Wat is financial lease en wat zijn de voor- en nadelen?
Geplaatst: 22 augustus 2024 - 08:33
Ivo Pakvis
Ruw gezien zijn er twee leasevormen: operational en financial lease. Operational lease is de meest bekende en meest gebruikte vorm, maar wat is financial lease precies?
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
De meeste leaseconstructies behoren tot de paraplu van het zogenaamde operational lease. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand voor een auto en de kosten die nodig zijn om die auto op de weg te houden. Maar er is een tweede vorm, die iets anders in elkaar steekt: financial lease. Waar de auto bij operational lease altijd het eigendom blijft van de leasemaatschappij, zul je bij financial lease na afloop van de looptijd van het contract zélf eigenaar zijn. Maar wat is financial lease nog meer?
Wat houdt financial lease precies in?
De term 'financial lease' slaat op een leaseconstructie waarbij het de bedoeling is dat de auto na afloop van de looptijd jouw eigendom wordt. Dat betekent dat je na de contractperiode niet, zoals bij operational lease, de auto moet teruggeven aan de leasemaatschappij. In plaats daarvan kun je veel langer met dezelfde auto blijven rijden en staat de auto vanaf het begin van de looptijd op jouw naam. Je kunt financial lease zodoende vergelijken met een hypotheek, waarbij je na aflossing volledig eigenaar bent van je huis.
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!
Wat zijn de voor- en nadelen van financial lease?
Voordelen financial lease
➕ De auto is na afloop van de looptijd van jou.
➕ Je spreidt de kosten voor de aanschaf van een auto, wat meer financiële ruimte geeft.
➕ Als zakelijke eigenaar kom je in aanmerking voor fiscale voordelen, zoals investeringsaftrek en renteaftrek.
➕ Je kunt in zekere zin zelf bepalen wat je per maand betaalt, door zelf een eindtijd aan te geven.
➕ Je mag helemaal zelf bepalen waar je het onderhoud laat doen.
Nadelen financial lease
➖ De maandelijkse kosten dekken niet de onderhouds- en servicekosten zoals bij operational lease.
➖ Het contract wordt gezien als een schuld, wat voor een lagere solvabiliteit van je bedrijf zorgt.
➖ Bij particuliere financial lease krijg je een BKR-registratie.
➖ Je zit vast aan een contract en kunt het in de regel niet boeteloos beëindigen.
Financial lease versus operational lease
Financial lease kan dus in sommige gevallen een interessant alternatief zijn voor operational lease. In beide leaseconstructies hoef je dus geen groot bedrag in één keer neer te leggen voor de aanschaf van een nieuwe auto, maar kun je door middel van maandelijkse betalingen de kosten spreiden. Als particulier zul je bij zowel private lease als financial lease een BKR-registratie krijgen, wat gevolgen heeft voor wat je in de toekomst kunt lenen. Dergelijke registraties worden bijvoorbeeld in acht genomen bij het nemen van een hypotheek. Afhankelijk van de hoogte van je lening kun je minder lenen voor een nieuw huis.
Het grootste verschil tussen operational en financial lease zit hem in wat de maandelijkse kosten dekken. Bij operational lease zijn onderhoudsbeurten, servicebeurten en reparaties aan schade of technische mankementen gedekt door de maandelijkse kosten. Dat levert in de regel hogere maandlasten op, maar tegelijk betekent dit dat je nooit voor vervelende verrassingen komt te staan en dat elke onderhoudsbeurt met gesloten portemonnee plaatsvindt. De maandelijkse lasten bij een financial leaseconstructie dekken die onderhoudskosten dus niet. Dat levert lagere maandlasten op, maar als er dan eens iets aan de hand is, kun je aan de bak.
Financial lease: voor zakelijk en particulier
Een financial leasecontract kan afgesloten worden op particuliere basis en als zakelijk contract. De basis is bij beide variaties gelijk, maar de zakelijke rijder kan dus profiteren van diverse aftrekmogelijkheden die komen kijken bij een auto die op naam van het bedrijf is aangeschaft. Het feit dat deze leaseconstructie wordt gezien als een lening heeft dus ook gevolgen voor je bedrijf, in de vorm van een verlaging van je solvabiliteit. Dit heeft gevolgen voor wat je als bedrijf verder kunt lenen. Tevens zijn de gebruikelijke verschillen tussen zakelijke lease en private lease van toepassing.
Is financial lease alleen voor auto's?
Zeker niet. Bedrijven kunnen allerlei machines en apparaten leasen, zonder dat ze hiervoor gelijk een groot gat in de begroting moeten slaan. Denk aan een sportschool die fitnessapparatuur nodig heeft, of een aannemersbedrijf dat machines en voertuigen voor in de bouw moet hebben. Zeker voor beginnende ondernemers kan dit een behoorlijke aanschaf zijn. In die gevallen is financial lease een interessante oplossing. Zo beschikken ze over de apparatuur die nodig is om de dagelijkse werkzaamheden te verrichten, zonder dat ze hiervoor grote bedragen moeten missen.
Wie kan leven met het contract en met het feit dat het bedrijf minder kan lenen na het afsluiten van een financial leaseconstructie, kan prima uit de voeten met deze vorm van financiering. En na afloop van de looptijd is de auto, de loopband of de graafmachine van jou en kun je gewoon verder met het gebruiken ervan.
Powered by