ID.nl logo
Xiaomi 12X - klein én fijn
© PXimport
Huis

Xiaomi 12X - klein én fijn

De Xiaomi 12X is een opvallend compacte smartphone met overwegend premium specificaties. Zijn prijs ligt een stuk onder die van échte vlaggenschepen. Biedt Xiaomi hiermee het beste van twee werelden? Je leest het in deze Xiaomi 12X review.

De Xiaomi 12X is de goedkoopste telg in de 12-serie, die verder bestaat uit de 12 en 12 Pro. De adviesprijzen bedragen 699, 899 en 1099 euro. Xiaomi heeft de drie toestellen op 1 april uitgebracht. 

Collega Joris publiceerde onlangs uitgebreide reviews van de Xiaomi 12 en de Xiaomi 12 Pro. Ik ben aan de slag gegaan met de 12X, die sinds zijn release overigens al flink in prijs gezakt is. Op moment van schrijven, begin juni, haal je de smartphone in huis vanaf 549 euro. 

Ontwerp

De scherpe prijs zie je niet direct terug aan het ontwerp. De Xiaomi 12X is gemaakt van glas en voelt premium aan, met een matte afwerking die vingerafdrukken minimaliseert. Het toestel valt met name op omdat hij compact is, te danken aan het 6,28inch-scherm met gekromde zijkanten. De Xiaomi 12X is iets smaller dan de Samsung Galaxy S22 en een fractie langer. 

Met 176 gram is hij bijna even zwaar als de S22. Die weegt 168 gram. Als je een handzame (Android)-smartphone zoekt, is de Xiaomi 12X zeker het bekijken waard.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Een nadere blik op de 12X verraadt toch wat bezuinigingen om tot de vriendelijke verkoopprijs te komen. Zo is de behuizing alleen spatwaterdicht. Veel concurrerende smartphones hebben een IP-certificering die een water- en stofdicht ontwerp garandeert. En de 12X kan ook niet draadloos opladen, eveneens jammer en wel erg gangbaar in dit prijssegment. Wel boven verwachting goed zijn de luidsprekers, die de Harman Kardon-naam dragen. 

Een goed scherm

Wie ook bezuinigingen op het beeldscherm verwacht, heeft het (gelukkig) mis. Xiaomi stopt een uitstekend scherm in de 12X. Het 6,28inch-display ondersteunt 12-bitkleurweergave, een primeur voor een smartphone. De Xiaomi 12 (Pro) heeft ook een 12-bit-scherm. Het scherm kan meer kleuren tonen, waardoor de weergave realistischer is. Toegegeven: het verschil met een dure smartphone met 10-bit-scherm is klein, maar het is fijn dat Xiaomi innoveert. 

Het Xiaomi 12X-scherm is ook erg prettig om naar te kijken vanwege de scherpe Full-HD-resolutie, de hoge maximale helderheid en de soepele verversingssnelheid van 120 Hz. Dat het scherm wat gekromde zijkanten heeft, vind ik zelf geen plus- of minpunt. Sommige mensen vinden de gekromde zijkanten vervelend omdat ze sneller per ongeluk wat op het scherm aantikken. Ik heb hier geen last van gehad op de 12X.

De vingerafdrukscanner zit op deze smartphone in het scherm. Hoewel hij snel en accuraat genoeg is, vind ik de scanner net te laag geplaatst. 

©PXimport

Specificaties

De specificaties van de 12X verraden dat het toestel honderden euro's goedkoper is dan topsmartphones. Zo kiest Xiaomi voor een midrange Qualcomm Snapdragon 870-processor, die in de praktijk wat langzamer is dan de beste processors van dit moment. Is dat storend? Voor mij niet, want de Xiaomi 12X is gewoon lekker snel. Dat zal ook komen door de ruime hoeveelheid werkgeheugen (8GB) die je ook in dure smartphones vindt. Het opslaggeheugen is met 256 GB zelfs royaal, want de duurdere Samsung Galaxy S22 en Apple iPhone 13 komen met 128 GB. 

Net als de concurrentie ondersteunt de Xiaomi 12X 5G-internet. Daar heb je pas vanaf eind 2023 wat aan, als de belangrijke 3,5GHz-frequentie beschikbaar komt. Het is handig en vanzelfsprekend dat de 12X hierop voorbereid is. Ondersteuning voor wifi 6 is aanwezig, maar de Snapdragon 870 ondersteunt geen wifi 6E. Dat zal weinig mensen uitmaken, aangezien wifi 6E pas over een paar jaar interessant lijkt te worden. Handig is de aanwezigheid van een infraroodsensor om je airco of televisie te bedienen. Natuurlijk is ook een NFC-chip aanwezig om contactloos te pinnen in de supermarkt.

©PXimport

Accuduur en opladen

In de Xiaomi 12X zit een niet-verwijderbare accu met een capaciteit van 4.500 mAh. Niet bijzonder klein of groot voor dit type smartphone. In de praktijk gaat de accu probleemloos een lange dag mee en hoef je 'm pas de volgende ochtend op te laden. Dat is fijn en vermoedelijk deels te danken aan de energiezuinigere processor. Premium smartphones hebben een krachtigere processor die meer stroom vraagt. 

Opladen doet de Xiaomi 12X via de meegeleverde 67watt-oplader. Dat die in de doos zit, is sowieso noemenswaardig. Concurrenten als Apple en Samsung verkopen hun dure telefoons immers met alleen een usb-kabel, naar eigen zeggen om het milieu minder te belasten. Xiaomi kiest ervoor om een usb-kabel en adapter in het doosje te stoppen. Minder goed voor het milieu, maar wel gebruiksvriendelijker omdat je direct aan de slag kunt met de juiste oplader. 

De krachtige adapter heeft drie kwartier nodig om de accu volledig op te laden en dat is lekker snel. De Xiaomi 12 laadt overigens even snel op, want die heeft een even grote accu en dezelfde oplader. De Xiaomi 12 Pro komt met een marginaal grotere accu en een 120watt-oplader, waardoor hij slechts twintig minuten nodig heeft om op te laden. Overigens kan de Xiaomi 12X niet draadloos opladen, wat veel concurrenten wél kunnen. Jammer.

©PXimport

Camera's

Op de achterkant van de Xiaomi 12X vind je drie camera's, precies dezelfde als op de duurdere Xiaomi 12 overigens. Het gaat om een 50megapixel-hoofdcamera, een 13megapixel-groothoekcamera en een 5megapixel-macrocamera. De hoofdcamera beschikt over optische beeldstabilisatie (OIS). De fotokwaliteit van de hoofdcamera is er goed. Realistisch, scherp en gedetailleerd, ook bij minder licht. Met de groothoekcamera leg je een groter deel van de omgeving vast. De lens kent weinig vervorming maar toont objecten als huizen wel wat donkerder dan gewenst. 

De zoomfunctie die je in de camera-app vindt, wekt de indruk dat de smartphone 2x zoom biedt. Dat is niet zo: de Xiaomi 12X mist een echte zoomcamera en maakt via software een uitsnede van het beeld. Een 'zoomfoto' stelt daarom weinig voor, maar ziet er gelukkig wel prima uit. In dit prijssegment kun je genoeg smartphones kopen die wél een echte zoomcamera hebben. Dat is goed om in je achterhoofd te houden. 

Hieronder zie je van links naar rechts de normale camera, de groothoekcamera en de softwarematige 2x-zoomfunctie.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Bij het fotograferen van kleurrijke objecten als bloemen valt op dat de Xiaomi 12X prettige plaatjes schiet. De kleuren zijn levensecht, de belichting is dik in orde en de afbeeldingen komen scherp over. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Oude software

Heel gek is dat de Xiaomi 12X in de winkels verschijnt met Android 11, de versie uit 2020. Waar is Android 12 van vorig jaar? Wel te vinden op de Xiaomi 12 en Xiaomi 12 Pro, maar om onduidelijke redenen dus nog niet om de 12X. Een update brengt hier verandering in, al is het onduidelijk wanneer die update komt. Medio mei, toen ik de telefoon terugstuurde, had ik 'm nog niet. En dat is jammer, want Xiaomi noemt de Android 12-update als één van de drie updates voor het toestel. De andere Xiaomi 12-modellen, die wel al op Android 12 draaien, krijgen dus één update extra. 

Beveiligingsupdates rolt Xiaomi vier jaar lang uit. Daar mag wel meer tempo in komen. Half mei was de 12X nog steeds voorzien van de update van december 2021. Dat terwijl Google elke maand een update uitbrengt - Xiaomi had dus bij mei kunnen zijn maar loopt er zeker vier achter. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De MIUI-softwareschil over Android heen is sowieso niet mijn favoriet. Xiaomi levert een aantal commerciële apps mee die je zelf moet verwijderen als je ze niet wil en het merk dringt ook advertenties op bij het instellen van het toestel. Zelfs als je aangeeft dat je geen gepersonaliseerde reclames wil, kun je nog algemene advertenties te zien krijgen. Dat vind ik niet passen op een dure smartphone. 

De visuele aanpassingen van MIUI moeten je liggen, maar naar mijn mening zijn ze wel erg ingrijpend en zeker niet altijd een verbetering ten opzichte van de standaard Android-versie.

©PXimport

Conclusie: Xiaomi 12X kopen?

De Xiaomi 12X is een wat vreemde eend in de bijt, want er zijn maar weinig compacte smartphones met goede specificaties. En dat maakt 'm een welkome toevoeging in de volle smartphonemarkt. De 12X biedt namelijk veel waar voor niet teveel geld. Je koopt 'm op dit moment voor 550 tot 600 euro. 

Op belangrijke punten als het scherm, de accuduur, camera's en snelheid scoort de smartphone goed. De software daarentegen is een zwak punt en je moet rekening houden met bezuinigingen als het gebrek aan een waterdichte behuizing en draadloos opladen. Gelet op die scherpe verkoopprijs is de Xiaomi 12X een interessante keuze. Wil je een compacte smartphone die completer is, dan is de duurdere Samsung Galaxy S22 nog steeds je beste optie.

Andere interessante alternatieven voor de Xiaomi 12X vind je in onze actuele koopgids van de beste smartphones vanaf 600 euro.

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** € 699,- **Kleur** Zwart, blauw paars **OS** Android 11 **Scherm** 6,28 inch oled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** Qualcomm Snapdragon 870 **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 50, 13 en 5 megapixel, 32 (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 15,3 x 7 x 0,82 cm **Gewicht** 176 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner onder scherm, infrarood **Website** [www.mi.com/eu](https://www.mi.com/nl/product/xiaomi-12x/)

Plus- en minpunten
  • Compact
  • Goed scherm
  • Accuduur en snelladen
  • Snelheids- en cameraprestaties
  • Oude en drukke software
  • Niet water- en stofdicht
  • Geen echte zoomcamera
  • Kan niet draadloos opladen
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten
© RossandHelen
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten

Voordat je een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser aanschaft, is één ding belangrijk: de juiste maten weten. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen een strakke keuken of een dure miskoop. Hoe meet je de nis precies op? Hoeveel ventilatieruimte is nodig? En waar moet je rekening mee houden bij aansluitingen?

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over: • Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van inbouwapparatuur voor je keuken is precisie alles. Een afwijking van slechts een paar centimeter kan ervoor zorgen dat je nieuwe koelkast, oven, of vaatwasser onmogelijk in de daarvoor bestemde ruimte past. Of het nu gaat om een inbouwkoelkast, een espressomachine of een diepe oven: een haastig genomen maat is zelden een goed idee. Laten we daarom stap voor stap kijken hoe je dit voorkomt, zodat je straks geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.

Algemene meetprincipes 

Voordat je begint met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik een precieze rolmaat en een digitale schuifmaat voor de beste resultaten. Meet niet alleen de buitenkant van je keukenkasten, maar focus op de binnenafmetingen van de nis: breedte, hoogte en diepte. Houd daarnaast rekening met de benodigde ventilatieruimte, meestal 2 tot 5 centimeter aan de achter- en zijkanten. Check ook waar stopcontacten, wateraansluitingen en doorvoeren voor kabels zitten. Deze details zijn minstens zo belangrijk als de afmetingen zelf.

