Elektrische bakfiets kopen? Lees eerst deze tips!
Moet je dagelijks een stel kinderen naar school vervoeren en kun je daar wel wat (trap)ondersteuning bij gebruiken. Dan is een elektrische bakfiets natuurlijk ideaal. Bij de aanschaf van zo'n gevaarte zijn er wel een paar dingen om over na te denken. Je leest er alles over in dit artikel!
Na het lezen van dit artikel weet je:
-
Wat de voordelen zijn van een elektrische bakfiets
-
Waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische bakfiets
-
Welke accessoires kunnen helpen om de ideale elektrische bakfiets te creëren
-
Lees ook: Met deze bakfietsaccessoires creëer je zelf je ideale bakfiets
Ze komen steeds vaker voorbij: bakfietsen vol kinderen en/of bagage. Ideaal om in een drukke stad snel van A naar B te komen of de kinderen af te zetten zonder de eindeloze zoektocht naar een parkeerplek. Ook als je geen auto rijdt of in een grote stad woont met weinig parkeerplaatsen is een bakfiets een goed alternatief.
Maar hoe voller de bakfietsen worden geladen, hoe lastiger het fietsen is. En dat is waarom elektrische bakfietsen uitkomst bieden: door jou net dat extra steuntje in de rug te geven.
Bakfiets proberen?
Hier zit er vast wel eentje voor je tussen!
©Lea Rae
Voordelen van een elektrische bakfiets
Een bakfiets weegt over het algemeen een stuk meer dan een gewone fiets. Tel daar het gewicht van de kinderen, boodschappen of andere bagage bij op en je begrijpt dat het al snel behoorlijk zwaar trappen is. Zeker als je regelmatig langere afstanden aflegt en af en toe bergopwaarts moet. Elektrische bakfietsen lossen dat op met trapondersteuning die het fietsen een stuk lichter maakt. Daarnaast zijn elektrische bakfietsen vaak voorzien van wandelondersteuning ('walk assist') waardoor ook het lopen met de fiets aan de hand een stuk makkelijker gaat.
💡LET OP HET GEWICHT Houd er rekening mee dat een elektrische bakfiets wel zwaarder is dan een gewone bakfiets. De zware motor maakt het mogelijk veel gewicht mee te nemen, maar dat maakt de bakfiets zelf soms moeilijker te hanteren. Ook kan de snelheid van de elektrische bakfiets meer vragen van je stuurmanskunsten.
Tweewieler versus driewieler
Voordat je een elektrische bakfiets aanschaft, is het goed om na te denken over een aantal zaken. Wil je bijvoorbeeld een elektrische bakfiets met twee of drie wielen? De tweewieler is vaak wat lichter en wendbaarder, maar een driewieler geeft weer meer stabiliteit. Een belangrijke vraag is natuurlijk ook wie of wat je er allemaal in wilt vervoeren. De flexibiliteit van een tweewieler kan voordelen bieden in bochten en bij oneffenheden, maar een bakfiets met twee wielen biedt maar ruimte voor drie kinderen: twee in de bak en een op een zitje achter op de fiets. Heb je meer ruimte nodig? Dan vervoer je met een driewieler vaak tot wel vijf kinderen: vier in de bak en eentje achterop.
Voordelen van tweewielers:
✅ Fietst lichter dan een driewieler en is wendbaarder in het verkeer.
✅ Compacter formaat.
✅ Sturen is vergelijkbaar met een gewone fiets.
Nadelen van tweewielers:
🔻 Minder stabiel en daardoor onder meer lastiger op de standaard te zetten.
🔻 Minder ruimte voor kinderen en bagage.
🔻 Vaak langer dan een driewieler; kan lastig zijn bij fietsen en/of stallen.
Voordelen van driewielers:
✅ Meer ruimte voor kinderen en bagage.
✅ Staat stabiel in stilstand bij bijvoorbeeld stoplichten.
✅ Eenvoudig te parkeren: geen standaard nodig.
Nadelen van driewielers:
🔻 Minder wendbaar in het verkeer.
🔻 Minder vering op slecht wegdek en daardoor minder comfortabel voor passagiers.
🔻 Breder dan een tweewieler; kan nadelig zijn bij fietsen en/of stallen.
