ID.nl logo
Wileyfox Swift 2 Plus - Overtuigende middenklasser
© PXimport
Huis

Wileyfox Swift 2 Plus - Overtuigende middenklasser

Het Engelse Wileyfox staat bekend om zijn budgetsmartphones, maar zoekt het met de Swift 2 Plus hogerop. De 239 euro kostende telefoon wordt gepositioneerd in het middenklasse segment, waar de concurrentie fel is. Desondanks weet de Wileyfox Swift 2 Plus te overtuigen.

Wileyfox verkoopt naast Swift 2 van 199 euro de Swift 2 Plus. Voor veertig euro extra krijg je meer werkgeheugen (3GB tegenover 2GB), meer opslaggeheugen (32GB tegenover 16GB) en een betere camera (16 megapixel tegenover 13 megapixel). In deze review richten we ons alleen op de Swift 2 Plus, maar zaken als het ontwerp, het beeldscherm en de software gelden ook voor de normale uitvoering. Lees ook:Wileyfox Spark+ - Fijne budgetsmartphone.

Metaal met toffe features

De Swift 2-serie luidt voor Wileyfox een nieuwe ontwerprichting in. De fabrikant heeft de Swift 2 Plus een metalen behuizing gegeven, waardoor de telefoon stevig en luxe aanvoelt. In tegenstelling tot Wileyfox-modellen met een plastic ontwerp kun je de accu niet verwijderen. Aan de achterkant van de telefoon zit een vingerafdrukscanner en die is snel en accuraat. De smartphone maakt gebruik van een usb-c-poort, waarbij de kabel altijd past en sneller opladen mogelijk is. Usb-c wordt op steeds meer telefoons, tablets en laptops van allerlei merken toegepast en wordt gezien als de aansluiting van de toekomst. Naast de usb-poort zit een speaker die prima geluid produceert, maar verder niet in positieve of negatieve zin opvalt.

©PXimport

Fijn is het grote interne opslaggeheugen van 32GB, waarvan 25GB beschikbaar is. Heb je daar niet genoeg aan dan kun je een micro-sd-kaartje in het toestel stoppen. Dat slot kan ook gebruikt worden voor een tweede simkaart (dual-sim). Verder heeft de Swift 2 Plus een nfc-chip voor bijvoorbeeld contactloos betalen en snel verbinding maken met andere elektronica.

Het 5 inch beeldscherm heeft een hd-resolutie en oogt daarom scherp genoeg. Er zijn een aantal concurrerende smartphones met een scherper full-hd scherm, maar die hebben veelal een groter scherm en slurpen meer stroom. Bij de Swift 2 Plus zijn we daarom tevreden met hd, maar het display scoort niet overal goed. Zo is er een rode gloed zichtbaar, wat vooral opvalt bij de kleur wit – dat neigt naar zachtgrijs. De kijkhoeken van het scherm zijn door de toegepaste IPS-technologie prima, maar de rode waas blijft.

©PXimport

Accu is snel leeg

Over de snelheid van de smartphone valt gelukkig niet te klagen. De Swift 2 Plus is met zijn Snapdragon 430 octacore-processor en 3GB werkgeheugen vlot in gebruik en doet niet onder voor andere toestellen in deze prijsklasse. De accuduur had wel beter gekund, want na een werkdag moet hij ’s avonds aan de oplader. Belast je de telefoon zwaarder door bijvoorbeeld te gamen dan is de 2700 mAh accu bij het avondeten nagenoeg leeg. Gelukkig laadt hij snel op: vijftig procent in een half uur. De telefoon maakt daarvoor gebruik van Quick Charge 3.0, maar let wel op: Je moet daar zelf nog een ondersteunde oplader voor kopen. Om de prijs van de telefoon laag te houden levert Wileyfox enkel een usb-kabel mee.

Een andere bezuiniging is het ontbreken van 4G-ondersteuning op de 900 MHz-band, die T-Mobile gebruikt in de Randstad. Omdat de provider daar ook via twee andere frequenties uitzendt, is de impact echter beperkt.

Camera's

De Swift 2 Plus heeft een 16 megapixelcamera en die maakt in de meeste gevallen prima foto’s. Let er wel op dat de autofocus moeite heeft met wisselende belichting, bijvoorbeeld bij een herfstzonnetje dat door de wolken schijnt. Op de automatische stand schiet hij dan te lichte of grauwe kiekjes met weinig detail. Dat voorkom je door de focus zelf te regelen. ’s Avonds is het een stuk lastiger om nette foto’s te maken omdat de camera voornamelijk uitgewassen resultaten aflevert.

Bij de 8 megapixel selfiecamera is het belangrijk dat je de telefoon goed stilhoudt, want plaatjes zijn snel bewogen. De camera kan wel goed gebruikt worden voor het voeren van videogesprekken.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Onzekere softwaretoekomst

Een onderscheidend kenmerk van Wileyfox-smartphones is de Cyanogen-software. Cyanogen OS is in feite de kale Android-versie met verschillende handige toevoegingen, onder meer op het gebied van privacy. De software is gebruiksvriendelijk, maar helaas gaat het nog om het enigszins verouderde Android 6.0 Marshmallow. Wanneer een Android 7.0-update volgt, is onduidelijk.

Cyanogen verkeert momenteel nogal in een identiteitscrisis, waardoor er onzekerheid bestaat over toekomstige softwareondersteuning. Wileyfox zegt dat Swift 2-gebruikers ‘er honderd procent van zeker kunnen zijn dat hun toestel lange tijd updates krijgt’. De fabrikant wil niet kwijt of die van Cyanogen blijven komen of dat het straks gaat samenwerken met een andere partij – of de software zelf gaat doen.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

De Wileyfox Swift 2 Plus biedt voor 239 euro een verrassend compleet totaalplaatje. De telefoon heeft een premium behuizing, is snel in gebruik en bevat features als een nfc-chip, usb-c-poort en een vingerafdrukscanner. Bezuinigingen zijn er echter ook: het scherm toont een rode waas, er mist een 4G-frequentie en de accuduur valt tegen. Bovendien is het nog onduidelijk hoe Wileyfox toekomstige software-updates gaat verzorgen. Desondanks zijn we positief verrast door de Swift 2 Plus en laat hij zien dat een ‘gewoon goede’ smartphone geen vijfhonderd euro hoeft te kosten.

Uitstekend
Conclusie

Wileyfox Swift 2 Plus --------------------- **Prijs:**€ 239,-**Kleuren:** Zwart en goud**OS:**Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**:5 inch LCD (1280 x 720)**Processor:** 1,4 Ghz quadcore (Snapdragon 430)**RAM:**3GB**Opslag:**32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:**2700 mAh**Camera:**16 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)**Connectiviteit:**4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:**14,4 x 7,2 x 0,86 cm**Gewicht:**155 gram**Website:**[wileyfox.com](http://www.wileyfox.com/swift2.html)

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp
  • Usb-c met snelladen
  • Vlotte hardware
  • Fijne Cyanogen-software
  • Scherm heeft rode waas
  • Geen volledige 4G-ondersteuning
  • Softwaretoekomst onzeker
  • Tegenvallende accuduur
▼ Volgende artikel
Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027
© Roman R
Energie

Salderingsregeling zonnepanelen stopt definitief in 2027

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 definitief beëindigd. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet die de afbouw en het einde van deze regeling regelt. Het wetsvoorstel van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) kreeg de steun van een ruime meerderheid van de senatoren.

Het wetsvoorstel werd met meer dan twee derde van de stemmen aangenomen in de Eerste Kamer. Naast de regeringspartijen VVD, PVV, BoerBurgerBeweging (BBB) en ChristenUnie stemden ook partijen als CDA, D66, Volt, Forum voor Democratie en 50PLUS voor de afschaffing van de salderingsregeling. In totaal stemden 49 van de 75 senatoren voor het voorstel. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de afbouw van de populaire regeling, die jarenlang het gebruik van zonnepanelen heeft gestimuleerd.

In het kort

Vanaf 1 januari 2027 kunnen mensen met zonnepanelen niet meer salderen. Dit betekent dat ze de stroom die ze in de zomer terugleveren, niet meer kunnen gebruiken om in de winter hun stroomrekening te verlagen.

In plaats daarvan krijgen ze een vergoeding voor de stroom die ze teruggeven aan het net. Deze vergoeding is minimaal 50% van de prijs die ze betalen voor stroom.

Energieleveranciers mogen geen kosten meer rekenen voor de saldering, maar kunnen wel andere kosten in rekening brengen. Na drie jaar wordt er gekeken of deze veranderingen goed werken.

Aanhouding van kritische moties

Tijdens het debat over de wet werden diverse moties ingediend, maar er is slechts over één motie gestemd. Een motie van SGP-senator Peter Schalk, die pleitte voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, werd met een ruime meerderheid verworpen. Andere moties, waaronder voorstellen van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD), werden aangehouden. Deze moties vroegen onder meer aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten en baten tussen huurders en huiseigenaren en voor extra investeringen in zonnepanelen bij woningcorporaties. Over deze moties wordt op een later moment gestemd.

Wat betekent dit voor zonnepaneelbezitters?

Met de goedkeuring van de wet is het einde van de salderingsregeling een feit. Tot 2025 kunnen zonnepaneelbezitters nog volledig salderen, waarna de regeling stapsgewijs zal worden afgebouwd. Vanaf 2027 is het niet langer mogelijk om opgewekte zonne-energie volledig te verrekenen met het eigen stroomverbruik. De overheid hoopt hiermee de overgang naar een duurzamer en eerlijker energiestelsel te bevorderen, waarin zonne-energie beter wordt geïntegreerd.

Toekomstige impact en discussie

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling door veel partijen wordt gezien als een logische stap, leidt het besluit ook tot kritiek. Zo vrezen tegenstanders dat het minder aantrekkelijk wordt voor huishoudens om te investeren in zonnepanelen. De komende jaren zal blijken in hoeverre de nieuwe wet gevolgen heeft voor de groei van zonne-energie in Nederland. Met dit besluit is een tijdperk van stimulering via de salderingsregeling afgesloten, maar blijft de vraag hoe de energietransitie verder vorm krijgt.

