EV schoonmaken met een hogedrukreiniger, kan dat?

© SashaMagic

EV schoonmaken met een hogedrukreiniger, kan dat?

Geplaatst: 13 april 2024 - 07:39

Redactie ID.nl

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel om je auto snel en grondig schoon te maken. Met de juiste technieken kun je zelfs hardnekkig vuil en aangekoekte modder moeiteloos verwijderen. Maar kan dat ook bij elektrische auto's? Kan het geen schade opleveren aan de elektrische componenten? En hoe zorg je ervoor dat de lak intact blijft?

Bij het reinigen van je elektrische auto vraag je je misschien af of dat ook met de hogedrukreiniger kan. Het antwoord is: ja! Dat kan gewoon veilig, al is het maar om dezelfde reden dat een elektrische auto ook gewoon door de wasstraat kan. Alle elektrische componenten zijn goed afgeschermd, waardoor water geen probleem vormt, mocht je je dat afvragen. Schoonmaken met een hogedrukreiniger is dus een prima optie voor het reinigen van je elektrische auto – dat kan geheel zonder zorgen.

Voorbereiding

Voordat je begint, is het wel zo handig om je auto op een plek te zetten waar je er gemakkelijk omheen kunt lopen en waar het gebruikte water goed kan weglopen, zonder overlast te veroorzaken voor jezelf of je omgeving. Parkeer de auto bij voorkeur niet in de felle zon, want dan kan het water snel opdrogen en vlekken achterlaten op de lak. Verzamel vervolgens alle benodigde materialen.

Stel de hogedrukreiniger in op een middelmatige straalsterkte; een te hoge druk kan namelijk de autolak beschadigen. Probeer de straalsterkte zo laag mogelijk te houden, terwijl wel al het vuil van de auto verwijderd wordt. Raadpleeg ook de instructies van de autofabrikant voor eventuele aanvullende voorzorgsmaatregelen bij het reinigen van een elektrische auto.

Geen reinigingsmiddel in huis?

Bekijk hier het aanbod op Bol

Reinigen

Spoel eerst met de hogedrukreiniger het grofste vuil van de auto, waarbij je bovenaan begint en methodisch van voor naar achter werkt. Maak vervolgens een emmer schoon water aan met de autoshampoo en dompel de grote spons of doek hierin onder. Was de auto nu van boven naar beneden in horizontale banen met de shampoo, waarbij je de schoonmaakborstel gebruikt voor de moeilijk bereikbare plekken, zoals de velgen. Spoel daarna de shampoo en het vuil met de hogedrukreiniger weer af, opnieuw van boven naar beneden werkend. Besteed tijdens deze stap extra aandacht aan de wielkasten en de onderkant van de auto, waar vaak veel vuil en modder achterblijft.

Pressure washer

© Zoran Obradovic

Let op kwetsbare plekken

Wees tijdens het reinigen met de hogedrukreiniger voorzichtig bij kwetsbare plekken, zoals rubber afdichtingen, kunststof sierstrips en de ruitenwissers. Houd hier wat meer afstand en verminder eventueel de straalsterkte om beschadiging te voorkomen. Vermijd ook waar mogelijk direct contact met elektrische componenten, zoals de laadpoort en sensoren bij elektrische auto's.

Voor een grondige reiniging van de wielen kun je de hogedrukreiniger gebruiken, maar wees ook hier voorzichtig. De hoge druk kan de banden namelijk beschadigen, dus houd de straal op zo'n 20 centimeter schuin op de velg gericht en niet recht op de band.

Autovelgen wassen hogedrukreiniger

© Tomasz Zajda

Nazorg

Na het reinigen met de hogedrukreiniger is het belangrijk om de auto goed droog te maken met een grote, pluisvrije doek of zeem om kringen en vlekken te voorkomen. Voor een optimaal resultaat en een mooie, diepe glans kun je de auto ook nog nawrijven met een vloeibare autowas of quick detailer. Dat goedje biedt meteen bescherming tegen nieuwe aanslag, zodat je auto dus langer schoon blijft.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten