ID.nl logo
De verschillen tussen elektrisch leasen en benzine leasen
Mobiliteit

De verschillen tussen elektrisch leasen en benzine leasen

Leaserijders kunnen tegenwoordig kiezen uit veel meer dan alleen een auto op benzine of diesel. Veel leaserijders zullen een keuze moeten maken tussen een elektrische auto of een model met benzinemotor. Maar wat zijn de verschillen in de praktijk? Een overzicht.

Wat zijn de verschillen tussen het leasen van een elektrische auto en het leasen van een auto op benzine? Het gaat sowieso verder dan alleen de keuze tussen opladen of volgooien en dus hebben we een overzicht opgesteld.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Het is een van die keuzes die je pakweg vijftien jaar geleden nog niet hoefde te maken: moet ik elektrisch leasen of ga ik toch voor een auto op fossiele brandstof? Een simpel antwoord op die vraag is er niet en gaan wij ook niet geven. Wat we wel kunnen doen, is het uiteenzetten van de voor- en nadelen van beide mogelijkheden, plus de verschillen tussen elektrisch en fossiel leasen. Heb je die namelijk goed voor ogen, dan kun je met die feiten een weloverwogen beslissing maken. 

Voordelen elektrisch leasen

Om elektrisch rijden bereikbaar te maken, zijn er diverse fiscale voordelen verbonden aan het leasen van een elektrische auto. Dit om een groot nadeel van elektrisch leasen enigszins het hoofd te bieden: de hogere aanschafprijs. De volgende maatregelen zijn genomen om die hoge aanschafprijs een beetje behapbaar te maken:

  • Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting op een elektrische auto - In 2024 en 2025 betaal je geen wegenbelasting op een elektrische auto, wat het nodige scheelt in de maandelijkse kosten. Vanaf 2026 vervalt die regeling, maar heb je nog altijd 75 procent korting. Daarna wordt die korting gestaag afgebouwd naar 0 procent, waardoor je alsnog de volle mep betaalt.

  • Je betaalt geen BPM - Een elektrische auto heeft geen uitstoot, dus hoef je – in elk geval tot 1 januari 2025 – geen BPM te betalen.

  • Je betaalt een verlaagde bijtelling - Met een bijtelling van 16 procent op de eerste 35.000 euro van de aanschafprijs betaal je aanzienlijk minder bijtelling op een EV bij privégebruik.

  • Er is een subsidiepotje voor de aanschaf van een elektrische auto - Is je leasecontract getekend op of na 1 januari 2024, dan kun je aanspraak maken op subsidie: 2950 euro voor een nieuwe auto, 2000 euro voor een gebruikte.

Verder zijn er nog voordelen die niet direct betrekking hebben op het fiscale deel, maar wel degelijk relevant zijn:

©เลิศลักษณ์ ทิพชัย

Nadelen elektrisch leasen

Met voordelen komen natuurlijk ook nadelen. Elektrisch leasen klinkt als een no-brainer op het moment dat je alleen naar de mooie kanten kijkt, maar natuurlijk zijn er ook zaken die iets minder plezierig zijn:

  • De hoge aanschafprijs - Een elektrische auto is altijd duurder dan een equivalent op benzine. En die hoge aanschafprijs zorgt altijd voor hogere maandlasten in een leasecontract. De fiscale voordelen halen hier de scherpe randjes wel vanaf, maar de hoge prijs is het voornaamste minpunt van de elektrische auto.

  • Beperkte actieradius - Dit is lang niet voor iedereen een probleem, maar wel iets wat benoemd moet worden. Een elektrische auto komt in de regel minder ver op een volle accu dan een benzineauto op een volle tank. Aan de andere kant: de meeste moderne EV’s hebben een actieradius die ruim groot genoeg is voor je dagelijkse ritten.

  • Laadtijden zijn langer - Het opladen van een elektrische auto is een proces dat altijd langer duurt dan het volgooien met benzine. Met de mogelijkheden tot snelladen wordt dat verschil steeds kleiner, maar het is er nog zeker wel.

Wat zijn de verschillen met het leasen van een benzineauto?

Je kunt de voor- en nadelen van elektrisch leasen direct tegenover de voor- en nadelen van het leasen van auto's met benzinemotoren zetten. Want waar de elektrische auto van diverse fiscale voordelen geniet, ontbreken die allemaal bij het leasen van een benzineauto. Tegelijkertijd zijn de nadelen van de elektrische auto weer niet van toepassing op een model met een verbrandingsmotor. De aanschafprijs voor een vergelijkbaar model is altijd lager, je komt verder met een volle tank en als je toch moet tanken, is dat zo gepiept. 

Waarom kijken we niet naar diesel?

Natuurlijk kun je ook een auto met dieselmotor leasen, maar het aanbod van deze verbrandingsmotoren is dermate laag geworden dat het steeds minder aantrekkelijk is. Veel fabrikanten hebben dieselauto's uit hun assortiment gehaald of zijn dat langzaam maar zeker aan het doen. Vandaar dat we voor dit artikel alleen naar de verschillen tussen benzine en elektrisch kijken.

Wat is voordeliger in de lease?

Dan de hamvraag: wat is voordeliger in de lease, een elektrische auto of een auto op benzine? Het antwoord is niet heel eenvoudig, maar wel te geven. Het hangt vooral af van de kilometers die je per jaar rijdt. De hoge brandstofkosten kunnen tot een bepaalde hoeveelheid kilometers namelijk niet opwegen tegen de aanzienlijk hogere aanschafprijs van een elektrische auto, zelfs met alle subsidies en kortingen die bij een EV komen kijken. Kom je echter boven die grens, dan valt het de andere kant op.

©Sommersby

Een kwestie van rekenen

Eigenlijk is dat hetzelfde met het verschil tussen benzine en diesel; dieselauto’s kosten meer in de wegenbelasting, maar de brandstofkosten zijn lager. Op een bepaald moment gaat dat in je voordeel werken. Hetzelfde principe is dus van toepassing op elektrisch versus benzine rijden. Ga je serieus kilometers maken, dan kan een EV zomaar de beste optie zijn. Het is simpelweg een kwestie van rekenen. Als je weet hoeveel kilometers je per jaar ongeveer gaat rijden, kun je op basis van die gegevens uitrekenen wat het verschil in prijs is. Voor de meeste mensen is benzine nog altijd de goedkopere optie, al is het verschil soms opvallend klein.

▼ Volgende artikel
Welke krultang gebruik je voor welke krul?
Gezond leven

Welke krultang gebruik je voor welke krul?

Het klinkt zo vanzelfsprekend: met een krultang maak je krullen. Maar wist je dat de ene krultang de andere niet is? Van compacte krullen tot een nonchalante slag: we leggen uit welk type krultang je nodig hebt voor welke krul.

In dit artikel over krultangen lees je:

  • Welke soorten krultangen er zijn
  • Wat voor type krullen je met al die verschillende krultangen kunt maken

Ook interessant: Hierom zijn föhnborstels en multistylers zo handig

Met zoveel krultangen op de markt is een weelderige coupe à la Shakira of Beyoncé altijd binnen handbereik. Wil je een specifiek soort krul in je haar, wees dan wel alert op welk type krultang je koopt. Met de ene krultang maak je de mooiste losse krullen, terwijl de andere krultang juist bedoeld is voor compacte, golvende krulletjes. We zetten per type krultang uiteen welke haarstijl(en) je ermee kunt creëren.

Traditionele krultang met kleine diameter

De traditionele krultang ken je waarschijnlijk wel: deze tang bestaat uit een lange cilindrische staaf waar je je haar omheen draait. De diameter van de staaf is allesbepalend in hoe de krul er uiteindelijk uit komt te zien. Compacte, kleine krulletjes bereik je met een krultang met kleine diameter, ofwel 10 tot 16 mm. Heb je kort haar? Dan ga je beter ook voor een kleine diameter, anders wordt het lastig om het haar volledig om de krultang heen te draaien.

Traditionele krultang met gemiddelde tot grote diameter

Wil je een grovere krul of een nonchalante slag? Dan heb je een krultang met een grotere diameter nodig. Met een diameter rond de 19 mm bereik je medium krullen. Een lossere krul krijg je met een diameter van rond de 32 mm. Heb je een krultang met een kleinere diameter in je kast liggen, dan kun je je haar voor een nonchalante look ook wat losser om de krultang heendraaien. Kam de krullen vervolgens even door en voilà: een luchtige krullenbos.

©Alexei_Zatevakhin

Conische krultang

De conische krultang herken je aan zijn kegelvormige ontwerp: breed bij het handvat en geleidelijk smaller naar het uiteinde toe. In tegenstelling tot veel traditionele krultangen heeft hij geen klem: je wikkelt je haar zelf om de tang heen. Het effect van een conische krultang is iets natuurlijker dan bij een gewone krultang, met een grovere krul bij de aanzet en een wat compactere krul bij de punten. Vergeet je haren na het krullen niet door te kammen voor een extra speels effect.

Telkens klitten in je haar?

Eerst uitkammen, dan föhnen - zo krijg je je mooiste kapsel!

Wafeltang

Met een wafeltang creëer je perfecte golven in je haar, alsof je net van het strand komt óf de hele nacht met vlechtjes in hebt geslapen. Een wafeltang is te herkennen aan de golfvormige platen, vaak drie naast elkaar. Omdat je met brede plukken werkt, ben je met een wafeltang relatief snel klaar. Wel is het even oefenen wanneer je een wafeltang voor het eerst gebruikt. Om de golven perfect in elkaar over te laten lopen, moet je de wafeltang namelijk steeds precies op de juiste plek positioneren.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Automatische krultang

Geen zin om elke keer een halfuur (of langer) met je haar bezig te zijn? Met een automatische krultang heb je in een mum van tijd prachtige klassieke krullen. Het enige wat je hoeft te doen, is je haar in de tang vast te zetten. De tang zuigt de lok vervolgens in een verwarmde ruimte, waar hij vanzelf geroteerd wordt om een staaf of cilinder. Na een paar seconden spuugt-ie er een perfect gevormde krul uit. Als we toch een nadeel moeten noemen? Je hebt vaak maar de keuze uit één type krul.

Multistyler

Wat voor soort krul je ook wenst; met een multistyler kun je alle kanten op. Deze veelzijdige stylingtool wordt geleverd met verschillende opzetstukken. Zo gebruik je de volumeborstel om een professionele blowout te creëren en het lange opzetstuk voor een mooie bos krullen. Sommige multistylers worden geleverd met meerdere opzetstukken voor krullen, zodat je zowel grove als compacte krullen kunt maken. Handig: een multistyler zoals de Dyson Airwrap trekt het haar via een gecontroleerde luchtstroom aan, waarna het vanzelf in een krul wordt gedraaid. Je bent dus supersnel klaar, en omdat er niet met hete platen wordt gewerkt, is de kans op hittebeschadiging nihil.

🪮Lees ook: Föhn, krultang of multistyler: wanneer gebruik je wat?

Stijltang

Ook een stijltang kun je gebruiken om krullen te maken. Daar is een speciaal techniekje voor, waarbij je de lok eerst tussen de hete platen plaatst en de stijltang vervolgens een slag draait. Daarna laat je de stijltang langzaam naar beneden glijden. Met een stijltang bereik je een iets natuurlijker resultaat dan met een gewone krultang, al kan het even duren voor je de techniek onder de knie hebt. Pas met een stijltang wel op dat er geen gekke knik in je krullen komt; een tang met afgeronde randen is dan ook het meest geschikt om krullen mee te maken. 

▼ Volgende artikel
Privékilometers in je leaseauto, hoe werkt het?
Mobiliteit

Privékilometers in je leaseauto, hoe werkt het?

Een zakelijke leaseconstructie is bedoeld voor zakelijke ritten, maar in veel gevallen is er ruimte voor privékilometers. Maar hoeveel kilometers mag je maken en wat gebeurt er als je het maximum overschrijdt?

In dit artikel bespreken we de afspraken die staan rondom het maken van privékilometers in een zakelijke leaseauto. We bespreken:

  • Wat privékilometers eigenlijk zijn
  • Hoeveel kilometers je per jaar privé mag rijden
  • Hoe het gaat bij een private lease-constructie
  • Wie er allemaal in je leaseauto mogen rijden

Ook interessant: De verschillen tussen elektrisch leasen en benzine leasen

Wie een auto van de zaak heeft, zal daar soms privékilometers in rijden. Als het de enige auto is die je voor je deur hebt staan, is dat soms onvermijdelijk. En dus hebben veel leasecontracten een clausule waarin staat dat je een bepaalde hoeveelheid kilometers voor eigen gebruik mag rijden. Maar hoe werken deze clausules precies en wat is een gangbare hoeveelheid privékilometers? En als we toch bezig zijn met je privésituatie, wie mag er eigenlijk allemaal in je leaseauto rijden? Voor een beter zicht op deze kwestie, zetten we de nodige feiten op een rij.

Wat zijn privékilometers eigenlijk?

Als je een auto van de zaak hebt, is het de bedoeling dat je hiermee kilometers voor de zaak rijdt. Dat betekent woon-werk-verkeer, van en naar klanten rijden, van en naar meetings rijden en wat verder allemaal nog een onderdeel van je werkzaamheden is. Alles wat je niet kunt wegzetten als een zakelijke rit, valt onder privékilometers. Elke rit die niets met je werk te maken heeft, valt hieronder. Veel ingewikkelder is het niet. En zo ziet de Belastingdienst het trouwens ook; elke kilometer die niet in de registratie van de baas terugkomt, geldt als een kilometer voor jezelf.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Hoeveel kilometer mag je per jaar belastingvrij rijden in je auto van de zaak?

500. Vanaf kilometer 501 moet je bijtelling gaan betalen. En het maakt niet uit hoe deze vijfhonderd kilometer tot stand komen, het wordt over het hele jaar gerekend. En vergis je niet: 500 kilometers heb je zo bij elkaar gereden. Daarom moeten veel zakelijke rijders altijd wel bijtelling betalen en hebben ze clausules in het leasecontract waarin staat hoeveel privékilometers ze per jaar mogen rijden. Dat kan variëren van 1.000 tot een onbeperkt aantal. Er zijn namelijk wel degelijk constructies waarbij de hoeveelheid kilometers die een leaseauto per jaar mag rijden volledig vrij is. In dat geval mag je de auto overal voor inzetten.