Bron: Solar Magazine

▼ Volgende artikel
Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is
© pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Huis

Meer smaak, minder gedoe: dit is waarom een tafelgrill zo handig is

Houd je van lekker eten dat ook nog eens gezond is? Dan is grillen dé kooktechniek voor jou. Het zorgt voor minder vet en juist meer smaak – precies wat iedereen wil! En daarvoor hoef je echt niet altijd een barbecue aan te steken. Met een tafelgrill maak je binnen in een handomdraai de lekkerste gegrilde gerechten, het hele jaar door.

In dit artikel lees je:

  • Waarom grillen zorgt voor gezond en lekker eten
  • Welke soort grill het best is voor indoor gebruik
  • Wat je met een tafelgrill allemaal kunt klaarmaken

Op de gezonde toer? Lees dan zeker ook De beste gezonde recepten voor je airfryer

Grillen: lekker, gezond en veelzijdig

Lekker en gezond eten staat bij veel mensen hoog op de verlanglijst. Grillen is een geweldige manier om allerlei gerechten en ingrediënten perfect gaar en krokant te bereiden. Het fijne is dat je weinig tot geen vet nodig hebt. Vlees wordt bijvoorbeeld heerlijk mals en het bakt lekker mager uit op een tafelgrill – ideaal voor een gezonde maaltijd met veel smaak.

Nog geen tafelgrill in huis?

Op Kieskeurig.nl vind je de mooiste modellen voor de beste prijs!

Grillen is niet alleen iets voor de barbecue in de tuin; ook binnenshuis zijn er genoeg manieren om als grillmaster aan de slag te gaan. In dit artikel richten we ons op het meest veelzijdige apparaat voor in de keuken: de tafelgrill, ook wel contactgrill genoemd.

©Viktoriia M

Zo handig is een tafelgrill

Een tafelgrill is een apparaat met een dubbele grillplaat dat je kunt open- en dichtklappen. De platen hebben vaak een geribbeld oppervlak, waardoor vet en vleessappen gemakkelijk weg kunnen lopen. Soms kun je de platen verwisselen – handig wanneer je er bijvoorbeeld niet alleen vlees of groente op wilt grillen, maar ook wafels of tosti's. Daarnaast hebben de meeste tafelgrills een instelbare temperatuurknop, waarmee je precies de juiste warmte kiest.

Geavanceerde modellen zijn uitgerust met diverse programma's en kunnen zelf via een geluidssignaal aangeven dat het gerecht klaar is. Het grootste voordeel van een tafelgrill is dat het eten van beide kanten tegelijk wordt verwarmd. Dit zorgt ervoor dat je maaltijden sneller gaar en klaar zijn dan bij gebruik van een barbecue of pan.

Tafelgrill kopen? Hierop moet je letten

Zoek je een nieuwe grill? Kijk dan niet alleen naar het vermogen. Meer watt betekent meer kracht, hogere temperaturen en sneller koken – dus je eten is sneller klaar en je krijgt mooie grillstrepen. Maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden. Kun je de platen bijvoorbeeld verwisselen, of op zijn minst uit de grill halen om ze makkelijk schoon te maken? Dat maakt het gebruik een stuk praktischer. En zo ja, mogen ze dan in de vaatwasser of alleen op de hand worden afgewassen?

Lekker makkelijk: kies een contactgrill

waarvan de platen in de vaatwasser kunnen

Het is extra handig als de grill een opvangbakje heeft voor vet en vleessappen, zodat deze niet op je tafel of aanrecht terechtkomen. Instelbare warmte is bijna een must, omdat je bijvoorbeeld vis op een lagere temperatuur grillt dan steak. Een lang snoer is ook een praktisch, zodat je niet per se vlak bij een stopcontact hoeft te grillen. Tot slot kijk je naar je eigen behoeften: heb je al een tosti-ijzer, dan is een tosti-plaat voor je tafelgrill misschien niet nodig, Of juist wel, en dan doe je je tosti-apparaat weg.

Lees ook: Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

©Sławomir Fajer

Wat kun je bereiden met een tafelgrill?

Een tafelgrill is ideaal voor veel meer dan alleen de perfecte tosti. Vrijwel elk stuk vlees dat je op de barbecue zou leggen, kun je ook op een tafelgrill bereiden. Denk aan biefstuk, varkenshaas, saté, kip en zelfs visfilet. Sudderlapjes zijn wat minder geschikt, maar snel te garen vlees blijft sappig en smaakvol op de grill.

Ook groenten doen het geweldig op een tafelgrill. Gemarineerde plakjes courgette en aubergine zijn een aanrader, net als (vega)burgers. Zelfs bacon bak je moeiteloos krokant tussen de hete platen. Kortom, met een tafelgrill kun je eenvoudig dagelijks gezond en smaakvol koken, zonder dat je het fornuis nodig hebt!