ID.nl logo
Private leasen, wat zijn de financiële gevolgen?
© Sommersby
Mobiliteit

Private leasen, wat zijn de financiële gevolgen?

Een auto leasen kost geld, dat weet iedereen. Hoe hoog je maandbedrag precies is, hangt af van allerlei factoren, maar je zit hoe dan ook vast aan een contract – met bijkomende afspraken en checks. Zeker als je kiest voor private lease, zal je persoonlijke situatie onder de loep genomen worden. Maar wat kan je precies verwachten en aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor een leasecontract?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

In dit artikel lees je: • Wat de verschillen zijn tussen private lease en zakelijke lease • Of je een minimum inkomen nodig hebt om een auto te kunnen leasen • Hoe je weet of je de leasekosten kunt dragen • Wat je kunt doen als de kredietcheck negatief uitvalt • Wat de BKR-registratie voor je betekent • Of je altijd een vast arbeidscontract nodig hebt voor een private lease-contract • Wat de voordelen zijn van private lease ten opzichte van zakelijke lease

Lees ook: Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het

Denk je na over private lease, dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. De meest voorkomende hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Private versus zakelijke: wat zijn de verschillen?

Een belangrijk verschil tussen private lease en zakelijke lease is dat je bij zakelijke lease een stuk minder checks krijgt op je persoonlijke situatie. Sterker nog: er wordt voor jou persoonlijk helemaal niks gecontroleerd. Immers: de auto komt op naam van de zaak en jij hebt hem vervolgens in gebruik. Bij private lease ligt dat anders, want in dat geval staat de auto op jouw naam. En om er zeker van te zijn dat de leasemaatschappij elke maand zijn geld krijgt, willen ze weten of je die financiële verplichting wel kunt dragen.

Geldt er een minimuminkomen voor leasen?

Allereerst de grote vraag: moet je qua inkomen voldoen aan een bepaalde ondergrens om in aanmerking te komen voor een leasecontract? Het simpelste antwoord: nee, dat is er niet. Er wordt veel meer gekeken naar het totale plaatje, naar de verhouding tussen je uitgaven en je inkomsten. Dit doen leasemaatschappijen met een (verplichte!) kredietcheck. Hierbij wordt gekeken naar jouw inkomsten en uitgaven. Op basis daarvan wordt bepaald of je de maandelijkse kosten kunt dragen.

Hoe weet je of je de leasekosten kunt dragen?

Bij veel leasemaatschappijen kun je een vrijblijvende offerte opvragen, zodat je een precies beeld hebt van wat de maandelijkse kosten van je leasecontract zullen zijn. Aan de hand van die offerte kun je vervolgens kijken naar je inkomsten en uitgaven en heb je al snel een goed idee van de zwaarte van je leasecontract. Dit is feitelijk wat de kredietcheck doet en wanneer je zelf al aan de hand van de offerte hebt kunnen kijken hoe de vlag erbij hangt, kun je in de regel al voorspellen wat de uitkomst van de kredietcheck zal zijn.

©Audi

Een grote Audi leasen zal altijd duurder zijn dan het leasen van een compacte hatchback.

Wat als het advies negatief is?

Als het advies dat volgt vanuit de kredietcheck negatief is – met andere woorden: je kunt de leasekosten (waarschijnlijk) niet dragen) – dan is er nog een mogelijkheid om alsnog een private lease-contract af te sluiten. Je kunt iemand inschakelen die garant voor je staat. Deze persoon moet een vast inkomen hebben en in staat zijn om jou op te vangen als het negatieve advies daadwerkelijk bewaarheid wordt. Bij deze persoon wordt natuurlijk ook een kredietcheck gedaan, dat zijn de leasemaatschappijen immers verplicht.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Wat betekent de BKR-registratie voor je?

Als je een private lease-contract afsluit, krijg je altijd een BKR-registratie op je naam. Dit is een registratie die wordt bepaald op basis van het gehele bedrag dat je gedurende de leaseperiode betaalt. En die registratie heeft gevolgen voor je verdere leengedrag. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek. Heb je een BKR-registratie, dan gaat het maximale leenbedrag voor een nieuwe hypotheek naar beneden. Die registratie kan dus voor sommigen een absolute dealbreaker zijn, terwijl het voor anderen een veel kleinere impact heeft. Denk er niet te licht over als je al op een budget zit, want elke BKR-registratie heeft gevolgen.

Is een vast contract nodig voor private lease?

Nee, maar het helpt wel. Een vast arbeidscontract is geen absolute vereiste bij het afsluiten van een leasecontract, maar het maakt het afsluiten van zo'n contract wel flink makkelijker. Net zoals bijvoorbeeld bij het kopen van een huis, worden de risico's veel lager ingeschat bij mensen die een vast contract hebben. Dit kan het moeilijker maken voor een ZZP'er of iemand die net begint met een (nieuwe) baan om een private lease-contract af te sluiten. Niet onmogelijk, maar moeilijker. Er zullen uitgebreidere checks plaatsvinden en het advies kan sneller negatief zijn.

Ook interessant: De verschillen tussen elektrisch leasen en benzine leasen

Wat zijn de voordelen van private lease boven zakelijke lease?

Het kan voor menigeen wat overweldigend in de oren klinken. Allemaal checks, een BKR-registratie en wanneer je geen vast contract hebt kan het soms nog lastig worden om een leasecontract af te sluiten. Dus waarom kiezen mensen toch voor deze constructie en niet voor een zakelijk leasecontract? Private lease heeft de volgende voordelen ten opzichte van zakelijke lease:

➕ Bij private lease staat de auto op jouw naam en niet op naam van de baas.
➕ Bij private lease heb je niet te maken met fiscale bijtelling, terwijl dit bij zakelijke lease wordt opgeteld bij je inkomen (je moet er dus belasting over betalen).
➕ Gebruik je de auto zakelijk, dan zijn de reiskosten alsnog aftrekbaar.

Met name het gebrek aan fiscale bijtelling is voor menigeen bijzonder interessant. Het scheelt namelijk een aardige slok op een borrel bij de jaarlijkse inkomstenbelasting als dit niet bij je inkomsten wordt opgeteld. Het is dus in veel gevallen een kwestie van vergelijken: welke constructie biedt de meeste voordelen voor jouw persoonlijke situatie? En dus is het een goed idee om niet alleen te kijken of je een offerte voor een private lease-constructie kunt krijgen, maar om er tegelijk eentje aan te vragen voor een zakelijke constructie. Leg ze naast elkaar, pak de rekenmachine erbij en kijk welke methode de meeste voordelen, of de minste hoofdpijn, oplevert.

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: