Hoe werkt het Bosch Intuvia display op je elektrische fiets?

Hoe werkt het Bosch Intuvia display op je elektrische fiets?

Geplaatst: 16 november 2022 - 11:31

Aangepast: 7 december 2022 - 16:47

Wesley Akkerman

Wanneer je een e-bike koopt, zit daar meestal een display op. Is dit een display van Bosch, dan kan dat een Purion-, Kiox- of Intuvia-display zijn. In dit artikel kijken we naar de functies die zo’n Intuvia-scherm heeft en hoe je de instellingen aanpast.

 

Het Intuvia-display van Bosch vind je in het midden van je stuur. Je leest er allerlei handige informatie van af, waaronder de stand waarin de e-bike rijdt (een elektrische fiets biedt in totaal vier standen ter ondersteuning aan, evenals een loopstand - waarover later meer).

Het Bosch-beeldscherm heeft geen touchscreen of iets dergelijks. De bediening gaat dus met knoppen, die zich op een module aan de linkerkant van het stuur bevinden. Daar tref je onder meer plus- en minknoppen aan, waarmee je kunt navigeren door de interface (het menu) van de boordcomputer.

Bosch Intuvia besturingsmodule

De bedieningseenheid van de Intuvia aan het stuur.

Functies van het Bosch Intuvia-display

Om het Bosch Intuvia-scherm zitten ook nog enkele knoppen. Links zitten de aan- en uit- en resetknop, terwijl rechts de informatie- en lichtknop zitten. Wanneer je het display activeert, dan zie je meteen hoeveel energie de accu nog heeft. Hoe meer streepjes je ziet, hoe meer energie er beschikbaar is. Rechts van de accu vind je een ladder met daarin de verschillende standen. Die staat standaard op off (uit); maar met de plus- en minknoppen wissel je van stand. De beschikbare standen zijn: eco, tour, sport en turbo. Elke stand heeft invloed op hoeveel energie die de fiets verbruikt.

 

In het midden van het display zie je een groot cijfer staan: dat is je snelheid in km/u. Die zal tijdens het fietsen veranderen. Daaronder tref je weer andersoortige informatie aan, zoals bijvoorbeeld de tijd (ook daar vertellen verder in dit artikel meer over). De informatiebalk, zoals het zwarte gedeelte van het schermpje genoemd wordt, biedt verschillende soorten info aan. Door links op de i-knop te drukken (die tussen de plus- en minkop in zit) verander je de informatievoorziening. Zo krijg je met een druk op de knop bijvoorbeeld de maximum snelheid te zien, evenals de gemiddelde snelheid.

 

Maar wanneer je nog een paar keer drukt, dan kom je meer informatie tegen. Denk dan aan rijtijd (en dus hoe lang je tot op heden hebt gefietst) en het bereik van de accu. Zoals gezegd hebben de verschillende ondersteuningsstanden invloed op het bereik van de accu en wanneer je van stand verandert, dan krijg je meteen te zien hoeveel kilometers je nog hebt om te fietsen met deze ondersteuning. Tot slot kun je zien hoeveel kilometer je tot op heden gefietst hebt met de e-bike en kun je de afstand van de huidige fietstocht zien staan. Die laatste optie kun je per trip resetten; dat is wel zo handig.

Hoe werkt het Bosch Intuvia display op je elektrische fiets?-22528934

Afstand, rijtijd en gemiddelde resetten

Soms is het wel eens handig om bepaalde functies aan te passen. Zo kun je enkele opties resetten wanneer nodig (zoals eerder benoemd). Je gaat dan bijvoorbeeld naar Afstand, Rijtijd of Gemiddelde en drukt de resetknop een paar seconden lang in. Je kunt de knop loslaten wanneer de informatie uit beeld verschijnt en de tellers weer op nul staan. Ook goed om te weten: de boordcomputer beschikt over een interne accu. Je raakt de gegevens dus niet kwijt op het moment dat je hem uit de houder van de fiets haalt en aan laat staan. Vergeet het Bosch-display overigens niet op tijd op te laden! Nog een tip: wist je dat je er ook losse beschermhoesjes voor kunt kopen?

Tijd aanpassen

De tijd aanpassen is eveneens handig om zo nu en dan te doen., bijvoorbeeld bij bij de overgang naar zomer- of wintertijd. Omdat de Bosch Intuvia niet verbonden is met het internet, wordt de klok niet automatisch aangepast. Dat moet je dus handmatig doen. Gelukkig is het aanpassen van de tijd niet heel moeilijk, maar moet je wel even weten hoe je precies te werk gaat. Dat leggen hieronder in een kort stappenplan uit.

  1. Zet je display aan.

  2. Druk nu tegelijkertijd op de reset- en i-knop en houd beide knoppen ingedrukt totdat je het woord ‘configuratie’ ziet staan.

  3. Nu verschijnt er een tijd in beeld, die je aanpast door op de plus- en minknoppen te drukken. Dat zijn respectievelijk de aan-uit- en lichtknop naast het scherm.

  4. Bevestig de tijd door drie seconden op de resetknop te drukken. Nu kun je het scherm weer uitschakelen, indien nodig.

Nog meer aanpassingen

  • Wielomtrek: je kunt deze door de fabrikant ingestelde waarde met ongeveer vijf procent veranderen. Dit menu-item wordt alleen weergegeven als de boordcomputer zich in de houder bevindt.

  • De taal: naast Nederlands kun je kiezen voor Deens, Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees en Zweeds.

  • De eenheid: je kunt snelheid en afstand in kilometers of mijlen laten weergeven.

  • Het tijdsformaat: je kunt de tijd in de 12-uur- of 24-uurindeling laten weergeven.

Bekijk & vergelijk alle e-bikes met een Bosch systeem

op Kieskeurig.nl (en check meteen de winkelvoorraad)

De loopfunctie van Bosch Intuvia

De loopfunctie van de Bosch Intuvia verdient nog een bijzondere vermelding. Lopen met een e-bike is niet altijd fijn, helemaal wanneer het systeem niet meegeeft. Daarom biedt het Bosch-display een loopstand aan, waardoor de fiets vijf tot zes kilometer per uur aan loopondersteuning kan bieden. Deze optie wordt ook wel Walk Assist genoemd. Je activeert de stand door de knop boven de plusknop op het bedieningspaneel links in te drukken, en vervolgens de plusknop ingedrukt te houden. De boordcomputer laat, tijdens het lopen, Loop assist + in beeld zien op dat moment.

 

Wanneer je de loopstand gebruikt, houd er dan rekening mee dat verschillende dingen voor problemen kunnen zorgen. Wanneer je de plusknop loslaat, dan deactiveert het systeem de stand. Datzelfde geldt voor wanneer je ergens tegenaan botst of wanneer je remt.

Zorg er tot slot voor dat je de maximale snelheid niet overschrijdt of dat je de crank niet blokkeert. Als het goed is zijn dit geen dingen waar je tegenaan loopt tijdens normaal gebruik, bijvoorbeeld wanneer je even op straat loopt. Maar parkeer je de fiets in een schuur, let dan goed op dat je nergens tegenaan botst.

Watch on YouTube

Meer e-bike-video's van ID.nl zien? Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten