Wileyfox Swift 2 Plus - Overtuigende middenklasser
Het Engelse Wileyfox staat bekend om zijn budgetsmartphones, maar zoekt het met de Swift 2 Plus hogerop. De 239 euro kostende telefoon wordt gepositioneerd in het middenklasse segment, waar de concurrentie fel is. Desondanks weet de Wileyfox Swift 2 Plus te overtuigen.
Wileyfox verkoopt naast Swift 2 van 199 euro de Swift 2 Plus. Voor veertig euro extra krijg je meer werkgeheugen (3GB tegenover 2GB), meer opslaggeheugen (32GB tegenover 16GB) en een betere camera (16 megapixel tegenover 13 megapixel). In deze review richten we ons alleen op de Swift 2 Plus, maar zaken als het ontwerp, het beeldscherm en de software gelden ook voor de normale uitvoering. Lees ook:Wileyfox Spark+ - Fijne budgetsmartphone.
Metaal met toffe features
De Swift 2-serie luidt voor Wileyfox een nieuwe ontwerprichting in. De fabrikant heeft de Swift 2 Plus een metalen behuizing gegeven, waardoor de telefoon stevig en luxe aanvoelt. In tegenstelling tot Wileyfox-modellen met een plastic ontwerp kun je de accu niet verwijderen. Aan de achterkant van de telefoon zit een vingerafdrukscanner en die is snel en accuraat. De smartphone maakt gebruik van een usb-c-poort, waarbij de kabel altijd past en sneller opladen mogelijk is. Usb-c wordt op steeds meer telefoons, tablets en laptops van allerlei merken toegepast en wordt gezien als de aansluiting van de toekomst. Naast de usb-poort zit een speaker die prima geluid produceert, maar verder niet in positieve of negatieve zin opvalt.
©PXimport
Fijn is het grote interne opslaggeheugen van 32GB, waarvan 25GB beschikbaar is. Heb je daar niet genoeg aan dan kun je een micro-sd-kaartje in het toestel stoppen. Dat slot kan ook gebruikt worden voor een tweede simkaart (dual-sim). Verder heeft de Swift 2 Plus een nfc-chip voor bijvoorbeeld contactloos betalen en snel verbinding maken met andere elektronica.
Het 5 inch beeldscherm heeft een hd-resolutie en oogt daarom scherp genoeg. Er zijn een aantal concurrerende smartphones met een scherper full-hd scherm, maar die hebben veelal een groter scherm en slurpen meer stroom. Bij de Swift 2 Plus zijn we daarom tevreden met hd, maar het display scoort niet overal goed. Zo is er een rode gloed zichtbaar, wat vooral opvalt bij de kleur wit – dat neigt naar zachtgrijs. De kijkhoeken van het scherm zijn door de toegepaste IPS-technologie prima, maar de rode waas blijft.
©PXimport
Accu is snel leeg
Over de snelheid van de smartphone valt gelukkig niet te klagen. De Swift 2 Plus is met zijn Snapdragon 430 octacore-processor en 3GB werkgeheugen vlot in gebruik en doet niet onder voor andere toestellen in deze prijsklasse. De accuduur had wel beter gekund, want na een werkdag moet hij ’s avonds aan de oplader. Belast je de telefoon zwaarder door bijvoorbeeld te gamen dan is de 2700 mAh accu bij het avondeten nagenoeg leeg. Gelukkig laadt hij snel op: vijftig procent in een half uur. De telefoon maakt daarvoor gebruik van Quick Charge 3.0, maar let wel op: Je moet daar zelf nog een ondersteunde oplader voor kopen. Om de prijs van de telefoon laag te houden levert Wileyfox enkel een usb-kabel mee.
Een andere bezuiniging is het ontbreken van 4G-ondersteuning op de 900 MHz-band, die T-Mobile gebruikt in de Randstad. Omdat de provider daar ook via twee andere frequenties uitzendt, is de impact echter beperkt.
Camera's
De Swift 2 Plus heeft een 16 megapixelcamera en die maakt in de meeste gevallen prima foto’s. Let er wel op dat de autofocus moeite heeft met wisselende belichting, bijvoorbeeld bij een herfstzonnetje dat door de wolken schijnt. Op de automatische stand schiet hij dan te lichte of grauwe kiekjes met weinig detail. Dat voorkom je door de focus zelf te regelen. ’s Avonds is het een stuk lastiger om nette foto’s te maken omdat de camera voornamelijk uitgewassen resultaten aflevert.
Bij de 8 megapixel selfiecamera is het belangrijk dat je de telefoon goed stilhoudt, want plaatjes zijn snel bewogen. De camera kan wel goed gebruikt worden voor het voeren van videogesprekken.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Onzekere softwaretoekomst
Een onderscheidend kenmerk van Wileyfox-smartphones is de Cyanogen-software. Cyanogen OS is in feite de kale Android-versie met verschillende handige toevoegingen, onder meer op het gebied van privacy. De software is gebruiksvriendelijk, maar helaas gaat het nog om het enigszins verouderde Android 6.0 Marshmallow. Wanneer een Android 7.0-update volgt, is onduidelijk.
Cyanogen verkeert momenteel nogal in een identiteitscrisis, waardoor er onzekerheid bestaat over toekomstige softwareondersteuning. Wileyfox zegt dat Swift 2-gebruikers ‘er honderd procent van zeker kunnen zijn dat hun toestel lange tijd updates krijgt’. De fabrikant wil niet kwijt of die van Cyanogen blijven komen of dat het straks gaat samenwerken met een andere partij – of de software zelf gaat doen.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Conclusie
De Wileyfox Swift 2 Plus biedt voor 239 euro een verrassend compleet totaalplaatje. De telefoon heeft een premium behuizing, is snel in gebruik en bevat features als een nfc-chip, usb-c-poort en een vingerafdrukscanner. Bezuinigingen zijn er echter ook: het scherm toont een rode waas, er mist een 4G-frequentie en de accuduur valt tegen. Bovendien is het nog onduidelijk hoe Wileyfox toekomstige software-updates gaat verzorgen. Desondanks zijn we positief verrast door de Swift 2 Plus en laat hij zien dat een ‘gewoon goede’ smartphone geen vijfhonderd euro hoeft te kosten.
Wileyfox Swift 2 Plus --------------------- **Prijs:**€ 239,-**Kleuren:** Zwart en goud**OS:**Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**:5 inch LCD (1280 x 720)**Processor:** 1,4 Ghz quadcore (Snapdragon 430)**RAM:**3GB**Opslag:**32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:**2700 mAh**Camera:**16 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)**Connectiviteit:**4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:**14,4 x 7,2 x 0,86 cm**Gewicht:**155 gram**Website:**[wileyfox.com](http://www.wileyfox.com/swift2.html)
- Premium ontwerp
- Usb-c met snelladen
- Vlotte hardware
- Fijne Cyanogen-software
- Scherm heeft rode waas
- Geen volledige 4G-ondersteuning
- Softwaretoekomst onzeker
- Tegenvallende accuduur