Wat zijn de voordelen van een slimme laadpaal?
Slimme laadpalen: wat kun je daar eigenlijk mee, en wat zijn de verschillen met een normaal laadstation? We leggen het allemaal uit in dit artikel!
Elektrisch rijden is de toekomst. Daarom is het logisch dat laadpalen voortdurend in ontwikkeling zijn. De nieuwste trend is de slimme laadpaal. Die is flexibeler, gebruiksvriendelijker en duurzamer dan zijn voorgangers. Ontdek wat je ermee kunt en of upgraden de moeite waard is.
-
Een slimme laadpaal: efficiënt, voordelig en toekomstbestendig
-
Gebruiksvriendelijkheid en controle van een slimme laadpaal
-
Koopadvies: wat heb je nodig?
-
Voor het eerst een laadpaal thuis installeren? Hier moet je op letten!
Voordelen van een slimme laadpaal
In het kort hebben slimme laadpalen meer mogelijkheden omdat ze communiceren met de rest van het energienetwerk en andere slimme apparaten. Ze zijn voorzien van software die, ondersteund door AI, door analyse het laadgedrag optimaliseert. We leggen hieronder uit hoe dat werkt.
Laadmomenten efficiënt beheren
Een slim laadstation heeft inzicht in de vraag en aanbod naar energie. Tijdens zonnige of zeer winderige periodes wordt er veel groene stroom opgewekt. Helaas is daar soms een overschot van. Slimme laadpalen kunnen dit moment afwachten. Tijdens een hoge vraag stellen ze het opladen van de accu even uit, om vervolgens tijdens een overschot de auto op te laden. Dat vermindert de belasting op het elektriciteitsnetwerk (ook wel 'load balancing' genoemd) en maximaliseert het gebruik van groene energie.
Wachten tot het dag is voor zonne-energie is een simpel voorbeeld. Maar slimme laadpalen zijn ook te koppelen aan de weersvoorspelling, zodat ze nog preciezer inspelen op de beschikbare energie. Verder leren ze van jouw persoonlijke ritme en rijgedrag, zodat je auto altijd opgeladen klaarstaat.
©Studio Harmony
Besparing op de laadkosten
Wachten met opladen tot het dalurentarief voor elektriciteit ingaat en zo kosten besparen: een slimme laadpaal draait daar z'n hand niet voor om. Je kunt je auto gewoon inpluggen als je thuiskomt van je werk en de laadpaal wacht met laden tot het tarief voor daluren ingaat. Dankzij de slimme technologie gaat dat helemaal automatisch.
Ook lezen: Geld verdienen met een laadpaal: is dat mogelijk?
Maar het dalurenconcept is inmiddels gedateerd, want er is overdag een enorm aanbod van zonne-energie. Tarieven worden op basis van het aanbod van groene stroom continu aangepast. Ook daar speelt een slimme laadpaal handig op in. Bijvoorbeeld door het seizoen en de tijd van het jaar te analyseren. Voor jou is het voordeel dat je kosten bespaart. Tenminste, als je een dynamisch energiecontract hebt.
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!
Toekomstbestendig
Het balanceren van het stroomnet is hierboven al benoemd: tijdens hoge vraag wacht een slimme laadpaal met stroom afnemen. Maar andersom is ook mogelijk. Als de vraag hoog is, levert de batterij van je EV elektriciteit terug. Het is onderdeel van het V2G-principe, oftewel vehicle-to-grid. In een netwerk met veel batterijen is er sprake van een back-up van energie. Dat maakt het mogelijk het elektriciteitsnet te balanceren en overbelasting te voorkomen. Dat heet grid balancing, dat dus nog een stap verder gaat dan het eerdergenoemde load balancing. Je hebt wel een slimme laadpaal nodig die bidirectioneel kan laden, waarover later meer.
©SimonSkafar
Gebruiksvriendelijk
Een laadpaal maakt een hoop beslissingen voor je, maar je houdt natuurlijk wel altijd zelf de controle. Via een app op je smartphone heb je inzicht en communiceer je rechtstreeks met de laadpaal. Stel bijvoorbeeld in dat de auto om 8.00 uur 's ochtends opgeladen en klaar voor vertrek is. De laadpaal wacht dan niet meer het meest efficiënte moment van opladen af.
Een groot voordeel van slimme apparaten is dat ze enorm flexibel zijn en de opties vrijwel eindeloos zijn. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met je agenda zodat je auto opgeladen is als je ver moet rijden voor een afspraak.
Koopadvies slimme laadpaal
Is het nu al de moeite waard om een slimme laadpaal aan te schaffen? In de eerste plaats is het goed om te weten dat er tussen slimme laadpalen onderling veel onderscheid is. Bovendien is een slim model duurder dan een standaard laadstation. Wat heb je in elk geval nodig? Het bepalen en selecteren van de ideale laadmomenten is een minimale vereiste. Load balancing en laden wanneer er veel groene energie beschikbaar is zijn namelijk eveneens waardevolle eigenschappen.
Bidirectioneel laden
Om terug te leveren aan het elektriciteitsnet is het noodzakelijk dat je laadpaal bidirectioneel kan laden. Dat betekent dat er ook energie uit de accu van de EV gehaald kan worden. Lang niet alle slimme laadpalen beschikken over deze eigenschap. Om echt toekomstbestendig te zijn en optimaal te profiteren van alle mogelijkheden is bidirectioneel laden absoluut de moeite waard. Bovendien draag je bij aan het ontlasten van het elektriciteitsnet, oftewel grid balancing. Overigens kunnen lang niet alle EV’s bidirectioneel laden. Maar het aanbod wordt steeds groter en de verwachting is dat het in de nabije toekomst de standaard wordt.
©Aree.S
Duurzaam en voordelig
Uiteindelijk moet een slimme laadpaal leiden tot goedkoper en groener laden en ervoor zorgen dat het elektriciteitsnet niet overbelast wordt. Initieel is het een investering, maar wel een met een groene intentie. Wanneer laadpalen helemaal geïntegreerd zijn, zul je kosten besparen door het juiste laadmoment te kiezen.
In combinatie met de gebruiksvriendelijkheid is het advies om voor een slimme laadpaal te kiezen als je nog geen laadstation hebt. Als je van plan bent over te stappen naar een slim model, raden we je aan om nog even te wachten. Het aanbod wordt steeds groter, waardoor de prijzen dalen. Daarnaast profiteer je alleen optimaal van de voordelen van een slimme laadpaal met een auto die bidirectioneel kan laden.