Checklist voor je eigen laadpaal thuis
Met de groei van elektrisch rijden, kiezen steeds meer mensen voor een eigen laadpaal thuis. Handig, maar waar moet je op letten bij de aanschaf? Deze praktische checklist belicht alle belangrijke aspecten van het aanschaffen en installeren van een laadpaal voor je elektrische auto bij je woning. Van benodigde vergunningen tot de keuzes voor paaltype, snelheid en extra opties.
In dit artikel behandelen we onder meer:
✓ De belangrijkste vereisten voor een eigen laadpaal thuis ✓ Verschillende typen laadpalen: wallbox of paal? ✓ Keuzes over plaatsing, snelheid en aansluitingen ✓ Opties als vaste kabel, zonnepanelen en load balancing ✓ Zelf installeren of een expert inhuren? ✓ Een reële kostenschatting voor je laadpaalproject
Ook interessant:
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Nu de elektrische auto steeds meer gemeengoed wordt, hebben steeds meer mensen een eigen laadpaal. En waarom ook niet? Met je eigen laadpaal op de oprit vertrek je elke ochtend met een volledig opgeladen accupakket. Een laadpaal thuis is echter niet altijd voor iedereen weggelegd, omdat je wel aan een aantal regels bent gebonden en omdat het geen goedkope investering is. Voor wie graag wil weten wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een eigen laadpaal, geven we een overzicht van de belangrijkste keuzes. Wat heb je nodig en waar moet je rekening mee houden?
Wat heb je nodig voor een eigen laadpaal?
Een eigen laadpaal is niet al te ingewikkeld om te realiseren. Er is keuze genoeg en wie heel even zoekt, zal al snel een selectie laadpalen gevonden hebben die prima geschikt zijn voor zijn of haar auto. Het voornaamste wat je nodig hebt, is een eigen terrein. Laadpalen mogen namelijk niet op openbaar terrein staan en het snoer van de paal naar de auto mag niet over bijvoorbeeld een trottoir lopen. Dit maakt een laadpaal voor veel bewoners van een rijtjeshuis al een lastige zaak, maar wie beschikt over een eigen oprit, kan probleemloos aan de slag.
Past de laadpaal op mijn eigen terrein?
Is het antwoord op bovenstaande vraag een volmondig ‘ja’, dan is er niks aan de hand en kun je doen wat je wilt met je laadpaal. Is het antwoord ‘nee’ en zou de draad tussen je auto en de laadpaal bijvoorbeeld over openbaar terrein lopen, dan dien je contact op te nemen met de gemeente. De gemeente moet jouw plannen omtrent de laadpaal dan eerst goedkeuren en hiervoor een vergunning verlenen. Gaat de gemeente niet akkoord, dan komt er geen laadpaal.
©Mediaparts
Welke keuzes moet je maken bij een eigen laadpaal?
Het nemen van een laadpaal stelt je voor enkele keuzes. Sommige knopen zijn vrij eenvoudig door te hakken, anderen kosten wat meer tijd of stellen je voor meer hoofdbrekens.
1: Ga je voor een laadpaal of een wallbox?
Qua werking is er geen verschil tussen de laadpaal en de wallbox, en eigenlijk zeggen de namen al voldoende. Een laadpaal is een losse paal die ingegraven wordt en een wallbox bevestig je aan de muur. Verder is de werking volledig identiek.
2: Waar komt de laadpaal te staan?
Minstens zo belangrijk als de keuze tussen een laadpaal en een wallbox, is de locatie ervan. Bepaal dit van tevoren nauwkeurig, want als alles eenmaal op zijn plek zit, is het niet makkelijk om dat weer te veranderen.
3: Kies je een laadpaal met 1-fase- of met 3-faseladen?
Een 1-fase-aansluiting heeft een fasedraad met 230 volt wisselspanning, een 3-fase-aansluiting heeft er drie, met tussen de fasen een spanningsverschil van 400 volt. In de regel bieden oudere huizen alleen de mogelijkheid tot 1-faseladen en kun je in nieuwere woningen ook 3-faseladen. Wil je weten wat er mogelijk is in jouw huis? Kijk dan in je meterkast. Staat er 220 V of 230 V op je elektriciteitsmeter, dan heb je een 1-fase-aansluiting. Staat er 3x 220/230 V of 380.400 V, dan heb je een 3-fase-aansluiting.
Overigens is het mogelijk om je 1-fase-aansluiting om te toveren tot een 3-fase-aansluiting, voor een paar honderd euro regelt je netbeheerder dat. Daarna moet je je meterkast nog laten ombouwen tot 3-fasevariant, of je gebruikt de 3-fase-aansluiting alleen voor de laadpaalgroep.
Het grote verschil tussen 1-faseladen en 3-faseladen is de snelheid waarmee je auto wordt opgeladen. Hoe meer vermogen de lader kan hebben, hoe sneller het accupakket van je auto vol is. De meeste EV’s bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot 3-faseladen, maar oudere elektrische auto’s kunnen soms beperkt zijn tot 1-faseladen. Kijk dus altijd eerst naar wat je auto en je huis aankunnen voordat je je laadpaal uitzoekt.
4: Neem je een laadpaal met of zonder vaste kabel?
Heb je een laadpaal met vaste kabel, dan hoef je niet steeds een kabel uit je auto te halen. Wel oogt de laadpaal ietsje rommelig en is die een tikje vandalismegevoeliger. Heb je een laadpaal zonder vaste kabel, dan ben je dus bij elk oplaadmoment met kabels aan het sjouwen, maar ziet het er allemaal wel wat strakker uit.
5: Neem je zonnepanelen bij je laadpaal?
Heb je al zonnepanelen, dan is dat een waardevolle toevoeging aan je laadpaal. Met een beetje geluk kun je je auto elke keer puur op zonne-energie opladen, wat aanzienlijk scheelt in de elektriciteitsrekening. Heb je nog geen zonnepanelen, dan is het een goed idee om deze serieus te overwegen. Zeker, het is een extra investering, maar die extra investering kan op de lange termijn absoluut een bepaalde winst opleveren.
6: Kies je voor dynamic load balancing?
Een laadpaal met dynamic load balancing is zeer aan te raden. Dynamic load balancing voorkomt namelijk dat je zekeringen doorslaan als er overmatig stroom wordt verbruikt in huis, terwijl je auto ook nog eens aan de paal hangt. Het systeem houdt bij hoe het stroomverbruik in huis is en draait het laadvermogen terug als dat tijdelijk nodig is. Het is dus zeer aan te raden om te kiezen voor een laadpaal die dynamic load balancing ondersteunt.
©MRA-Elektrisch
Zelf doen of laten plaatsen? Ons advies? Huur een expert in. Wie een eigen laadpaal gaat plaatsen, zal zeer goed moeten weten waar hij of zij mee bezig is, want je gaat wel aan de slag met elektriciteit. Gaat er iets fout, dan kan dat zeer vervelende gevolgen hebben. Door een expert in te huren, betaal je weliswaar voor de manuren, maar weet je tegelijk dat alles zo veilig en kwalitatief hoogwaardig mogelijk gebeurt. En zo'n ontzorging is zeker wat waard.
Wat kost een eigen laadpaal?
De kosten voor een laadpaal en alles wat daarbij komt kijken, hangen natuurlijk af van je wensen en wat er allemaal voor nodig is om het project te realiseren. Je zult moeten denken aan de prijs van de laadpaal of wallbox zelf, de eventuele noodzaak tot het creëren van een 3-fase-aansluiting en of je de installatie zelf wilt doen of niet. Laat je dat doen, dan lopen de kosten natuurlijk op. Gelukkig kun je bij alle aanbieders een keurige offerte aanvragen, zodat je altijd weet waar je aan toe bent.