ID.nl logo
Wileyfox Swift 2 Plus - Overtuigende middenklasser
© PXimport
Huis

Wileyfox Swift 2 Plus - Overtuigende middenklasser

Het Engelse Wileyfox staat bekend om zijn budgetsmartphones, maar zoekt het met de Swift 2 Plus hogerop. De 239 euro kostende telefoon wordt gepositioneerd in het middenklasse segment, waar de concurrentie fel is. Desondanks weet de Wileyfox Swift 2 Plus te overtuigen.

Wileyfox verkoopt naast Swift 2 van 199 euro de Swift 2 Plus. Voor veertig euro extra krijg je meer werkgeheugen (3GB tegenover 2GB), meer opslaggeheugen (32GB tegenover 16GB) en een betere camera (16 megapixel tegenover 13 megapixel). In deze review richten we ons alleen op de Swift 2 Plus, maar zaken als het ontwerp, het beeldscherm en de software gelden ook voor de normale uitvoering. Lees ook:Wileyfox Spark+ - Fijne budgetsmartphone.

Metaal met toffe features

De Swift 2-serie luidt voor Wileyfox een nieuwe ontwerprichting in. De fabrikant heeft de Swift 2 Plus een metalen behuizing gegeven, waardoor de telefoon stevig en luxe aanvoelt. In tegenstelling tot Wileyfox-modellen met een plastic ontwerp kun je de accu niet verwijderen. Aan de achterkant van de telefoon zit een vingerafdrukscanner en die is snel en accuraat. De smartphone maakt gebruik van een usb-c-poort, waarbij de kabel altijd past en sneller opladen mogelijk is. Usb-c wordt op steeds meer telefoons, tablets en laptops van allerlei merken toegepast en wordt gezien als de aansluiting van de toekomst. Naast de usb-poort zit een speaker die prima geluid produceert, maar verder niet in positieve of negatieve zin opvalt.

©PXimport

Fijn is het grote interne opslaggeheugen van 32GB, waarvan 25GB beschikbaar is. Heb je daar niet genoeg aan dan kun je een micro-sd-kaartje in het toestel stoppen. Dat slot kan ook gebruikt worden voor een tweede simkaart (dual-sim). Verder heeft de Swift 2 Plus een nfc-chip voor bijvoorbeeld contactloos betalen en snel verbinding maken met andere elektronica.

Het 5 inch beeldscherm heeft een hd-resolutie en oogt daarom scherp genoeg. Er zijn een aantal concurrerende smartphones met een scherper full-hd scherm, maar die hebben veelal een groter scherm en slurpen meer stroom. Bij de Swift 2 Plus zijn we daarom tevreden met hd, maar het display scoort niet overal goed. Zo is er een rode gloed zichtbaar, wat vooral opvalt bij de kleur wit – dat neigt naar zachtgrijs. De kijkhoeken van het scherm zijn door de toegepaste IPS-technologie prima, maar de rode waas blijft.

©PXimport

Accu is snel leeg

Over de snelheid van de smartphone valt gelukkig niet te klagen. De Swift 2 Plus is met zijn Snapdragon 430 octacore-processor en 3GB werkgeheugen vlot in gebruik en doet niet onder voor andere toestellen in deze prijsklasse. De accuduur had wel beter gekund, want na een werkdag moet hij ’s avonds aan de oplader. Belast je de telefoon zwaarder door bijvoorbeeld te gamen dan is de 2700 mAh accu bij het avondeten nagenoeg leeg. Gelukkig laadt hij snel op: vijftig procent in een half uur. De telefoon maakt daarvoor gebruik van Quick Charge 3.0, maar let wel op: Je moet daar zelf nog een ondersteunde oplader voor kopen. Om de prijs van de telefoon laag te houden levert Wileyfox enkel een usb-kabel mee.

Een andere bezuiniging is het ontbreken van 4G-ondersteuning op de 900 MHz-band, die T-Mobile gebruikt in de Randstad. Omdat de provider daar ook via twee andere frequenties uitzendt, is de impact echter beperkt.

Camera's

De Swift 2 Plus heeft een 16 megapixelcamera en die maakt in de meeste gevallen prima foto’s. Let er wel op dat de autofocus moeite heeft met wisselende belichting, bijvoorbeeld bij een herfstzonnetje dat door de wolken schijnt. Op de automatische stand schiet hij dan te lichte of grauwe kiekjes met weinig detail. Dat voorkom je door de focus zelf te regelen. ’s Avonds is het een stuk lastiger om nette foto’s te maken omdat de camera voornamelijk uitgewassen resultaten aflevert.

Bij de 8 megapixel selfiecamera is het belangrijk dat je de telefoon goed stilhoudt, want plaatjes zijn snel bewogen. De camera kan wel goed gebruikt worden voor het voeren van videogesprekken.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Onzekere softwaretoekomst

Een onderscheidend kenmerk van Wileyfox-smartphones is de Cyanogen-software. Cyanogen OS is in feite de kale Android-versie met verschillende handige toevoegingen, onder meer op het gebied van privacy. De software is gebruiksvriendelijk, maar helaas gaat het nog om het enigszins verouderde Android 6.0 Marshmallow. Wanneer een Android 7.0-update volgt, is onduidelijk.

Cyanogen verkeert momenteel nogal in een identiteitscrisis, waardoor er onzekerheid bestaat over toekomstige softwareondersteuning. Wileyfox zegt dat Swift 2-gebruikers ‘er honderd procent van zeker kunnen zijn dat hun toestel lange tijd updates krijgt’. De fabrikant wil niet kwijt of die van Cyanogen blijven komen of dat het straks gaat samenwerken met een andere partij – of de software zelf gaat doen.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

De Wileyfox Swift 2 Plus biedt voor 239 euro een verrassend compleet totaalplaatje. De telefoon heeft een premium behuizing, is snel in gebruik en bevat features als een nfc-chip, usb-c-poort en een vingerafdrukscanner. Bezuinigingen zijn er echter ook: het scherm toont een rode waas, er mist een 4G-frequentie en de accuduur valt tegen. Bovendien is het nog onduidelijk hoe Wileyfox toekomstige software-updates gaat verzorgen. Desondanks zijn we positief verrast door de Swift 2 Plus en laat hij zien dat een ‘gewoon goede’ smartphone geen vijfhonderd euro hoeft te kosten.

Uitstekend
Conclusie

Wileyfox Swift 2 Plus --------------------- **Prijs:**€ 239,-**Kleuren:** Zwart en goud**OS:**Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**:5 inch LCD (1280 x 720)**Processor:** 1,4 Ghz quadcore (Snapdragon 430)**RAM:**3GB**Opslag:**32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:**2700 mAh**Camera:**16 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)**Connectiviteit:**4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:**14,4 x 7,2 x 0,86 cm**Gewicht:**155 gram**Website:**[wileyfox.com](http://www.wileyfox.com/swift2.html)

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp
  • Usb-c met snelladen
  • Vlotte hardware
  • Fijne Cyanogen-software
  • Scherm heeft rode waas
  • Geen volledige 4G-ondersteuning
  • Softwaretoekomst onzeker
  • Tegenvallende accuduur
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)