Slim laden: voordelig en duurzaam je elektrische auto opladen
Nooit meer hoeven nadenken over wanneer je je elektrische auto oplaadt? Dat kan met slim laden. Via een app stel je vaste laadsessies in en de laadpaal regelt de rest. Zo bespaar je een hoop geld, draag je bij aan een groenere planeet én sta je nooit met een lege accu.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Coolblue Energie.
Zet je na een werkdag de auto aan een standaard laadpaal, dan gaat die paal direct hard aan het werk om het voertuig van stroom te voorzien. Je betaalt dan misschien veel geld voor een volle accu. Een slimme laadpaal doet dat anders. Die gaat pas aan de bak als jij daar toestemming voor geeft, bijvoorbeeld in de goedkope nachtelijke uurtjes. Door het laden na thuiskomst een paar uur uit te stellen, betaal je dankzij die intelligente laadpaal dus minder elektriciteitskosten.
En dat is nog niet alles. Een slimme laadpaal houdt namelijk ook rekening met factoren als belasting van het energienetwerk, aanbod van groene stroom en je eigen elektriciteitsverbruik thuis. Wanneer het voor jou gunstig is, past hij zijn vermogen hierop aan. Met zonnepanelen wordt slim laden nóg interessanter. Wekken jouw zonnepanelen veel energie op, dan zorgt de laadpaal ervoor dat een deel van die groene stroom in jouw auto terechtkomt. Bovendien wordt het in de toekomst via bidirectioneel laden zelfs mogelijk om die stroom weer in huis te gebruiken.
©Coolblue Energie
Vier vormen van slim laden
‘Slim laden’ is een verzamelterm die verschillende manieren van het intelligent opladen van een elektrische auto omvat, zoals dynamic load balancing, bidirectioneel laden en het opladen bij een lage stroomprijs en een onbalans in het energienetwerk.
Opladen bij een lage stroomprijs
Het opladen van je auto kost veel energie. Zo staat één keer de auto opladen gelijk aan het draaien van maar liefst 260 wasjes. Dat voel je dus in je portemonnee. Door slim te laden, kun je tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen. Je laadt je elektrische auto bijvoorbeeld ’s nachts op, wanneer de energietarieven laag zijn. Ook overdag liggen de stroomprijzen vaak een stuk lager. Laad je je auto één à twee dagen in de week overdag op, dan bespaar je volgens Coolblue Energie zo’n 260 euro per jaar. Elke dag slim laden kan zelfs oplopen tot 360 euro besparing.
Opladen bij een onbalans in het energienetwerk
Steeds meer mensen rijden elektrisch. Dat is met het oog op klimaatverandering natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar kan ook zorgen voor een overbelast energienetwerk. Tenzij de meeste bezitters van elektrische auto’s overgaan op slim laden. Als er weinig stroom beschikbaar is, wordt het laden van je auto automatisch onderbroken of neemt het vermogen van de laadpaal tijdelijk af. Is er juist een teveel aan stroom, bijvoorbeeld als het hard waait, dan gaat het laden extra snel. Daar hoef je zelf niks voor te doen.
Dynamic load balancing
Als na het avondeten de warmtepomp, vaatwasser en televisie aanstaan én de elektrische auto wordt opgeladen, wil je natuurlijk niet dat de stoppen bij wijze van spreken doorslaan. Met dynamic load balancing wordt het stroomverbruik in huis gemonitord, zodat het vermogen van jouw laadpaal kan terugschakelen wanneer dat nodig is. Niet elke slimme laadpaal beschikt over dynamic load balancing, maar deze functie kun je vaak wel later nog installeren.
Bidirectioneel laden
Binnenkort is het mogelijk om je elektrische auto als stroombron in huis te gebruiken, bijvoorbeeld voor je inductiekookplaat of vaatwasser. Dat heet bidirectioneel laden, ofwel V2X (Vehicle To Everything). Bij bidirectioneel laden gaat stroom twee kanten op: van het stroomnetwerk naar de auto en van de auto terug naar het stroomnetwerk in huis. Laad je je auto in de daluren op, dan profiteer je in de piekuren dus van voordelige energie in en rondom het huis. Zo wordt wasjes draaien bijna leuk!
©Coolblue Energie
Hoe werkt slim laden?
Voor slim laden is zowel een slimme laadpaal als een speciale app nodig. In zo’n app stel je de vaste dagen en tijdstippen in waarop je elektrische auto wordt opgeladen. Hiervoor is het belangrijk om te weten op welke momenten van de dag je het minst en juist het meest betaalt voor energie. Zodra je je auto op de slimme laadpaal aansluit, begint het voertuig vanzelf te laden volgens het schema. Een kind kan de was doen.
Met de slimme laadpalen van Coolblue Energie is het in de toekomst ook mogelijk om de laadmomenten aan je dynamische uurprijzen te koppelen. De auto begint dan vanzelf met laden wanneer de tarieven laag zijn.
Waar moet je op letten bij het kopen van een laadpaal?
Een (slimme) laadpaal koop je niet zomaar even. Zo heb je de keuze uit laadpalen met een vaste kabel of socket, moet je rekening houden met het vermogen van de laadpaal en kun je kiezen tussen wel of geen load balancing. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat.
Weet je niet hoe je je zoektocht naar een laadpaal moet beginnen? Op de website van Coolblue Energie vind je verschillende adviesartikelen waarmee je de beste laadpaal voor jouw situatie kiest.