De beste bak voor je elektrische bakfiets
Elektrische bakfietsen zijn er in talloze uitvoeringen, waarbij onder meer de bak kan verschillen wat betreft soort, kleur en maat. Dat alles kan invloed hebben op het gebruikscomfort van de bakfiets. Zo heeft alleen de materiaalkeuze, zoals hout, staal, aluminium of kunststof, al invloed op de levensduur, het gewicht en de stabiliteit van een elektrische bakfiets.
Lees ook: Bakfiets of fietskar voor je kinderen: wat past het best bij jou?
©pikselstock
Daarnaast is er keuze uit hoge en lage bakken. Een hoge bak biedt vaak wat meer bescherming, maar dat betekent niet direct dat een lage bak onveilig is. Wel is het handig om qua hoogte rekening te houden met de instapmogelijkheden. Zo bestaan er elektrische bakfietsen met bijvoorbeeld een verlaging, deurtje of trapje aan de zijkant van de bak. Dat zijn allemaal opties die het makkelijker maken om in en uit te stappen. Twijfel je wat voor jouw kinderen de beste oplossing is? Probeer het dan vooral eens bij je lokale fietsenwinkel.
Het vermogen van een elektrische bakfiets
De motor is uiteraard het allergrootste voordeel van een elektrische bakfiets. Het helpt je lichter trappen en biedt bij bepaalde modellen ook ondersteuning tijdens het lopen met de bakfiets aan de hand. Dat laatste is zeker aan te raden, omdat een elektrische bakfiets flink zwaar kan zijn. Let daar dus op bij de aanschaf.
Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Maar ook de normale motor verdient wat aandacht. De meeste elektrische fietsen hebben een motor met een vermogen tussen de 180 en 250 watt. Uiteraard heeft dat vermogen invloed op de snelheid van de fiets, maar bijvoorbeeld ook op het gewicht van de motor en het fietscomfort. Het is daarom aan te raden je hier goed over te laten adviseren door een expert en vooral de verschillende opties eens uit te proberen.
💡OMBOUWEN? Er bestaan ook mogelijkheden om zelf een bestaande bakfiets om te bouwen naar een elektrische bakfiets met specifieke ombouwsets. Dit is echter zeer sterk af te raden gezien de risico's en het gebrek aan garantie wanneer de bakfiets iets mankeert.
Zo krijg je de ideale elektrische bakfiets
Om een elektrische bakfiets helemaal aan te passen aan jouw wensen, is er een ruime keuze aan accessoires. Denk daarbij aan mogelijkheden voor het verbeteren van de zichtbaarheid en veiligheid van een elektrische bakfiets, maar bijvoorbeeld ook de decoratie. We lichten een paar aan te raden accessoires voor je uit:
Een goed slot om te voorkomen dat je elektrische bakfiets wordt gestolen. Een slot met het ART-keurmerk en minimaal 2 sterren is aan te raden. Er zijn ook ART-3-sloten verkrijgbaar. Die zijn nog een stuk veiliger, maar deze wegen al snel meer dan 3 kilo en dat maakt ze niet voor iedereen de makkelijkste keuze.
Een fietspomp met drukmeter, geschikt voor alle ventielen, om de luchtdruk van de banden altijd op peil te houden en zo het fietscomfort en de veiligheid te vergroten.
Reflectiestrips om de zichtbaarheid en veiligheid te vergroten en de kans op ongelukken te verkleinen.
Fietsspiegels om je extra alert te maken op het verkeer dat achter je rijdt als je een bocht wilt maken of probeert over te steken.
Een waterdichte bakfietshoes om de elektrische bakfiets en met name de motor te beschermen tegen vuil en vocht.
Geschikte zitjes voor de kinderen, zoals kinderstoelen. Voor de allerkleinsten bestaan er babyschalen waarmee je zelfs kinderen vanaf een paar maanden veilig kunt vervoeren in je bakfiets.
Gordels en passende fietshelmen, zodat kinderen altijd extra veilig worden vervoerd.
Zonnedaken en/of regententen om de elektrische bakfiets en alle inzittenden te beschermen tegen alle weersomstandigheden.
Losse kussens of verbonden zit- en rugkussens om het zitcomfort van de passagiers te verhogen.
Opbergers, organizers, antislipmatten en bagagenetten om bagage veilig en stabiel te vervoeren.
Ook interessant: 10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken