Auto leasen? Dit is er allemaal in begrepen in je maandbedrag
Wat is precies allemaal gedekt bij je maandelijkse leasekosten? Afhankelijk van je constructie kan dat per leasevariant flink verschillen. We zetten voor de duidelijkheid alles voor je op een rijtje.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
In dit artikel bespreken we wat er allemaal is inbegrepen bij je maandelijkse leasekosten. We doen dit per contractvorm, dus we kijken naar: • Zakelijke lease • Private lease • Financial lease Verder kijken we naar de bepalende factoren als het gaat om je maandlasten.
Per leasevorm zijn de voorwaarden verschillend en kun je meestal met de leasemaatschappij in overleg om bepaalde zaken in, of juist niét in het contract te plaatsen. Wil je elektrisch leasen? Lees hier over de voordelen die je in 2024 nog hebt.
Een belangrijk pluspunt van een leasecontract is dat je een maandelijks bedrag betaalt dat diverse kosten dekt. Denk bijvoorbeeld aan de service- en onderhoudskosten van een auto, die bij menig leasecontract afgedekt zijn in de maandelijkse betalingen. Maar wat is nou precies gedekt in welke constructie en welke factoren dragen bij aan het bepalen van de maandlasten? Om een overzicht te geven, zetten we drie leasevormen op een rij en geven we aan bij welke leasevormen wat is gedekt.
❗ Noot vooraf: elk contract is uniek
Voordat we deze kosten uit de doeken doen, is het belangrijk om te weten dat vrijwel alle leasecontracten naar wens afgestemd kunnen worden. Anders gezegd: als jij de maandelijkse kosten wilt drukken door bepaalde zaken uit het contract te laten, dan is dat in veel gevallen en in goed overleg mogelijk. Het is dus altijd zaak om een voorstel vanuit een leasemaatschappij goed door te lezen voordat je tekent. Op die manier weet je precies wat je kunt verwachten in welke situatie en kom je zelden tot nooit voor vervelende verrassingen te staan.
©Hyundai
Gedekte kosten in zakelijke leasecontracten
Ga je voor een auto van de zaak, dan zijn de volgende kosten meestal gedekt:
• Onderhoudskosten
• Servicekosten
• Verzekering
• Wegenbelasting
Naast bovengenoemde kosten zijn er contracten mogelijk waarbij de brandstof eveneens is gedekt. In dat geval krijg je een tankpas of een laadpas van de zaak. In sommige gevallen is dat zelfs onbeperkt en mag je hier ook privé zo veel gebruik van maken als je wilt. Dit zijn echter afspraken die tussen werkgever en werknemer gemaakt worden en gelden meestal voor werknemers die voor de zaak bovengemiddeld veel kilometers moeten maken.
Gedekte kosten in private leasecontracten
Wie kiest voor een private leasecontract, heeft in de regel een contract waarin de volgende zaken gedekt zijn:
• Afschrijving
• Kosten rijklaar maken
• Wegenbelasting
• BTW
• Verzekering
• Onderhoud
• Reparatie
• Servicekosten
• Pechhulp
• Vervangend vervoer
Dit is een fraaie lijst met allerlei vormen van ontzorging. Bij al deze gedekte kosten hoef je nooit meer bang te zijn dat een motorlampje opeens uitstel van enkele financiële doelen betekent. Je brengt de auto simpelweg naar de dealer, die het probleem vervolgens met gesloten portemonnee oplost. Het enige nadeel van een lijstje als dit is dat de maandelijkse lasten vrij hoog zullen zijn. Tevens loop je bij private lease altijd tegen een BKR-registratie aan, wat gevolgen kan hebben voor je verdere financiële huishouding.
Gedekte kosten in financial leasecontracten
Bovenstaande contracten vallen onder operational lease, waarbij je de auto feitelijk te leen hebt en deze na afloop van de contractduur weer ingeleverd wordt bij de leasemaatschappij. Bij financial lease betaal je de auto over een bepaalde periode af, waarna hij van jou wordt. Dit kan op particuliere en zakelijke basis en de maandelijkse kosten dekken meestal:
• Aflossing van het aanschafbedrag van de auto
• Rente op die aflossing
Hoe hoog die aflossingskosten zijn, hangt natuurlijk af van de duur van je contract. Je maandelijkse kosten zullen lager zijn bij een contract van tien jaar dan bij een contract van vijf jaar. En, belangrijk, onderhouds- en servicekosten vallen niet binnen een financial leasecontract. Brandstof en verzekeringen betaal je ook zelf en voor pechhulp en vervangend vervoer ben je aangewezen op de gebruikelijke kanalen. Daarbij krijg je als particulier ook een BKR-registratie en heeft het op zakelijk gebied gevolgen voor de solvabiliteit van je bedrijf. Met andere woorden: je kunt als particulier of bedrijf minder lenen als je al een financial leasecontract hebt lopen.
©Autoriteit Financiële Markten (AFM)
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!Wat bepaalt de hoogte van de maandelijkse leasekosten?
De factoren die bijdragen aan de hoogte van je maandelijkse leasekosten zijn verschillend bij operational lease en financial lease. Omdat je bij operational lease de auto na afloop van het contract weer inlevert, wil de leasemaatschappij natuurlijk dat de auto in een zo goed mogelijke staat verkeert. Daarom worden meer factoren meegenomen in het bepalen van de prijs. De factoren die meetellen zijn:
• Het aanschafbedrag van je auto
• Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt
• De lengte van het contract
• De kosten van de verzekering en wegenbelasting
Dit zijn de voornaamste factoren die in acht genomen worden bij het bepalen van je maandbedrag. Hoe korter de looptijd, hoe hoger je kosten. Hoe meer kilometer je wilt rijden, hoe hoger de kosten. Hoe duurder je auto in de aanschaf, hoe hoger de kosten. Voor de zakelijke rijders is bijtelling eveneens iets waar ze rekening mee moeten houden, maar dat staat los van de maandelijkse kosten. Bijtelling wordt bij je inkomen op gedaan, waarna je daar elk jaar belasting over betaalt.
Lees ook: Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het
Kostenbepaling financial lease
Bij financial lease worden de kosten ruwweg berekend aan de hand van:
• Het aanschafbedrag van je auto
• De lengte van je contract
Veel meer is het niet, want deze auto is na de contractduur van jou. Het maakt in dit geval de leasemaatschappij dus niets uit hoeveel kilometers je rijdt, als je maar gewoon je maandelijkse kosten blijft betalen. Doe je dat, dan kun je tien keer om de wereld rijden en is de leasemaatschappij dik tevreden. En natuurlijk geldt hier ook: hoe sneller je afbetaalt, hoe korter het contract en hoe hoger de maandlasten. Natuurlijk is er een limiet aan je contractduur, maar in goed overleg is meestal een hoop mogelijk.
Blijf kritisch en laat je niet verleiden
Het aangaan van een leasecontract is een verbintenis die in veel gevallen een aantal jaren duurt. Voor veel mensen is de beschikking over een glimmende nieuwe auto verleidelijk genoeg om al snel een krabbel te zetten, maar we willen je toch op het hart drukken om kritisch te kijken naar je contract en de nieuwe auto even uit het hoofd te zetten bij het lezen van de kleine lettertjes. Kun je de maandelijkse kosten namelijk om welke reden dan ook opeens niet meer dragen, dan is de auto weg en loop je niet zelden tegen een boete aan. Wees ook alert bij het bepalen van de voorwaarden en de dekking van de maandelijkse kosten. Lees alles goed door en ga in overleg met je leasemaatschappij of werkgever als je iets mist, of als er juist iets in staat wat er niet hoort.