Dit jaar loont het om een tweedehands elektrische auto te kopen - UPDATE
2024 lijkt een goed jaar te worden voor iedereen die op zoek is naar een tweedehands elektrische auto. Veel van die auto's worden nu uit de leasepool gehaald, waardoor die wagens tegen aantrekkelijke prijzen te koop worden aangeboden. Maar ook tweedehands brandstofauto's worden goedkoper. Hoe zit dat?
UPDATE: Subsidiewijziging voor tweedehands EV's Let op als je overweegt een tweedehands elektrische auto te kopen! De subsidie die het aantrekkelijker maakt om gebruikte EV’s aan te schaffen, wordt niet verlengd. Oorspronkelijk was er als onderdeel van de SEPP-regeling tot 2029 een budget van 528 miljoen euro gereserveerd, maar door nieuwe plannen van de overheid gaat dit feestje helaas niet door.
In plaats daarvan komt er een flinke tariefkorting op de motorrijtuigenbelasting voor alle emissievrije auto’s. Hoewel de aanschafsubsidie verdwijnt, wordt het bezit van een elektrische auto op de lange termijn goedkoper. Uiteindelijk dus toch redelijk goed nieuws voor je portemonnee als je al een EV hebt of van plan bent er een te kopen.
In 2019 werden wagenparken van bedrijven voor een groot deel omgezet naar elektrische auto's. Die auto's lijken na het verlopen van de leasecontracten - die zijn doorgaans vijf jaar lang - weer op de markt te komen, maar dan voor een fractie van de oorspronkelijke verkoopprijs.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Het aanbod is namelijk erg groot, waardoor prijzen laag liggen. Volgens het Financieel Dagblad is een Tesla Model 3 van 2019 bijvoorbeeld al voor rond 26.000 euro verkrijgbaar. De wagen heeft dan wel 100.000 kilometer op de teller, maar dat zijn getallen die passen bij leaseauto's. Dergelijke auto's zullen naar verwachting de komende maanden nog verder dalen in prijs.
AutoScout24 meldde begin 2023 ook al dat steeds meer mensen een tweedehands elektrische auto overweegt. Uit onderzoek toen bleek dat 1 op de 10 Nederlander met die gedachte speelde. De voornaamste reden waren de hoge prijzen voor nieuwe elektrische auto's, maar ook de subsidieregeling vanuit de overheid: kopers krijgen 2000 euro extra korting op de aanschaf van een tweedehands elektrische auto.
Dat potje van de overheid - de SEPP - is voor 2024 overigens weer aangevuld, dus ook dit jaar krijg je 2000 euro korting bij de aanschaf van een elektrische auto. Voor nieuwe auto's is die subsidie hoger: 2950 euro. Let wel: het is niet onbeperkt mogelijk om subsidie aan te vragen: voor 204 is het totale budget 29 miljoen euro, waarvan er ten tijde van datum van publicatie van dit artikel al 13 miljoen euro aan subsidie was verleend.
Algehele daling prijzen tweedehandsjes
Ook tweedehands benzine-auto's worden steeds goedkoper. Gemiddeld daalde de prijs met zo'n 6,3 procent ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van Autoscout24. Ook hier heeft dat te maken met het grotere aanbod van occasions. In het najaar van 2023 steeg het aantal aangeboden tweedehands modellen met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.
De reden dat ook hier het aanbod is gestegen zou te maken kunnen hebben met het feit dat steeds meer mensen de overstap naar een elektrische- of hybride auto maken, en daarbij hun oude brandstofauto hebben ingeruild. Voor iedereen die nu een tweedehands brandstofauto wil kopen is dit dus een mooi moment.
Private lease
Bij private lease kun je kiezen uit zowel nieuwe als tweedehands auto's. Wat betreft private occasion lease kan dat flink veel voordelen opleveren. Zo rijd je een 'gewone' private lease Tesla Model 3 bij JustLease voor zo'n 644 euro per maand, terwijl deze auto bij ALD Automotive voor zo'n 424 euro per maand te rijden is: dat scheelt nogal wat. Goed, het is maar een enkel voorbeeld, maar het loont zeker de moeite om te kijken naar occasion-lease. Vergelijk vooral de prijzen tussen de verschillende lease-aanbieders, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een vergelijkingssite als LeaseVergelijker.nl of Autonomer.
©ID.nl
Verlies gecompenseerd
Leasemaatschappijen varen minder bij de lagere prijzen voor occasions. De afboekingskosten voor auto's die uit de lease gaan, moet vanwege de lagere verkoopprijzen worden beperkt. In veel gevallen kiezen leasemaatschappijen er dan voor om auto's langer in de leaseomloop te laten en auto's dus niet direct in de verkoop te zetten. Volgens het FD kost dat linksom of rechtsom ook geld, want ze lijden hier ook verlies op, maar kunnen dat verlies beter verspreiden over een langere periode.
Accupakket in tweedehands elektrische auto
Is het eigenlijk wel slim om een tweedehands elektrische auto te kopen? Want hoe lang gaat de batterij van zo'n auto eigenlijk mee? Dat hangt onder meer af van het aantal keer dat de accu van een auto is opgeladen, ofwel het aantal laadcycli.
Lees ook: Checklist tweedehands elektrische auto – zo voorkom je een miskoop!
Net als bij accu's van laptops en telefoons gaat de kwaliteit van een accupakket in een auto naar verloop van tijd achteruit. Maar dat gaat behoorlijk langzaam; volgens ViaBOVAG.nl gaat een accu bij normaal gebruik tussen de 10 en 20 jaar mee voordat het pakket compleet moet worden vervangen. Verder blijkt uit eerder onderzoek van de VER - de Vereniging Elektrische Rijders - dat accu's minder dan 20 procent van hun capaciteit verliezen tijdens de eerste 500.000 gereden kilometers.
Ter vergelijk, alhoewel niet helemaal eerlijk misschien: de levensduur van een benzinemotor is 300.000 kilometer en van een dieselmotor 500.000 kilometer. Maar zoals gezegd is die vergelijking niet helemaal eerlijk: het accupakket van een elektrische auto is natuurlijk niet de motor, maar zou je eerder kunnen zien als de 'brandstoftank'. Een elektrische auto heeft natuurlijk ook een aparte aandrijfmotor, die eveneens aan slijtage onderhevig is, net als alle andere mechanische onderdelen van zo'n auto. Maar er wordt doorgaans vanuit gegaan dat de accu het eerder gaat begeven. Het is alleen op dit moment lastig aan te geven hoe lang een elektrische auto meegaat, omdat er nog geen elektrische auto's zijn die tussen de 10 en 20 jaar oud zijn.
Voor kopers van tweedehands elektrische auto's zijn er overigens nog wel wat meer zekerheden. Zo heeft de BOVAG een eigen methode ontwikkeld op basis van zes nieuwe universele accucheck-systemen. Hierdoor kan men een goede controle uitvoeren op het accupakket van elektrische auto's en een certificaat meegeven. De koper weet dan dat de accu in goede staat is en nog wel even mee kan.