Zo vraag je een openbare laadpaal aan voor je elektrische auto

© cerro_photography

Zo vraag je een openbare laadpaal aan voor je elektrische auto

Laadpaal

Geplaatst: 12 oktober 2022 - 10:35

Aangepast: 14 november 2022 - 12:56

Redactie

Is een laadpaal niet mogelijk bij je eigen woning? Goed nieuws. Je kunt een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente. Met dit stappenplan is dat snel gebeurd.

Als je geen laadpaal en wel een elektrische auto hebt, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt een laadpaal thuis (laten) plaatsen: je kiest zelf een laadpaal en een installateur en de kosten voor de plaatsing en de laadpaal draag je zelf. Je hoeft hiervoor verder niks aan te vragen behalve de offerte. Hoe je dat aanpakt, kun je hier lezen. En kun je een laadpaal thuis laten plaatsen? Check hier het aanbod bij Coolblue.

Maar wat als je niet de mogelijkheid hebt om een laadpaal aan huis te laten plaatsen, omdat je niet over een eigen parkeerplaats beschikt? Dan kun je een laadpaal aanvragen bij jouw gemeente. Nog niet alle gemeentes doen dit, maar de meeste inmiddels wel. Het gaat dan om een openbaar laadpunt waar niet alleen jij, maar ook anderen hun elektrische auto aan mogen opladen. Je betaalt niet voor de laadpaal en de plaatsing, maar alleen voor de kWh ’s waarmee je de accu van de auto oplaadt. Hoe dat moet, een laadpaal aanvragen bij jouw gemeente? We leggen het hieronder stap voor stap uit.

Zoek je een laadpaal aan huis? Vraag direct een offerte op maat aan!

© David Peperkamp

Voor de aanvraag

Laadpaal aanvragen: check de regels van jouw gemeente

Begin met kijken wat in jouw gemeente de regels voor het aanvragen van een laadpaal zijn. Die regels zijn namelijk niet overal hetzelfde. Over het algemeen is de hoofdregel wel hetzelfde: je kunt als aanvrager geen laadpaal voor je elektrische auto aan huis installeren als je niet over een parkeerplaats op eigen terrein beschikt. Niet iedereen heeft een eigen oprit. Soms staat de auto op een parkeerplaats iets verderop. Ook als je in een flat of appartement woont heb je meestal geen eigen parkeerplaats. Parkeergarage in je appartementengebouw? Dat wordt vaak wel als mogelijkheid tot eigen parkeergelegenheid gezien. In grote steden moet je meestal in aanmerking komen voor een parkeervergunning om een aanvraag voor een laadpaal te mogen doen.

Voldoet je elektrische auto aan de eisen voor een laadpaal?

De gemeentes stellen ook vaak eisen aan de elektrische auto die je eraan wil opladen. Een regel kan zijn dat het om een volledig elektrische auto moet gaan. Sommigen stellen eisen aan de accucapaciteit of een minimale actieradius. Je hoeft ook niet altijd een bewoner van de gemeente te zijn. Soms kun je ook als werknemer in een bepaalde gemeente een laadpaal voor je elektrische auto aanvragen. Voor alle gemeentes geldt: wees op tijd met je aanvraag. Het kan zomaar een paar maanden tot een half jaar duren voordat de laadpaal geplaatst wordt.

© Ralf Geithe

De daadwerkelijke aanvraag

Op de website van je gemeente

Je begint op de website van jouw gemeente. Als het mogelijk is om een laadpaal voor een elektrische auto aan te vragen, is er vast en zeker een pagina waarop ze uitleggen hoe het werkt. Gemeentes zijn leidend bij het beoordelen van de aanvraag. Omdat er iets verandert aan de openbare ruimte is er een verkeersbesluit nodig. De gemeentes besteden het aanvraagproces en de montage vaak uit. Soms hebben ze een vaste partij die de laadpalen plaatst en soms heb je als aanvrager de keuze uit meerdere leveranciers met verschillende tarieven voor het opladen. Dat is iets om mee te nemen in de keuze.

Geen informatie bij je gemeente?

Geen informatie op de website van de gemeente? Probeer het dan via het centrale aanvraagportaal laadpaalnodig.nl. Het is een onafhankelijk startpunt, ontwikkeld door gemeentes, marktpartijen en overheden. Zij helpen je ook op weg als je gemeente nog niet up-to-date is op het gebied van laadpalen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000