De strategische comeback van Renault in de elektrische automarkt
Terwijl Volkswagen fabrieken sluit en banen schrapt, onthult Renault op de eerste verjaardag van dochterbedrijf Ampère een strategisch plan, waarbij goed is gekeken naar de Chinese aanpak. In dit artikel lees je meer over de stand van zaken in de Europese automarkt en de plannen van Renault.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Wat is er aan de hand?
Volkswagen sluit fabrieken en snoeit in het personeelsbestand, terwijl ook het Stellantis-concern het moeilijk heeft. Niet alleen de Europese automarkt heeft moeite met het bijbenen van dé energie transitie, dit speelt wereldwijd.
Toch is er één groot concern dat zich in de afgelopen periode op de achtergrond heeft gehouden: de Renault Group. Tot nu toe dan. Op de eerste verjaardag van Ampère, de door de Renault Group opgerichte firma die alles omtrent EV's en software ontwikkelt, onthult de Group een plan om de strijd aan te gaan met de concurrentie.
Strategische plannen
Renault heeft voor Ampère een meerjarenplan aangekondigd om de concurrentie aan te gaan. Dit zijn de belangrijkste punten:
- Versnellen van de ontwikkeling en productie van betaalbare, slimme elektrische auto's, waaronder een nieuwe Twingo en Renault 5.
- Samenwerken met Nissan, Alpine en Mitsubishi om nieuwe EV-modellen te ontwikkelen.
- Introductie van LFP-batterijen in 2026 en kobalt-vrije batterijen in 2028.
- Ontwikkelen van een Europese Software-Defined Vehicle in 2026.
- Verminderen van ontwikkelingskosten voor EV's tegen 2028 en inzetten op koolstofvrije mobiliteit.
Alle plannen vind je op de site van Renault.
©Renault
De Chinese aanpak
De wereldwijde automarkt wordt momenteel gedomineerd door hetzij de VS (Tesla) en China. Twee absolute grootmachten voor wat betreft elektrische auto's. Dit ondanks het feit dat vrijwel alle Europese fabrikanten ook hun best doen. Denk aan de Volkswagen iD-lijn en het redelijke succes van Stellantis-producten als de Peugeot e208 en de Opel Corsa Electric.
China speelt dit spel slim en bouwt EV's van de grond af aan als 'software defined vehicles': auto's waarbij hard- en software optimaal samenwerken, met een flexibel platform als basis.
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!
Voordeel: ook oudere auto altijd up-to-date
Dit breng niet alleen efficiency en comfort met zich mee, zoals een lager energieverbruik en een naadloze communicatie met apps op bijvoorbeeld je telefoon, maar zorgt er ook voor dat alle componenten up-to-date worden gehouden.
Een voorbeeld? De eerste generatie Tesla Model 3 wordt zelfs nu nog verbeterd middels software-updates. En dan hebben we het niet alleen over de navigatiekaarten, maar ook de thermische systemen rondom de batterij of de elektromotoren. Zelfs een paar jaar nadat de auto op de markt is verschenen, kan een software defined vehicle zonder tussenkomst van een garage technisch worden verbeterd.
©Renault
11.000 mensen
Ampère en de Renault Group volgen Chinees voorbeeld. In 2026 moeten de eerste resultaten uitkomen. Momenteel werken er 11.000 mensen aan. Ampère innoveert zelf, maar kijkt daarvoor ook zeker naar 'het voorbeeld' in de vorm van China. "Dat is waar de EV-magie nu gebeurt", vertelt Groupe Renault-CEO Luca de Meo. "Wij zijn van plan om te leren van die expertise en de opgedane kennis te gebruiken voor onze eigen markt hier in Europa."
LFP-batterijen
Een stevige uitspraak waarmee hij eigenlijk zegt dat als er niets gebeurt, ook de Renault Groupe, inclusief Nissan, Alpine en Mitsubishi, de boot zal missen.
Een ander aspect waar door Ampère druk aan wordt gewerkt, is het reduceren van de algehele CO2-voetafdruk. Dit wil men doen door het omarmen van nieuwe techniek voor het vervaardigen van staal, gebruik te maken van elektrische ovens en ook in te zetten op LFP-technologie. Hierbij wordt zonder gebruik van nikkel en kobalt toch eenzelfde range bereikt als met een NMC-accu.
Nieuwe Twingo
Ambitieuze plannen dus, maar Ampère en Groupe Renault lijken zeker van hun zaak. Met name dankzij de bijvoorbeeld het openen van een batterijfabriek direct naast de Ampère-fabriek in Douai (Noord-Frankrijk) en de inmiddels volledig elektrisch modellen van Renault: de 5, Megane, Scenic en natuurlijk de ZOE.
Ook een auto uit Alpine's elektrische Dream-garage is een feit, terwijl er binnen twee jaar een software defined elektrische Twingo moet zijn. Samen met alle andere merken, die eveneens een eigen – op Ampère-techniek gebaseerde – auto op de markt zullen brengen, zou dit weleens de redding van de Europese automarkt kunnen zijn.
©Renault
Meer weten? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog