Zo maak je de beste foto's met je iPhone
Met een smartphone op zak heb je altijd een camera bij de hand. De hard- en software voor het maken van kiekjes wordt steeds beter, maar ook jij als fotograaf hebt natuurlijk invloed op de kwaliteit van je foto's. Met de volgende trucjes maak je nog betere iPhone-foto's.
Beperk beweging
Iedereen heeft weleens een wazig plaatje geschoten doordat je iPhone te veel bewoog. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om het bewegen van je telefoon tot een minimum te beperken.
Waarschijnlijk maak je foto’s door op het scherm van je iPhone te drukken. Op deze manier laat je je telefoon bewegen op het moment dat je de foto maakt. Wij raden je aan om de volumeknoppen te gebruiken om je foto te schieten: je telefoon beweegt dan veel minder. Bovendien kun je dan twee handen gebruiken om de iPhone stabieler vast te houden.
Maak je een foto waarbij timing niet belangrijk is, bijvoorbeeld van een landschap? Dan is de zelfontspanner een handige functie om een bewogen foto te voorkomen. Stel de timer in op drie seconden en druk af, vervolgens heb je dus even de tijd om je telefoon stil te houden voor het perfecte shot.
Wellicht heb je weleens een afstandsbediening voor een dure spiegelreflexcamera gezien. De koptelefoon van je iPhone werkt ook als afstandsbediening. Gebruik de volume omhoog-knop van je telefoon en je veroorzaakt helemaal geen beweging meer bij het klikken van een kiekje.
Focus vastzetten
De autofocus-functie van je iPhone is superhandig, zeker als je snel een foto wilt maken zonder je bezig te houden met scherpstellen. Toch zijn er situaties denkbaar waarin je juist niet wilt dat de telefoon zelf met de focus gaat rotzooien. Als je bijvoorbeeld een stilstaand object wilt fotograferen terwijl de achtergrond beweegt.
Door in de camera-app lang te drukken op het onderwerp van je foto stel je scherp en worden de auto-exposure (AE) en autofocus (AF) vergrendeld. De camera verandert dan niet meer van focus als er iets verandert in het beeld.
Deze functie komt ook van pas als je meerdere foto’s achter elkaar wilt schieten zonder dat de iPhone tussendoor de instellingen bijstelt.
©PXimport
Filter maar raak!
©PXimport
Dupliceer jij je foto voordat je aan de slag gaat met beeldinstellingen en filters?
Dat is helemaal niet nodig! De camera-app overschrijft je foto namelijk niet, maar slaat op welke filters je hebt geselecteerd en past deze toe. Je kunt dus nog gewoon een andere filter selecteren of teruggaan naar het origineel als je een beetje bent doorgeslagen met het gebruik van filters.
Fotograferen in RAW
Wanneer je een foto maakt met je iPhone wordt deze normaal gesproken als jpg-bestand opgeslagen. De ruwe informatie die op de beeldsensor binnenkomt wordt verwerkt tot foto. Tijdens het verwerken van de ruwe data maakt de software van je iPhone keuzes over bijvoorbeeld de belichting, scherpte en kleuren.
Wil je deze keuzes liever zelf maken? Dan moet je in RAW fotografen, daarmee sla je de ruwe data op die je later met een raw-converter bewerkt tot jpg-foto. Ook jouw iPhone (vanaf de iPhone 6s en iOS 10) kan in RAW fotograferen. De standaard camera-app ondersteunt dat niet, dus je moet wel even een apart programmaatje downloaden.
Automatische correctie voor lichtval
Soms maak je een foto waarvan een deel te licht is en een ander deel juist te donker. Zou het niet mooi zijn als je verschillende belichtingsopties kon selecteren voor bepaalde delen van je foto? Die optie bestaat en is ook nog eens volautomatisch. Het wordt High Dynamic Range (HDR) genoemd.
Je selecteert de HDR-optie bovenin de camera-app. Vervolgens maakt je iPhone meerdere foto’s met diverse belichtingsinstellingen. Deze foto’s worden vervolgens tot één foto gecombineerd, zodat de belichting voor de hele foto klopt.
Je kunt naast de HDR-foto ook nog de normale versie opslaan – of juist niet. Deze optie wijzig je in de instellingen van je iPhone onder Foto’s en camera / HDR (hoog dynamisch bereik) / Bewaar normale foto.
©PXimport
©PXimport
Links een foto zonder HDR ingeschakeld, rechts dezelfde foto met HDR. Let vooral op de lampen en het tegenlicht.
Photoshoppen
Adobe’s fotobewerkingsprogramma is al jaren populair voor op de pc, maar je wilt natuurlijk ook weleens een foto bewerken als je onderweg bent. Gelukkig is Photoshop ook beschikbaar voor op je iPhone! De mogelijkheden zijn natuurlijk minder uitgebreid dan op de computer, maar beperkt is de functionaliteit zeker niet.
Photoshops mobiele versie is onderverdeeld in drie verschillende apps: Photoshop Fix, Express en Mix. Fix is vooral bedoeld voor snelle fixes: het verwijderen van oneffenheden en aanpassen van de belichting. Met Photoshop Express snijd je foto’s uit of je trek je ze recht. Verder biedt deze app de mogelijkheid om (automatisch) collages te maken en randen, effecten of watermerken toe te voegen. Mix komt vooral van pas bij het samenvoegen van meerdere foto’s. Met deze app snijd je objecten uit meerdere foto’s die je vervolgens tot één afbeelding kopieert.
Adobe is niet de enige die mobiele fotobewerking biedt: er zijn tal van alternatieven.