ID.nl logo
De nieuwe Peugeot e208: scherper, stoerder en ruim 400 km range
© Tibo//The Good Click
Mobiliteit

De nieuwe Peugeot e208: scherper, stoerder en ruim 400 km range

De Peugeot e208 is al een succes, maar met de facelift voor 2024 wordt hij nóg iets aantrekkelijker. Onder meer een krachtiger elektromotor, een groter bereik, modernere looks en meer comfort maken hem tot een heuse topper in het B-segment. Wij reden de vernieuwde e208 en vertellen je alles over de updates.

Watch on YouTube

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Met de huidige generatie Peugeot 208 heeft het merk een ware hit in handen. De compacte Fransman weet tal van berijders te overtuigen met zijn aantrekkelijke en onderscheidende design en techniek. Zo is de huidige generatie een echt multitalent. Benzine, diesel of zelfs volledig elektrisch, de compacte leeuw kan met alle technieken overweg. Toch vond het merk het tijd om vier jaar na introductie een optische en technische facelift door te voeren. Dit met het oog op verbetering, maar uiteraard ook voor het handhaven van een bepaalde positie. Irwin Versteegh van InstaAutoVlog ging onlangs op pad met deze geüpdate versie en vertelt er jullie alles over dit artikel.

©Tibo//The Good Click

Scherpere klauwen

De vernieuwde Peugeot 208 en e208 herkennen we aan de voorkant direct aan zijn opgefriste snuit. In vergelijking met zijn voorganger kijkt-ie iets stoerder uit zijn ogen en dat komt absoluut op het conto van de onderscheidende dagrijverlichting. Deze vind je aan weerszijden, gehuisvest in hoogglans-zwarte inzetstukken die extra ver naar buiten zijn geplaatst. De drie verticale strepen staan symbool voor leeuwenklauwen, terwijl de keuze voor het ver naar buiten plaatsen zorgt voor optische verbreding. In de GT-uitvoering wordt dit feline karakter nog eens extra aangedikt met drie individuele projector-koplampen. De andere uitvoeringen beschikken standaard over eenvoudiger reflector-units.

©Tibo//The Good Click

Nieuw merklogo

Herkende je de voorgaande generatie van de e208 aan zijn grille met details in kleur van de carrosserie? Dit is voortaan standaard, zij het vanaf het tweede uitrustingsniveau (Allure). Dit met het oog op de verdere elektrificering van het model door de komst van een nieuwe hybride aandrijflijn.

Als kers op de taart – en in navolging van de onlangs opgefriste 2008 en 508 – krijgt ook de e208 het nieuwe merklogo. De achterkant? Daar zien we eveneens vernieuwde achterlichtunits met wederom drie leeuwenklauwen, al zijn die nu horizontaal geplaatst. De vernieuwde e208 is daarnaast leverbaar met nieuwe wieldesigns.

Maar dat is nog niet alles, want Peugeot introduceert ook twee nieuwe kleuren: Selenium Grey en Agueda Yellow. Hoewel het grijze jasje in eerste instantie wellicht wat zakelijk oogt, blijkt het in werkelijkheid een chique grijstint met een ‘diepere laag’ te zijn. Het is daarnaast een kleur die ook leverbaar is op de e308 en 2008, en samen met de 508 zorgt dat voor een familiaire tint.

Iets vrolijkers? Kies dan voor het uitgesproken Agueda Yellow, een absoluut sprankelende kleur die het midden houdt tussen limoengroen, citroen- of markeerstift-geel. In werkelijkheid, zeker onder het genot van de Spaanse zon, oogt de kleur als een waardige opvolger van het Jaune Faro-geel van zijn voorganger.

©Tibo//The Good Click

Standaard 10-inch scherm

In het interieur van de vernieuwde e208 zijn de wijzigingen iets minder prominent, maar toch zeker aanwezig. Dat is met name te danken aan het nieuwe multimediasysteem. Een 10-inch touchscreen dat net als DAB+, bluetooth en een draadloze verbinding voor Apple Carplay en Android Auto tot de standaarduitrusting behoort.

Vanaf de Allure-uitvoering krijg je HD-graphics, vanaf de GT een HD-achteruitrijcamera, maar navigatiesoftware blijft een optie van 400 euro voor de e208. De nieuwe techniek werkt een stuk vlotter en dankzij de draadloze connectiviteit voor Apple- en Android-telefoons is het achterwege laten van navigatiesoftware een serieuze overweging waard. Zeker omdat de e208 nog steeds niet over EV-routeplanning beschikt, terwijl telefoon-apps dat wel kunnen verzorgen.

©Tibo//The Good Click

Massagestoel

Peugeot gaf ook het 3D-instrumentarium (vanaf GT-uitvoering) een opfrisbeurt met nieuwe kleuren en mogelijkheden tot het aanpassen hiervan. Voor de rest zorgen kleine details als het nieuwe logo en de GT-badges op het stuurwiel voor verfrissing, evenals de komst van een aantal nieuwe kleuren voor de interieurverlichting (acht in totaal).

Hoe dan ook blijft de i-Cockpit-basis een onveranderd fijne plek om in te vertoeven. De e208 voelt mede door het uitstekende afwerkingsniveau en dito materiaalgebruik hoogwaardig aan en handigheidjes als een draadloze telefoonlader (15 watt) en tuimelschakelaars dragen hieraan bij.

Optioneel kun je in de GT-uitvoering kiezen voor alcantara bekleding met Adamite-groene stiksels, stoelverwarming en een massagefunctie voor de bestuurder.

©Tibo//The Good Click

Iets krapper

Direct na het instappen voelt het dan ook als thuiskomen in de 208, zij het dat de huiskamer nu is voorzien van nieuwe kussens op de bank en een grotere televisie. De basis blijft echter hetzelfde, en dat betekent een fijn in te stellen zithouding, een compact en heerlijk in de hand liggend stuurwiel en een altijd goede blik op het verkeer dankzij de heads-up opbouw van het dashboard.

Achterin stelt de e208 eveneens niet teleur, al blijft het natuurlijk een auto in het compacte B-segment. Incidenteel met vier volwassen personen op stap is echter prima te doen. De bagageruimte bleef onveranderd en geeft je nog steeds minimaal 309 liter inhoud en maximaal 779 liter. Iets minder dan de hybride en benzineversies, maar niettemin conform het segment.

©Tibo//The Good Click

400 km range

Voor wat betreft de aandrijflijn geniet ook de e208 van een geüpdatete elektromotor en dito accupakket. Als optie, want standaard zien we nog steeds de 50kWh-batterij en 136 pk sterke elektromotor. Die zijn samen goed voor een range tot 362 km volgens de WLTP-testmethode en een acceleratie van 0-100 km/u in 9 seconden. Middels een 3-fase-boordlader (11 kW) is de accu in 4 uur op te laden van 0 naar 100 procent of met maximaal 100 kW aan een snellader in ongeveer een halfuur tijd.

Voor 1500 euro extra krijg je echter de ‘nieuwe’ aandrijflijn. Deze heeft een 51kWh-accu, maar vooral een 20 pk sterkere elektromotor. Hiermee zoemt de e208 vrolijk door de 400km-barrière en sprint-ie in 8,2 seconden naar de 100 km/u. De oplaadfaciliteiten blijven hetzelfde.

©Tibo//The Good Click

Warmtepomp optioneel

Uiteraard reed ik met de nieuwste e208 en de updates zijn absoluut merkbaar. De 156 pk sterke elektromotor voelt een stuk potenter aan en is met name op de tussensprints alerter. De 400km-range kan daarnaast net even dat extraatje geven op bijvoorbeeld een lange reis. Niettemin dien je hier goed over na te denken, want voor die 1500 euro extra kun je bijvoorbeeld ook een warmtepomp-installatie kiezen (die is dus niet standaard, maar altijd een optie à 450 euro), een leuk kleurtje en het Drive Assist-pack.

Dat laatste (vanaf de Allure) voegt onder meer een adaptieve cruisecontrol en een actieve rijstrookassistent toe, waardoor de e208 deels autonoom kan rijden. Met name in de file is dat een erg welkom stukje techniek!

©Tibo//The Good Click

Voelt een klasse rijker

Het rijkarakter bleef onveranderd, en dat is maar goed ook. Hoewel de e208 een stukje zwaarder is dan de conventioneel aangedreven varianten, (+235 kg ten opzichte van de 100 pk automaat-variant) voelt-ie wendbaar en stabiel aan. Een leuk stukje sturen in de bergen of juist een lange rit over de snelweg; het is een echte alleskunner. Hij stuurt direct, maar kent ook een fijne rechtuitstabiliteit die een klasse ‘rijker’ aanvoelt.

Een voor dit segment uitstekend geïsoleerde cabine zorgt daarnaast voor rust en dankzij nieuwe techniek als verkeersbord- en vermoeidheidsherkenning is-ie ook nog eens een stukje veiliger. Zeker in combinatie met een geavanceerd noodremsysteem met voetganger- en fietserdetectie.

Met de vernieuwde e208 pakt Peugeot lekker door. De updates zijn dermate grondig dat er echt sprake is van een fris ogend model, maar dit met behoud van herkenbaarheid en identiteit. Dankzij de stoer ogende dagrijverlichting en het nieuwe logo loopt de auto in lijn met de rest van de Peugeot-familie, terwijl de toevoeging van een extra (nieuwe) elektrische aandrijflijn net dat extraatje kan geven.

Wat dit minimaal moet kosten? Een vrij stevige 35.320 euro. Vergeleken met een gelijkwaardige benzine/hybride 208 voorzien van een automaat, zit er echter ‘slechts’ 3000 euro tussen. Hoe dan ook is het geen koopje, maar je krijgt er wel één van de chicst aanvoelende auto’s in zijn klasse voor terug.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Vraag een offerte aan voor laadpalen:

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog