Wat zijn de verschillen tussen zakelijke lease en private lease?
Kies je voor private lease of neem je toch een auto op de zaak? Beide leaseconstructies bieden diverse voor- en nadelen en de een is niet automatisch duurder of goedkoper dan de ander. Om een beeld te krijgen van de verschillen, zetten we ze op een rij.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Een auto leasen kan op meerdere manieren. Je kunt een auto van de zaak nemen of ervoor kiezen om een auto in de private lease te nemen. Beide leasevarianten hebben overeenkomsten, maar zijn in de basis wel degelijk verschillend. De ene is immers zakelijk, terwijl de andere leasevariant juist op privébasis plaatsvindt en dat zorgt voor verschillen in regelgeving en eventuele fiscale voordelen. Omdat het waardevol is om duidelijk te weten waar je aan toe bent, zetten we de verschillen tussen zakelijke lease en private lease graag eens op een rij.
Wat is private lease?
Laten we om te beginnen eens duidelijke definities geven van private lease en zakelijke lease, te beginnen met de eerste variant. Bij private lease wordt de auto gezien als jouw eigendom. Hij staat dus op jouw naam. Alle periodieke kosten die bij het bezit van een auto komen kijken, worden bij de maandelijkse leaseprijs inbegrepen, wat betekent dat naast de wegenbelasting ook de verzekering, de pechhulp en het onderhoud worden meegenomen.
©Porsche
Een nadeel van private lease is onder meer dat je geregistreerd wordt bij het BKR, wat gevolgen heeft voor eventuele andere leningen, zoals je hypotheek. Je betaalt ook zelf de kosten voor brandstof, parkeren, boetes en wat er eventueel verder nog qua kosten bij het autorijden komt kijken. Hoe hoog het maandbedrag wordt, hangt onder andere af van de hoeveelheid kilometers die je jaarlijks van plan bent om te rijden en natuurlijk de cataloguswaarde van de auto.
Wat is zakelijke lease?
Lease je een auto van de zaak, dan is de auto van het bedrijf en krijg je deze te leen. De auto wordt gezien als loon in natura en dus als inkomen in plaats van als eigendom. Dat heeft als gevolg dat er sprake is van fiscale bijtelling op het moment dat je meer dan 500 privékilometers per jaar maakt.
Dat houdt in dat je inkomstenbelasting betaalt over een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Normaliter is dat een percentage van 22 procent, tenzij je beschikt over een elektrische auto of een auto op waterstof. In dat geval betaal je tot en met 2024 nog 16 procent op de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde. Het bedrag wordt opgeteld bij je inkomen, wat dus meer inkomstenbelasting betekent. Bij zakelijke lease is een tankpas mogelijk, wat betekent dat de werkgever zorg draagt voor de brandstofkosten.
Verschillen tussen private lease en zakelijke lease
Zet je alle verschillen tussen private lease en zakelijke lease op een rijtje, dan krijg je de volgende lijstjes:
Private lease
Auto op eigen titel
Geen fiscale bijtelling
Geen aftrekbare btw
Registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)
Zelf betalen voor brandstof
Geen kilometers bijhouden
Zakelijke lease
Auto op naam van de zaak
Fiscale bijtelling als toevoeging op je inkomen
Alle kosten met betrekking tot de auto zijn aftrekbaar voor de werkgever
Geen BKR-registratie
Tankpas is mogelijk
Kilometers bijhouden
Bij beide leaseconstructies worden alle vaste kosten voor de auto in een vast maandbedrag verwerkt. Dat betekent dat elke apk, elke onderhoudsbeurt en elk technisch mankement in het contract zit. Hoe hoog het bedrag wordt, hangt dus van meerdere factoren af, waaronder de kilometers die je rijdt en de catalogusprijs van de auto in kwestie.
Private lease als zelfstandig ondernemer
Tenslotte is er nog een combinatie tussen de twee leaseconstructies. Stel, je bent zelfstandige en je wilt een auto in de private lease. Dat is natuurlijk prima mogelijk, maar er zijn wel regels aan verbonden. Zo wordt de auto als privé-eigendom gezien, wat betekent dat je geen recht hebt op btw-aftrek op de kosten die je met deze auto maakt. Wel kun je zakelijke kilometers declareren voor 0,19 euro per kilometer en heb je dus geen fiscale bijtelling. Dit is een interessant alternatief voor zelfstandigen en het loont zeker de moeite om de mogelijkheden uit te diepen.
©Irwin Versteegh
Welke leaseconstructie is de voordeligste?
Welke constructie je kiest, hangt af van meerdere factoren en het is niet standaard te zeggen dat de ene constructie altijd goedkoper is dan de andere. Het is zodoende verstandig om per auto voor beide constructies een offerte op te vragen. Zo weet je namelijk precies welke kosten bij welke constructie komen kijken.
Welke leasevariant de goedkoopste is, hangt af van meerdere factoren, die betrekking hebben op je eigen persoon en in welke situatie je zit. Met andere woorden: om tot de beste constructie te komen, is ouderwets huiswerk nodig. Factoren waar je rekening mee moet houden zijn:
Hoeveel kilometers wil je privé gaan rijden?
Hoeveel zakelijke kilometers rijd je gemiddeld per jaar?
Is je inkomen stabiel genoeg om de leaseconstructie maandelijks te kunnen blijven betalen?
Zou een BKR-registratie gevolgen hebben voor jouw situatie?
Hoelang wil je aan dezelfde auto vast zitten?
Zoals gezegd loont het zeker de moeite om goed vooronderzoek te doen voordat je blind kiest voor een bepaalde constructie. Beide constructies hebben duidelijke voor- en nadelen en per situatie moet bekeken worden naar welke kant de weegschaal uitslaat.
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!