E-bike mee op vakantie? 8 onmisbare tips voor een geslaagde trip!
Neem je je e-bike mee op vakantie? Of je op je bestemming nu alleen af en toe lekker een stukje wilt fietsen of echt op fietsvakantie gaat, met deze 8 tips kan jouw e-bike-vakantie niet meer stuk!
Wil je er zeker van zijn dat je tijdens vakantie met de e-bike niet voor onaangename verrassingen komt te staan? Met deze tips heb je altijd wind mee! 1: Onderhoudsbeurt inplannen 2: E-bikeverzekering checken 3: Anti-diefstalbeveiliging regelen 4: De juiste fietsendrager kiezen 5: Fietstassen meenemen 6: Zorgen voor fietsnavigatie 7: Een helm dragen 8: Om je actieradius denken, vooral in de bergen
Lees ook: E-bike: dit zijn de 10 meest gestelde vragen aan de fietsenmaker
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
1: Plan tijdig een onderhoudsbeurt in
Heb je net een e-bike gekocht, dan heb je er waarschijnlijk meteen een servicebeurt bij gekregen, waardoor je zeker weet dat je fiets fiets als een zonnetje. Heb je je e-bike niet recentelijk aangeschaft? Breng hem dan voor een kleine beurt naar de dealer of de fietsenmaker. Wie weet vinden zij wel een verborgen gebrek dat je vakantie had kunnen verpesten. Beter dat je banden of andere onderdelen vervangen worden in je woonplaats, dan dat je midden in Frankrijk met een kapotte e-bike komt te staan.
Hier geven wij meer tips voor e-bike onderhoud dat je ook zelf thuis kunt doen.
2: Check je e-bike-verzekering
E-bikes zijn waardevol, dus ze worden steeds vaker verzekerd. Dat raden wij ook aan, want de e-bike wordt ook steeds populairder onder dieven. Controleer voor je vakantie nog eens je e-bikeverzekering; specifiek waar je wel en niet recht op hebt bij een ongeluk of diefstal. De meeste e-bikeverzekeringen in Nederland gelden ook voor alle EU-landen, maar het kan geen kwaad om dit nog eens te controleren.
Steeds meer e-bikeverzekeringen stellen bovendien als voorwaarde dat je een GPS-tracker laat inbouwen. Jouw verzekeraar ook? Zorg dat je hieraan voldoet en dat het systeem goed werkt (op je smartphone). Als dat niet zo is, dan kan je vergoedingsaanvraag zomaar afgekeurd worden.
Lees hier meer over hoe je in 7 stappen de juiste e-bikeverzekering vindt.
3: Zorg voor anti-diefstalbeveiliging
Ook op vakantie (of juist op vakantie) is het belangrijk om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken. Hierboven noemden we al even de GPS-tracker. Het is geen 100 procent garantie tegen diefstal (helaas). Maar als je fiets toch gestolen wordt, dan zijn er speciale eenheden die namens het trackingbedrijf of jouw verzekeringsmaatschappij de e-bike opsporen. In de meeste gevallen krijg je de fiets dan weer terug.
Voorkomen bijft natuurlijk altijd beter dan genezen, dus zet je e-bike altijd goed op slot en gebruik een extra slot om je fiets ergens aan vast te zetten . Sommige e-bikes hebben ook een extra beveiliging waarmee je op afstand de elektrische aandrijving permanent kunt uitschakelen. Probeer je e-bike altijd afgeschermd te parkeren, zodat hij niet in het zicht staat. Zelfs als de e-bike op de fietsdrager staat, kun je hem het beste met een extra slot vastketenen aan je auto of een tweede fiets.
Lees ook: Fiets veilig mee op de fietsendrager? Zo maken dieven geen kans!
4: Let op welke fietsdrager je meeneemt
Niet iedere fietsdrager is geschikt om e-bikes te vervoeren. Dat komt omdat elektrische fietsen veel zwaarder zijn dan normale tweewielers. Het verschil kan meer dan 10 kilo per fiets zijn! Vraag in de winkel naar e-bikegeschikte fietsdragers en bereken voor je vertrekt hoeveel gewicht er op je trekhaak terechtkomt met alle fietsen op de drager.
Benieuwd of jouw fietsdrager geschikt is voor elektrische fietsen? Hier moet je allemaal op letten.
©Andrea Miller
5: Neem fietstassen of een mandje mee
Je hebt de routes gepland voor je fietsvakantie, maar wat neem je allemaal mee op de tocht? Zelfs bij korte fietsritten zijn fietstassen of een mandje handig. Dat fietst prettiger dan met een rugtas op. Vakantiebonus: kom je onderweg leuke souvenirs tegen, dan kun je die ook makkelijk meenemen.
Handig om bij je te hebben (vooral bij langere ritten) • Een extra opgeladen accu, voor als je plotseling extra kilometers moet maken. • Een verbanddoosje. Handig bij valpartijen om kleine verwondingen te behandelen. • Een reparatieset. Laat iets simpels als een lekke band je dag niet verpesten. • Eten en drinken. Hoeft geen complete picknick te zijn, maar zorg in ieder geval voor een flesje water of een banaan om je energieniveau op peil te houden.
Enkel of dubbel?
Voor elke rit de juiste fietstas6: Goede fietsnavigatie is essentieel
Nieuwe routes ontdekken is een van de leukste dingen van een fietsvakantie. Je hebt met een e-bike alleen wel te maken met een maximaal elektrisch bereik. Plan dus van tevoren je fietsroute goed en neem onderweg fietsnavigatie mee. Je kunt ook een houder op je stuur plaatsen waar je je smartphone in kunt klikken. Met navigatie onderweg plan je supereenvoudig omwegen en tussenroutes, zodat je fietsdag veel avontuurlijker wordt.
©Ken
7: Draag een helm
In Nederland moet je verplicht een helm dragen op een speed pedelecs: e-bikes die 45 km/u kunnen halen halen. Ze zijn daarmee net zo snel als bromfietsen en hebben daarom een helmplicht. Voor andere soorten e-bikes geldt in Nederland geen helmplicht – maar het dragen van een helm wordt wel door alle verkeersinstanties aangeraden. Een fietshelm voorkomt veel dodelijke ongevallen in het verkeer.
In het buitenland zijn de regels rond fietshelmen in veel gevallen ook strenger. Zo moeten kinderen onder de 12 jaar in Frankrijk altijd een fietshelm dragen, zelfs als ze achterop zitten. Duitsland heeft vergelijkbare regels, al mag je in beide vakantielanden wel zonder helm met je e-bike fietsen. Toch raden wij de extra investering zeker aan, want niemand wil tijdens zijn vakantie in het ziekenhuis belanden.
Ook interessant: Hoe kies je de juiste fietshelm?
8: Bergrit? Denk om je actieradius!
Ga je fietsen in de bergen van Frankrijk, Duitsland of een ander populair vakantieland? Dat is absoluut de moeite waard, maar let op je actieradius! Bij steile wegen wordt de elektrische motor extra veel gebruikt, waardoor je accu verraderlijk snel kan leeglopen. Houd hier dus rekening mee. Vaak staat er in de handleiding van je e-bike wat de gemiddelde actieradius op bergwegen is. Je kunt ook ervoor kiezen om de tocht in een lagere versnelling te rijden.
©Andrey Popov