Zo reset je je netwerkinstellingen in Android

© PXimport

Zo reset je je netwerkinstellingen in Android

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 april 2021 - 05:27

Aangepast: 25 november 2022 - 10:52

Justin Doornekamp

Heb je wifi-problemen op je Android-telefoon of tablet, of valt de verbinding met je bluetooth-apparaten steeds weg? Dan kan het geen kwaad om je netwerkinstellingen in Android te resetten. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel. 

Het is in de afgelopen jaren een beetje het hoofdpijndossier geworden voor veel ontwikkelaars: de fragmentatie in Android-land. Maar ook voor Android-gebruikers zelf: instellingen van apparaten lopen flink uiteen en geregeld lopen zij features mis.

Iets simpels als het herstellen van je netwerkinstellingen kan op een LG-telefoon anders werken dan op een smartphone van Samsung. Desondanks zul je met de onderstaande stappen een heel eind kunnen komen. Telefoonfabrikanten kiezen overigens wel steeds vaker voor de standaard Android-interface van Google in plaats van een eigen versie te ontwikkelen, met uitzondering van Samsung. Daarom leggen we ook nog even kort uit hoe je op een Samsung-apparaat je netwerkinstellingen kunt herstellen. 

© PXimport

Zo werkt het

Bij veel Android-apparaten kun je de netwerkinstellingen vaak bij de algemene instellingen vinden (via de Instellingen-app of het tandwieltje rechtsboven in je scherm in je notificatiescherm). Daar vind je vermoedelijk de optie Netwerk en internet en de optie Opnieuw instellen of iets wat daarop lijkt. Waarschijnlijk moet je je keuze bevestigen met je toegangscode, wachtwoord of je vingerafdruk. Wanneer je deze reset hebt uitgevoerd, dien je je telefoon of tablet opnieuw op te starten om de wijzigingen door te voeren. Maak vervolgens opnieuw verbinding met je wifi-netwerk of je bluetooth-apparaat en je zult waarschijnlijk van je netwerkproblemen af zijn. 

Op een Samsung-telefoon

Op een Samsung-apparaat kun je, voorafgaand aan een reset van je netwerkinstellingen, eventueel je wifi-verbinding testen in een veilige modus om erachter te komen of er misschien een app is die de verbinding verstoort. Schakel je toestel uit en druk op de aanknop om het weer op te starten. Terwijl je het Samsung-logo ziet, houd je de volumeknop omlaag ingedrukt en als het goed is zie je dan linksonder in het scherm Veilige modus staan. Werkt je wifi-verbinding nog steeds niet, dan kun je de netwerkinstellingen herstellen door binnen de instellingen van je apparaat te gaan naar Algemeen beheer. Kies vervolgens voor Resetten en daarna voor Netwerkinstellingen resetten. Hierdoor worden zowel je bluetooth- als wifi-instellingen hersteld. Houd het wachtwoord van je wifi-netwerk overigens bij de hand, want het kan zijn dat je die opnieuw moet invoeren na het resetten van de netwerkinstellingen. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000