©Andrey Sinenkiy

Hier let je op bij een:

Inbouwkoelkast of -vriezer 

Bij koelkasten en vriezers is de nishoogte een cruciale maat, die per model sterk kan verschillen. Veelvoorkomende hoogtes zijn 88, 140 en 178 centimeter, maar er zijn uitzonderingen. Let ook goed op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme heeft doorgaans 1 tot 2 centimeter extra ruimte in de breedte nodig. Voor de diepte geldt dat 55 centimeter meestal volstaat, al kan dat oplopen tot 60 centimeter bij modellen met een ventilator aan de achterzijde.

Inbouwoven en -magnetron 

Hoewel deze toestellen op het eerste gezicht standaard lijken, kunnen de afmetingen verschillen. De nisbreedte is meestal 56 centimeter, terwijl de voorzijde van het toestel vaak 59,5 centimeter breed is. Dit zorgt ervoor dat het front mooi aansluit op de keukenkast. De hoogte is een belangrijk aandachtspunt: compacte ovens beginnen bij 45 centimeter, terwijl standaardmodellen 60 centimeter nodig hebben. Bij magnetrons is het slim om rekening te houden met bedieningspanelen die kunnen uitsteken en extra ruimte bovenin vragen.

Inbouwvaatwasser 

Bij vaatwassers draait het vooral om de hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 centimeter, maar dankzij verstelbare poten heb je hier wel wat 'bewegingsruimte'. Minstens zo belangrijk is de plinthoogte: meet van de vloer tot de onderkant van de kast en niet alleen de zichtbare plint. Vergeet ook de waterslang niet—reken op zo'n 5 centimeter extra diepte om voldoende ruimte te houden voor de aansluiting.

Inbouw-espressomachine 

Espressomachines zijn compact, maar nauwkeurig meten blijft belangrijk. De standaardbreedte ligt meestal rond de 56 centimeter, maar de diepte kan variëren. Afhankelijk van het model neemt het waterreservoir aan de achterkant 40 tot 55 centimeter in beslag. Let ook op de kleppen: bij een machine die naar voren opent, is extra ruimte nodig om koffiebonen of cups eenvoudig te vervangen.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Voorkom deze veelgemaakte fouten 

Een veelvoorkomend probleem is dat apparatuur nét niet past, ondanks zorgvuldig meten. Dit komt vaak doordat ventilatieruimte of aansluitingen over het hoofd worden gezien. Een handige tip: plak een stuk tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het toestel komt en markeer daarop de positie van stekkers en leidingen. Controleer ook of de nis waterpas is, vooral bij koelkasten met schuiflades. Een scheve ondergrond kan voor problemen zorgen, dus stel de keukenkast indien nodig bij voordat je gaat installeren.

Bij renovaties spelen vaak afwijkende maten een rol. Oudere keukens kunnen dikkere kastwanden of ongewone nisdieptes hebben. Meet daarom niet alleen de huidige situatie, maar vergelijk deze met de afmetingen van het nieuwe toestel. Twijfel je? Overweeg dan advies van een keukenexpert, zeker bij complexe combinaties zoals een oven met een ingebouwde magnetron.

En dit moet je echt altijd als laatste doen...

Het klinkt als een open deur, maar het blijft de beste garantie op succes: meet alles minimaal twee keer. Schrijf de maten op en leg ze naast de technische specificaties van het apparaat. Let daarbij op details als verstelbare poten, een uitklapbaar bedieningspaneel of deuruitsparing. Zo voorkom je dat je keukenproject verandert in een puzzel met ontbrekende stukken. Want uiteindelijk draait het erom dat alles naadloos samenvalt – letterlijk én figuurlijk.

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april
© Leika production
Huis

Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april

Het heeft even geduurd, maar de winter is eindelijk (zo goed als) voorbij. De zomertijd is ingegaan, 's morgens vroeg hoor je de vogels weer en de zon zien we ook steeds vaker. Tijd dus om lekker veel buiten te zijn om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Dit zijn de tuinklusjes die je in april allemaal kunt doen.

