© PXimport

Xiaomi 12X - klein én fijn

Smartphone & tablet

Geplaatst: 8 juni 2022 - 13:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Rens Blom

De Xiaomi 12X is een opvallend compacte smartphone met overwegend premium specificaties. Zijn prijs ligt een stuk onder die van échte vlaggenschepen. Biedt Xiaomi hiermee het beste van twee werelden? Je leest het in deze Xiaomi 12X review.

De Xiaomi 12X is de goedkoopste telg in de 12-serie, die verder bestaat uit de 12 en 12 Pro. De adviesprijzen bedragen 699, 899 en 1099 euro. Xiaomi heeft de drie toestellen op 1 april uitgebracht. 

Collega Joris publiceerde onlangs uitgebreide reviews van de Xiaomi 12 en de Xiaomi 12 Pro. Ik ben aan de slag gegaan met de 12X, die sinds zijn release overigens al flink in prijs gezakt is. Op moment van schrijven, begin juni, haal je de smartphone in huis vanaf 549 euro. 

Ontwerp

De scherpe prijs zie je niet direct terug aan het ontwerp. De Xiaomi 12X is gemaakt van glas en voelt premium aan, met een matte afwerking die vingerafdrukken minimaliseert. Het toestel valt met name op omdat hij compact is, te danken aan het 6,28inch-scherm met gekromde zijkanten. De Xiaomi 12X is iets smaller dan de Samsung Galaxy S22 en een fractie langer. 

Met 176 gram is hij bijna even zwaar als de S22. Die weegt 168 gram. Als je een handzame (Android)-smartphone zoekt, is de Xiaomi 12X zeker het bekijken waard.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Een nadere blik op de 12X verraadt toch wat bezuinigingen om tot de vriendelijke verkoopprijs te komen. Zo is de behuizing alleen spatwaterdicht. Veel concurrerende smartphones hebben een IP-certificering die een water- en stofdicht ontwerp garandeert. En de 12X kan ook niet draadloos opladen, eveneens jammer en wel erg gangbaar in dit prijssegment. Wel boven verwachting goed zijn de luidsprekers, die de Harman Kardon-naam dragen. 

Een goed scherm

Wie ook bezuinigingen op het beeldscherm verwacht, heeft het (gelukkig) mis. Xiaomi stopt een uitstekend scherm in de 12X. Het 6,28inch-display ondersteunt 12-bitkleurweergave, een primeur voor een smartphone. De Xiaomi 12 (Pro) heeft ook een 12-bit-scherm. Het scherm kan meer kleuren tonen, waardoor de weergave realistischer is. Toegegeven: het verschil met een dure smartphone met 10-bit-scherm is klein, maar het is fijn dat Xiaomi innoveert. 

Het Xiaomi 12X-scherm is ook erg prettig om naar te kijken vanwege de scherpe Full-HD-resolutie, de hoge maximale helderheid en de soepele verversingssnelheid van 120 Hz. Dat het scherm wat gekromde zijkanten heeft, vind ik zelf geen plus- of minpunt. Sommige mensen vinden de gekromde zijkanten vervelend omdat ze sneller per ongeluk wat op het scherm aantikken. Ik heb hier geen last van gehad op de 12X.

De vingerafdrukscanner zit op deze smartphone in het scherm. Hoewel hij snel en accuraat genoeg is, vind ik de scanner net te laag geplaatst. 

© PXimport

Specificaties

De specificaties van de 12X verraden dat het toestel honderden euro's goedkoper is dan topsmartphones. Zo kiest Xiaomi voor een midrange Qualcomm Snapdragon 870-processor, die in de praktijk wat langzamer is dan de beste processors van dit moment. Is dat storend? Voor mij niet, want de Xiaomi 12X is gewoon lekker snel. Dat zal ook komen door de ruime hoeveelheid werkgeheugen (8GB) die je ook in dure smartphones vindt. Het opslaggeheugen is met 256 GB zelfs royaal, want de duurdere Samsung Galaxy S22 en Apple iPhone 13 komen met 128 GB. 

Net als de concurrentie ondersteunt de Xiaomi 12X 5G-internet. Daar heb je pas vanaf eind 2023 wat aan, als de belangrijke 3,5GHz-frequentie beschikbaar komt. Het is handig en vanzelfsprekend dat de 12X hierop voorbereid is. Ondersteuning voor wifi 6 is aanwezig, maar de Snapdragon 870 ondersteunt geen wifi 6E. Dat zal weinig mensen uitmaken, aangezien wifi 6E pas over een paar jaar interessant lijkt te worden. Handig is de aanwezigheid van een infraroodsensor om je airco of televisie te bedienen. Natuurlijk is ook een NFC-chip aanwezig om contactloos te pinnen in de supermarkt.

© PXimport

Accuduur en opladen

In de Xiaomi 12X zit een niet-verwijderbare accu met een capaciteit van 4.500 mAh. Niet bijzonder klein of groot voor dit type smartphone. In de praktijk gaat de accu probleemloos een lange dag mee en hoef je 'm pas de volgende ochtend op te laden. Dat is fijn en vermoedelijk deels te danken aan de energiezuinigere processor. Premium smartphones hebben een krachtigere processor die meer stroom vraagt. 

Opladen doet de Xiaomi 12X via de meegeleverde 67watt-oplader. Dat die in de doos zit, is sowieso noemenswaardig. Concurrenten als Apple en Samsung verkopen hun dure telefoons immers met alleen een usb-kabel, naar eigen zeggen om het milieu minder te belasten. Xiaomi kiest ervoor om een usb-kabel en adapter in het doosje te stoppen. Minder goed voor het milieu, maar wel gebruiksvriendelijker omdat je direct aan de slag kunt met de juiste oplader. 

De krachtige adapter heeft drie kwartier nodig om de accu volledig op te laden en dat is lekker snel. De Xiaomi 12 laadt overigens even snel op, want die heeft een even grote accu en dezelfde oplader. De Xiaomi 12 Pro komt met een marginaal grotere accu en een 120watt-oplader, waardoor hij slechts twintig minuten nodig heeft om op te laden. Overigens kan de Xiaomi 12X niet draadloos opladen, wat veel concurrenten wél kunnen. Jammer.

© PXimport

Camera's

Op de achterkant van de Xiaomi 12X vind je drie camera's, precies dezelfde als op de duurdere Xiaomi 12 overigens. Het gaat om een 50megapixel-hoofdcamera, een 13megapixel-groothoekcamera en een 5megapixel-macrocamera. De hoofdcamera beschikt over optische beeldstabilisatie (OIS). De fotokwaliteit van de hoofdcamera is er goed. Realistisch, scherp en gedetailleerd, ook bij minder licht. Met de groothoekcamera leg je een groter deel van de omgeving vast. De lens kent weinig vervorming maar toont objecten als huizen wel wat donkerder dan gewenst. 

De zoomfunctie die je in de camera-app vindt, wekt de indruk dat de smartphone 2x zoom biedt. Dat is niet zo: de Xiaomi 12X mist een echte zoomcamera en maakt via software een uitsnede van het beeld. Een 'zoomfoto' stelt daarom weinig voor, maar ziet er gelukkig wel prima uit. In dit prijssegment kun je genoeg smartphones kopen die wél een echte zoomcamera hebben. Dat is goed om in je achterhoofd te houden. 

Hieronder zie je van links naar rechts de normale camera, de groothoekcamera en de softwarematige 2x-zoomfunctie.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Bij het fotograferen van kleurrijke objecten als bloemen valt op dat de Xiaomi 12X prettige plaatjes schiet. De kleuren zijn levensecht, de belichting is dik in orde en de afbeeldingen komen scherp over. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Oude software

Heel gek is dat de Xiaomi 12X in de winkels verschijnt met Android 11, de versie uit 2020. Waar is Android 12 van vorig jaar? Wel te vinden op de Xiaomi 12 en Xiaomi 12 Pro, maar om onduidelijke redenen dus nog niet om de 12X. Een update brengt hier verandering in, al is het onduidelijk wanneer die update komt. Medio mei, toen ik de telefoon terugstuurde, had ik 'm nog niet. En dat is jammer, want Xiaomi noemt de Android 12-update als één van de drie updates voor het toestel. De andere Xiaomi 12-modellen, die wel al op Android 12 draaien, krijgen dus één update extra. 

Beveiligingsupdates rolt Xiaomi vier jaar lang uit. Daar mag wel meer tempo in komen. Half mei was de 12X nog steeds voorzien van de update van december 2021. Dat terwijl Google elke maand een update uitbrengt - Xiaomi had dus bij mei kunnen zijn maar loopt er zeker vier achter. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

De MIUI-softwareschil over Android heen is sowieso niet mijn favoriet. Xiaomi levert een aantal commerciële apps mee die je zelf moet verwijderen als je ze niet wil en het merk dringt ook advertenties op bij het instellen van het toestel. Zelfs als je aangeeft dat je geen gepersonaliseerde reclames wil, kun je nog algemene advertenties te zien krijgen. Dat vind ik niet passen op een dure smartphone. 

De visuele aanpassingen van MIUI moeten je liggen, maar naar mijn mening zijn ze wel erg ingrijpend en zeker niet altijd een verbetering ten opzichte van de standaard Android-versie.

© PXimport

Conclusie: Xiaomi 12X kopen?

De Xiaomi 12X is een wat vreemde eend in de bijt, want er zijn maar weinig compacte smartphones met goede specificaties. En dat maakt 'm een welkome toevoeging in de volle smartphonemarkt. De 12X biedt namelijk veel waar voor niet teveel geld. Je koopt 'm op dit moment voor 550 tot 600 euro. 

Op belangrijke punten als het scherm, de accuduur, camera's en snelheid scoort de smartphone goed. De software daarentegen is een zwak punt en je moet rekening houden met bezuinigingen als het gebrek aan een waterdichte behuizing en draadloos opladen. Gelet op die scherpe verkoopprijs is de Xiaomi 12X een interessante keuze. Wil je een compacte smartphone die completer is, dan is de duurdere Samsung Galaxy S22 nog steeds je beste optie.

Andere interessante alternatieven voor de Xiaomi 12X vind je in onze actuele koopgids van de beste smartphones vanaf 600 euro.

8,0

ONS OORDEEL

Xiaomi 12X

Pluspunten

Compact

Goed scherm

Accuduur en snelladen

Snelheids- en cameraprestaties

Minpunten

Oude en drukke software

Niet water- en stofdicht

Geen echte zoomcamera

Kan niet draadloos opladen

Conclusie

**Adviesprijs** € 699,- **Kleur** Zwart, blauw paars **OS** Android 11 **Scherm** 6,28 inch oled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** Qualcomm Snapdragon 870 **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 50, 13 en 5 megapixel, 32 (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.2, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 15,3 x 7 x 0,82 cm **Gewicht** 176 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner onder scherm, infrarood **Website** [www.mi.com/eu](https://www.mi.com/nl/product/xiaomi-12x/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000