Hoe houd je kilometers bij?

In veel gevallen worden de gemaakte zakelijke kilometers bijgehouden door zogenaamde ritregistraties. Bij veel bedrijven gebeurt dit nog ouderwets via een analoog logboek. Een simpel schrift, waarin per rit wordt bijgehouden wat de kilometerstand vóór en na de trip is. Houd je dit netjes bij, dan wordt in één oogopslag duidelijk welke kilometers niet voor de zaak waren en is het aan het einde van het jaar een kwestie van optellen. Het is wel zaak om dit nauwkeurig bij te houden, want je hebt je zo vergist. Ga je terug van je werk nog even snel langs de supermarkt? Dan gelden die extra kilometers als privé. Er is tevens een elektronische rittenregistratie mogelijk. Dit werkt bijvoorbeeld via GPS-apparatuur of via een speciale app.

©Sergey Kohl - stock.adobe.com

Wat moet er in de ritregistratie staan?

Het is van belang dat je bij de analoge rittenregistratie bijhoudt wat je kenteken is, welk type auto je rijdt, de periode waarin je rijdt, het begin- en eindpunt van de rit, plus de gemaakte kilometers. Wanneer je jezelf aanleert om dit altijd te doen voordat je uitstapt, wordt het vanzelf een gewoonte.

Hoe word je gecontroleerd?

De Belastingdienst gaat niet iedereen stipt controleren op de ritregistratie. In plaats daarvan wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd, om te voorkomen dat bedrijven of privépersonen iets te creatief met hun kilometers omgaan. Zijn alle gegevens correct, dan is er niks aan de hand. Zijn ze dat niet en heb je bijvoorbeeld gesjoemeld met de zakelijke kilometers, dan volgt er een naheffing of zelfs een boete. Met andere woorden: houd je registratie op orde, dan ben je altijd zeker van je zaak.

Hoe zit dat met private lease?

Heb je een private lease-contract, dan maakt het niet uit of je zakelijke kilometers rijdt of dat je voor jezelf onderweg bent. Bij deze leaseconstructies heb je gewoon een maximaal aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Er zijn geen private lease-constructies die een onbeperkt aantal kilometers bevatten; elk contract heeft zijn plafond. Kilometerregistratie is hierbij niet nodig; men kijkt gewoon naar de kilometerstand van je auto. Ga je over je jaarlijkse 'bundel', dan moet je bijbetalen. Per kilometer wordt er dan meestal tussen de 0,05 en 0,10 euro gerekend, die je aan het einde van het jaar dient af te tikken.

©Kirill Gorlov

Kilometerbundels

Bij private lease-constructies is het ook mogelijk om zogenaamde kilometerbundels af te sluiten. Dan wordt niet gekeken naar de hoeveelheid kilometers per jaar, maar de hoeveelheid kilometers over de hele looptijd van het contract. Het kan wel zijn dat er een bepaald maximum per jaar geldt en dat je moet bijbetalen als je aan het einde van een jaar boven dat maximum zit. Blijkt vervolgens aan het einde van de looptijd dat je toch onder het maximale kilometrage van de hele looptijd zit, dan krijg je die afrekening weer teruggestort.

Bepaal het aantal kilometers met je lease-aanbieder

Hoeveel kilometers je per jaar mag rijden in je private lease-constructie bepaal je dus vooraf samen met de aanbieder van het contract. Hoe meer kilometers je wilt rijden, hoe hoger de maandelijkse kosten van het contract zullen zijn. Wil je tussentijds veranderingen aanbrengen in die afspraak, dan is dat meestal wel mogelijk. Het kan bijzonder slim zijn om de maximale kilometers per jaar aan te passen, want de kosten die dat met zich meebrengt zijn altijd lager dan de boete die je betaalt bij het overschrijden van het maximum.

Wie mogen er rijden in mijn leaseauto?

Hoewel jij als eindverantwoordelijke gezien wordt voor je leaseauto, mag in principe iedereen met een geldig rijbewijs in je auto rijden. Onthoud wel dat dit niet betekent dat je hiermee een loophole hebt gevonden in je contract; de gereden kilometers hebben betrekking op je auto, niet op jou. En omdat jij verantwoordelijk bent, is het aan jou om te voorkomen dat anderen alsnog aan de haal gaan met de privékilometers van je leaseauto. De kilometerregistratie blijft een plicht en je zult dus altijd moeten letten op de kilometerstand van je leaseauto.