Dit doe je in april: 🌻 Planten afharden 🌻 Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten 🌻 Heggen snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen en bestrijden 🌻 Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

📆Handig: onze tuinkluskalender voor heel het jaar rond

Planten afharden

Planten die je in de afgelopen maanden binnen hebt gehouden, kun je nu langzaam laten wennen aan de lagere buitentemperaturen. Begin in de tweede helft van april door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer naar binnen te halen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Hoewel de lente begonnen is, kunnen de nachten nog koud zijn, zeker omdat de IJsheiligen nog niet voorbij zijn. Sommige nachten kan het zelfs nog vriezen. Geef kuipplanten een meststof met langdurige werking, zodat ze voldoende voeding hebben voor de komende maanden. Bescherm eenjarige planten, jonge gewassen en bloesembomen tegen nachtvorst met een vliesdoek.

Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten

Heb je nog geen rozen of heesters geplant? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen, zodat ze deze zomer in volle bloei staan. Is het lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je ook heiligenbloem of lavendel in de grond zetten. Zorg er wel voor dat je eerst onkruid verwijdert en de bodem losmaakt.

Wil je borderplanten aanplanten? Begin dan met bodembedekkers. Dit is bovendien een ideaal moment om de beplanting een voedingsboost te geven met mest. Heb je in maart eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan kun je ze nu voorzichtig verpotten. Nog niet gezaaid? Dat kan nog steeds.

Vanaf half april is het ook een goed moment om zomerbollen te planten. Denk aan lelies, dahlia's, siergember, canna's en gladiolen. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, geef je extra voeding met organische mest en een laagje compost. Wil je direct meer kleur in de tuin? Zet dan bakken en potten vol met bloeiende planten. Die zijn nu volop verkrijgbaar bij tuincentra.

🧄🌷🧄🌷 De zomer(bollen) in je hoofd?

Kijk & kies

©Alexander Raths

Heggen en klimplanten

Haal de heggenschaar maar tevoorschijn, want dit is het moment om hagen zoals taxus, conifeer, liguster en leylandii te snoeien. Zo houd je ze in vorm en voorkom je dat ze te breed uitgroeien. Geef de hagen meteen een speciale haagmeststof en leg een laag bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de wortels. Dit helpt de grond vocht vast te houden in de zomer en verbetert de bodemstructuur. Bovendien remt het de groei van onkruid.

Dunne en dode takken in heesters kun je nu ook verwijderen. De hoofdtakken mag je flink terugsnoeien om de struik voller te laten groeien. Dit geldt ook voor winterjasmijn en forsythia, die na de bloei een snoeibeurt kunnen gebruiken. Winterbloeiende heide knip je eenvoudig terug met een heggenschaar. Vergeet niet om klimplanten, zoals clematis, goed vast te zetten. Het kan deze maand namelijk nog flink waaien.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Meeldauw is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral bij warm en droog weer, in combinatie met vochtige nachten door dauw, kan deze ziekte zich snel verspreiden. De schimmel laat een wit, poederachtig laagje achter op de bladeren. Dit is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk. De schimmel dringt diep door in het plantenweefsel en onttrekt voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit. Rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia's, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven zijn extra gevoelig voor meeldauw.

Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk om bij droog weer extra water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft. Aangetaste bladeren kun je het beste meteen wegknippen en in de vuilnisbak gooien, zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Gooi ze niet op de composthoop! Daarnaast is het verstandig om meeldauwgevoelige planten niet te plaatsen op plekken waar eerder meeldauw heeft gezeten. Mocht een plant toch helemaal onder deze schimmel zitten, dan is een bestrijdingsmiddel de beste oplossing.

©cocci65

Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

Controleer of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je die direct aanpakken? Steek de aangetaste plek dan in een vierkante vorm uit en leg er een nieuw, op maat gesneden grasmat in. Opnieuw inzaaien is natuurlijk ook een optie. Vanaf nu kun je het gras weer maandelijks maaien. Lang gras langs de randen werk je bij met een grastrimmer of kantenknipper, zodat het gazon er weer strak uitziet.

Bemesting is belangrijk voor een gezond gazon. Dit doe je in de periode van maart tot en met september minstens drie keer. Heb je in maart nog niet bemest? Dan is het nu de hoogste tijd. Sluit daarnaast de buitenkraan weer aan, zodat de sproeiers in de tuin klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips