Xiaomi 12 - Oppakken wat Huawei achterlaat
Met de Xiaomi 12-serie probeert het Chinese merk aansluiting te zoeken met een veelzijdige smartphone. Lukt het Xiaomi om met de 12 een alternatief te bieden voor Samsung en Apple?
Sinds Huawei van het toneel is verdwenen zijn de kaarten op de smartphonemarkt opnieuw verdeeld. De markt is meer dan ooit een duopolie, die gedomineerd wordt door Samsung en Apple. Hoewel Chinese fabrikanten over elkaar heen rolden en de markt overspoelen met budgetsmartphones, lijkt het vooral Xiaomi die het budgetsegment van Huawei overneemt.
Op de high-end markt proberen Chinese merken als OnePlus, Oppo en dit Xiaomi graag een rol van betekenis te spelen. Zo ook met deze nieuwste Xiaomi 12-serie, die uit drie toestellen bestaat. De goedkopere Xiaomi 12X, het topmodel Xiaomi 12 Pro en deze Xiaomi 12 die daar weer tussen hangt.
Dat Xiaomi tracht het oude marktaandeel van Huawei te pikken, is het bedrijf niet subtiel in. Dat is al te zien aan de verpakking: “With easy access to Google apps you use most”. Om duidelijk te maken dat je met deze Chinese smartphone wél gewoon de Play Store kunt bezoeken.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De software rijmt niet met een smartphone in deze prijsklasse.
Aansluiting met Samsung en Apple
Toch weet Xiaomi geen weerstand te bieden aan de krachtige telefoons zoals de Galaxy S22 en iPhone 13. Of zelfs de Galaxy S21 en iPhone 12, die qua prijs meer gelijk liggen. Xiaomi schiet namelijk op één punt zeer zwaar tekort: de software.
Dat zie je op verschillende punten terug: allereerst de ondersteuning. Drie Androidupdates en vier jaar veiligheidsupdates (bovenop Android 12) is veel minder dan Samsung en Apple bieden. Bovendien is de uitrol ook veel trager. Ook de Android-softwareschil van Xiaomi hoort allerminst bij een telefoon in deze prijsklasse. Kinderlijke kleuren en geluidjes, rommelige interfaces, veel bloatware, een hinderlijke en vooral overbodige virusscanner. En ook zit er reclame en bijbehorende dataverzameling ingebakken.
Tenslotte bepaalt de softwarematige afstelling voor een groot deel of de telefoon goede foto’s maakt. Verschillen tussen fotoresultaten zijn groot, terwijl zo’n beetje iedere fabrikant Sony-lenzen gebruikt. Dat verschil wordt gemaakt door de software-aansturing. Hoewel de foto’s van de groothoeklens, reguliere camera en zoomlens prima zijn in goede lichtomstandigheden, zijn vooral bij low light en tegenlicht de foto’s ruiziger, donkerder en bewogen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: zoom-, primaire- en groothoekcamera.
Handzaam
Is de Xiaomi 12 dan een slechte telefoon? Welnee. Het toestel is licht en handzaam. Het 6,3 inch scherm heeft gebogen randen, wat er mooi uit ziet, maar misschien niet iedereen praktisch kan bekoren. Qua beeldkwaliteit is dat scherm ook dik in orde, hoewel de helderheid ietsje beter had gemogen, wat handig is voor gebruik in zonlicht. De full-HD resolutie met dynamische verversingssnelheid van 120 hertz is zoals je mag verwachten. Hetzelfde kan gezegd worden over de vingerafdrukscanner onder het scherm.
Een van de sterke punten is de krachtige snellader, die met 67 watt de 4.500 mAh-accu oplaadt. Binnen enkele minuten heb je genoeg om een paar uur door te komen. Of dat echter goed is voor de accugezondheid op lange termijn, dat is lastig te testen. De accuduur is prima, zo’n anderhalve dag. Dat zou mogelijk ook kunnen liggen aan het feit dat veel achtergrond-apps worden onderbroken, zonder dat je hier als gebruiker veel aan kunt doen.
De lader zit overigens gewoon in de doos, evenals een hoesje. Een geheugenkaartslot, ip rating en audiopoort ontbreken.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Rekenkracht
De Snapdragon 8 (Gen 1) chipset (met 5G-modem) voorziet de telefoon van meer dan genoeg rekenkracht, hoewel ik hier en daar een stottering opmerkte die wellicht meer werd veroorzaakt door software-bugs. Het toestel is verder voorzien van 256G opslaggeheugen en 8GB werkgeheugen.
Dankzij de chipset ben je niet alleen toekomstbestendig met 5G, maar ook wifi 6e en bluetooth 5.2 worden ondersteund.
Alternatieven voor de Xiaomi 12
Zoals aangegeven weet Xiaomi door zijn matige software en ondersteuning geen alternatief te zijn voor Samsung. Dat bijvoorbeeld met de Galaxy S22 (of zelfs de Galaxy S21 en Galaxy S21FE) een beter én goedkoper alternatief biedt, zowel qua software als qua camera. De extra rekenkracht en snellader van de Xiaomi 12 wegen daar niet tegenop.
Ook de iPhone 13 is ongeveer vergelijkbaar geprijsd en weet op dezelfde manier het bestaansrecht onder de Xiaomi 12 vandaan te slaan. Zelfs de iPhone 12 klinkt als een logischere keuze.
De Xiaomi 12 is geen slechte telefoon, maar ook niet aan te bevelen.
-
Conclusie: Xiaomi 12 kopen?
Xiaomi heeft veel te verbeteren als het de concurrentie aan wil gaan met de topsmartphones van Samsung en Apple. Hoewel het ontwerp, rekenkracht en snellader zeker volstaan, is vooral de software en ondersteuning zeer ondermaats. Ook de camera blinkt niet uit. Dat maakt de telefoon geen slecht toestel, maar ook zeker geen aanrader.
**Adviesprijs** vanaf € 899,- **Kleuren** blauw, zwart **OS** Android 12 (MIUI 13) **Scherm** 6,3 inch amoled (2400 x 1800, 120hz) **Processor** 2,5 Ghz octacore (Snapdragon 8 gen1) **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 50, 13 en 5 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.2, wifi 6e, gps, nfc **Formaat** 15,3 x 7 x 0,8 cm **Gewicht** 179 gram **Overig** Vingerafdrukscanner achter scherm **Website** [www.mi.com](https://www.mi.com/nl/product/xiaomi-12)
- Ontwerp
- Rekenkracht
- Snellader
- Software
- Prijs
- Update-ondersteuning