ID.nl logo
Dit jaar loont het om een tweedehands elektrische auto te kopen - UPDATE
© MG | ID.nl
Mobiliteit

Dit jaar loont het om een tweedehands elektrische auto te kopen - UPDATE

2024 lijkt een goed jaar te worden voor iedereen die op zoek is naar een tweedehands elektrische auto. Veel van die auto's worden nu uit de leasepool gehaald, waardoor die wagens tegen aantrekkelijke prijzen te koop worden aangeboden. Maar ook tweedehands brandstofauto's worden goedkoper. Hoe zit dat?

UPDATE: Subsidiewijziging voor tweedehands EV's Let op als je overweegt een tweedehands elektrische auto te kopen! De subsidie die het aantrekkelijker maakt om gebruikte EV’s aan te schaffen, wordt niet verlengd. Oorspronkelijk was er als onderdeel van de SEPP-regeling tot 2029 een budget van 528 miljoen euro gereserveerd, maar door nieuwe plannen van de overheid gaat dit feestje helaas niet door.

In plaats daarvan komt er een flinke tariefkorting op de motorrijtuigenbelasting voor alle emissievrije auto’s. Hoewel de aanschafsubsidie verdwijnt, wordt het bezit van een elektrische auto op de lange termijn goedkoper. Uiteindelijk dus toch redelijk goed nieuws voor je portemonnee als je al een EV hebt of van plan bent er een te kopen.

In 2019 werden wagenparken van bedrijven voor een groot deel omgezet naar elektrische auto's. Die auto's lijken na het verlopen van de leasecontracten - die zijn doorgaans vijf jaar lang - weer op de markt te komen, maar dan voor een fractie van de oorspronkelijke verkoopprijs.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Het aanbod is namelijk erg groot, waardoor prijzen laag liggen. Volgens het Financieel Dagblad is een Tesla Model 3 van 2019 bijvoorbeeld al voor rond 26.000 euro verkrijgbaar. De wagen heeft dan wel 100.000 kilometer op de teller, maar dat zijn getallen die passen bij leaseauto's. Dergelijke auto's zullen naar verwachting de komende maanden nog verder dalen in prijs.

AutoScout24 meldde begin 2023 ook al dat steeds meer mensen een tweedehands elektrische auto overweegt. Uit onderzoek toen bleek dat 1 op de 10 Nederlander met die gedachte speelde. De voornaamste reden waren de hoge prijzen voor nieuwe elektrische auto's, maar ook de subsidieregeling vanuit de overheid: kopers krijgen 2000 euro extra korting op de aanschaf van een tweedehands elektrische auto.

Dat potje van de overheid - de SEPP - is voor 2024 overigens weer aangevuld, dus ook dit jaar krijg je 2000 euro korting bij de aanschaf van een elektrische auto. Voor nieuwe auto's is die subsidie hoger: 2950 euro. Let wel: het is niet onbeperkt mogelijk om subsidie aan te vragen: voor 204 is het totale budget 29 miljoen euro, waarvan er ten tijde van datum van publicatie van dit artikel al 13 miljoen euro aan subsidie was verleend.

Algehele daling prijzen tweedehandsjes

Ook tweedehands benzine-auto's worden steeds goedkoper. Gemiddeld daalde de prijs met zo'n 6,3 procent ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van Autoscout24. Ook hier heeft dat te maken met het grotere aanbod van occasions. In het najaar van 2023 steeg het aantal aangeboden tweedehands modellen met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

De reden dat ook hier het aanbod is gestegen zou te maken kunnen hebben met het feit dat steeds meer mensen de overstap naar een elektrische- of hybride auto maken, en daarbij hun oude brandstofauto hebben ingeruild. Voor iedereen die nu een tweedehands brandstofauto wil kopen is dit dus een mooi moment.

Private lease

Bij private lease kun je kiezen uit zowel nieuwe als tweedehands auto's. Wat betreft private occasion lease kan dat flink veel voordelen opleveren. Zo rijd je een 'gewone' private lease Tesla Model 3 bij JustLease voor zo'n 644 euro per maand, terwijl deze auto bij ALD Automotive voor zo'n 424 euro per maand te rijden is: dat scheelt nogal wat. Goed, het is maar een enkel voorbeeld, maar het loont zeker de moeite om te kijken naar occasion-lease. Vergelijk vooral de prijzen tussen de verschillende lease-aanbieders, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een vergelijkingssite als LeaseVergelijker.nl of Autonomer.

©ID.nl

Ook leasecontracten voor auto's kun je online vergelijken.

Verlies gecompenseerd

Leasemaatschappijen varen minder bij de lagere prijzen voor occasions. De afboekingskosten voor auto's die uit de lease gaan, moet vanwege de lagere verkoopprijzen worden beperkt. In veel gevallen kiezen leasemaatschappijen er dan voor om auto's langer in de leaseomloop te laten en auto's dus niet direct in de verkoop te zetten. Volgens het FD kost dat linksom of rechtsom ook geld, want ze lijden hier ook verlies op, maar kunnen dat verlies beter verspreiden over een langere periode.

Accupakket in tweedehands elektrische auto

Is het eigenlijk wel slim om een tweedehands elektrische auto te kopen? Want hoe lang gaat de batterij van zo'n auto eigenlijk mee? Dat hangt onder meer af van het aantal keer dat de accu van een auto is opgeladen, ofwel het aantal laadcycli.

Lees ook: Checklist tweedehands elektrische auto – zo voorkom je een miskoop!

Net als bij accu's van laptops en telefoons gaat de kwaliteit van een accupakket in een auto naar verloop van tijd achteruit. Maar dat gaat behoorlijk langzaam; volgens ViaBOVAG.nl gaat een accu bij normaal gebruik tussen de 10 en 20 jaar mee voordat het pakket compleet moet worden vervangen. Verder blijkt uit eerder onderzoek van de VER - de Vereniging Elektrische Rijders - dat accu's minder dan 20 procent van hun capaciteit verliezen tijdens de eerste 500.000 gereden kilometers.

Ter vergelijk, alhoewel niet helemaal eerlijk misschien: de levensduur van een benzinemotor is 300.000 kilometer en van een dieselmotor 500.000 kilometer. Maar zoals gezegd is die vergelijking niet helemaal eerlijk: het accupakket van een elektrische auto is natuurlijk niet de motor, maar zou je eerder kunnen zien als de 'brandstoftank'. Een elektrische auto heeft natuurlijk ook een aparte aandrijfmotor, die eveneens aan slijtage onderhevig is, net als alle andere mechanische onderdelen van zo'n auto. Maar er wordt doorgaans vanuit gegaan dat de accu het eerder gaat begeven. Het is alleen op dit moment lastig aan te geven hoe lang een elektrische auto meegaat, omdat er nog geen elektrische auto's zijn die tussen de 10 en 20 jaar oud zijn.

Voor kopers van tweedehands elektrische auto's zijn er overigens nog wel wat meer zekerheden. Zo heeft de BOVAG een eigen methode ontwikkeld op basis van zes nieuwe universele accucheck-systemen. Hierdoor kan men een goede controle uitvoeren op het accupakket van elektrische auto's en een certificaat meegeven. De koper weet dan dat de accu in goede staat is en nog wel even mee kan.

▼ Volgende artikel
Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11
© sathit_koyram
Huis

Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11

Tijdens het werk word je waarschijnlijk regelmatig gestoord door binnenkomende e-mails, meldingen, berichtjes, systeemupdates en pop-ups. Het zijn meestal nuttige en leuke elementen, maar ze halen je wel uit je concentratie. In Windows 11 zit een nieuwe functie om deze afleidingen tijdelijk te dempen.

Snel afgeleid? Zo stel je in dat je computer je niet mag storen met allerlei meldingen:

  • Focus instellen vanuit de Windows Instellingen
  • Focus instellen via de tijd in het het systeemvak
  • Maximaliseer het Focus-venster voor nog meer opties

Hoe minder tijd achter de computer, hoe beter: Van schermverslaafd naar schermbewust: handige tips voor minder schermtijd

Focus instellen

Deze Focusmodus is een productiviteitstool die te vinden is in de Klok-app. Je kunt hem activeren vanuit de Windows Instellingen. Druk op Windows-toets+I en ga naar Systeem, waar je Focus vindt. Hier kun je de duur van een ongestoorde werksessie invoeren. Standaard is dit op 30 minuten ingesteld. Daaronder staan vier opties. Geef de timer weer in de Klok-app om zichtbaar te maken hoelang de sessie bezig is. Vink ook de optie aan om badges te verbergen in de taakbalk-apps. Daardoor kom je niet verleiding om aan die apps aandacht te schenken. Ook het knipperen in de taakbalk-apps verberg je om dezelfde reden. Schakel Niet storen in, dan worden al deze meldingen tijdens de sessie gedempt.

De meeste gebruikers vinken de vier opties aan.

Nog beter focussen?

Een koptelefoon met noisecancelling doet wonderen

In de klok

Het is ook mogelijk om Focus te activeren vanuit het systeemmeldingscentrum. Klik in de taakbalk op de datum- of tijdaanduiding. Hiermee open je de agenda en het meldingsgebied. Onderaan waar de knop Focus staat, kun je de duur aanpassen. Zodra je op de knop klikt, verschijnt de focustimer op het scherm. Terwijl een sessie actief is, zie je de klok en de resterende tijd en nog enkele andere relevante gegevens, zoals wanneer de volgende pauze is gepland. Zie je niet graag de tijdsduur die langzaam aftelt, dan verberg je die door op de drie puntje te klikken. Daarna kun je de optie Resterende tijd weergeven uitschakelen. Als je in de instellingen de optie Niet storen hebt ingeschakeld, blokkeert deze functie alle meldingen.

Nog acht minuten geconcentreerd werken en dan volgt een pauze van vijf minuten.

Ontspannen werken

Wanneer je Focus maximaliseert, zie je rechts de voortgangsgrafiek die toont hoelang je gisteren en vandaag de tool hebt gebruikt. Je kunt ook een Spotify-afspeellijst selecteren om je sessies te begeleiden met ontspannende muziek. Onderaan krijg je de taken te zien die in de app Microsoft To Do op je wachten.

Wanneer je Focus maximaliseert, krijg je nog meer informatie te zien.

▼ Volgende artikel
Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort

Een gazon is meer dan een stukje groen. Het kan een speelplek zijn voor kinderen of juist vooral de blikvanger zijn in een strak aangelegde tuin. Soms ligt het vol in de zon, soms grotendeels in de schaduw. Voor elke situatie is er een passend graszaadmengsel. Wat past het best bij jouw tuin?

Graszaad is altijd een mengsel Graszaad bestaat uit een mix van verschillende grassoorten. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen: de ene soort groeit snel, de andere is fijn van structuur, weer een andere herstelt snel en goed. Door deze eigenschappen te combineren, ontstaat een mengsel dat goed is afgestemd op de specifieke omstandigheden in de tuin.

Lees ook: Groener gras? Maaien en onderhouden doe je zo

Wat voor graszaad je nodig hebt, hangt helemaal af van het soort grasveld dat je wilt. Voor een veldje waarop je kinderen lekker kunnen ravotten en een balletje trappen heb je ander gras nodig dan voor een gazon dat vooral bedoeld is voor de sier. Hieronder lees je per toepassing welke grassoorten het meest geschikt zijn.

Speelveld: stevig en snel herstellend

Een gazon waarop gespeeld, gelopen of gevoetbald wordt, moet vooral sterk zijn. Het gras moet tegen een stootje kunnen én zich snel herstellen. Daarvoor heb je een mengsel nodig met veel Engels raaigras (Lolium perenne). Dit gras kiemt snel en vormt stevige sprieten. Het is goed bestand tegen intensief gebruik en groeit snel terug als het beschadigd raakt. Vaak wordt het aangevuld met veldbeemdgras (Poa pratensis), dat ondergronds uitlopers vormt en zo kale plekken opvult. Samen zorgen deze soorten voor een duurzaam speelgazon dat veel belasting aankan.

Siergazon: fijn, traag groeiend en egaal

Voor een siergazon gelden weer andere zaken. Het moet vooral fijn van structuur zijn, gelijkmatig groeien en een egaal, verzorgd beeld geven. Voor dit type gazon zijn roodzwenkgras (Festuca rubra) en struisgras (Agrostis capillaris) geschikt. Deze grassoorten groeien langzaam en blijven laag, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Ze vormen een dichte mat van fijne sprietjes die er netjes uitziet, vooral bij regelmatig onderhoud. Een siergazon vergt wel iets meer zorg, want het is minder sterk en herstelt trager bij schade.

Schaduwgazon: licht nodig, maar minder zon

In tuinen met veel schaduw, bijvoorbeeld door bomen, heeft gras het moeilijk. De meeste grassoorten groeien slecht zonder zon, wat ruimte geeft aan mos. Een schaduwgazon moet daarom vooral weinig licht nodig hebben en toch stevig genoeg zijn om een dichte mat te vormen. Mengsels voor schaduw bevatten vaak fijne vormen van roodzwenkgras en soms bosgras (Festuca heterophylla), een soort die beter groeit bij weinig licht. Een kleine hoeveelheid Engels raaigras zorgt voor stevigheid, maar alleen als er dagelijks toch wat zonlicht aanwezig is. Let op: ook schaduwgazon heeft minimaal 2 tot 4 uur daglicht nodig om goed te blijven groeien.

Droge (zand)grond: diep wortelend en hittebestendig

Op lichte zandgrond of op plekken waar je weinig sproeit, heb je gras nodig dat tegen droogte kan. Dit soort gras moet diep kunnen wortelen en niet te snel verdrogen. Mengsels voor droge omstandigheden bevatten vaak een aangepaste selectie van veldbeemdgras en speciaal geselecteerde varianten van Engels raaigras die minder water nodig hebben. Soms wordt er ook hard zwenkgras aan toegevoegd, dat goed bestand is tegen droogte en hitte. Deze soorten wortelen dieper dan gemiddeld, waardoor ze vocht uit lagere lagen kunnen opnemen. Zo blijft je gazon ook bij warme zomers langer groen.

©Elena Elisseeva | Elenathewise

Wanneer en hoe zaai je gras?

De ideale periode om gras te zaaien is in het voorjaar (maart tot mei) of het najaar (september tot half oktober). Dan is de bodem warm genoeg en valt er meestal voldoende regen. Ook tussentijds bijzaaien is mogelijk – bijvoorbeeld als je last hebt van kale plekken of na het verwijderen van mos – zolang de bodemtemperatuur boven de 10 °C ligt en de grond vochtig blijft.

Begin altijd met een goede voorbereiding. Maai het bestaande gras kort, en verwijder mos en dood materiaal door het gazon te verticuteren. Dat kan met een verticuteerhark of een verticuteermachine.

Bij het herstellen van kale plekken hark je de grond los, zodat het zaad goed contact maakt met de aarde. Zaai vervolgens het juiste graszaadmengsel voor jouw situatie. Druk het zaad licht aan, bijvoorbeeld met een plank of de achterkant van een hark. Belangrijk: houd de bodem vochtig tot het gras begint te kiemen. Dat duurt gemiddeld 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de soort en temperatuur. Wil je extra bescherming bieden? Strooi dan een dun laagje potgrond of compost over het zaad. Dat helpt tegen uitdroging en beschermt tegen vogels.

Wacht met maaien tot het gras minstens 8 cm hoog is, en gebruik dan een hoge maaihoogte bij de eerste maaibeurt. Zo geef je jonge sprietjes de kans om zich goed te wortelen.

Lees ook: Gras vol mos? Dit wil je weten over het verticuteren van je gazon

Tabel: deze grassoorten heb je nodig

Type gazonEigenschappen grasGeschikte grassoorten
SpeelgazonSterk, snelgroeiend, herstellendEngels raaigras, veldbeemdgras
SiergazonFijn, traaggroeiend, egaalRoodzwenkgras, struisgras, veldbeemdgras
SchaduwgazonGroeiend bij weinig lichtFijn roodzwenkgras, bosgras, beetje raaigras
DroogtebestendigDiep wortelend, hittebestendigVeldbeemdgras, hard zwenkgras, raaigrasvariant

Liever meteen resultaat? Kies voor graszoden Wil je niet wachten tot graszaad kiemt en opkomt? Kies dan voor graszoden. Dat zijn kant-en-klare rollen gras, opgekweekt op een kwekerij en direct klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een groen gazon wilt, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als je tuin in korte tijd helemaal wordt opgeknapt. Graszoden bestaan meestal uit een stevige combinatie van Engels raaigras en veldbeemdgras. Daardoor zijn ze geschikt voor intensief gebruik én vormen ze snel een dicht tapijt.

Het leggen van graszoden kan van maart tot en met oktober, zolang het niet vriest. Zorg dat de ondergrond egaal, losgemaakt en licht vochtig is. Rol de zoden strak tegen elkaar uit, druk ze goed aan en geef royaal water – zeker in de eerste weken. Na 10 tot 14 dagen zijn ze voldoende vastgegroeid om voor het eerst te maaien.