Zo doe je dat: Maak je eigen ringtone met Audacity

© PXimport

Zo doe je dat: Maak je eigen ringtone met Audacity

Smartphone & tablet

Geplaatst: 9 april 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Redactie

Audacity is een tool waarmee je muziek kunt bewerken en aanpassen. Met de gratis software kun je muziek afspelen, aanpassen en in onderdelen knippen. Je kunt er ook je eigen ringtone mee maken en bepaalt zelf vanaf welk punt je ringtone start en hoe lang deze duurt.

Audacity is een freeware-programma dat je kunt downloaden. De software zit nu in update 2.0.5. en is te vinden op de officiële site. Na de download je kun het programma installeren en aan de slag om je favoriete muziek te bewerken en eigen ringtones te maken. Volg de stappen tijdens de installatie en open Audacity.

1. Muziek importeren of converteren

Om je favoriete muziek aan te passen en alleen het juiste gedeelte eruit te knippen, is het belangrijk om je favoriete nummer eerst te importeren. Staat deze nog niet op je pc, dan kun je deze downloaden of converteren, bijvoorbeeld via Youtube. Zoek linksboven naar Bestand op de werkbalk. Klik hierop en ga vervolgens naar Importeren en kies Audio. Zoek nu in je eigen bibliotheek naar je favoriete muzieknummer en druk op Openen. Wil je twee nummers mixen voor je ringtone, of het beste eruit achter elkaar laten afspelen, dan kun je een extra spoor openen. Volg deze stap nog een keer en de tweede track zal onder de andere verschijnen.

© PXimport

Met Control, Shift en I kun je ook muziek importeren.

2. Knippen en plakken

Om te knippen klik je met je muis op het spoor en sleep je de cursor over het gedeelte wat je wilt verwijderen. Druk op Del(ete) op het toetsenbord of klik op je rechter muisknop en kies Verwijderen Op deze manier houd je alleen de gedeeltes over die je wilt gebruiken voor je ringtone. Je kunt het voor jezelf makkelijk maken om overzichtelijk en snel het juiste begin- en eindpunt te kiezen. Kijk boven in de werkbalk bij Sporen en kies de optie Sporen uitlijnen. Als je de optie Einde op einde uitlijnen kiest, dan wordt het kleine gedeelte dat je hebt bewaart over de gehele breedte van het scherm verdeeld. Je kunt nu nauwkeuriger delen van de muziek verwijderen.

© PXimport

Je kunt ook meerdere sporen op elkaar uitlijnen.

Muziek aanpassen

Tip: Je kunt je ringtone compleet overhoop gooien door deze te versnellen, vertragen of te laten galmen. Er zijn genoeg probeeropties te vinden in de werkbalk bij Effecten. Het handigste is wel om eerst stap drie te volgen, zodat je je opgeslagen ringtone altijd opnieuw kunt importeren.

3. Ringtone exporteren

Als je klaar bent met het maken van aanpassingen dan kun je onder Bestand op de functie Exporteren klikken. Tik allereerst de naam in die je voor je ringtone wilt gebruiken en kies vervolgens het type bestand. MP3-formaat is de meest algemene conversiemethode om te kiezen, maar je kunt ook voor je Windows Phone .WAV selecteren of .AIFF voor iPhone. Druk vervolgens op Opslaan en je bent klaar. Nu kun je het bestand overzetten naar je smartphone en je creatie als ringtone selecteren.

© PXimport

Het meest toegankelijke bestandsformaat is MP3.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000