ID.nl logo
Elektrische bakfiets kopen? Lees eerst deze tips!
© Sylvain Robin
Mobiliteit

Elektrische bakfiets kopen? Lees eerst deze tips!

Moet je dagelijks een stel kinderen naar school vervoeren en kun je daar wel wat (trap)ondersteuning bij gebruiken. Dan is een elektrische bakfiets natuurlijk ideaal. Bij de aanschaf van zo'n gevaarte zijn er wel een paar dingen om over na te denken. Je leest er alles over in dit artikel!

Na het lezen van dit artikel weet je:

Ze komen steeds vaker voorbij: bakfietsen vol kinderen en/of bagage. Ideaal om in een drukke stad snel van A naar B te komen of de kinderen af te zetten zonder de eindeloze zoektocht naar een parkeerplek. Ook als je geen auto rijdt of in een grote stad woont met weinig parkeerplaatsen is een bakfiets een goed alternatief.

Maar hoe voller de bakfietsen worden geladen, hoe lastiger het fietsen is. En dat is waarom elektrische bakfietsen uitkomst bieden: door jou net dat extra steuntje in de rug te geven.

Bakfiets proberen?

Hier zit er vast wel eentje voor je tussen!

©Lea Rae

Voordelen van een elektrische bakfiets

Een bakfiets weegt over het algemeen een stuk meer dan een gewone fiets. Tel daar het gewicht van de kinderen, boodschappen of andere bagage bij op en je begrijpt dat het al snel behoorlijk zwaar trappen is. Zeker als je regelmatig langere afstanden aflegt en af en toe bergopwaarts moet. Elektrische bakfietsen lossen dat op met trapondersteuning die het fietsen een stuk lichter maakt. Daarnaast zijn elektrische bakfietsen vaak voorzien van wandelondersteuning ('walk assist') waardoor ook het lopen met de fiets aan de hand een stuk makkelijker gaat.

💡LET OP HET GEWICHT Houd er rekening mee dat een elektrische bakfiets wel zwaarder is dan een gewone bakfiets. De zware motor maakt het mogelijk veel gewicht mee te nemen, maar dat maakt de bakfiets zelf soms moeilijker te hanteren. Ook kan de snelheid van de elektrische bakfiets meer vragen van je stuurmanskunsten.

Tweewieler versus driewieler

Voordat je een elektrische bakfiets aanschaft, is het goed om na te denken over een aantal zaken. Wil je bijvoorbeeld een elektrische bakfiets met twee of drie wielen? De tweewieler is vaak wat lichter en wendbaarder, maar een driewieler geeft weer meer stabiliteit. Een belangrijke vraag is natuurlijk ook wie of wat je er allemaal in wilt vervoeren. De flexibiliteit van een tweewieler kan voordelen bieden in bochten en bij oneffenheden, maar een bakfiets met twee wielen biedt maar ruimte voor drie kinderen: twee in de bak en een op een zitje achter op de fiets. Heb je meer ruimte nodig? Dan vervoer je met een driewieler vaak tot wel vijf kinderen: vier in de bak en eentje achterop.

Voordelen van tweewielers:

✅ Fietst lichter dan een driewieler en is wendbaarder in het verkeer.

✅ Compacter formaat.

✅ Sturen is vergelijkbaar met een gewone fiets.

Nadelen van tweewielers:

🔻 Minder stabiel en daardoor onder meer lastiger op de standaard te zetten.

🔻 Minder ruimte voor kinderen en bagage.

🔻 Vaak langer dan een driewieler; kan lastig zijn bij fietsen en/of stallen.

Voordelen van driewielers:

✅ Meer ruimte voor kinderen en bagage.

✅ Staat stabiel in stilstand bij bijvoorbeeld stoplichten.

✅ Eenvoudig te parkeren: geen standaard nodig.

Nadelen van driewielers:

🔻 Minder wendbaar in het verkeer.

🔻 Minder vering op slecht wegdek en daardoor minder comfortabel voor passagiers.

🔻 Breder dan een tweewieler; kan nadelig zijn bij fietsen en/of stallen.

De beste bak voor je elektrische bakfiets

Elektrische bakfietsen zijn er in talloze uitvoeringen, waarbij onder meer de bak kan verschillen wat betreft soort, kleur en maat. Dat alles kan invloed hebben op het gebruikscomfort van de bakfiets. Zo heeft alleen de materiaalkeuze, zoals hout, staal, aluminium of kunststof, al invloed op de levensduur, het gewicht en de stabiliteit van een elektrische bakfiets.

Lees ook: Bakfiets of fietskar voor je kinderen: wat past het best bij jou?

©pikselstock

Daarnaast is er keuze uit hoge en lage bakken. Een hoge bak biedt vaak wat meer bescherming, maar dat betekent niet direct dat een lage bak onveilig is. Wel is het handig om qua hoogte rekening te houden met de instapmogelijkheden. Zo bestaan er elektrische bakfietsen met bijvoorbeeld een verlaging, deurtje of trapje aan de zijkant van de bak. Dat zijn allemaal opties die het makkelijker maken om in en uit te stappen. Twijfel je wat voor jouw kinderen de beste oplossing is? Probeer het dan vooral eens bij je lokale fietsenwinkel.

Het vermogen van een elektrische bakfiets

De motor is uiteraard het allergrootste voordeel van een elektrische bakfiets. Het helpt je lichter trappen en biedt bij bepaalde modellen ook ondersteuning tijdens het lopen met de bakfiets aan de hand. Dat laatste is zeker aan te raden, omdat een elektrische bakfiets flink zwaar kan zijn. Let daar dus op bij de aanschaf.

Meld je aan voor de E-bakfiets Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bakfiets Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Maar ook de normale motor verdient wat aandacht. De meeste elektrische fietsen hebben een motor met een vermogen tussen de 180 en 250 watt. Uiteraard heeft dat vermogen invloed op de snelheid van de fiets, maar bijvoorbeeld ook op het gewicht van de motor en het fietscomfort. Het is daarom aan te raden je hier goed over te laten adviseren door een expert en vooral de verschillende opties eens uit te proberen.

💡OMBOUWEN? Er bestaan ook mogelijkheden om zelf een bestaande bakfiets om te bouwen naar een elektrische bakfiets met specifieke ombouwsets. Dit is echter zeer sterk af te raden gezien de risico's en het gebrek aan garantie wanneer de bakfiets iets mankeert.

Zo krijg je de ideale elektrische bakfiets

Om een elektrische bakfiets helemaal aan te passen aan jouw wensen, is er een ruime keuze aan accessoires. Denk daarbij aan mogelijkheden voor het verbeteren van de zichtbaarheid en veiligheid van een elektrische bakfiets, maar bijvoorbeeld ook de decoratie. We lichten een paar aan te raden accessoires voor je uit:

  • Een goed slot om te voorkomen dat je elektrische bakfiets wordt gestolen. Een slot met het ART-keurmerk en minimaal 2 sterren is aan te raden. Er zijn ook ART-3-sloten verkrijgbaar. Die zijn nog een stuk veiliger, maar deze wegen al snel meer dan 3 kilo en dat maakt ze niet voor iedereen de makkelijkste keuze.

  • Een fietspomp met drukmeter, geschikt voor alle ventielen, om de luchtdruk van de banden altijd op peil te houden en zo het fietscomfort en de veiligheid te vergroten.

  • Reflectiestrips om de zichtbaarheid en veiligheid te vergroten en de kans op ongelukken te verkleinen.

  • Fietsspiegels om je extra alert te maken op het verkeer dat achter je rijdt als je een bocht wilt maken of probeert over te steken.

  • Een waterdichte bakfietshoes om de elektrische bakfiets en met name de motor te beschermen tegen vuil en vocht.

  • Geschikte zitjes voor de kinderen, zoals kinderstoelen. Voor de allerkleinsten bestaan er babyschalen waarmee je zelfs kinderen vanaf een paar maanden veilig kunt vervoeren in je bakfiets.

  • Gordels en passende fietshelmen, zodat kinderen altijd extra veilig worden vervoerd.

  • Zonnedaken en/of regententen om de elektrische bakfiets en alle inzittenden te beschermen tegen alle weersomstandigheden.

  • Losse kussens of verbonden zit- en rugkussens om het zitcomfort van de passagiers te verhogen.

  • Opbergers, organizers, antislipmatten en bagagenetten om bagage veilig en stabiel te vervoeren.

Ook interessant: 10 accessoires om je (elektrische) bakfiets nóg veiliger te maken

Op zoek naar een bakfiets? Kijk en vergelijk op Kieskeurig.nl!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.