De verschillen tussen elektrisch leasen en benzine leasen
Leaserijders kunnen tegenwoordig kiezen uit veel meer dan alleen een auto op benzine of diesel. Veel leaserijders zullen een keuze moeten maken tussen een elektrische auto of een model met benzinemotor. Maar wat zijn de verschillen in de praktijk? Een overzicht.
Wat zijn de verschillen tussen het leasen van een elektrische auto en het leasen van een auto op benzine? Het gaat sowieso verder dan alleen de keuze tussen opladen of volgooien en dus hebben we een overzicht opgesteld.
-
Voor- en nadelen elektrisch leasen
-
Verschillen met leasen benzineauto
-
Wat is voordeliger in de lease?
-
Waarom geen diesel?
-
Kwestie van rekenen
-
Ook lezen: Dit jaar loont het om een tweedehands elektrische auto te kopen
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Het is een van die keuzes die je pakweg vijftien jaar geleden nog niet hoefde te maken: moet ik elektrisch leasen of ga ik toch voor een auto op fossiele brandstof? Een simpel antwoord op die vraag is er niet en gaan wij ook niet geven. Wat we wel kunnen doen, is het uiteenzetten van de voor- en nadelen van beide mogelijkheden, plus de verschillen tussen elektrisch en fossiel leasen. Heb je die namelijk goed voor ogen, dan kun je met die feiten een weloverwogen beslissing maken.
Voordelen elektrisch leasen
Om elektrisch rijden bereikbaar te maken, zijn er diverse fiscale voordelen verbonden aan het leasen van een elektrische auto. Dit om een groot nadeel van elektrisch leasen enigszins het hoofd te bieden: de hogere aanschafprijs. De volgende maatregelen zijn genomen om die hoge aanschafprijs een beetje behapbaar te maken:
Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting op een elektrische auto - In 2024 en 2025 betaal je geen wegenbelasting op een elektrische auto, wat het nodige scheelt in de maandelijkse kosten. Vanaf 2026 vervalt die regeling, maar heb je nog altijd 75 procent korting. Daarna wordt die korting gestaag afgebouwd naar 0 procent, waardoor je alsnog de volle mep betaalt.
Je betaalt geen BPM - Een elektrische auto heeft geen uitstoot, dus hoef je – in elk geval tot 1 januari 2025 – geen BPM te betalen.
Je betaalt een verlaagde bijtelling - Met een bijtelling van 16 procent op de eerste 35.000 euro van de aanschafprijs betaal je aanzienlijk minder bijtelling op een EV bij privégebruik.
Er is een subsidiepotje voor de aanschaf van een elektrische auto - Is je leasecontract getekend op of na 1 januari 2024, dan kun je aanspraak maken op subsidie: 2950 euro voor een nieuwe auto, 2000 euro voor een gebruikte.
Verder zijn er nog voordelen die niet direct betrekking hebben op het fiscale deel, maar wel degelijk relevant zijn:
Je auto heeft geen uitstoot
Je hoeft geen benzinekosten te betalen
Een EV is vlot en lekker stil
©เลิศลักษณ์ ทิพชัย
Nadelen elektrisch leasen
Met voordelen komen natuurlijk ook nadelen. Elektrisch leasen klinkt als een no-brainer op het moment dat je alleen naar de mooie kanten kijkt, maar natuurlijk zijn er ook zaken die iets minder plezierig zijn:
De hoge aanschafprijs - Een elektrische auto is altijd duurder dan een equivalent op benzine. En die hoge aanschafprijs zorgt altijd voor hogere maandlasten in een leasecontract. De fiscale voordelen halen hier de scherpe randjes wel vanaf, maar de hoge prijs is het voornaamste minpunt van de elektrische auto.
Beperkte actieradius - Dit is lang niet voor iedereen een probleem, maar wel iets wat benoemd moet worden. Een elektrische auto komt in de regel minder ver op een volle accu dan een benzineauto op een volle tank. Aan de andere kant: de meeste moderne EV’s hebben een actieradius die ruim groot genoeg is voor je dagelijkse ritten.
Laadtijden zijn langer - Het opladen van een elektrische auto is een proces dat altijd langer duurt dan het volgooien met benzine. Met de mogelijkheden tot snelladen wordt dat verschil steeds kleiner, maar het is er nog zeker wel.
Wat zijn de verschillen met het leasen van een benzineauto?
Je kunt de voor- en nadelen van elektrisch leasen direct tegenover de voor- en nadelen van het leasen van auto's met benzinemotoren zetten. Want waar de elektrische auto van diverse fiscale voordelen geniet, ontbreken die allemaal bij het leasen van een benzineauto. Tegelijkertijd zijn de nadelen van de elektrische auto weer niet van toepassing op een model met een verbrandingsmotor. De aanschafprijs voor een vergelijkbaar model is altijd lager, je komt verder met een volle tank en als je toch moet tanken, is dat zo gepiept.
Waarom kijken we niet naar diesel?
Natuurlijk kun je ook een auto met dieselmotor leasen, maar het aanbod van deze verbrandingsmotoren is dermate laag geworden dat het steeds minder aantrekkelijk is. Veel fabrikanten hebben dieselauto's uit hun assortiment gehaald of zijn dat langzaam maar zeker aan het doen. Vandaar dat we voor dit artikel alleen naar de verschillen tussen benzine en elektrisch kijken.
Wat is voordeliger in de lease?
Dan de hamvraag: wat is voordeliger in de lease, een elektrische auto of een auto op benzine? Het antwoord is niet heel eenvoudig, maar wel te geven. Het hangt vooral af van de kilometers die je per jaar rijdt. De hoge brandstofkosten kunnen tot een bepaalde hoeveelheid kilometers namelijk niet opwegen tegen de aanzienlijk hogere aanschafprijs van een elektrische auto, zelfs met alle subsidies en kortingen die bij een EV komen kijken. Kom je echter boven die grens, dan valt het de andere kant op.
©Sommersby
Een kwestie van rekenen
Eigenlijk is dat hetzelfde met het verschil tussen benzine en diesel; dieselauto’s kosten meer in de wegenbelasting, maar de brandstofkosten zijn lager. Op een bepaald moment gaat dat in je voordeel werken. Hetzelfde principe is dus van toepassing op elektrisch versus benzine rijden. Ga je serieus kilometers maken, dan kan een EV zomaar de beste optie zijn. Het is simpelweg een kwestie van rekenen. Als je weet hoeveel kilometers je per jaar ongeveer gaat rijden, kun je op basis van die gegevens uitrekenen wat het verschil in prijs is. Voor de meeste mensen is benzine nog altijd de goedkopere optie, al is het verschil soms opvallend klein.