Kan ik thuis een laadpaal installeren als ik zonnepanelen en een warmtepomp heb?
We moeten verduurzamen vanwege het klimaat en daarom wordt groot ingezet op elektrisch rijden en huizen van het gas afkoppelen. Alleen hoe goed gaan die twee zaken samen? Een elektrische auto is een grootverbruiker van energie en ook een warmtepomp is geen kleinverbruiker in huis. Zonnepanelen bieden dan uitkomst, maar je moet wel met een paar factoren rekening houden als je een warmtepomp en een elektrische laadpaal wil voorzien van stroom met zonnepanelen.
🔋 Na het lezen van dit artikel weet je: Of je meterkast geschikt is voor een warmtepomp of elektrische laadpaal | Hoe je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt | Dat je niet altijd kunt laden met zonne-energie
Lees ook: Thuis een laadpaal installeren? Dit moet je eerst doen
Kun je een elektrische auto laden met energie van zonnepanelen?
Als je thuis een laadpaal wilt installeren voor je elektrische auto, dan kan het slim zijn om ook meteen zonnepanelen te installeren. Hierdoor kun je op zonnige dagen de energierekening beperken door de opgewekte stroom van je zonnepanelen te gebruiken om de accu van je elektrische auto op te laden. De vraag is natuurlijk: hoeveel panelen heb je nodig?
Het antwoord op die vraag is helaas niet eenvoudig. Dit is namelijk van veel factoren afhankelijk. Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoeveel je auto verbruikt. Je kunt dit schatten door het verbruik van je auto in kilowattuur per kilometer te nemen. Vermenigvuldig dit aantal met het aantal kilometer dat je gemiddeld per jaar rijdt en je krijgt het aantal kWh dat de zonnepanelen in ieder geval moeten opwekken om je auto te kunnen opladen.
Dit getal is wel de situatie onder ideale omstandigheden, want je kunt je auto niet altijd opladen tijdens momenten dat de zon schijnt. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook andere apparaten in huis van stroom voorzien met je zonnepanelen. Neem dit verbruik dus ook mee in je berekening om te kijken hoeveel panelen je nodig hebt.
Op zoek naar een laadpaal die gelijk voor je wordt geïnstalleerd?
Coolblue adviseert én installeert
Kun je een laadpaal installeren als je ook een warmtepomp hebt?
Mocht je al een warmtepomp of een elektrische auto hebben, dan weet je al dat ze allebei veel energie verbruiken. Zowel voor een warmtepomp als een laadpaal voor elektrische auto aan huis moet je een fase-3-meterkast hebben. Daarnaast moet je genoeg capaciteit hebben om beide te kunnen voorzien van stroom. Mocht je niet weten of je genoeg capaciteit hebt, laat dan een specialist komen om dit te controleren.
Een laadpaal en warmtepomp kunnen allebei voorzien worden voorzien van stroom via zonnepanelen. Hiervoor heb je wel meer panelen nodig dan wordt ingeschat voor het verbruik van een gemiddeld huishouden.
©Robert Poorten
Zowel voor een warmtepomp als een laadpaal voor elektrische auto aan huis moet je een fase-3-meterkast hebben
- Robert, laadpaal-expert van ID.nl
Hoeveel panelen heb je gemiddeld nodig voor een elektrische auto en warmtepomp?
Voor een elektrische auto met een gemiddeld verbruik wordt meestal tussen de 8 en 10 zonnepanelen geadviseerd. Voor een warmtepomp is dit 7 tot 9 panelen. Wil je ook de rest van je elektrische apparatuur zoveel mogelijk op zonne-energie laten draaien? Dan zit je al snel op circa 20 zonnepanelen. Natuurlijk is dit aantal variabel en afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de ligging van je huis (en daarmee je zonnepanelen). Daarom is het verstandig om je te laten adviseren door een specialist voor je een grote investering doet om zonnepanelen te laten plaatsen.
Weten welke warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!
Volledig laden zonder netstroom erg lastig
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je niet altijd wilt of kunt laden op momenten dat ook de zon schijnt. Na zonsondergang bijvoorbeeld, maar ook tijdens een zeer bewolkte dag, kan het vermogen van de zonnepanelen niet meer voldoende zijn om alles van stroom te voorzien. In die gevallen moet je terugvallen op netstroom en maak je meer kosten. Gelukkig is er nog een salderingsregeling. Kort gezegd betekent dit dat de energie die je gedurende het jaar terug levert aan het net, mag wegstrepen tegen je verbruik. Deze regeling wordt alleen langzaam afgebouwd, dus voor de lange termijn moet je rekening houden met hogere kosten.
Lees ook: Zonnepanelen en de salderingsregeling: nu en straks
Een laadpaal aan huis of een laadpaal in de straat
Het kan zijn dat je na het maken van de rekensom tot de conclusie komt dat het niet mogelijk is om zowel een elektrische laadpaal als een warmtepomp te voorzien van stroom met zonnepanelen. Bijvoorbeeld door de ligging van je huis of omdat er simpelweg niet genoeg panelen op het dak passen. Een alternatief vinden voor een warmtepomp is lastig, maar voor een laadpaal zijn er gelukkig meer mogelijkheden. Je kunt namelijk bij de gemeente een aanvraag doen voor een openbare laadpaal in de straat. Deze moet je weliswaar delen met de buren, maar je hoeft dan niet zelf een grote investering te doen in de laadpaal en eventuele extra zonnepanelen. Laden via een openbare paal kost wel altijd geld, ook als de zon schijnt.
Lees ook: Zo vraag je een openbare laadpaal aan
Kun je een laadpaal thuis laten plaatsen? Check hier het aanbod bij Coolblue.