt door de pijltjesknoppen tegelijkertijd in te drukken en die even ingedrukt te houden. Er staan nu verschillende opties in beeld, zoals Wissen, Klok, Helderheid en Eenheid. Dit is dan ook de plek om alles omtrent het apparaat aan te passen. Met de pijltjestoetsen selecteer je het onderdeel dat je wilt aanpassen en met de zwarte, vierkante knop bevestig je je keuze. Dit geldt ook voor alle submenu’s.

Wil je bijvoorbeeld de tijd op het systeem aanpassen? Ga dan naar de instellingen en druk één keer op de knop naar beneden. Selecteer de zwarte knop en druk vervolgens op de pijltjestoetsen om het juiste cijfer (voor de uren) te selecteren). Bevestig je keuze met de zwarte knop en doe hetzelfde voor het cijfer rechts (de minuten). Bevestig nogmaals je keuze om terug te keren naar het hoofdmenu om een andere instelling aan te passen of helemaal terug te keren naar het systeem.

Het kan zijn dat je soms functies tegenkomt waar je niets mee kunt doen. Soms omdat de fiets die opties niet ondersteunt, of omdat de verkoper of dealer dat voor je moet instellen. Daarom raden we aan het systeem uitgebreid te testen in de winkel (waar mogelijk) of aan zo’n persoon te vragen of je een demo kan krijgen. Dan loop je tijdens het gebruik niet tegen verrassingen aan en hoef je je dus ook gelukkig nergens zorgen om te maken. Dan kun je lekker fijn fietsen.

Bekijk & vergelijk alle e-bikes met een Shimano systeem

op Kieskeurig.nl (en check meteen de winkelvoorraad)

Watch on YouTube

Bekijk ook onze andere video's over e-bikes!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten