Een goede laadpaal voor thuis: hier moet je op letten
Als je een laadpaal thuis wil installeren, dan wil je er uiteraard één die voor jou het beste werkt. Wat is je gewenste laadsnelheid, wil je een vaste laadkabel of niet en wil je slim kunnen laden? Er zijn veel mogelijkheden, maar waar waar moet je op letten bij het vinden van de juiste laadpaal? We vertellen het je in dit artikel.
Je krijgt in dit artikel antwoord op de volgende vragen:
- Kan ik gewoon een laadpaal installeren?
- Heb ik een vergunning nodig voor een laadpaal thuis?
- Hoelang gaat een laadpaal eigenlijk mee?
- Moet je een laadpaal onderhouden?
- Wat voor elektriciteitsaansluiting heb ik nodig?
- Laadpaal met vaste kabel of laadpaal zonder vaste kabel?
- Kun je zelf een laadpaal aansluiten?
- Ook interessant voor jou: het artikel Feiten en fabels rondom thuisladen.
Kan ik gewoon een laadpaal installeren?
Een laadpaal aan je huis of in je tuin is ideaal als je elke dag met een volle accu wilt vertrekken. Heb je op eigen terrein plek voor een laadpaal, dan kun je er in vrijwel alle gevallen een laten installeren.
Wil je een openbare laadpaal in de buurt of in je eigen straat laten plaatsen? Daar lees je meer over in ons artikel Zo vraag je een openbare laadpaal aan.
Heb ik een vergunning nodig voor een laadpaal thuis?
Je hebt pas een vergunning nodig als je je laadpaal wilt plaatsen op gemeentegrond tussen jouw woning en je eigen parkeerplaats. De gemeente zal eerst de locatie van de laadpaal moeten goedkeuren. Op eigen grond kan je gewoon je laadpaal plaatsen zonder restricties.
Kun je een laadpaal thuis laten plaatsen? Check hier het aanbod bij Coolblue.
Hoelang gaat een laadpaal eigenlijk mee?
De levensduur van een eigen laadpaal hangt erg af van de weersinvloeden en andere omstandigheden rondom de laadpaal. Ruw gebruik of vandalisme kunnen de levensduur natuurlijk flink bekorten. Qua slijtage valt het allemaal erg mee. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat je er zeker tien jaar mee kunt doen. Je hebt een grotere kans dat je na verloop van jaren een snellere laadpaal wilt of eentje met meer functies (bi-directioneel laden bijvoorbeeld) dan dat de laadpaal is versleten.
Domme laadpaal of slimme laadpaal kiezen? Slimme laadpalen hebben extra opties, zijn online uit te lezen en te bedienen en kunnen het stroomverbruik in de gaten houden. Ook load-balancing-functionaliteit is interessant. Dan kan de laadpaal langzamer laden als er in huis veel stroomverbruik is, bijvoorbeeld door een warmtepomp of inductieplaat. Of goed rekening houden met de opbrengst van je zonnepanelen, zodat je met zo min mogelijk dure stroom kunt opladen. Vaak kun je dit soort instellingen via een app doen.
Ook kun je gastgebruik instellen met de bijbehorende laadkosten voor de gastgebruiker. Dan moet de laadpaal ook een paslezer hebben en je zit meestal aan een abonnement op een backoffice vast die het gastgebruik administreert en factureert.
Moet je een laadpaal onderhouden?
Een laadstation heeft in principe geen onderhoud nodig. Af en toe een doekje eroverheen en de spinrag en het zand uit de laadstekker halen is genoeg. Check ook of de isolatie van de bedrading in orde is (geen scheurtjes of sneetjes in de isolatie) en of de aardlekschakelaar het nog doet. Zakelijke laadoplossingen met meer dan twee laadstations moeten wel elk jaar gecheckt te worden.
Wat voor elektriciteitsaansluiting heb ik nodig?
Bij de installatie moet je nagaan of je woning een enkelfasige of driefasige elektriciteitsaansluiting heeft. Dit is essentieel voor de snelheid van het laden. Driefase-laden heeft de voorkeur, dus als je auto dat ondersteunt (niet alle auto’s doen dat), overweeg dan om je elektriciteitsaansluiting om te laten zetten naar driefasen. Meestal is dat gratis, maar je moet wel kosten maken voor de veranderingen in je meterkast.
Tip: Korte afstand = efficiënter laden Houd de afstand tussen de laadpaal en de parkeerplaats zo kort mogelijk om laadverlies te voorkomen. Langere stukken zijn prima te overbruggen, maar gebruik dan wel dikkere kabels. Zo beperk je laadverliezen en voorkom je oververhitting.
Laadpaal met vaste kabel of laadpaal zonder vaste kabel?
Laadpaal met vaste kabel
Een vaste kabel heeft als voordeel dat je bij het laden niet je eigen kabel uit de auto hoeft te halen. Dat scheelt weer een extra handeling. Regent het en wil je wegrijden, dan hoef je geen natte oplaadkabel in je achterbak te leggen.
Kies je voor een laadpaal met een vaste kabel? Let dan op de plaatsing ervan ten opzichte van hoe je je auto parkeert. Zo’n vaste kabel heeft vaak een lengte van 5 tot 8 meter. Welke lengte voor jou het handigste is, hangt af van de positie van de laadklep op je auto. Bij sommige auto’s zit die aan de zijkant of voorkant. Zit de laadklep aan de voorkant van de auto en parkeer je zodanig dat de laadpaal daar dan dichtbij zit, dan is een kortere kabel handiger. Moet je met de kabel om de auto heen, dan is een kabel van 8 meter of meer echt geen luxe.
Laadpaal zonder vaste kabel
Een laadpaal zonder vaste kabel oogt wat netter en is minder vandalisme-gevoelig. Vooral op plekken waar de laadpaal erg zichtbaar is en waar mensen er vlak langs kunnen lopen, wil je liever geen vaste kabel aan je laadpaal. Je kunt de kabel dan meenmemen in je auto of thuis ergens opbergen, bijvoorbeeld in de buurt van de schakelaar om je laadpaal op spanning te kunnen zetten.
©Evgeny&Karina Gerasimovi
Kun je zelf een laadpaal aansluiten?
De installatie van een laadstation kan in principe door iedereen worden uitgevoerd, zolang je tenminste geen zegels in je groepenkast verbreekt. Om die dan weer te verzegelen, is een erkend en gecertificeerd installateur nodig. Vaak zie je dat mensen de graaf- en andere voorbereidende werkzaamheden zelf doen en het laatste stukje aansluitwerk in de meterkast door een installateur laten uitvoeren. Ben je niet zo zeker van je eigen kunnen, laat dan alles door een professional doen. Het gaat wel om grote stroomvermogens die vaak urenlang door de kabels lopen.